Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Schimbări pentru salariați: de la 1 ianuarie 2018 vor încasa salariul brut și își vor plăti singuri impozitele. Prima declarație fiscală va fi depusă în mai 2019

Salariați

Foto: Guliver Getty Images

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi 24 că românii vor depune prima declarație fiscală privind impozitul global pe gospodărie în luna mai 2019. 

Noul sistem va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, iar potrivit acestuia impozitul se va plăti o singură dată pe an, de către angajat, angajatorul nemaireținând impozitul la sursă, a precizat ministrul Finanțelor.

„Cel care realizează venitul îl va folosi, până se naște obligația de plată către fisc, în folosul personal, dar va trebui sa aibă în vedere că în luna mai e scandența. În mai va trebui să facă acea declarație fiscală, în care se vor înregistra atât veniturile cât și drepturile lui care decurg”, a spus ministrul Finanțelor. Suma pe care o va avea de plătit contribuabilul după un an va fi una „consistentă, dar care va fi ajustată cu mecanismul de deduceri fiscale”, a adăugat el.

Întrebat dacă nu este vorba despre o sumă mult prea mare de plătit o singură dată și dacă crede că toți românii vor pune bani deoparte pentru a-și plăti impozitul, Ștefan a răspuns: „Eu nu cred ca persoanele cu venituri medii vor fi în situația ca în luna mai să aibă o sarcină de de plată atât de mare încât să provoace astfel de sincope. Luăm în calcul faptul că toate persoanele care realizează venituri nete impozabile sub 2.000 de lei lunar au sarcină de impozitare zero. Deci nu vor avea sarcina de plat[, dimpotrivă vor trebui să se ducă la fisc eventual dacă au copii să le dea facilitatea privind copiii”. 

El a susținut că persoanele cu venituri mari sunt „persoane sofisticate care știu să-și gestioneze resursele” și că nu crede că există riscul ca în luna mai să evite depunerea declarației.

Pe de altă parte, de anul viitor angajaţii români vor plăti doar două contribuţii la stat din salariu - CAS și CASS -, iar contribuția pentru șomaj va dispărea. 

„Contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările sociale de sănătate vor deveni 100% în sarcina angajatului, în sensul că ceea ce astăzi se plăteşte de angajator va fi inclus în salariul brut al angajatului, angajatorului rămânându-i sarcina de reţinere la sursă şi virare a sumei către casele respective”, a declarat ministrul finanțelor, Viorel Ștefan, într-un interviu pentru Digi24.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, va fi difuzată duminică, de la ora 13:05, la postul Digi 24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce este republica.ro?
    • Like 0
  • check icon
    Aberatii copiate prost dupa alte modele fiscale, ca baietii astia stiu sa citeasca, adica au trecut de abecedar, dar stau mai prost cu intelegerea...Iar intentia este de a extinde la scara nationala ceea ce functioneaza deja in ceea ce priveste IMM-urile - din ce in ce mai putine, de altfel. Adica de a baga pe gatul fiecarei familii cate un misit din asta libidinos care sa te convinga ca galeata de corcoduse din curte trebuie, si ea , evaluata si impozitata, pentru a plati din ea armata de functionari fiscali si cafelele si ziarele acestora, o politie care ne apara de muste, niste servicii secrete care nu mai apara nimic, ca Romania e pe duca, drept pentru care isi apara numai propriile pielicele, o magistratura infestata de agenti ai sucursalei Mossad din Povernei, o armata care da spagi ca sa ajunga, pe salarii mai mari. la paza culturilor de mac din Afganistan, etc...Nu va place imaginea?
    • Like 1
  • Daca tot copiaza sistemul din USA cel putin sal copieze integral nu sal faramiteze cu metodologia masini politice comunista din PSD. Personl cred caintentia este de a creea o poarta mare fraudei fiscale cu consecinte grave pentru Romania . Iesirea din criza planificata se va face prin imprumuturi externe in conditii grele pentru Romania . Cu siguranta un anume grup vor trage foloasele negocierilor .
    • Like 2
  • cum adica "va intra in vigoare" de nustiucand? s-a votat legea? a fost promulgata de Johannis?
    • Like 0
  • Nu era mai bine daca ieseati dreq la vot?!
    • Like 3
  • Dupa programul de lucru ma voi duce la rand la fisc :))
    • Like 1
  • Mi se pare cea mai mare glumă de după revoluție. Românii să-și plătească singuri impozitul, să adune facturi, chitanțe și să completeze declarații, să găsească 35000 de consilieri, este de-a dreptul hilar. Cu cei de la țară sau din vârful dealului, cu cei care sunt și analfabeți, ce o să facă? Îi vom chema pe toți la instruire? Se vor duce consilierii la ei? În luna mai 2019, vor plăti impozitul fix cei cu venituri foarte mari(10-20%), dar și aceia vor deduce la maxim, restul.... Cum vor recupera banii de la cei care nu vor plăti? Se vor judeca cu toți? Și cum dispare contribuția pentru șomaj? Trebuie să apară și legea falimentului personal. Iar dacă încep și cu impozitarea progresivă vom fi din nou o țară în care nimeni nu va mai avea încredere. Banii investitorilor nu vor mai veni. Guvernul și parlamentul de acum cred că reprezintă maximul de corupție și prostie adunată în același loc.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult