Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dumnezeu nu e misogin

Ben-Oni Ardelean

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O declarație a parlamentului făcută în susținerea egalității de gen, respectiv a implicării femeilor în viața socială și politică a țării, a creat polemici în PNL. Ben Oni Ardelean, cunoscut pentru atitudinile sale așa-zis conservatoare și legăturile cu Coaliția pentru Familie, a amendat textul declarației, cerând modificarea sintagmei „egalitate de gen”, invocând ideologia LGBT. Odată cu această modificare, a fost eliminată și sintagma legată de drepturile reproductive, cu toate că declarația viza și nevoia de a crea căi legislative în așa fel încât să fie combătute violența împotriva femeilor și căsătoria timpurie și forțată.

Într-un mesaj de pe grupurile interne ale Partidului, Ardelean spune că adoptarea declarației în forma inițială, adică până să o penetreze gașca cepefistă, poate să aibă efecte electorale, - trebuie menționat că domnul Ardelean a scris, conform surselor Digi24, „întradevăr”, ca orice intelectual care se respectă –. Are dreptate, doar că nu cum crede dânsul. Pentru cei care împărtășesc ideile astea, femeia reprezintă un obiect și nimic mai mult, tocmai de aceea ei îl văd ca pe un lucru ce poate fi dezbătut, analizat, și, evident, votat. Pentru cei ca Ben Oni Ardelean, între drepturile reproductive ale femeilor și o lege care prevede obligativitatea dotării bicicletelor cu semnale luminoase nu este nicio diferență. 

Gestul domnului Ardelean are efect de recul și va fi simțit pe termen lung: declarațiile de genul venite din partea unui partid puternic nu fac altceva decât să bată în cuie pedala de accelerație a emigrației tinerilor care este lipită de podea în acest moment. Le place sau nu le place cepefiștilor neamului, tinerii acceptă mentalitățile de turmă atunci când e vorba de modă, dar nu și când intră Partidul peste tine să verifice cearceaful.

În final, declarația a fost adoptată cu formula „egalitate de șanse”. La fiecare 30 de secunde, o femeie este victima unui abuz fizic, situație care minimizează șansele ca ea să trăiască normal și să se poată dedica, așa cum spun autorii declarației, vieții sociale, economice și politice.

Cu ocazia acestor poziții se relevă motorul care mână toți acești oameni, membri ai unui grup de rugăciune din parlament: credința că Dumnezeu este misogin, așa cum sunt și ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult