Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Scenariu sumbru pentru care trebuie să ne pregătim: De ce au crescut infectările în Israel, în ciuda lockdown-ului și a vaccinării masive

Marius Geantă

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Tulpina B.1.1.7. a virusului SARS-CoV2, secvențiată pentru prima dată în Marea Britanie, se răspândește cu 50% mai ușor decât virusul care a pus întreaga planetă pe pauză, spune medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

Acesta citează un calcul epidemiologic făcut în Marea Britanie, care arată cât de repede se transmite noua tulpină. 

Dacă într-un oraș erau infectați cu SARS-CoV2 10.000 de oameni și fiecare infecta în medie 1,1 persoane, într-o lună numărul infectărilor ajungea la 16.000, iar cel al deceselor la 128.

Daca însă tulpina este cu 50% mai transmisibilă (cum este cazul pentru B.1.1.7), numărul cazurilor înregistrate după o lună, în lipsa măsurilor suplimentare de restricție, va fi de 122.000, iar numărul de decese estimat ar ajunge la 976, spune Marius Geantă.

„Marea Britanie secvențiază masiv genomul virusului SARS-CoV2, ei fac asta de rutină, secvențiază până la 10% din cazurile de Covid. În luna decembrie au observat o creștere foarte mare a numărului de cazuri în Londra, în condițiile în care era sub carantină strictă, și au vrut să vadă care este cauza. În Marea Britanie noua tulpină a devenit dominantă, în Irlanda este dominantă, în Israel este dominantă, în martie-aprilie se estimează că va deveni dominantă în SUA. În momentul în care tulpina devine dominantă, intrăm în acel scenariu, în care discutăm despre un virus care se transmite cu 50% mai repede. Și toate cifrele cresc așa cum v-am arătat”, explică medicul.

Marius Geantă dă exemplul statului Israel, unde au fost introduse restricții dure, care se află la al treilea lockdown și unde se desfășoară o campanie masivă de vaccinare.

„Israelul a sperat că va reuși să reducă numărul de cazuri considerabil până la sfârșitul lunii martie, știind că vaccinarea protejează împotriva formelor grave de Covid, iar lockdown-ul face ca numărul total de cazuri, implicit și al celor grave să fie redus. Ceea ce nu prevedea aproape nimeni la acel moment a fost răspândirea acestei tulpini B.1.1.7, ceea ce în Israel, în ciuda lockdown-ului, determină o creștere a numărului de cazuri de infecție cu SARS CoV-2. la populația nevaccinată”, spune Marius Geantă.

În urmă cu o lună, amintește el, Israelul avea 600 de pacienți internați în ATI și înregistra 4.000 de cazuri noi zilnic. Astăzi, 1.100 persoane sunt internate la ATI si aproximativ 6.500 de cazuri sunt diagnosticate zilnic, susține medicul. 

Acesta spune că, de la apariția noii tulpini în Israel, Irlanda, Marea Britanie și Portugalia, numărul deceselor provocate de Covid a crescut semnificativ. Însă, datorită lockdown-ului dur și a campaniei de vaccinare, situația în Israel este mult mai bună decât în celelalte trei state.

În acest context, România nu poate ignora riscul de răspândire al noii tulpini. „În momentul în care tulpina devine dominantă, intrăm în acel scenariu, în care discutăm despre un virus care se transmite cu 50% mai repede. Și toate cifrele cresc așa cum v-am arătat”, atrage atenția specialistul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oamenii au crezut că pot să-şi bată joc de covid, aşa cum şi-au bătut loc de întregul mediu natural. Ghinion! Uneori trebuie să mai şi plăteşti pentru aroganță şi oalele sparte...
  • Like 0
 • După cum ne mișcă, neglijând ceea ce alții încercă să blocheze pe toate căile, la noi o asemenea creștere ar fi o catastrofă națională greu de stopat. Despre evitarea ei, nu cred ca ne frământăm prea tare: președintele schia azi la Păltiniș; cei care anchetează incendiul de la Matei Balș o învârt, conform năravului românesc; campania de vaccinare e la un pas de a fi acaparată de interlopii din România, că de un ban ieșit și de aici nu strică, iar politia se ține de revolte în loc ca să asigure respectarea măsurilor ce se impun. Și ca să fie și bomboana pe colivă s-au deschis la 30% cârciumile și terasele, iar profesorii refuză intr-un procentaj îngrijorător (ca să nu zic condamnabil) vaccinarea. Cred ca imaginea unei apocalipse așteptate sau a unei inconștiențe specifică românilor, care se așteaptă ca Dumnezeu să-i ajute și de această dată.
  Speranța rămâne singura noastră strategie, în condițiile în care liniștea se așterne peste „decidentul român”.
  • Like 2
  • @ Hornea Ionel
   Gabi check icon
   Mai mult ca sigur, Preşedintele, odată ce s-a vaccinat, dânsul chiar crede în eficacitatea vaccinului.
   Mai îngrijorător este faptul că pe timp de pandemie se deschid cârciumile și terasele iar unii profesori refuză vaccinarea. Aşadar, nu la timpul liber al Preşedintelui trebuie să fim atenţi, ci la atitudinea anti-vacciniştilor - mai ales cei care intră zilnic în contact cu alţi oameni.
   Aşa-zişii „dascăli” (profesori-bugetari), ar trebui obligaţi prin lege să se vaccineze, măcar pentru protecţia copiilor noştri, dacă nu pentru exemplul pe care îl dau mai departe în rolul lor educaţional. Iar dacă nu sunt în stare măcar de asta, atunci sunt plătiţi degeaba.
   • Like 2
  • @ Gabi
   Delia MC Delia MC check icon
   Total de acord însă vaccinarea obligatorie pune probleme foarte serioase. Și o spun eu, pro-vaccinist. E vorba, ca și legislație/ideologie de acea libertate parțial înțeleasă, să nu spun altfel. Bun, situația e stringentă deci teoretic s-ar putea face o excepție. Întrebarea mea e cum, cu o populație atât de slab educată, cu o mișcare antivaxx puternică, cu promotorii acestei mișcări cu 9% în parlament! Nu mai vorbesc de " sprijinul " pe care îl acordă vuvuzelele la tv și în social media.
   Pentru că dacă o lași în pace, mișcarea antivaxx ( și până acum au lăsat-o, fără să-și imagineze ce consecințe ar putea avea odată ) se dezvoltă și zădărnicește orice încercare de a impune odată, în situații speciale, vreo vaccinare obligatorie. Aduceți-vă aminte ce proteste de stradă când s-a pus numai în discuție vaccinarea obligatorie la copii. În unele țări cu populație incomparabil mai educată, au reușit dar numai pentru un anumit vaccin, fiind situații deosebite.
   Acum vine nota de plată pentru indiferență: dacă fenomenul ar fi fost la timp detectat și încercat a se contracara prin educație, clipuri video, acțiuni ample, acum am fi avut o populație mai educată și care ar fi înțeles că nu-i de glumă. Acum sar în sus numai că se face publicitate la vaccin! Un lucru normal dar când îl faci în premieră unora li se pare suspect. Cu toate bălăriile care circulă acum, imaginați-vă vaccin anti SARS-Cov obligatoriu!
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Gabi check icon
   Da, aşa este. Modalităţi legale de convingere s-ar găsi, mai ales pentru salariaţii bugetari. De exemplu, putem să ne gândim la salariaţii unor instituţii care, prin natura muncii lor (şi fişa postului) sunt obligaţi să călătorească în anumite ţări străine cu risc ridicat de infectare (de exemplu în Africa). Ăia dacă refuză să se vaccineze înainte de plecare practic încalcă obligaţia de-a se duce la post şi astfel riscă să fie daţi afară.
   Şi da, rolul mass-mediei este crucial. CNA-ul, care interzice pornografia sau reclama gratuită (nu-i voie să dai nume de brand-uri în timpul unei emisiuni), ar putea interzice prin lege inclusiv orice chestie de natură anti-vaccinistă.

   În curând va ieşi pe piaţă un vaccin care se va administra într-o singură pilulă, care nu are restricţii de temperatură şi se înghite oral. Este vorba de compania americană Vaxart Inc. (VXRT) care în 2020 a realizat un profit de +1,530% şi vinerea trecută a realizat o creştere de +34.30%.
   Andrei Floroiu (un român) este CEO.
   • Like 1
 • Este doar o speculatie, asa pot spune si eu ca masurile luate (distantarea, izolarea, mastile si toata panica creata, tot terorismul din mass-media si nu numai), ba chiar si vaccinul agraveaza situatia .
  • Like 0
 • Adi check icon
  Este un virus care parca a fost inventat dinadins ca sa afecteze colectivistii si mai ales ignorantii (nesimptitii). Cu cat depinzi de colectivism (adica de interactiunea cu colectivitatea), cu atat mai mult vei fi afectat. Romanilor le place sa vorbeasca, sa despice firul in patru la nesfarsit, sa se planga pe la colturi cu orice ocazie.

  Din pacate, aceasta varianta de virus se transmite mai ales prin AEROSOLI, adica acele mici particole din aerul expirat in timpul vorbirii - chiar si de catre cei asimptomatici.
  Este suficient sa mergi in spatele unuia care tuseste, stranuta, sau doar vorbeste la telefonul mobil. Daca poti mirosi parfumul, sau fumul de tigara, atunci poti inhala si aerosoli infectati.
  Este suficient sa te urci intr-un lift, sau intr-un autobuz unde au respirat bolnavi, chiar asimptomatici.
  Este suficient sa inspiri aerul infectat care a fost expirat de asimptomatici care au circulat pe sub fereastra ta.
  Exemplele sunt prea multe pentru a fi explicate populatiei, (caci nimeni n-ar mai iesi din case). D-aia n-ai sa vezi explicatiile astea in "mesajele de interes public" de la televizor.
  Suntem fiecare pe cont propriu. Deci ai grija unde, si ce inspiri!
  • Like 4
 • Cred ca vorbim de o noua civilizatie, si anume CIVILIZATIA 2.0, unde nu ne mai luptam cu lei si tigri, ci un elefantul numit COVID.

  Bun venit in Africa, din noi, cum spuneam un celebru citat, al carui anutor nu mi-l mai amintesc, ce mai conteaza daca suntem in Africa.

  Daca pana acum lucrurile este temporare, de tranzitie, se pare ca incepem sa ne obisnuim cu noul stil de viata.
  • Like 0
 • explicatia este ca vaccinul este apa de ploaie iar transmiterea se face si pe alte cai decat cele prezentate
  • Like 0
 • Intr-adevar este doar o coincincidenta ne fericita intre campania masiva de vaccinare si cresterea masiva a nr de infectari.
  De vina este de fapt cealalta tulpina, necunoscuta noua, dar documentata stiintific.
  Fara multe conspiratie!
  • Like 0
 • Crabu check icon
  Am citit articolul si nu am gasit niciunde explicatia, de ce au crescut infectarile in Israel. Domnul doar a facut o constatare, aceeasi pe care o poate face oricine.
  • Like 1
  • @ Crabu
   De fapt a dat explicatia pe care o tot aud de o luna:e mai infectios!Dar nu explica ce inseamana asta:e mai iute de picioare(spini),zboara prin are si prin masca ,e suficienta o cantitate(densitate) mai mica in organism ca sa declanseze boala ,se inmulteste in organism mai rapid,toate la un loc?Specialistii nostrii vorbesc elutist sau chiar nu prea inteleg nici ei fenomenul si baga spaima in oameni tot mai lipsiti de informatii corecte si exacte!
   • Like 0
  • @ Crabu
   Nu constatare si speculatie.
   • Like 0
  • @ Arthur Chivulescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Problema pe care o ridicați e foarte interesantă și de aia m-am informat un pic.
   Ei înțeleg dar sistemul și procedurile sunt prea laborioase pentru a fi și înțelese nu numai de profani ci chiar de unii medici. Fiindcă sunt chestii de ultra-specialitate.
   Arhitectura și conformația genetică a unui virus se face prin SECVENȚIALIZARE, un proces care numai pentru specialiștii în așa ceva e comprehensibil. Așa s-a aflat de pildă că acest virus e unul nou. Prima secvențializare a fost efectuată în puține zile decembrie 2019-ianuarie 2020 când chinezii au bănuit că problema e serioasă. Și se face in continuare în laboratoarele de specialitate din toată lumea. Numai că durează, e greoaie și implică dotări de excepție.
   Acum problema se pune, ce anume cauți și cum. De aia există criterii pentru a proceda la secvențializare. Și asta se face: un procent anume din probele PCR (stabilit la nivelul fiecărei țări) și anumite criterii: boala la cineva care a mai avut odată, o evoluție neașteptat de proastă ori surprinzătoare. Mai departe e tot treaba specialiștilor să afle care sunt caracteristicile morfologice ori de infecțiozitate. Dar toate astea durează și prima informație este că avem un mutant, cel mai probabil prin secvențializarea aleatorie a unor probe. Evident că cercetarea se extinde apoi la contacți, în teritoriu, etc.
   Singura consecință și teamă e că dacă o mai întindem cu vaccinarea se poate să se prăsească un alt virus pe care vaccinului să nu-l atingă, pe principiul shit happens.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult