Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Scandal în Parlament, la citirea moțiunii de cenzură. Florin Roman, evacuat de la prezidiu de chestori

Florin Roman la prezidiu

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Ședința plenului reunit al Parlamentului în care s-a citit moțiunea a început cu un scandal, la capătul căruia deputatul PNL Florin Roman, care insista că el trebuie să conducă ședința, a fost evacuat de la prezidiu.

Ludovic Orban şi-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor lui Florin Roman, vicepreşedinte al Camerei. Acesta a deschis ședința cu propunerea votării ordinii de zi, însă Ionuț Moșteanu, de la USR PLUS, a citit regulamentul, susținând că, în lipsa lui Ludovic Orban, ședința trebuie condusă de Anca Dragu, președinta Senatului, și nu de Florin Roman, relatează Digi24. Mai mulți parlamentari AUR l-au înconjurat pe Florin Roman și i-au cerut să plece de la prezidiu.

Acesta a refuzat să lase microfonul și a continuat să ceară vot pe ordinea de zi. Deși au venit chestorii și, la un moment dat, chiar au tras scaunul de sub el, Florin Roman a continuat să vorbească din picioare. 

”Nu m-am aşteptat la o asemenea încercare de preluare a puterii, este ceva de neimaginat, dumnealui se ţinea efectiv de microfon”, a declarat preşedinta Senatului, Anca Dragu, citată de News.ro.

„Am văzut o încercare disperată a unui membru din echipa lui Forin Cîţu de a uzurpa conducerea şedinţei. Ceea ce a făcut astăzi domnul Florin Roman ne aduce aminte exact de momentele cu Iordache şi Dragnea, momente pe care România le credea depăşite”, a afirmat și Dan Barna.  

După plecarea lui Florin Roman de la prezidiu, Ionuț Moșteanu a stabilirea calendarului moțiunii de cenzură, pentru a accelera votarea acesteia. Propunerea sa a fost respinsă însă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Florin Roman este un Iordache al PNL-ului. Scandalagiu , bagat in toate mizeriile politice din Parlament. Probabil ca i se pare ca o sa-i ajute el pe romani , pentru ca plesneste de patriotism , asa cum il intelege el...
    • Like 0
  • Sper că domnul Cristian Pîrvulescu, ilustrul politolog, va afla de la dv că potrivit textului postat pe internet al Constituției, citez din art,. 113 (3):
    „(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.”
    Subliniez cuvîntul DUPĂ.

    Spre dezamăgirea mea, dl Pîrvulescu a citat acest paragraf, într-o apariție la DIGI tv, cu expresia „în termen de 3 zile”, ceea ce este o denaturare a textului, fiindcă nu e tot una să spui „în termen de 3 zile” în loc de „după 3 zile”. Înțelesurile sunt fundamental diferite.

    Pînă de curînd îl ascultam pe dl. Pîrvulescu cu religiozitate.
    Dar de acum nu! Nu, fiindcă îl suspectez de partizanat politic, în speță pro USR.

    • Like 0

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult