Foto: Inquam Photos/ George Călin
Tulpina B.1.1.7. a virusului SARS-CoV2, secvențiată pentru prima dată în Marea Britanie, se răspândește cu 50% mai ușor decât virusul care a pus întreaga planetă pe pauză, spune medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.
Acesta citează un calcul epidemiologic făcut în Marea Britanie, care arată cât de repede se transmite noua tulpină.
Dacă într-un oraș erau infectați cu SARS-CoV2 10.000 de oameni și fiecare infecta în medie 1,1 persoane, într-o lună numărul infectărilor ajungea la 16.000, iar cel al deceselor la 128.
Daca însă tulpina este cu 50% mai transmisibilă (cum este cazul pentru B.1.1.7), numărul cazurilor înregistrate după o lună, în lipsa măsurilor suplimentare de restricție, va fi de 122.000, iar numărul de decese estimat ar ajunge la 976, spune Marius Geantă.
„Marea Britanie secvențiază masiv genomul virusului SARS-CoV2, ei fac asta de rutină, secvențiază până la 10% din cazurile de Covid. În luna decembrie au observat o creștere foarte mare a numărului de cazuri în Londra, în condițiile în care era sub carantină strictă, și au vrut să vadă care este cauza. În Marea Britanie noua tulpină a devenit dominantă, în Irlanda este dominantă, în Israel este dominantă, în martie-aprilie se estimează că va deveni dominantă în SUA. În momentul în care tulpina devine dominantă, intrăm în acel scenariu, în care discutăm despre un virus care se transmite cu 50% mai repede. Și toate cifrele cresc așa cum v-am arătat”, explică medicul.
Marius Geantă dă exemplul statului Israel, unde au fost introduse restricții dure, care se află la al treilea lockdown și unde se desfășoară o campanie masivă de vaccinare.
„Israelul a sperat că va reuși să reducă numărul de cazuri considerabil până la sfârșitul lunii martie, știind că vaccinarea protejează împotriva formelor grave de Covid, iar lockdown-ul face ca numărul total de cazuri, implicit și al celor grave să fie redus. Ceea ce nu prevedea aproape nimeni la acel moment a fost răspândirea acestei tulpini B.1.1.7, ceea ce în Israel, în ciuda lockdown-ului, determină o creștere a numărului de cazuri de infecție cu SARS CoV-2. la populația nevaccinată”, spune Marius Geantă.
În urmă cu o lună, amintește el, Israelul avea 600 de pacienți internați în ATI și înregistra 4.000 de cazuri noi zilnic. Astăzi, 1.100 persoane sunt internate la ATI si aproximativ 6.500 de cazuri sunt diagnosticate zilnic, susține medicul.
Acesta spune că, de la apariția noii tulpini în Israel, Irlanda, Marea Britanie și Portugalia, numărul deceselor provocate de Covid a crescut semnificativ. Însă, datorită lockdown-ului dur și a campaniei de vaccinare, situația în Israel este mult mai bună decât în celelalte trei state.
În acest context, România nu poate ignora riscul de răspândire al noii tulpini. „În momentul în care tulpina devine dominantă, intrăm în acel scenariu, în care discutăm despre un virus care se transmite cu 50% mai repede. Și toate cifrele cresc așa cum v-am arătat”, atrage atenția specialistul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Speranța rămâne singura noastră strategie, în condițiile în care liniștea se așterne peste „decidentul român”.
Mai îngrijorător este faptul că pe timp de pandemie se deschid cârciumile și terasele iar unii profesori refuză vaccinarea. Aşadar, nu la timpul liber al Preşedintelui trebuie să fim atenţi, ci la atitudinea anti-vacciniştilor - mai ales cei care intră zilnic în contact cu alţi oameni.
Aşa-zişii „dascăli” (profesori-bugetari), ar trebui obligaţi prin lege să se vaccineze, măcar pentru protecţia copiilor noştri, dacă nu pentru exemplul pe care îl dau mai departe în rolul lor educaţional. Iar dacă nu sunt în stare măcar de asta, atunci sunt plătiţi degeaba.
Pentru că dacă o lași în pace, mișcarea antivaxx ( și până acum au lăsat-o, fără să-și imagineze ce consecințe ar putea avea odată ) se dezvoltă și zădărnicește orice încercare de a impune odată, în situații speciale, vreo vaccinare obligatorie. Aduceți-vă aminte ce proteste de stradă când s-a pus numai în discuție vaccinarea obligatorie la copii. În unele țări cu populație incomparabil mai educată, au reușit dar numai pentru un anumit vaccin, fiind situații deosebite.
Acum vine nota de plată pentru indiferență: dacă fenomenul ar fi fost la timp detectat și încercat a se contracara prin educație, clipuri video, acțiuni ample, acum am fi avut o populație mai educată și care ar fi înțeles că nu-i de glumă. Acum sar în sus numai că se face publicitate la vaccin! Un lucru normal dar când îl faci în premieră unora li se pare suspect. Cu toate bălăriile care circulă acum, imaginați-vă vaccin anti SARS-Cov obligatoriu!
Şi da, rolul mass-mediei este crucial. CNA-ul, care interzice pornografia sau reclama gratuită (nu-i voie să dai nume de brand-uri în timpul unei emisiuni), ar putea interzice prin lege inclusiv orice chestie de natură anti-vaccinistă.
În curând va ieşi pe piaţă un vaccin care se va administra într-o singură pilulă, care nu are restricţii de temperatură şi se înghite oral. Este vorba de compania americană Vaxart Inc. (VXRT) care în 2020 a realizat un profit de +1,530% şi vinerea trecută a realizat o creştere de +34.30%.
Andrei Floroiu (un român) este CEO.
Din pacate, aceasta varianta de virus se transmite mai ales prin AEROSOLI, adica acele mici particole din aerul expirat in timpul vorbirii - chiar si de catre cei asimptomatici.
Este suficient sa mergi in spatele unuia care tuseste, stranuta, sau doar vorbeste la telefonul mobil. Daca poti mirosi parfumul, sau fumul de tigara, atunci poti inhala si aerosoli infectati.
Este suficient sa te urci intr-un lift, sau intr-un autobuz unde au respirat bolnavi, chiar asimptomatici.
Este suficient sa inspiri aerul infectat care a fost expirat de asimptomatici care au circulat pe sub fereastra ta.
Exemplele sunt prea multe pentru a fi explicate populatiei, (caci nimeni n-ar mai iesi din case). D-aia n-ai sa vezi explicatiile astea in "mesajele de interes public" de la televizor.
Suntem fiecare pe cont propriu. Deci ai grija unde, si ce inspiri!
Bun venit in Africa, din noi, cum spuneam un celebru citat, al carui anutor nu mi-l mai amintesc, ce mai conteaza daca suntem in Africa.
Daca pana acum lucrurile este temporare, de tranzitie, se pare ca incepem sa ne obisnuim cu noul stil de viata.
De vina este de fapt cealalta tulpina, necunoscuta noua, dar documentata stiintific.
Fara multe conspiratie!
Ei înțeleg dar sistemul și procedurile sunt prea laborioase pentru a fi și înțelese nu numai de profani ci chiar de unii medici. Fiindcă sunt chestii de ultra-specialitate.
Arhitectura și conformația genetică a unui virus se face prin SECVENȚIALIZARE, un proces care numai pentru specialiștii în așa ceva e comprehensibil. Așa s-a aflat de pildă că acest virus e unul nou. Prima secvențializare a fost efectuată în puține zile decembrie 2019-ianuarie 2020 când chinezii au bănuit că problema e serioasă. Și se face in continuare în laboratoarele de specialitate din toată lumea. Numai că durează, e greoaie și implică dotări de excepție.
Acum problema se pune, ce anume cauți și cum. De aia există criterii pentru a proceda la secvențializare. Și asta se face: un procent anume din probele PCR (stabilit la nivelul fiecărei țări) și anumite criterii: boala la cineva care a mai avut odată, o evoluție neașteptat de proastă ori surprinzătoare. Mai departe e tot treaba specialiștilor să afle care sunt caracteristicile morfologice ori de infecțiozitate. Dar toate astea durează și prima informație este că avem un mutant, cel mai probabil prin secvențializarea aleatorie a unor probe. Evident că cercetarea se extinde apoi la contacți, în teritoriu, etc.
Singura consecință și teamă e că dacă o mai întindem cu vaccinarea se poate să se prăsească un alt virus pe care vaccinului să nu-l atingă, pe principiul shit happens.