România se află pe locul trei în ceea ce privește abandonul școlar din Uniunea Europeană, peste 18% dintre elevii români părăsind timpuriu școala. În mediul rural, rata abandonului școlar este decât cea înregistrată în orașe: 26,6% părăsesc prea devreme școala în zonele rurale, 17,4% în orașele mici și 6,2% în municipii. Și tot în mediul rural, 38% dintre copii au luat sub 5 la Evaluarea Națională, ceea ce demonstrează că și atunci când aceștia au acces la educație, nu au, de fapt, acces la o educație de calitate.
Miercuri seară, Fundația Vodafone România a lansat, în parteneriat cu Fundația World Vision România, un proiect prin care își propune să le ofere elevilor șansa la o educație mai bună și să le crească motivația față de școală. Anunțul a fost făcut în timpul Galei Fundației Vodafone România.
Denumit „Școala din valiză”, proiectul se va desfășura în perioada anului școlar 2018-2019 în 10 școli din comunități defavorizate aflate în județele Cluj, Brașov, Vâlcea, Olt, Dolj, Ilfov, Ialomița, Constanța, Vaslui și Iași. Acesta are la bază un set complet de echipamente IT grupate într-o valiză creată pentru a permite organizarea în câteva minute a unei săli de clasă digitale oriunde în România. Procesul de predare adaptat pentru „Școala din valiză” folosește metode interactive și materiale digitale, integrate într-o platformă de e-learning dedicată.
„Ne bucurăm să lansăm la această ediție aniversară a Galei un nou proiect strategic, care propune o soluție pentru una dintre cele mai mari probleme identificate în domeniul educației: accesul copiilor din comunitățile defavorizate la un proces educațional de calitate. Este un nou exemplu de proiect care folosește tehnologia pentru a îmbunătăți viața oamenilor din aceste comunități”, a spus Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.
„Vrem să investim mai mult în educație, acest lucru face parte din abordarea noastră pe termen lung de a investi în viitor, în generațiile viitoare. Derulăm deja proiecte de educație pentru copiii din zonele rurale și ne dăm din ce în ce mai bine seama cât de importantă este educația lor. Acest lucru le va permite să își îmbunătățească experiența de învățare și sperăm că va reprezenta o metodă de a-i ține la școală”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România.
În cadrul acestui program, copiii vor învăța română și matematică cu ajutorul a 10 valize cu echipamente, câte una pentru fiecare dintre școlile incluse în proiect. Fiecare dintre acestea conține un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, un proiector, un sistem audio, o soluție de încărcare a echipamentelor încorporată, un router wi-fi încorporat și un modem 4G. Tabletele se pot conecta la laptop, permițând cadrelor didactice să pună la dispoziția elevilor conținutul educațional și aplicațiile.
Proiectul include o serie de sesiuni de pregătire pentru profesori, iar platforma online dedicată integrează instrumente de management al procesului de învățare care le vor permite profesorilor să-și creeze și să-și gestioneze lecțiile, să monitorizeze și să evalueze rezultatele elevilor. Pentru „Școala din valiză”, Fundația Vodafone România va mobiliza o echipă de peste 200 de voluntari și va investi 420.000 de euro.
În cadrul Galei care a aniversat 20 de ani din viața Fundației Vodafone România au fost decernate opt premii pentru organizații și oameni care și-au dedicat activitatea comunității. Acestea au fost acordate Asociației Hercules (Premiul pentru Educație), Fundației pentru SMURD (Premiul pentru Sănătate), Fundației Mihai Neșu (Premiul pentru Servicii Sociale) și Asociației Little People (Premiul pentru Voluntariat).
Patru premii speciale au mers la Maria Culescu, Președintele Asociației MAME, Raed Arafat, Președintele Consiliului director al Fundației pentru SMURD, medicul Cătălin Cîrstoveanu, Șeful Secţiei de terapie intensivă nou născuţi a Spitalului „Marie Curie” din București și laSorin Marinescu, asistent social în cadrul Fundației Principesa Margareta a României.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Faptul ca una sau alta companie sau fundatie, ajuta pe ici si pe colo...mi se pare ca un mare puzzle in care se mai pune cate o piesa pe luna....iar in ritmul asta...uitam de ce am pus in acel loc prima piesa....
Sa fim seriosi....bani sunt...doar sunt imprastiati ( nu carecumva sa cititi cheltuiti) in cele patru zari...A cheltui, presupune un plan, si un profit la final de proiect. Nu conteaza ca acel profit nu este in bani, ci in oameni bine pregatiti, ca acel proiect este pe termen nelimitat...ci doar ca....are ca si scop profitul. Abia atunci vorbim de cheltuieli...alfel e doar imprastiere....
Si daca vre-unul din cei 5-6 top manageri ai celor top 10 firme din Romania ( dupa sumele livrate la buget) imi citeste comentariul...sa inchida pentru 10 minute ochii, sa isi limpezeasca mintea....si sa isi imagineze cum ar putea arata un sistem de invatamant in Romania, in totalitate sustinut din capital privat.
Modelul, pe hartie exista de mult, si are o adiere socialista, planificata....dar....ce folos ca vrei tu acuma sa te faci doctor sau avocat, sau inginer specialist in telecomunicatii....ca sa afli dupa....X ani de scoala, si vre-o Y ani de practica....ca....nu mai e nevoie de tine. Ca deja cei cu 3 ani mai tineri ca tine ti-au luat locul ??? Nu te iau dracii de nervi, dupa atatea sesiuni de examene ? " Ca daca stiam eu cand m-am apucat de facultate ca nu va mai fi nevoie de ingineri ci de sudori....pai faceam altceva...."
N-as vrea sa fiu inteles gresit, si acuzat de socialism si planificare cincinala...dar traiesc intr-o societate democratica, care acuma isi da pumni in cap de prosti ce au fost cand nu s-au gandit cum sa conduca sistemul de invatamant care sa le dea oamenii de care au nevoie acuma. Nici daca pleaca peste granite nu dau de un loc de munca conform studiilor. Ca nimeni, nu a catadicstit sa le dea un sfat, sa prezinte o prognoza, o viziune...
Nu am studiile necesare care sa imi permita sa raspund la o intrebare simpla, a fetitei mele, de 9 ani : tati, ce sa aleg, sa fiu doctorita de copii, sau sa cant la pian ?
Nici statul democratic (in sensul non-comunist) in care traiesc, nici Google, nici intuitia nu m-a ajutat sa pot sa ii dau un raspuns. Dar, cred ca sunt altii mai destepti ca mine, care...ar putea sa ne raspunda. Si, daca pot, atunci sa nu taca, ci sa vina in scoli, in parlament, in strada, oriunde e nevoie, ca sa se faca auziti, si ascultati. Cred ca asa am deveni mai eficienti...