Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Se poate schimba un om peste noapte? Despre #rezistența în tăcere a lui Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu - conferință Palatul Victoria

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Trăim vremuri tulburi și complicate. Apele se separă cu o mai mare rapiditate decât înainte. Să se fi schimbat Sorin Grindeanu peste noapte? Să fi #rezistat în tăcere Sorin Grindeanu și să fi ieșit la rampă doar când n-a mai suportat „tirania” lui Liviu Dragnea?

Acum câteva luni scriam un articol în Republica, în care îl intrebam pe Dl Sorin Grindeanu „al cui prim-ministru iși dorește să fie”. Și cu o lentoare ardelenească, a răspuns după aproximativ 5 luni, într-o declarație de presă, culmea, tot la miez de noapte, că vrea să fie „al tuturor românilor”.

După succesul de politică externă al președintelui Klaus Iohannis, Sorin Grindeanu ține să ne arate că și dânsul e capabil de lucruri mari. A avut un mini turneu de vizite externe, cea mai mare reușită fiind vizita de la Paris, unde s-a întâlnit cu omologul francez. Sorin Grindeanu pare că și-a regăsit în sfârșit busola. Pare că a ales, într-al doisprezecelea ceas, să joace de partea românilor, de data aceasta pe poziția de apărător. Apărător al valorilor naționale și de politică externă, în principal al parteneriatului strategic cu SUA, UE și NATO.

De la emoția de început şi drumul de mânuță până la prima şedință de guvern, până la a lua atitudine atunci când lucrurile sunt în neregulă în propriul partid, calea e lungă: poporul telespectator a văzut azi noapte un premier calm, hotărât, sigur pe el, combativ, dispus să-și apare reputația profund viciată în primele zile de mandat. Unde a fost până acum?

Iar faptul că primul ministru al României a informat opinia publică despre faptul că i s-a reproșat lipsa întăririi relației economice cu Federația Rusă, în ciuda sancțiunilor internaționale, nu trebuie să rămână o simplă afirmație aruncată într-o conferință la miez de noapte. Este un lucru grav care trebuie lămurit. Dl. Grindeanu are obligația să spună cu dovezi cine are drept scop deturnarea parcursului pro-european al României.

România trebuie să mențină parcursul de stabilitate și predictibilitate arătat până acum. Sorin Grindeanu e evocat câteva rezultate economice foarte bune, cea mai mare creștere economică din UE și creșterea numărului de salariați.

Sorin Grindeanu nu mai poate fi perceput de aseară ca executant al șefului de partid. Omul fără coloană. Sorin Grindeanu a pornit într-un joc aparent solitar, dar care poate coagula toți nemulțumiții din PSD. De un astfel de premier ar trebui să se teamă în principal PNL și USR, căci un social democrat ancorat în sprijinirea statului de drept, a justiției, a valorilor europene și a angajamentelor transatlantice reprezintă într-adevar un adversar redutabil. De aseară, Sorin Grindeanu ne-a transmis că vrea să devină un astfel de om. Dar poate?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cand era lumea in strada unde era?Acum cand e sa fie el, cel scos afara, "in strada" la coltul rusinii nu mai tace!
    • Like 0
  • Florin check icon
    Băi, nene, câți părerologi pe-aicea!!! :) Unul în plus, nu-i bai...
    Mai întâi, despre articol. Conține câteva clișee mediatice luate în general drept adevăruri de necontestat. Întrebarea ”Al cui ești, Grindene?” e o întrebare stupidă, după mine. Evident, Grindeanu a fost, este și va fi ... pesedist. End of story. Atitudinea corectă a unui om normal nepesedist e : ”Guvernează, prietene, cum te duce capul, n-am pretenții de la tine, atât, doar, să n-o iei prea mult pe arătură”. În rest, PSD a câștigat alegerile detașat și trebuie să-și vadă de treabă. Deci problema al cui e Grindeanu e pusă total greșit. Al doilea clișeu e ”succesul” de politică externă al lui Iohannis. Propagandă ieftină, lansată, culmea, de cei care au șters pe jos cu Trump mai tot timpul... Mai e un clișeu, acela cu absența opoziției. Deci de fiecare dată când guvernul face vreo boacănă, după gustul presei românești, opoziția trebuie să se tăvălească în chinuri, să țipe, să urle, să doarmă prin parlament ca să împiedice guvernul să facă prostii. Nu, frate, principala armă a opoziției trebuie să fie argumentul. Bineînțeles că asta nu împiedică guvernul sau majoritatea să facă nasoale, decât dacă n-are obrazul gros. Mai sunt și variante de genul atacării la CC, dar sunt extrem de rare cazurile când chiar trebuie. Evident, diferențele de ton trebuie să difere în funcție de gravitatea situației, oricum, între niște limite. În general, e clar: majoritatea decide.
    Și acum Grindeanu vs Dragnea : Dragnea e by default penibil, iar Grindeanu, nedându-și demisia, intră și el în clasamentul penibilității și trage la primul loc.
    A fi penibil în peisajul politico-mediatic actual e ca mirosul de sconcs. E al dracu de contagios și scapi greu de el. Cum e presa ”antipesedistă” astăzi, care are o poftă sadică de a comenta meciul celor doi și chiar se poziționează aproape unanim în tabăra pro-Grindeanu.
    Useristul Vlad Alexandrescu, alt penibil, cere, l-am auzit la televizor în cele zece minute cât a stat deschis, nici mai mult nici mai puțin decât demisia lui Dragnea din funcția de ... președinte al PSD. Wow E și ăsta în top. Cere, frăție, anticipate, care oricum sunt greu de declanșat cu actuala constituție...
    Nu mai pot, vreau schimbare. Nu mai suport mirosul de sconcs...
    • Like 1
  • Bun articolul dar fara vlaga ..sincer am visit de doua ori . Mesaj zero ,stire zero . Sigur ai muncit juma' de ora azi noaptea ,cred cand stāteai pe ,,jilt ,, dar e de apreciat cā ai scris .
    • Like 0
  • Sa fie oate Sorin Grindeanu noul lider PSD ? Ceea ce i se reproseaza...ii face onoare (nu a intarit relatiile cu Rusia) , ceea ce doreste este...foarte "romanesc"(guvernare in baza legii), din gura sa, in miez de noapte, au iesit adevar dupa adevar, DAR ...e ceva putred in ( Danemarca) ...
    • Like 0
  • Chestia cu ocolirea NATO și UE prin strângerea legăturilor cu Moscova intră în codul Penal, la „înaltă trădare”. Căci România, ca membru NATO este într-un război asimetric cu Rusia . Aici ar trebui comisie de anchetă parlamentară și AUTOSESIZAREA PARCHETULUI GENERAL, pe Legea Partidelor!
    • Like 2
    • @ Vladimir Bogdan
      rdr check icon
      pune manuta pe un gugal inainte sa vorbesti de lucruri pe care nu le intelegi. ce razboi asimetric nenica? repeti si tu ca papagalu ce vezi pe teveu
      • Like 1
    • @ rdr
      ați ajuns și aici, postaci dumneavoastră?
      • Like 2
    • @ Vladimir Bogdan
      rdr check icon
      da, inarmati cu dictionare si proprietatea termenilor, tu?
      • Like 1
    • @ rdr
      Probabil la Antena 3.
      • Like 0
    • @ rdr
      check icon
      @rdr , nu ar fi mai bine dacă ați dispărea definitiv?Săriți în ochi cu aberațiile și minciunile voastre.
      • Like 3
    • @
      rdr check icon
      nu, nu ar fi mai bine. care aberatii, care minciuni?
      • Like 0
    • @ rdr
      Pai te rog fii bun si explica tuturor care e problema, argumenteaza ca intr-adevar nu exista nicun razboi asimetric
      • Like 0
    • @ Casian Florin Dănilă
      rdr check icon
      imi ceri sa argumentez ca nu suntem in razboi sau care e intrebarea mai exact?
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Florin check icon
      Războiul NATO-Rusia nu cred că e mai asimetric decât fața lui Ciorbea :D
      • Like 0
  • Cred ca e mult mai simplu. Asistam la un spectacol bine regizat. Cum poti duce patru ani niste promisiuni electorale fara acoperire? Asa cu show-uri de genul acesta: evaluari, demisii fumigene, eroi pozitivi(Grindeanu), eroi negativi slogane "pentru romani ne luptam". Atentie eroii atat pozitivi cat si negativi sunt tot la PSD, iar restul sunt spectatori(opozitia). Ori lumea se duce si se va duce la teatru sa vada spectacol nu spectatori. Si in final raspunsul va fi: am vrut am facut tot posibilul, am luptat cu dusmanii interni din partid si cu cei externi, dar nu ne-au lasat sa aducem bunastare romanilor , Iohanis DNA-ul, SRI, binomul etc.
    • Like 2
  • IM check icon
    Mi-au rămas clar in minte câteva afirmații ale prim-ministrului Grindeanu pe care le-a tot repetat ieri aproape de miezul nopții.
    1) Raportul a fost scris si citit la ședința Cex de către ...... Darius Valcov. Evaluarea făcută tot de către Darius Valcov, fara discuții cu fiecare ministru, fara discuții cu prim-ministrul. Stiu mai dinainte ca minunata lege a salarizării unice a fost conceputa tot de Darius Valcov.
    Grindeanu a amintit ca știe ca acest DV nu mai e membru PSD. Stiu ca a fost pus sub acuzare si urmărit penal, chiar arestat. Apoi eliberat sub control judiciar. Ma întreb care mai este situația lui judiciara, in ce stadiu se afla procesul/ procesele sale? Cum de un om cu asemenea probleme conduce din umbra (si nu prea) treburile unui guvern?
    2) Premierului i s-a reproșat apăsat ca nu a strâns relațiile cu Fed. Rusa!?!?
    3) I s-a reproșat ca nu a îndeplinit sute de puncte din program când de fapt cele neîndeplinite sunt numai noua, sau "decât noua", cum ar spune Dragnea.
    4) Nu vrea sa demisioneze deoarece știe pe ce mâini periculoase va intra guvernul după demisia sa. De aceea tot cere garanții de la Iohannis ( nu mai are de la cine altcineva sa ceara) ca va numi un pesedist (si nu un aldeist, de pilda, care e in stare de orice tâmpenii).
    5) A spus destul de clar ca doua sunt nemulțumirile adevărate ale psd-aripa semianalfabeta si ultratupeista: rezolvarea rapida a problemelor lor penale printr-o mobilizare corespunzătoare a ministerului justiției si rezolvarea rapida a nemulțumirilor legate de relația cu Rusia. In rest, totul e aceeași gargara. Romanii sa trăiască mai bine, sa ne ținem promisiunile, sa nu pierdem timpul (pe care deja l-au pierdut).
    Explicațiile premierului au fost clare. Orice i s-ar putea reproșa privitor la comportamentul sau de pana de curand, ( si ivse pot aduce reproșuri), cred ca acum a procedat corect si destul de la timp. Nu e prea tarziu.
    Ar trebui susținut de toți cei al căror cuvânt si actiuni conteaza, de societatea civila #rezist si chiar de Iohannis.
    • Like 1
    • @ IM
      Nu cred ca merita a doua sansa. E un spectacol ieftin cica Grindeanu are coloana vertebrala. Au uitat repede unii episodul ordonantei 13 cand Grindeanu se facea mort in popusoi(porumb). In politica, parerea mea, daca ai mintit odata nu ti se mai da a doua sansa. Ori de ce credeti ca recunoastearea participarii la hotie(noaptea) e demna de incredere pe viitor. Nu, bravo ca ai recunoscut, nu vei fi pedepsit dar treci in ultima banca. Atat.
      • Like 4
    • @ Valeriu Uşurelu
      IM check icon
      Teoretic aveți dreptate. Dar poate atunci, la început, premierul nu știa in amănunt planul celor care l-au luat numai ca pe o marioneta de la Timișoara.
      S-au întâmplat multe din acea noapte pana acum: chiar sutele de mii de protestatari l-ar fi putut impresiona pe Grindeanu. Totuși, de atunci, a tot atenuat alte inițiative in forță ale șefilor..
      Altfel, daca lui G nu-i acordați niciun credit acum, ce așteptați de la viitorul apropiat, mediu si lung al politicii făcute de infractorii bine cunoscuți?
      • Like 1
    • @ Valeriu Uşurelu
      IM check icon
      Teoretic aveți dreptate. Dar poate atunci, la început, premierul nu știa in amănunt planul celor care l-au luat numai ca pe o marioneta de la Timișoara.
      S-au întâmplat multe din acea noapte pana acum: chiar sutele de mii de protestatari l-ar fi putut impresiona pe Grindeanu. Totuși, de atunci, a tot atenuat alte inițiative in forță ale șefilor..
      Altfel, daca lui G nu-i acordați niciun credit acum, ce așteptați de la viitorul apropiat, mediu si lung al politicii făcute de infractorii bine cunoscuți?
      • Like 0
    • @ IM
      Poate la inceput nu stia, dar cu siguranta a aflat si stie multe. Sa ne spuna ce stie. Cine si ce scopuri au urmarit. Nu asa cu secvente de remuscari sau regrete, nici macar jumatati de masura. Probabil nu vrea sa spuna multe, sa iasa basma curata. Ca daca ar da pe fata toate mizeriile intamplate in 6 luni imprejurul lui, ti-ar trece dorul de a acorda credit. De infractori nici nu comentez. Eu nu tolerez nici complicitatea. Si Grindi e complice.
      • Like 1
    • @ Valeriu Uşurelu
      IM check icon
      Cui i-ați da a doua șansă? Lui Grindeanu sau cuplului Dragnea-Tariceanu?
      Din păcate nu e vorba de șansele lor, ci de șansa noastră. Noi ce șansă/ șanse avem?
      • Like 0
  • de obicei cine a incercat asta a fost debarcat de pestii mari. exemplu: ponta. doar daca Dragnea primeste cu executare , grindi are o sansa, dar nici asa, pentru ca sunt alti rechini gen badalau, codrin stefanescu si altii cum bine i-a adaugat premierul aseara la lista.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult