Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Opoziția face primul pas în Parlament pentru debarcarea lui Dragnea. Florin Iordache refuză să se ridice de pe scaun. VIDEO

Florin Iordache - lipit de scaun

(Foto: captura video)

Dezbateri aprinse miercuri în plenul Camerei Deputaților. Parlamentarii USR și PNL au cerut revocarea din funcție a președintelui Camerei, Liviu Dragnea și a vicepreședintelui Florin Iordache. Propunerea de revocare a fost făcută de liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că încercarea opoziției de a-l schimba din funcție pe șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, „merită reluată".

„Nu am avut timp de așa ceva", dar "încercarea merită reluată și sper că opoziția va reuși" în demersul de schimbare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei, a spus șeful statului. „Eu nu trebuie să susțin o moțiune de cenzură. Opoziția trebuie să susțină o moțiune de cenzură și sper să o facă", a răspuns președintele Iohannis, întrebat de reporteri dacă susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

UPDATE: Într-o filmare postată pe Facebook de deputata USR Cosette Chichirău, deputatul PSD Cătălin Rădulescu apare vizibil iritat în timpul dezbaterilor de astăzi din Parlament. „Ce dracu' faci, mă, te duci dintr-o parte în alta? M-ai debusolat", îi spune Cătălin Rădulescu unui parlamentar din opoziţie care vorbeşte de regulament. Acesta îi reproşează lui Cătălin Rădulescu că sugerează că votul nu contează. "Ba da, dar stai într-un loc, nu pot să te urmăresc dacă tot te mişti". Un alt parlamentar de la opoziţie intervine și îi spune lui Rădulescu să se întoarcă iarăşi „la popor, să cereţi voturi că nu mai aveţi voturi". „Lasă-ne, mă, cu poporul", a venit replica deputatului PSD Cătălin Rădulescu.

UPDATE: Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache: „A fost o zi tristă, am constatat că din dorința de a schimba una sau mai multe persoane s-a mers cu încălcarea regulamentului și a normelor interne ale Parlamentului. Înțeleg un joc democratic și faptul că-ți dorești anumite chestiuni, de la modificări legislative până la schimbări sau ocuparea anumitor funcții, dar acestea trebuie să respecte niște norme minimale – Constituție, regulament, legi de organizare și funcționare a fiecărei instituții”, a spus Florin Iordache. 

UPDATE: Dan Barna, USR: „Ceea ce am văzut astăzi este că atunci când există o colaborare a opoziției această majoritate nu mai există”.

UPDATE: Raluca Turcan, PNL: „Tot demersul nostru a fost făcut procedural, în spiritul și textul Regulamentului și în acord cu Constituția României. Niciun pas făcut în Camera Deputatilor nu a fost făcut cu respectarea regulamentului, de aceea astăzi s-a făcut dreptate și am reușit să dăm o hotărâre de revocare din funcție a lui Liviu Dragnea și o hotărâre de revocare a lui Florin Iordache și a mai rămas un singur pas de făcut, votul final”.  „Majoritatea a fost spulberată”, a spus Raluca Turcan.

UPDATE: Mai mulți parlamentari sunt strânși lângă prezidiul Camerei Deputaților. Deputatul Florin Iordache nu s-a ridicat de la pupitru, deși a anunțat că ședința a fost suspendată în urmă cu minute bune.


Florin Iordache - Liviu Dragnea

UPDATE: Vicepreședintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a anunțat suspendarea ședintei de plen.

STIREA INITIALA

Spiritele s-au înfierbântat atunci când președintele de ședință, Florin Iordache, a refuzat să supună votului propunerea liberalilor. Iordache a refuzat să părăsească tribuna Camerei, așa cum cere regulamentul în cazul în care celui care conduce ședința i se cere revocarea.

În plen au izbucnit discuții în contradictoriu despre regulamente, reguli și decizii ale Curții Constituționale a României.

Opoziția a cerut revocarea lui Liviu Dragnea și a lui Florin Iordache însă regulamentul Camerei prevede că o asemenea solicitare poate veni numai din partea grupului parlamentar din care fac parte aceștia.

Deputații USR și PNL au spus însă că deja există un precedent, cel al schimbării din funcția de președinte al Camerei Deputaților a Robertei Anastase, în 2012, precedent validat la acea vreme de CCR.

Opoziția vorbește de încălcări ale Constituției și ale regulamentului din partea lui celor doi.

Pentru suplimentarea pe ordinea de zi cu cele două cereri este nevoie de acordul tuturor liderilor grupurilor parlamentare, iar în acest moment PSD se opune, potrivit Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stati putin ca-mi scapa niste chestii. Inteleg ca alianta PSD-ALDE a pierdut majoritatea dar debarcarea celor doi nu se face prin vot ? Si atunci de unde stie Opozitia ca minoritatile si UDMR nu vor vota impotriva demersurilor Opozitiei iar cei doi vor ramane in continuare in functie ? Pe de alta parte spuneti in articolul de mai sus ca "o asemenea solicitare poate veni numai din partea grupului parlamentar din care fac parte aceștia (Dragnea si Iordache)". Si atunci intreb de ce-si mai bat capul cei din Opozitie cu un demers ilegal din start ?
    • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Degeaba, ăsta ar fi răspunsul simplu și la obiect. Un răspuns mai elaborat îl poate oferi opoziția.
      • Like 1
  • Din ianuarie 2016 nu am văzut din partea opoziției nimic altceva decât demersuri prin care să ne convingă de faptul că, deși au pierdut alegerile, tot ei trebuie să fie la conducere. De ce ? Unul dintre motivele invocate este acela că cei care au câștigat alegerile nu au avut un vot majoritar ( numai 16%-18% ) din cauza slabei prezențe la urne și ca urmare nu au reprezentativitate. În această logică putem spune că opoziția nici nu ar trebui să fie în parlament pentru că nu au atins pragul necesar. Alt motiv ar fi acela că majoritatea rezultată din alegeri reprezintă hoții, sunt ei însăși hoți, inculți, ba chiar analfabeți. Totuși rezultatul alegerilor a fost validat de către instituțiile abilitate în acest sens. Dacă legile nu sunt bune, nu am văzut un program al opoziției prin care să se angajeze la modificări de substanță a legislației, nu, singurul lor program este ”jos majoritatea”.
    • Like 1
  • Golănia pesedistă nu poate fi combătută cu blândețe! Marea victorie a pisdiștilor, de aprox. 17-18%, nu reprezintă voința poporului - așa cum este invocată tot mai des de po pulația lu” dracnea. Încă mai este vreme pentru ca toate deciziile populare să fie luate, cel puțin după două tururi; dacă cetățeanul este indilent sau scârbit, pe bună dreptate. Cât tupeu trebuie să aibă gașca pentru a susține un condamnat în frunte...?!
    • Like 0
  • Zu Sayzu Zu Sayzu check icon
    Haos total. Legi si regulamente de pietari, lupta acerba pe functii, ciolan, acces la resurse. Primim dovada ca democratia e subreda si se bazeaza pe increderea cutumiara in institutii, nu pe realitatile ca acestea functioneaza. Daca aveati credinta ca parlamentul este organul legislativ iata concluzia ca e plin de oportunisti pentru care legile sau regulamentele pot fi schingiuite si exista spre uzul lor doar atunci cand le este util. Ceea ce avem acum este o institutie putreda fara mecanisme de control al derapajelor, fara frana de mana, fara sistem de directie si cu geometria rotilor realizata de mecanicul betiv.
    • Like 0
  • check icon
    Mai au timp si sa munceasca? Asa se face politica in Romania? (eu am emigrat si nu mai vreau sa stiu cum e pe acolo)
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult