Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Se îndreaptă Statele Unite spre un Watergate mai mare ca primul?

Casa Albă

Foto: Guliver Getty Images

În iunie 1972, cinci indivizi, care pătrunseseră prin efracție în birourile Comitetului Național al Partidului Democrat, din clădirea Watergate din Washington D.C., au fost surprinși și arestați când plasau microfoane secrete și sustrăgeau documente.

Afacerea Watergate, care s-a soldat cu demisia din luna august 1974 a președintelui Richard Nixon, aflat în spatele conspirației de spionaj, a rămas, până acum, cel mai mare scandal din politica Statelor Unite ale Americii și din istoria Partidului Republican American.

Cei doi ziariști de investigație Bob Woodard și Carl Bernstein, ca și ziarul Washington Post la care lucrau, și-au câștigat o reputație de cel mai înalt nivel în lumea jurnalismului.

E posibil ca ziarista Kimberly A. Strassel, de la cotidianul Wall Street Journal, să le calce pe urme, sau să-i întreacă. În ziua de 11 mai 2018, Strassel a publicat un articol intitulat A plasat agenția FBI un spion-cârtiță în echipa de campanie electorală a lui Donald Trump în anul 2016?

Știrea și comentariile făcute publice de Kimberly Strassel au fost masiv reproduse de publicații online și au generat comentarii intense pe postul de televiziune Fox News, dar nu au fost - încă - preluate de mainstream media a căror orientare ideologică este liberală și antirepublicană. Sub numele de mai sus se înțelege grupul dominant de presă, care se adresează celei mai mari părți a publicului și care reflectă, dar și influențează, opinia cea mai larg detectată în legătură cu subiectele de actualitate.

Compania Fox News este criticată pentru poziția ei de centru-dreapta, pentru orientarea antiliberală (cuvântul liberal este folosit aici în sensul american, sinonim cu opiniile de extremă stângă) și pentru suportul dat politicienilor republicani, mai ales conservatori, și președintelui Trump. Dar Wall Street Journal nu este deloc privit ca o publicație care ar putea fi părtinitoare sau pro-republicană și are un prestigiu de rigoare și obiectivitate. În plus, ziarul cunoscut cu prescurtarea WSJ, care are o lungă istorie de jurnalism de calitate (înființat în anul 1889, apariție neîntreruptă de atunci până în prezent, jurnaliștii de la WSJ au câștigat 30 de premii Pulitzer), nu a fost niciodată în situația să dea dezmințiri pentru știri eronate.

Originea informației care a făcut subiectul articolului din cotidianul newyorkez este dintr-o sursă foarte credibilă: ea este o parte a documentelor eliberate congresului de departamentul de justiție, după cereri de mare insistență și cu mare întârziere. Devin Nunes, politician republican și delegat în congres al statului California, a fost cel care a pus cea mai mare presiune asupra departamentului de justiție pentru a obține documentele ajunse la congres.

În strădania de a nu elibera documentele, adjunctul procurorului general Rod Rosenstein a mers până acolo încât a spus că dacă informațiile legate de supravegherea campaniei Trump ar fi făcute publice, acest lucru ar amenința securitatea națională. Asta seamănă a disperare - a spus ziarista Strassel - și ridică suspiciunea că materialele încă ținute secrete ar conține lucruri care îi pot face pe cei din FBI să se simtă foarte neconfortabil.

E foarte ciudat că un funcționar superior al departamentului de justiție, parte a executivului, se opune eliberării probelor care ar putea arăta că șeful lui direct, președintele țării, a fost spionat de profesioniștii guvernului.

Documentele nu mai sunt secrete. Comisia de investigare a congresului știe deja cine a fost actorul principal în spionarea unei campanii prezidențiale. Surse din media afirmă că ar fi vorba de un salariat al FBI, implantat sub acoperire încă din anul 2016 în echipa electorală a republicanilor.

Dacă acest lucru ar fi adevărat, scandalul în curs de dezvăluire promite să depășească cu mult dimensiunile afacerii Watergate.

În acțiunea de supraveghere care l-a costat președinția pe Richard Nixon, actorii au fost indivizi particulari, pe când în scenariul pe care îl lasă să se întrevadă ultimele articole de presă din Statele Unite ar putea fi vorba de spionaj făcut de salariații guvernamentali, la ordinele și cu cunoștința șefilor lor, în perioada în care aceștia făceau parte din administrația precedentă.

Un eveniment de o astfel de gravitate ar fi unul nemaiîntâlnit vreodată în istoria politică a Statelor Unite sau a unei democrații occidentale.

Peste câteva zile, adică în ziua de 16 mai 2018, comisia senatorială de investigație a convocat pentru interviu pe cei cu numele cele mai mari din serviciile speciale de informații ale echipei Obama: James Clapper (Agenția Națională de Informații), John Brennan (CIA), Mike Rogers (Agenția Națională de Supraveghere NSA) și James Comey (FBI).

Dacă ni se vor înfățișa adevărul și vinovații, vom fi cu toții de acord că sistemul de control și echilibrare (checks and balances), de care americanii sunt atât de mândri, lucrează și face ceea ce a fost intenționat să facă. Dacă nu vom fi pe deplin lămuriți vom rămâne suspendați între suspiciunea că adevăratele fapte au fost ascunse, dar și obligați să dăm o mică șansă explicației că totul nu a fost decât o exagerare a presei.

Nu am ajuns oare deja prea departe pentru asta?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Va multumesc pentru articolul pertinent . Cat despre comentariile cititorilor...e dreptul lor chiar daca nu locuiesc aici si isi iau informatiile din massmedia liberala si fara a avea contact direct cu" binefacerile" acestui partid. Si de ce l-ar fi vrut rusii pe Trump cand de zeci de ani s-au straduit si au si reusit sa introduca doctrina socialista in universitati iar democratii o urmeaza?
  • Like 0
  • @ Florentina Vlad
   Răspuns Dnei/Drei Florentina Vlad:
   Aveți dreptate, mulți emit păreri legate de sursele discutabile de pe care își iau știrile.
   • Like 0
 • cateva din argumentele "partii adverse" pt ca autorul articolului este clar partinitor:
  https://www.youtube.com/watch?v=WGeRLri5jew
  intre timp stirea a ajuns si pe televiziunea democratilor (MSNBC este chiar mai "liberal" decat CNN):
  https://www.youtube.com/watch?v=lxrO22sAaHc&t=239s
  • Like 0
 • Semne ca articolul "pute":
  - definește "cuvântul liberal este folosit aici în sensul american, sinonim cu opiniile de extremă stângă" - în sensul American Hillary Clinton e liberală, și ea e de centru-dreapta;
  - se face că nu știe că Fox News e un fel de variantă americană a Antenei 3;
  - uită că posibil declarațiile lui James Comey de la FBI (scandalul cu emailurile, cu puțin inainte de alegeri) să fi fost picătura ce a înclinat balanța spre Trump;
  - se face că nu știe că comisia aia parlamentară e o mascaradă a partidului republican, cam la fel cu comisiile PSD-ului din parlamentul romanesc.
  • Like 2
 • Filbert check icon
  Oamenii lui trumpsky au comandat o ancheta ca sa distraga atentia de la comisia Mueller si sa-i mai dea un ghiont lui Comey.
  • Like 0
 • Domnule Martin, in primul rand ma bucur foarte mult sa citesc din nou unul dintre articolele dumneavoastra.

  In al doilea rand, am observat ca lumea comenteaza ca era normal ca FBI-ul sa-i investigheze pe republicani pentru legaturi cu Rusia. Nu i se pare nimanui ciudat ca desi FBI-ul era in alerta in legatura cu implicarea rusilor in campanie si au infiltrat un om in echipa republicanilor din 2016 se invart de 2 ani in jurul cozii cu ancheta?
  • Like 1
  • @ Matei Neagu
   Răspuns Dlui Matei Neagu:
   Mulțumesc pentru cuvintele bune.
   Ca și dumneavoastră, urmăresc cu atenție desfășurarea scandalului legat de intervenția FBI în politica electorală, despre care nu știm decât o mică parte și care promite să ne uimească în săptămânile următoare cu detalii noi.
   • Like 0
 • Paul check icon
  Incetati sa îl mai periați pe Trump atâta ca ii luați luciul. Trump este cea mai mare greșeală a sistemului politic american de după wwii. “Fox news anti extrema stanga”... asta e ca și cum ai spune ca latrina 3 e anti corupție.
  • Like 2
  • @ Paul
   GabiC check icon
   Cred ca nu ai citit bine

   E vorba.de Wallstreet Journal.
   • Like 0
  • @ Paul
   Victor66 check icon
   Trump este exact ce meritta americanii sa aiba si ii reprezinta perfect.
   • Like 0
  • @ Paul
   Răspuns Dlui Paul: Mulțumesc pentru atenția dată articolului meu. Este puțină confuzie în comentariul dumneavoastră. N-ar strica un pic de documentare.
   MS Martin
   • Like 0
 • Watergate a rămas *desemnat* ca cel mai mare scandal politic din SUA, dar, după mine, jurămîntul strîmb al lui Bill Clinton e peste, iar zidul lui Trump și mai tot ce a făcut de cînd e POTUS l-au depășit și pe acesta cu mult.
  • Like 2
 • Domnule Martin ,bine ați revenit!sper sa reveniti la
  frecventa articolelor și să nu le mai așteptăm atât.E interesanta o voce conservatoare în noianul liberal din main stream media.multumesc
  • Like 3
  • @ Sorin Sarghi
   Răspuns Dlui Sorin Sarghi:
   Și eu mă bucur de revenire și de reîntâlnirea cu cititori ca dumneavoastră.
   Cu cele mai bune gânduri, MS Martin
   • Like 0
 • dan check icon
  Nu seamana cu Watergate acolo republicanii spionau democratii ,aici FBI supraveghea legaturile cu Rusia.
  A supraveghea o campanie in care rusii isi baga poate fi legat de siguranta nationala.
  Miroase a articol comandat din disperarea lui Trump ca este descoperit ca a colaborat cu rusii.
  • Like 5
  • @ dan
   Colaborarea cu rusii? care colaborare cu rusii? sau banuiala unei colaborari cu rusii care venea in urma unei cercetari facute pe banii democratilor? Faimosul dosar Steel, cumva?
   • Like 2
  • @ dan
   Victor66 check icon
   Da, pentru ca majoritatea populatiei Romaniei citeste Republica.ro si isi bazeaza opinia despre Trump de aici.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult