Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Yuval Noah Harari: Vladimir Putin se îndreaptă spre o înfrângere istorică

Yuval Noah Harari

Foto: Getty Images

Scriitorul Yuval Noah Harari, autorul cărților „Sapiens: Scurtă istorie a omenirii” și „Homo: Deus Scurtă istorie a viitorului”, a explicat într-un articol de opinie publicat în The Guardian de ce crede că Vladimir Putin „a pierdut deja războiul”.

„După o săptămână de război, pare din ce în ce mai probabil că Vladimir Putin se îndreaptă spre o înfrângere istorică. El poate câștiga toate bătăliile, dar va pierde războiul. Visul lui Putin de a reconstrui imperiul rus s-a bazat întotdeauna pe minciuna că Ucraina nu este o națiune reală, că ucrainenii nu sunt un popor adevărat și că locuitorii din Kiev, Harkov și Liov tânjesc după stăpânirea Moscovei. Aceasta este în totalitate o minciună – Ucraina este o națiune cu mai mult de o mie de ani de istorie, iar Kievul era deja o metropolă majoră când Moscova nu era nici măcar un sat. Dar despotul rus și-a spus minciuna de atâtea ori, încât se pare că o crede el însuși”, a scris Harari.

Putin s-a bazat pe o victorie rapidă asupra Ucrainei și pe înlocuirea conducerii țării cu un regim marionetă și a pariat că ucrainenii vor fi dispuși să fie conduși de păpuși ale Kremlinului. Însă, cu fiecare zi care trece, pariul lui Putin se dovedește pierzător, subliniază autorul „Sapiens”.

„Poporul ucrainean rezistă din toată inima, câștigă admirația lumii întregi și câștigă războiul. Urmează multe zile negre. Rușii pot cuceri în continuare întreaga Ucraină. Dar pentru a câștiga războiul, rușii ar trebui să poată păstra controlul asupra țării și pot face asta doar dacă ucrainenii îi lasă. Acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil să se întâmple.

Fiecare tanc rusesc distrus și fiecare soldat rus ucis sporește curajul ucrainenilor de a rezista. Și fiecare ucrainean ucis adâncește ura ucrainenilor. Ura este cea mai urâtă dintre emoții. Dar pentru națiunile asuprite, ura este o comoară ascunsă. Îngropată adânc în inimă, poate susține rezistența pentru generații. Pentru a restabili imperiul rus, Putin are nevoie de o victorie relativ lipsită de sânge care să ducă la o pace relativ lipsită de ură. Vărsând din ce în ce mai mult sânge ucrainean, Putin poate fi sigur că visul său nu va fi niciodată realizat. Nu va fi numele lui Mihail Gorbaciov scris pe certificatul de deces al imperiului rus: va fi al lui Putin. Gorbaciov i-a lăsat pe ruși și ucraineni să se simtă ca niște frați; Putin i-a transformat în dușmani și s-a asigurat că națiunea ucraineană se va defini de acum înainte în opoziție cu Rusia.

Națiunile sunt în cele din urmă construite pe povești. Fiecare zi care trece adaugă mai multe povești pe care ucrainenii le vor spune nu numai în zilele întunecate care urmează, ci și în deceniile următoare și pentru generațiile viitoare. Președintele care a refuzat să fugă din capitală, spunând Statelor Unite că are nevoie de muniție, nu de o plimbare; soldații din Insula Șerpilor care i-au spus unei nave de război rusești „du-te dracului”, civilii care au încercat să oprească tancurile rusești punându-se în calea lor. Acestea sunt materialele din care sunt construite națiunile. Pe termen lung, aceste povești contează mai mult decât tancurile”, a scris Harari, care crede că poveștile curajului pe care ucrainenii l-au dovedit în aceste zile dau forță nu doar acestui popor, ci întregii lumi.

Citiți articolul integral scris de Yuval Noah Harari în „The Guardian”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Legenda soldaților din Insula Șerpilor este între timp un fakenews dovedit!

  La fel este și afirmația că Putin ar urmări instalarea unui regim-marionetă. Păi regim-marionetă este cel de acum, instalat la putere de America imperialistă în urma maidaniadei fasciste din 2014!

  În rest, nu cred că Putin va pierde acest război. Dar, chiar și așa să fie, el va rămâne în istorie ca erou al luptei antifasciste și antiimperialiste, alături de Lenin, Stalin, Karl Liebknecht, Rosa Luxemburg, Ernst Thälmann, Dolores Ibárruri, Olga Bancik, Ana Pauker și Vasile Luca, Ernesto Che Guevara, Fidel Castro, Hugo Chavez și atâția alți eroi ai luptei antifasciste mondiale! Chiar dacă nu va reuși să învingă fiara fascistă și imperialistă, Putin are meritul că măcar a încercat!

  Trăiască lupta justă antifascistă și antiimperialistă! ¡Hasta la victoria siempre!
  • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Dorin check icon
   După această profesiune de credință aveți șanse mult mai mari să intrați în grupul de divertisment „Wagner”.
   Cred că ați și înaintat cererea de aderare.

   Dacă nu, grăbiți-vă! E foarte posibil ca ucrainenii să fie „eliberați” de viețile lor, înainte de a vă putea aduce contribuția dv „pe linie” Internaționalist Proletară.

   Înainte! La luptă pentru Pace!...chiar de-ar fi să dispară Planeta.
   • Like 3
  • @ Ovidiu Jurj
   Despre Putin care trimite rachete de croaziera in centrul Harkovului vorbiti? Eu sper ca nu, pentru ca sper ca nicio fiinta umana nu poate accepta crima asupra semenilor.
   • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   Dacă ați avea o poză de profil, în mod sigur ne-am lămuri toți că și la moacă semănați cu putin...
   Despre delirul retoricii dumneavoastră nu mai comentez pentru că mă duc să vomit !
   • Like 1
  • @ Ovidiu Jurj
   E necesar un nou cuvant in vocabularul limbii romane: prostac.
   • Like 2
  • @ Ovidiu Jurj
   Ion Radu Ion Radu check icon
   Nu credeam ca asemenea subfiinte mai sunt in viata... E si vina mea....
   • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Communist nostalgic much? Daca tot scrieti in limbi straine....Ati listat o serie de nume ale unor indivizi considerati azi criminali, cu multe vieti distruse pe constiinta. Stalin??? 20 milioane de morti in urma lui. Rivalizeaza cu al doilea razboi mondial. Pe ce lume traiti? Cum se poate sa fie cineva atat de indoctrinat incat sa ignore adevarul istoric?? Vorba unui ante-postator, imi vine sa vomez cand citesc ce ati scris. Mutati-va in Rusia, sau Correa de Nord, Romania a depasit sindromul comunist si cale de intoarcere nu mai exista! Din fericire!
   • Like 0
 • Nume check icon
  Multa vorbărie degeaba. Stilul vestic. Toată lumea trebuie sa vorbească - deh egalitate - și toți trebuie sa ascultam, chiar și pe cei prosti. Și la sfârșit tot primim câte o diploma de participare. Lucrurile au ajuns foarte departe, chiar mai departe decât prevedea Putin. Lucrurile nu merg bine pentru el și are nevoie de o strategie de ieșire cât mai onorabila ca sa ne lase în pace. Care este acesta strategie? Complicat de zis. Ucraina este pe cai mari acum pentru ca toată lumea ii susține - pe buna dreptate - și nu dorește sa facă nici un fel de concesii. Ba mai mult, încearcă sa atragă oficial în conflict cât mai multe părți care va transforma aceasta invazie într-un război. Eu cred ca cererea de aderare la EU și aceasta susținere necondiționată pentru o țară ca este în urma de 20-30 de condițiile normale de aderare sunt activități pripite. Situația nu este roza deloc, ci chiar foarte neagră și nu văd nici o soluție la orizont.
  • Like 1
  • @ Nume
   Dorin check icon
   Ca să rezum, dv susțineți platforma „Menajați-l pe nebun!”
   Nu credeți că și Putin ar fi interesat în promovarea ei?
   Eu nu exclud ipoteza ca această platformă să fi fost elaborată în Stavka (Staful) Fermelor de Troli.
   • Like 0
  • @ Dorin
   Nume check icon
   Nu incerc sa menajez pe nimeni. Cred ca sancțiunile sunt bune și corecte. În plus cred ca o parte dintre ele trebuiau sa fie luate mai devreme pentru a descuraja aceasta invazie, dar aici este o alta discuție referitor la "unitatea" în cuget și în simțiri a EU.
   Revenind la cazul de fata pur și simplu încerc sa îmi dau seama cum se poate opri aceasta nebunie înainte sa nu fie prea târziu pentru toată lumea. Suntem toți pregătiți sa ne luptam cu nebunu'? Dacă da, ce mai așteptăm? Dacă nu suntem pregătiți atunci care sunt opțiunile? Iar în momentul de fata nu văd nici o opțiune și de aceea sunt îngrijorat.
   • Like 1
  • @ Nume
   Nume check icon
   Sau soluția ideală ar fi sa se trezească rușii și să-l schimbe pe Putin.
   • Like 2
 • Este foarte corect ce spune Harari , un scriitor de exceptie .
  Dar vestul si mai ales Ucraina ar trebui sa fie atenti sa nu forteze nota , caci Putin este un urs ranit cu laba pe butonul nuclear.
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Dorin check icon
   Eu nu am cunoștință ca Harari să fi scris literatură. Harari este istoric prin formație și prin ocupație. Noțiunea de scriitor e mult prea vastă, prea difuză și prea nivelatoare.
   Dar sunt cu totul de acord că este un autor de excepție.

   În ce privește Putin e imperios necesar ca laba lui să fie îndepărtată de butonul nuclear. Indiferent cum, dar cât mai repede.
   Cred, și sper, că în unele cancelarii s-a luat deja această decizie și că se lucrează de zor la implementarea ei.
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult