Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Sarmale cu Schengen

imagine.

Aplicația Whatsapp reprezintă o veritabilă voce a poporului. De câte ori se întâmplă ceva notabil în România, încep să mișune prin conversațiile care sunt de obicei pline cu poze cu cozonaci și cafeluțe, mesaje trimise de-a valma, cu autor necunoscut, dar cu scop evident: manipularea. În perioada pandemiei, am primit tot felul de texte de genul, frumos împodobite cu emoticoane, despre cum vine Satana peste noi călare pe ocultă. Ulterior, când a izbucnit războiul din Ucraina, am aflat despre laboratoarele de arme biologice pe care le ascunde Zelenski și alte asemenea basme.

Acum, când știrea legată de refuzul Austriei de a primi România în Schengen este pe val, pe Whatsapp circulă tot felul de texte și bășcălii. Astăzi am primit o filmare cu niște stimabili care taie un porc pe care au scrijelit „Karl Nehammer”, numele cancelarului Austriei. Dialogul nu poate avea ca replică decât „no comment”:

„ – La mulți ani, domnu’ Karl Nehammer, ministru’ de externe al Austriei...

(clinchet de pahare)

- Nu, ăsta e cancelaru’!

- Cancelaru’ Austriei...la mulți ani, domnu’ cancelar! N-avem nevoie de șenghenu’ vostru! (hăhăit)

- Das is Schengen! (spune și bate cu palma în porcul întins pe masă)

- Heil Schengen! (hâhâit)

- Danke Schengen!”(spune ultimul, mai timid, ca să nu rămână în afara subiectului)

Apoi, finalul însoțit de același clinchet de pahare:

„- Păi nu-i mai bine la noi acasă, cu obiceiurile noastre?”

Corect, ce poți să mai adaugi argumentului ăsta? Până să ne trezim cu ușa trântită în nas de austrieci, știam că „olandejii” vor să ne ia Portul Constanța ca să prospere Rotterdamul lor. Acum vor austriecii să ne ia sufletul, sau cine știe ce conspirații s-au mai găsit, că nu am stat să citesc romanele primite pe Whatsapp. Cert este că românii, ieșiți să boicoteze benzinăriile unde lucrează, și nu pe lefuri mari, tot români, au început să fie cuprinși de euroscepticism, spre bucuria ălora de mai la est. Zilele astea am auzit ca niciodată întrebarea „Ce ne-a dat nouă UE, dom’le?”

Răspunsul la această întrebare nu poate fi cuprins de cei care rulează sarmale din porcul pe care au scris numele cancelarului austriac, sarmale cu Schengen. De ce? Pentru că nu intră în baza piramidei Maslow: mâncat, băut, fornicat, culcat, hai de la cap.

Cel mai important lucru oferit de Uniunea Europeană este LIBERTATEA, și scriu cu litere mari, ca să vadă toată lumea. Libertatea ca eu, ca individ (altă calitate pe care cetățenii de mai sus nu o înțeleg) pot, dacă ajunge la putere în țara mea vreun ins care face piruete prin piețe zbierând în fel și chip, să plec. Pur și simplu. Ca cetățean al Uniunii Europene am dreptul, dacă propriul meu popor devine un pericol pentru mine, să emigrez.

Asta ne-a oferit Uniunea Europeană, care este garantul suprem al libertății în acest moment.

Dacă domnii de mai sus ar fi aici, ar răspunde, urmând tiparul arhicunoscut:

- Da, păi ne-au luat tot ca să muncim noi la ei, să fim sclavi!

România a contribuit cu 21 de miliarde de euro la bugetul UE. A primit în schimb...70 de miliarde.

- Păi da, da’ fabricile noastre cât valora, dom’le? Ia să dea austriecii Petromu’ înapoi!

Petromul a fost privatizat cu semnătura prim-ministrului român. Ca un detaliu, persoana în cauză a fost președintele partidului care a fost cel mai mult timp la putere în România.

- Toți sunt o apă și un pământ, vez’ de treabă...

În acest moment, PSD e cel mai mare din parlament, atât de supărați sunt românii pe decizia cu Petromul care, oricum, ca orice instituție deținută de stat, ar fi fost acum căpușată de partid și de neamuri.

Sigur că decizia Austriei este în defavoarea României și sigur că nu sunt de acord cu ea. Dar, deși nu pot concura cu aparatul de propagandă al unora, o spun: restul țărilor din Uniunea Europeană, până și Olanda, căreia nu i-a dat nimeni niciun port, au fost de acord cu intrarea României în spațiul Schengen. Repet, toate țările.

- Mdea...hai, lasă astea. Adu’ și mie ăla să tai urechea la porc. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Serj check icon
    Olanda a votat si ea impotriva intr-un final, grija mare la documentare ca rasturnati ciubaru :)
    • Like 0
  • 1. Sunt patru libertăți, nu una. Libertatea de a pleca din țară este protejată de statiul român. Libertatea de a te muta oriunde este oferită de celelalte state ale Spațiului Economic European.
    2. Nu este nicio dovadă că domnii cu porcul sunt și antivacciniști, nici eurosceptici. Faza cu "nu ne trebuie șengenul vostru" este o bășcălie. Nu-ți trebuie prea mult simț al umorului să te prinzi.
    3. Toate televiziunile de știri au sugerat un troc propus de anumite entități austriece unor oficiali români. Este greu de uitat că premergător acceptării României în Uniune, o serie de companii străine au primit contracte substanțiale. Ultimul a fost contractul Petrom. Multă lume l-a perceput ca pe un bacșiș acordat ultimului guvern care se împotrivea aderării României. Cum doar guvernul SUA condamnă penal companiile pentru actele de corupție din alte țări, nu este ilogic să bănuim că în 2004 Austria a obținut un avantaj economic pentru susținerea României, ori că OMV a mituit oficiali români. Cum înlănțuirea recentă de fapte este aparent inexplicabilă, povestea PETROM pare să coroboreze suspiciunile de șantaj economic. Nu știu dacă este adevărată această teorie sau nu. Dar pare foarte plauzibilă.
    4.Olanda pare singura țară care ar avea mai mult de pierdut decât de câștigat. Bulgaria și România ar crea o legătură directă de la Canalul Suez până în țările nordice. Teoretic, doar 5-10% din traficul de mărfuri pierdut în porturile lor spre porturile din Grecia sau chiar spre Varna și Constanța, ar putea afecta supremația lor comercială maritimă. Opoziția vehementă a Olandei, votul fals prietenos și șușotelile că și-ar dori portul Constanța ar putea fi doar coincidențe.
    5. Absolut toate celelalte state sunt direct interesate de lărgirea Schengen cu România și Bulgaria. Avantajele sunt prea multe pentru a le enumera.
    5.Proeuropeeni sau eurosceptici, toți suntem cam supărați de refuzul Austriei și Olandei.
    ***
    Olanda greșește, Traficul prin Gr, Bg și Ro s-ar adăuga celui prin porturile lor. Dar mulți cred că economia este un joc de sumă nulă.
    Mult mai mulți iau în derâdere părerile diferite, sau reacționează disproporționat. Și mai mulți nu au simțul umorului.
    Karl, porcul, nu cancelarul, este un neaoș haz de necaz. Este funny. Și boicotul este tot un fel de Karl, porcul.
    Karl, cancelarul, este o glumă proastă. Cel mai rău face acestei idei minunate, numită Uniunea Europeană.
    Este mare păcat! Noi tot intrăm în Schengen, cu bulgari cu tot. Probabil vom fi acolo până la Ignatul din 2023. Dacă nu, mai pârlim un porc. Sau doi. Cu buteliile de la Petrom.
    • Like 0
  • Libertatea, domnule, nu ţi-o dă nimeni. Libertatea, la fel ca puterea, se câştigă. Asta a făcut revoluţia din 1989, că tot suntem în 17 decembrie. Pe vremea lui Ceauşescu, Europa liberă exista de multă vreme, dar libertatea individuală, despre care probabil vorbiţi, se câştiga riscându-ţi viaţa înotând peste Dunăre şi sperând în milostenia grănicerilor iugoslavi. Cealaltă libertate, la fel de importantă, libertatea spirituală, nu ţi-o poate lua, nici garanta, nimeni. Apartenenţa la Uniunea Europeană este o dovadă că celelalte popoare europene recunosc adeziunea noastră la valorile europene, nu reprezintă garanţia apărării libertăţii. Doar despre apartenenţa la NATO se poate spune aşa ceva.
    • Like 2
  • Va rog sa scuzati dublarea comentariului, este datorata unei erori de retea.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult