Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Eu i-am văzut pe bătrânii frumoși și liberi din Piață. Plus o întrebare pentru premierul Grindeanu: vreți să fiți premierul lui Șefu’ sau al tuturor cetățenilor?

Protest - foto Alberto Groșescu

Foto: Alberto Groșescu

Recunosc, duminica pentru mine înseamnă cu totul altceva decât verificat gradele din Piața Universității, săritul peste mormanele de zăpadă sau, mai nou, marșuri către Guvern. De obicei, dorm mai mult, iar dacă mai prind puțin slujba de duminică, merg să-i destăinui Creatorului problemele din cursul săptămânii și să-i spun cât de recunoscător îi sunt că am trecut-o și de data asta cu bine. Apoi fie merg la film, fie îmi pregătesc hainele pentru o nouă săptămână de muncă.

Dar de data aceasta nu. De câteva săptămâni, deși afară este un ger năprasnic, atmosfera s-a reîncălzit. Ceva mocnește în societatea marilor orașe. Lumea stă ca pe ghimpi, după ce a aflat că o mână de privilegiați și-ar da niște legi și ordonanțe în interes personal. Apoi am văzut pe internet și la televizor mult tapaj pe seama faptului că s-ar mai primi și bani pentru cei fără astâmpăr, iar dacă mai ai și un câine pe „persoană fizică" ai primi și mai mulți bani. Intrigat de aceste afirmații, mi-am încărcat telefonul să filmez tentativele de mituire ale lui Grivei și am purces către Piață. A durat ceva timp, căci metroul circulă mai greu duminică. Am simțit că protestul va fi masiv deoarece peronul de la Piața Victoriei era plin. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns a fost să văd dacă nu cumva bătrânul acela cu riduri adânci căruia toți îi zic Soroș e în Piață să plaseze sub zgarda lui Grivei dolarii câștigați speculativ la bursă. Nu l-am zărit. Am văzut, în schimb, altceva. Oameni de toate vârstele, părinți cu copii pe umeri, tineri ținându-se de mână și chiar bătrâni „frumoși și liberi”, care nu-i urăsc pe tinerii omonimi. Pe ei am insistat să-i întreb ce caută în Piață. „Când unii încep să-și facă de cap în țară, ceilalți trebuie să le pună frână”. „Cât ați primit până acum pentru câine? - Banii s-au terminat tocmai la mine (râzând)”. 

Marșul

Toată lumea a ocupat strada cu direcția către Unirii – Parlament – CNA – Avocatul Poporului – Universității – Guvern. Numărul crește de la intersecție la intersecție și din ce în ce mai mulți oameni se alătură. Intersecțiile sunt pline, strada geme de protestatari. Cauza e bine definită, nimănui nu-i place atunci când politicienii își fac de cap și, contrar așteptărilor, cu cât este mai frig, cu atât lumea este mai hotărâtă. Ce e acest fenomen bizar? Să-i spunem democrație.

Merită să-ți dârdâie genunchii în frig pentru asta? Se pare că frigul întărește atât trupul, cât și spiritul. Oamenii ăștia sunt hotărâți și nu vor da înapoi, mi-am spus.

Mingea e acum la premierul Grindeanu

Mingea e la prim-ministru, în semnătura căruia stau cele 2 ordonanțe. Oare dl. Sorin Grindeanu al cui premier își dorește să fie? Al unui singur om sau al tuturor românilor? Îmi pare că oamenii care ies în stradă, cu cât sunt mai sfidați, cu atât sunt mai mulți. Oare la ce s-or fi așteptat? La capul în pământ? La resemnare?

În loc să stea liniștiți și România să-și vadă cursul normal către prosperitate, iată că oamenii ies în stradă pentru un lucru atât de „banal”. Lumea a ales democratic cu gândul la prosperitate, dar în loc de asta se trezesc cu noi „privilegii” ale unora care, oricum, toată viața au beneficiat de ele. Se pare că România nu mai poate fi guvernată fără aceste ordonanțe și toți ne-am poticnit în ele.

Revin la domnul Grindeanu: oare al cui „om” își dorește să fie până la urmă? Pare un om cu bun simț. Este o calitate, însă, în politică, poate fi interpretată ca o slăbiciune. Merită să rămână la infinit ușierul șefului de partid? Sau, dimpotrivă, visează să fie perceput ca o persoană independentă? Își dorește ca strategia de dezvoltare să se faca în Palatul Victoria, nu la sediul din Kiseleff ori Baneasa? Șeful Guvernului României stă drepți la raport în fața cuiva fără drept de crâcnire? Dar pentru asta să fi fost promovat domnul Grindeanu? Doar ca să execute ordine ale șefului?

Șeful Guvernului României trebuie să fie perceput ca o persoană independentă, atât de români, cât și de aliații occidentali. Dl. Grindeanu plătește prețul cel mai scump pentru această poziție. Doar la Emil Boc s-a mai văzut așa. Renunță la independență doar pentru a bifa o rubrică importantă în CV, pentru o poziție temporară. Gândul de a nu fi perceput ca independent îl va măcina. Iar atunci când se va întoarce la Timișoara, se va gândi pentru ce-l va reține țara? Doar pentru aceste ordonanțe nefericite? Că i-a făcut pe români să iasă cu zecile de mii în stradă? Oare antagonizarea societății intră în atribuțiile postului?

Deocamdată, nimeni în stradă nu a rostit numele Grindeanu

S-a protestat contra lui Dragnea, contra lui Iordache, da. Dar în momentul în care dl. premier își va asuma ordonanțele sau răspunderea pe acest subiect, probabil că mulți îi vor cere demisia.

Deocamdată lumea nu i-o cere, semn că încă are încredere în potențialul său de independență. Lumea își dorește să nu-și dea semnătura pe cele 2 ordonanțe de urgență, atâta tot.

Bine pentru calmarea societății și pentru statul de drept ar fi să nu semneze. Lumea e trează, e gata să apere cu îndârjire statul de drept, justiția și crede în valorile democratice. Românii au învățat să spună NU. Depinde doar de dl. premier să decidă cum va rămâne în mentalul #colectiv: premierul lui Șefu’ sau al cetățenilor? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • domnule Drulă, dv -în calitatea dv. de parlamentar - sunteți scutit de întrebări retorice: și pe Republica, și în PARLAMENT. pentru alte acțiuni v-am trimis noi, acolo!
  • Like 0
  • @ Vladimir Bogdan
   Domnule Vladimir, va multumesc pentru comentariu insa va informez ca ma confundati. Nu sunt Drulă sunt Durlă, si n-am nicio legatura cu domnul Drulă la care va referiti. Va recomand rubrica "despre mine" pentru lamuriri. Sa aveti o zi buna.
   • Like 0
  • @ Catalin Durlă
   Cri check icon
   In loc de a afisa o aroganta gratuita, poate ca ar fi fost mai bine sa oferiti cateva detalii pentru lamurirea confuziei de persoane....
   • Like 0
 • Cri check icon
  Premierul, care este intr-adevar un om educat si cu bun simt, nu ar trebui sa fie nici premierul lui "sefu' ", cum va exprimati Dvs, dar nici al protestatarilor din strada;
  Dl. Grindeanu ar trebui sa fie premierul Romaniai.
  Insa Romania nu e reprezentata doar de zecile de mii de manifestanti, ci si de cei care au o opinie exact contrara, adica si de cei care vor sa existe o lege a gratierii si amnistiei, exact cum exista in legialatia tuturor natiunilor civilizate.
  O dovada de bun simt este si ca Premierul nu si-a incitat simpatizantii PSD ( mult mai numerosi decat actualii protestatari, conform rezultatului recentelor alegeri ) sa iasa in strada pentru a sprijini politica guvernamentala.
  Presedintele insa a facut-o.
  Pentru mine ramane un mister de ce PSD-ALDE nu au avut abilitatea elementara de a dezbate aceste legi in Parlament, unde detin majoritatea; legislatia penala, plina de paragrafe luate parca din vremurile lui Stalin, a fost declarata ca fiind din buna masura ne-constitutionala chiar de catre CCR.
  Guvernantii pot fi insa siguri ca, daca nu era problema legii amnistiei si gratierii, Johannis si suporterii sai fanatizati ar fi gasit altceva pentru a starni proteste de strada.
  Iata de ce Guvernul ar trebui sa treaca prin Parlament principalele sale decizii; nici chiar cei mai obtuzi "Johannisti" nu vor putea contesta suveranitatea Parlamentului.
  De acum inainte guvernantii trebuie sa se astepte la orice, pentru ca ambitiile de putere ale Presedintelui au devenit de-a dreptul patologice si insatiabile.
  • Like 0
  • @ Cri
   Buna ziua, in articol m-am referit la premierul tuturor cetatenilor si nu al protestatarilor.
   • Like 0
  • @ Cri
   Și opinia dumneavoastră care este? Că mai aveți un pic și din atâta generalizare, ajunge săracul să fie al nimănui. Nu există nici un interes național pentru a grația ACUM 0.02% din populație. Prin urmare de ce ar trebui să semneze? Pentru ce popor?

   Vorbim mai departe de aritmetică, că e un subiect ce ne stresează la circumvoluțiuni. Guvernul actual este dat de reprezentanții a 18% din populație. Și chiar și din ăștia a început să piardă adepți de când cu schizofrenii teleo-dâmbovițene: ”Klaus și Julien e răi, dar Sevil e bună” și ”hai să dă drumul la hoți, că așa suntem noi toți”. Deci pentru ce popor guvernează? Restul de 82% ai cui sunt? Sau dacă mai mult de jumate din ei n-au ieșit la vot trebuie să ia de bune teleormanizarea țării?
   • Like 1
  • @ Tiberiu Szocs-Mihai
   18 % din populatia cu drept de vot sau 1/7 din populatia tarii (ma scuzati, pentru exactitate).
   • Like 0
  • @ Catalin Durlă
   Cri check icon
   Corect. Imi cer scuze daca am gresit.
   • Like 0
  • @ Tiberiu Szocs-Mihai
   Cri check icon
   Din pacate, in mecanismul democratic se contabilizeaza la alegeri doar cei care s-au deranjat sa mearga la vot. Mergand in logica Dvs, niciodata niciun guvern sau presedinte nu vor fi legitimi cat timp nu sunt alesi de 51"% din 100% prezenti la vot.
   Cat timp nici eu si, banuiesc, nici Dvs nu stim care au fost ratiunile ce au stat la baza refuzului Presedintelui de a o nominaliza pe doamna Sevil, putem specula orice, inclusiv reaua credinta a D-lui Johannis.
   • Like 0
  • @ Catalin Durlă
   Premierul este un om POLITIC numit de majoritatea politica ce a castigat alegerile in modul cel mai DEMOCRATIC ! In consecinta premierul nu este al tuturor ,, el trebuie sa implementeze politica de stanga specifica ideologiei partidului din care provine ! Teoretic, pur teoretic , avem un presedinte "al tuturor romanilor" care chiar trebuie sa faca eforturi pt a reprezenta pe TOTI romanii si nu sa reprezinte in mod straveziu un partid mic, perdant, plus alte forte oculte si absolut secundare ca pondere a populatiei !
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult