Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Scriitoarea rusă Guzel Iahina: „În cercul meu de apropiați, și nu numai apropiați, nu există nici măcar o singură persoană care să susțină acest război”

Guzel Iahina

Credit foto: George Cardava

„În cercul meu de apropiați, și nu numai apropiați, nu există nici măcar o singură persoană care să susțină acest război. Rețelele sociale sunt pline de furie și de rugăminți, apeluri și somații de a se opri acțiunile militare”, scrie autoarea rusă Guzel Iahina, într-un mesaj pentru editorii, traducătorii și cititorii săi din întreaga lume.

Mesajul, primit de editura Humanitas pe 25 februarie, exprimă șocul scriitoarei la vederea invaziei rusești în Ucraina. În redăm integral, în traducerea Luanei Schidu, cea care semnează versiunile în limba română ale romanelor lui Guzel Iahina.

„Scriu acest text pentru prietenii mei, editori, traducători și cititori din alte țări. Mi-e greu să scriu – pentru asta e nevoie de claritate în gândire și trăiri calme, iar emoțiile mele sunt acum o vâlvătaie. E și mai greu să înțelegi ceva despre ceea ce se petrece în Rusia și Ucraina. Dar să taci, în astfel de momente, e nepermis. Și o să încerc să spun măcar ceva, cât de puțin.

Paisprezece ani din viața mea – toată copilăria și o parte din tinerețe – i-am petrecut în Uniunea Sovietică. La vremea aceea, ideologia comunistă își trăia ultimele clipe. Noi, pionierii, credeam în ea, dar cumva pe jumătate, nu foarte serios. Lucrul în care credeam cu adevărat însă era pacea. Mașina de propagandă lansată în zorii epocii sovietice funcționa de minune, dar retorica pe care o producea nu mai era atât comunistă, cât pacifistă. «URSS – fortăreața păcii!», «Pace în lume!» – aceste lozinci erau scrise pe pereții fiecărei grădinițe, ai fiecărei școli. Lecția despre pace era, invariabil, prima în fiecare an școlar, pentru fiecare clasă. Cântecele și poeziile despre pace erau în programul fiecărei manifestări pionierești (și la noi acestea erau o mulțime). Porumbeii păcii decorau fiecare sală de clasă, fiecare gazetă de perete și fiecare caiet de elev. Credeam în acești porumbei – atât de sincer, cum numai copiii pot. Credința în pace era o parte integrantă din copilăria sovietică, prin urmare, și din personalitatea fiecăruia dintre noi. Această credință părea de nezdruncinat – pentru eternitate. Și ce mai înțelegeam pe atunci era că războiul e atât de îngrozitor, încât cei care l-au cunoscut tac. Bunicul meu a petrecut patru ani în cel de-al Doilea Război Mondial, dar nu a povestit absolut nimic despre front: și-a ocrotit copiii și nepoții prin tăcere.

Astăzi, tancuri rusești intră pe pământ străin. Aproape că nu-mi vine să cred. Dezacordul interior cu acest fapt este atât de profund, încât îmi vine să urlu. Mi-e greu să-mi aleg cuvintele, nici unul nu are destulă forță. Amărăciune, furie, frică, neputință – într-o măsură infinită. Știrile de pe 24 februarie 2022 m-au zdrobit. Lumea mea nu a fost doar răsturnată cu susul în jos, ci pur și simplu spulberată. Nu înțeleg cum de inocularea pacifismului nu a ajutat la nimic.

O să afirmăm banalitatea binelui, pentru ca mai târziu să nu ne lovim de banalitatea răului.

Guzel Iahina

Scriu în numele meu, dar toți cunoscuții și prietenii mei simt la fel. În cercul meu de apropiați, și nu numai apropiați, nu există nici măcar o singură persoană care să susțină acest război. Rețelele sociale sunt pline de furie și de rugăminți, apeluri și somații de a se opri acțiunile militare.

A sosit vremea adevărurilor simple, a repetării lor la nesfârșit. «Nu războiului.» «Pace lumii.» «Viața omenească este valoarea cea mai de preț.» O să le repetăm, până când se va împrăștia această negură. O să afirmăm banalitatea binelui, pentru ca mai târziu să nu ne lovim de banalitatea răului.”

Guzel Iahina s-a născut în 1977, la Kazan. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Institutului Pedagogic de Stat din Kazan, iar din 1999 locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile Academiei de Cinematografie, secția scenaristică. A lucrat în relații publice, publicitate și marketing și a colaborat cu articole la revistele Neva, Oktiabr, Sibirskie ogni etc. În 2015 publică primul roman, Zuleiha deschide ochii  (Humanitas Fiction, 2018). Inspirat din relatările bunicii ei, o învățătoare tătară care a petrecut șaisprezece ani într-o colonie de muncă din Siberia, romanul s-a bucurat imediat de un succes răsunător și a primit mai multe premii prestigioase. A mai scris Copiii de pe Volga și Trenul spre Samarkand, ambele apărute la Humanitas Fiction.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stau si ma intreb ; oare cele doua marionete ale lui putin,ministru armatei si seful marelui stat major au copii ?As vrea sa stiu ce parere au ei despre actiunile parintilor lor.? Le aproba,le ignora sau pur si simplu nu-i intereseaza.Ce parere au colegi,prieteni despre ce fac parinti lor care seamana moarte,suferinta si distrugere la ordinele unui descreerat ?Cum vor putea trai in viitor avand povara nelegiuirilor facute de parinti lor ? Isi dau seama ca vor fi ostracizati pe tot parcursul vieti ? Sau se vor sinucide precum odrasla calaului lui hitler care executa toate condamnarile la moarte ale tribunalelor naziste ?
    • Like 0
  • Trebuie precizat: Guzel Iahina este tătară, nu rusoaică!

    E corect ce spune despre URSS: cu adevărat Uniunea Sovietică a fost garantul păcii, stabilității și securității mondiale! Dovadă că, de când nu mai există URSS, războaiele în lume s-au înmulțit. Și majoritatea lor au fost pornite de America imperialistă și/sau susținute mai mult sau mai puțin direct. Aceste războaie nu au adus nicăieri în lume mai binele, ci mai răul: regimuri fasciste (Chile, Pinochet), fundamentaliste (Afganistan, Libia), extremiste etc. și/sau regimuri-marionetă proamerloace și împotriva intereselor propriilor țări, ex. chiar România.

    Sigur, orice război este rău, fiindcă face și victime nevinovate, care se mai numesc oficial și "pagube colaterale" (Madeleine Albright). Însă scopul scuză mijloacele și orice război este bellum iustum atât timp cât este dus pentru o cauză justă. Lupta împotriva fascismului a fost, este și va fi meteu o cauză justă, prin urmare și războiul pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei este unul just, atât timp cât are loc pentru această cauză justă!

    Și, last but not least, imperialismul amerloc merita și merită să primească o lecție! Din care America imperialistă să și învețe ce trebuie!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Nume check icon
      Eu nu cred ca vorbiti serios sa spuneți ca nenorocirea de URSS a fost un lucru bun pe aceasta planeta.. P.S. Libia lui Gaddafi nu a fost deloc un stat fundamentalist. Dimpotriva, a fost un stat socialist pe linia lui Saddam Hussein. Acum se îndreaptă spre fundamentalism.
      • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      Radu M check icon
      Initial am crezut ca esti ironic, dupa aia mi-am dat seama vad un iubitor de Putin.
      Cuvinte ca imperialism le-am auzit pana mi-au iesit pe nas cand eram mic.

      Da, le amesteci pana iasa ceva, Chile, Pinochet nu erau pe vremea URSS-unlui. Afganistan - nu rusi au creat asta ....

      Iar chestia cu lectia pe care America o ia pe seama victimilor din Ukraina e 'logica' sa zic asa ...

      Te-ai verificat in ultima vreme?
      • Like 0
  • Nume check icon
    Banuim ca așa este, dar chiar nu ne încălzește cu nimic ca nu sunteți de acord și nu faceți nimic sa opriți nebunia. Nu trebuie sa mergeți Ucraina ca sa va aruncați în fata tancurilor voastre, dar măcar sa începeți sa face o greva generală în toată Rusia împotriva invaziei. Nu mergeti la servici. Nu faceți tranzacții bancare - oricum nu prea mai aveți ce sa extrageți. Nu plătiți facturi la utilati. Opriți transportul în comun și cel privat. Numai voi, rușii, puteți sa opriți războiul pentru ca Putin nu se va opri pana când nu va distruge toată Europa.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult