Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dumnezeu nu e misogin

Ben-Oni Ardelean

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O declarație a parlamentului făcută în susținerea egalității de gen, respectiv a implicării femeilor în viața socială și politică a țării, a creat polemici în PNL. Ben Oni Ardelean, cunoscut pentru atitudinile sale așa-zis conservatoare și legăturile cu Coaliția pentru Familie, a amendat textul declarației, cerând modificarea sintagmei „egalitate de gen”, invocând ideologia LGBT. Odată cu această modificare, a fost eliminată și sintagma legată de drepturile reproductive, cu toate că declarația viza și nevoia de a crea căi legislative în așa fel încât să fie combătute violența împotriva femeilor și căsătoria timpurie și forțată.

Într-un mesaj de pe grupurile interne ale Partidului, Ardelean spune că adoptarea declarației în forma inițială, adică până să o penetreze gașca cepefistă, poate să aibă efecte electorale, - trebuie menționat că domnul Ardelean a scris, conform surselor Digi24, „întradevăr”, ca orice intelectual care se respectă –. Are dreptate, doar că nu cum crede dânsul. Pentru cei care împărtășesc ideile astea, femeia reprezintă un obiect și nimic mai mult, tocmai de aceea ei îl văd ca pe un lucru ce poate fi dezbătut, analizat, și, evident, votat. Pentru cei ca Ben Oni Ardelean, între drepturile reproductive ale femeilor și o lege care prevede obligativitatea dotării bicicletelor cu semnale luminoase nu este nicio diferență. 

Gestul domnului Ardelean are efect de recul și va fi simțit pe termen lung: declarațiile de genul venite din partea unui partid puternic nu fac altceva decât să bată în cuie pedala de accelerație a emigrației tinerilor care este lipită de podea în acest moment. Le place sau nu le place cepefiștilor neamului, tinerii acceptă mentalitățile de turmă atunci când e vorba de modă, dar nu și când intră Partidul peste tine să verifice cearceaful.

În final, declarația a fost adoptată cu formula „egalitate de șanse”. La fiecare 30 de secunde, o femeie este victima unui abuz fizic, situație care minimizează șansele ca ea să trăiască normal și să se poată dedica, așa cum spun autorii declarației, vieții sociale, economice și politice.

Cu ocazia acestor poziții se relevă motorul care mână toți acești oameni, membri ai unui grup de rugăciune din parlament: credința că Dumnezeu este misogin, așa cum sunt și ei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult