Foto: Inquam Photos
Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, cu voturile PSD, PNL și UDMR, ca votul asupra moțiunii de cenzură să fie amânat până ce Curtea Constituțională se va pronunța asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflict juridic Guvern - Parlament,
CCR a stabilit ca părţile implicate să transmită până pe 15 septembrie punctele de vedere referitor la sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, urmând ca data şedinţei de judecată să fie stabilită ulterior, scrie News.ro.
„PSD respectă legile ţării. E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu", a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Moţiunea de cenzură USR PLUS - AUR va fi citită joi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului.
Ce spune Constituția României
Portrivit artricolul 113 din Constituția României, „moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”.
Foto: Inquam Photos
Ludovic Orban: Parlamentul nu poate apela la procrastinare
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a argumentat că invocarea declanșării conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament nu poate să oprească moțiunea de cenzură. El a amintit că în calitate de premier al guvernului PNL, în august 2020, când PSD a inițiat moțiune de cenzură împotriva cabinetului său, el însuși a invocat un conflict juridic de natură constituțională cu privire la procedura legată de depunerea moțiunii de cenzură. „În cuprinsul deciziei CCR care a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională. CCR a spus foarte clar că Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii moțiunii de cenzură.
De asemenea, v-am prezentat o altă decizie CCR similară, mult mai gravă, care spune că blocarea derulării procedurilor aferente moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției”, a spus Orban.
„Există o altă decizie a Curţii Constituţionale cu referire la termenul constituţional şi regulamentar care este prevăzut de la citirea moţiunii de cenzură până la dezbaterea moţiunii.: trei zile de la citire. CCR spune foarte clar că Parlamentul trebuie să dea dovadă de celeritate şi că nu poate apela la procrastinare”, a afirmat președintele Camerei Deputaților.
Augustin Zegrean: Sesizarea CCR nu blochează mersul înainte al moțiunii
Fostul șef al CCR, Augusrtin Zegrean, spunea miercuri că sesizarea făcută la Curtea Constituțională nu suspendă mersul înainte a dezbaterii moțiunii.
„Asta nu este treaba CCR, faptul că au sesizat Curtea au făcut așa ca să se afle în treabă, pentru că oricum sesizarea la Curte nu suspendă mersul înainte a dezbaterii moțiunii.
Pot să facă alte șmecherii cum ar fi de exemplu mâine (joi – n.r.) nu se vor prezența. Nicio ședință nu se poate desfășura legal fără cvorum, trebuie să fie jumătate plus unu, scrie în Constituție.
Nu-i treaba CCR să numere semnăturile, judecătorii vor înregistra dosarul că sunt obligați, se vor stabili niște termene, cam peste o lună s-ar putea pronunța.
Moțiunea se dezbate, se votează și se adoptă o hotărâre, această hotărâre poate fi atacată la Curte și CCR poate să o desființeze, pentru că așa au dorit legiuitorii, au modificat legea în 2010 și au introdus în competența CCR și pronunțarea asupra hotărârii Parlamentului.
Sesizarea CCR nu blochează mersul înainte al moțiunii.", declara Augustin Zegrean pentru Digi24.
Senatorul PSD Lucian Romașcanu
După amânarea votului moțiunii, senatorul PSD Lucian Romașcanu a declarat că formațiunea sa politică vrea ca gubernul să plece, dar „legal și în respectul deciziilor CCR”.
„CCR e o instituție supremă a statului român. Din punctul nostrul de vedere, a respecta CCR și a aștepta o decizie a CCR... Baza legală (pentru dezbaterea moțiunii, n.r.) este după trei zile, nu în trei zile, care este respectată așteptând decizia CCR. Este extrem de important să nu fim în această situație în care avem un guvern dat jos cu un premier pus, și după aceea Curtea se pronunță și spune că a fost o procedură ilegală și vom avea doi premieri puși, unul de coaliție și unul de CCR”, a spus Lucian Romașcanu, citat de Digi24.
El a precizat că parlamentarii PSD vor vota moțiunea de cenzură.
„Acest guvern va pleca. E plecat deja, dar trebuie să plece legal și în respectul deciziilor CCR”, a mai spus Romașcanu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acum blatul neocomuniștilor PSD-PNL e complet, ce contează ca Romania e pe buza prăpastiei, cât timp ei pot șuti banii din buget, nu mai exista nicio Constituție, moralitate, respect fata de alegători...