Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Școala online, dincolo de spaimele doamnelor învățătoare: când la matematică facem „ca toate animalele”

Școala online, profesoară

Foto: Guliver Getty Images

Acesta e un caz fericit în care învățătoarea nu e înspăimântată de tehnologie și platforme online, ci, dimpotrivă, s-a adaptat din mers la noile condiții. Mai mult, înțelege că învățământul online are și avantaje, cum ar fi câștigarea timpului pierdut cu transportul. De aceea, adunarea cu trecere peste ordin este pregătită minuțios, conform programei școlare și e gata să ajungă în mințile elevilor de șapte ani. Mici probleme apar la conectarea online, deoarece părinții insistă să pună la punct detaliile tehnice, spre plictiseala odraslelor care ar da de cap oricărei platforme în mod natural, dacă ar fi lăsați.

Lecția începe cu oarecare întârziere pentru că nu toți părinții reușesc să dibuie cum vine cu sunetul și cu camera și refuză să se lase învățați de prichindei, care sunt deja iritați că nu sunt ascultați. Învățătoarea își începe lecția cu emoție: unii părinți rămân să supravegheze modul în care are loc predarea. Copiii, în intimitatea căminelor lor, unde au mare libertate de mișcare, și cu aprobarea iubitoare a părinților, fac o hărmălaie mai mare decât de obicei și adunarea cu trecere peste ordin necesită o creștere a volumului vocii învățătoarei. 

Ca o completare comică a situației, Lucy, bichonul doamnei, nu înțelege de ce e pedepsit și nu i se deschide ușa spre stăpâna pe care o aude vorbind. Zgarmănă la ușă cu labele și plânge schelălăit. În toată hărmălaia, copiii aud cățelul și doamna cedează și deschide ușa. Bichonul e săltat în fața camerei, lăudat și aplaudat cu multă căldură. Unul câte unul, micii elevi dispar și reapar în fața camerei cu alți bichoni, papagali, hamsteri și broaște țestoase, prezentate pe rând, spre deliciul posesorilor și necazul celor care au doar animale de pluș. Învățătoarea își consumă ultimele energii pentru a stinge animozitățile create, iar părinții fără animale de companie sunt nemulțumiți de ora de matematică, promițând copiilor cel puțin un caras auriu. Ora se sfârșește brusc pentru că timpul alocat s-a scurs, iar adunarea cu trecerea peste ordin trebuie recuperată în limita posibilităților.

La copiii mai mari matematica e mai puțin pasională: părinții îi lasă să se descurce singuri cu platformele online și ei o fac cu ușurință. Tot cu ușurință mimează căderea rețelei de internet. Uneori profesorul de matematică (sau de altă disciplină) e singurul norocos care mai are internet din toată clasa.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bună dimineața. Îmi pare rău să aud asta. Din fericire, pentru fiicele mele, școala online, pot spune că a fost un succes. Deși doamna noastră este foarte blândă, a reușit să-și țină în frâu elevii.
  Sunt copii de clasa a IV a.
  Aproape toate exercițiile din manual și din caietul special, au fost făcute de copii, împreună cu doamna și foarte puține au fost făcute doar de copii, ca temă.
  Mulțumesc doamnei noastre, pentru implicare și felul în care și-a făcut meseria.
  Apropo, era sa uit, nu a fost inițiată de nimeni. A studiat mai multe tutoriale pe YouTube și asa a reușit să fie alături de copii noștri.
  Numele doamnei este Manu Lucia, școala Nicolae Labiș.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult