Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Votul asupra moțiunii de cenzură, amânat până când CCR se va pronunța asupra sesizării Guvernului

Plenul Parlamentului

Foto: Inquam Photos

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, cu voturile PSD, PNL și UDMR, ca votul asupra moțiunii de cenzură să fie amânat până ce Curtea Constituțională se va pronunța asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflict juridic Guvern - Parlament,

CCR a stabilit ca părţile implicate să transmită până pe 15 septembrie punctele de vedere referitor la sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, urmând ca data şedinţei de judecată să fie stabilită ulterior, scrie News.ro.

„PSD respectă legile ţării. E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu", a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului. 

Ce spune Constituția României

Portrivit artricolul 113 din Constituția României, „moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”.

Florin Citu - Ludovic Orban - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos

Ludovic Orban: Parlamentul nu poate apela la procrastinare

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a argumentat că invocarea declanșării conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament nu poate să oprească moțiunea de cenzură. El a amintit că în calitate de premier al guvernului PNL, în august 2020, când PSD a inițiat moțiune de cenzură împotriva cabinetului său, el însuși a invocat un conflict juridic de natură constituțională cu privire la procedura legată de depunerea moțiunii de cenzură. „În cuprinsul deciziei CCR care a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională. CCR a spus foarte clar că Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii moțiunii de cenzură.

De asemenea, v-am prezentat o altă decizie CCR similară, mult mai gravă, care spune că blocarea derulării procedurilor aferente moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției”, a spus Orban.

„Există o altă decizie a Curţii Constituţionale cu referire la termenul constituţional şi regulamentar care este prevăzut de la citirea moţiunii de cenzură până la dezbaterea moţiunii.: trei zile de la citire. CCR spune foarte clar că Parlamentul trebuie să dea dovadă de celeritate şi că nu poate apela la procrastinare”, a afirmat președintele Camerei Deputaților.

Augustin Zegrean

Augustin Zegrean: Sesizarea CCR nu blochează mersul înainte al moțiunii

Fostul șef al CCR, Augusrtin Zegrean, spunea miercuri că sesizarea făcută la Curtea Constituțională nu suspendă mersul înainte a dezbaterii moțiunii.

„Asta nu este treaba CCR, faptul că au sesizat Curtea au făcut așa ca să se afle în treabă, pentru că oricum sesizarea la Curte nu suspendă mersul înainte a dezbaterii moțiunii.

Pot să facă alte șmecherii cum ar fi de exemplu mâine (joi – n.r.) nu se vor prezența. Nicio ședință nu se poate desfășura legal fără cvorum, trebuie să fie jumătate plus unu, scrie în Constituție.

Nu-i treaba CCR să numere semnăturile, judecătorii vor înregistra dosarul că sunt obligați, se vor stabili niște termene, cam peste o lună s-ar putea pronunța.

Moțiunea se dezbate, se votează și se adoptă o hotărâre, această hotărâre poate fi atacată la Curte și CCR poate să o desființeze, pentru că așa au dorit legiuitorii, au modificat legea în 2010 și au introdus în competența CCR și pronunțarea asupra hotărârii Parlamentului.

Sesizarea CCR nu blochează mersul înainte al moțiunii.", declara Augustin Zegrean pentru Digi24.

Senatorul PSD Lucian Romașcanu

După amânarea votului moțiunii, senatorul PSD Lucian Romașcanu a declarat că formațiunea sa politică vrea ca gubernul să plece, dar „legal și în respectul deciziilor CCR”.

„CCR e o instituție supremă a statului român. Din punctul nostrul de vedere, a respecta CCR și a aștepta o decizie a CCR... Baza legală (pentru dezbaterea moțiunii, n.r.) este după trei zile, nu în trei zile, care este respectată așteptând decizia CCR. Este extrem de important să nu fim în această situație în care avem un guvern dat jos cu un premier pus, și după aceea Curtea se pronunță și spune că a fost o procedură ilegală și vom avea doi premieri puși, unul de coaliție și unul de CCR”, a spus Lucian Romașcanu, citat de Digi24.

El a precizat că parlamentarii PSD vor vota moțiunea de cenzură.

„Acest guvern va pleca. E plecat deja, dar trebuie să plece legal și în respectul deciziilor CCR”, a mai spus Romașcanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liviu check icon
  Ce supremație a legii mai poate exista în aceasta țara când chiar forumul care crează legi nu respecta legea fundamentala?
  Acum blatul neocomuniștilor PSD-PNL e complet, ce contează ca Romania e pe buza prăpastiei, cât timp ei pot șuti banii din buget, nu mai exista nicio Constituție, moralitate, respect fata de alegători...
  • Like 1
  • @ Liviu
   Asta nu a existat in nico legislatura si nu va exista vreodata.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult