Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Se poate și fără carismă

Nicusor Dan - adoptii de animale

Foto: Inquam Photos / George Călin

Cu toate că ni se propun mai multe variante pentru primăria Capitalei, mie mi se pare că ele se reduc la două. Una ar fi să continuăm cu actualul primar, iar cealaltă, să-l schimbăm cu cei care i se opun.

Chiar dacă contracandidații de luat în seamă ai primarului în funcție sunt în număr de trei, ei joacă ca un personaj colectiv, animați de aceleași resorturi electorale, cu un profil comun foarte puțin nuanțat de la caz la caz. Ce au în comun acești candidați este faptul că sunt reprezentanții unor găști de interese care și-au făcut cunoscută existența de mai mulți ani, cu proiecte imobiliare pentru fiecare centimetru de spațiu verde, cu promovare pe criterii de apartenență la clan - cel din Voluntari, familia Piedone sau mai rafinații șerpi în costume din spatele lui Burduja. 

Pe modelul consacrat de Oprescu, cel cu „autostrada zburătoare”, acum ni se promit porturi la Dunăre, aeroporturi, megaspitale, gratuități generale la transportul în comun sau „grădinile suspendate ale Semiramidei”. Nu știu de ce toate aceste lucruri îmi amintesc de momentul în care, după primul mandat de primar, doamna Firea a venit, în campania electorală pentru al doilea mandat, cu planul unui megaspital. Îmi amintesc inclusiv omuleții ăia desenați, care se plimbau pe aleile de pe hârtie ale noului edificiu. Atunci m-am întrebat în sinea mea ce anume a împiedicat-o pe primăriță să facă acest spital, să demareze niște proceduri, să pornească proiectul, deși avusese (totuși) patru ani de mandat. Pe lângă faptul că acești trei candidați provin din aceeași zonă gri a grupurilor de interese din Capitală, din zona partidelor politice și a consilierilor care au blocat în permanență proiectele sănătoase ale acestui oraș, ei au mai fost implicați, în mod individual, și în scandaluri de notorietate - azilele groazei, domnul Godei pe care doamna Firea nu-l cunoaște, Piedone care, la Primăria sectorului 5, și-a propulsat toată familia competentă numai pe criterii de meritocrație - nici nu știam că atâția membri are o familie - și, nu în ultimul rând, Burduja care provine dintr-un mediu ocult, cu freza lui interbelică, călare pe un motor, să ne arate un aer rebel, care nu-l prinde din păcate. S-au cheltuit sume importante de bani în campania electorală, câți bani s-au dat și dacă luăm doar sondajele mincinoase, folosite pe post de spot publicitar...

Ca să contrabalanseze situațiile în care unii le luau casele bătrânilor, după care îi exterminau în azilele groazei, sub pulpana neștiutoare, dar protectoare a duamnei din Voluntari, ziariștii noștri de investigație ne-au prezentat niște anchete explozive care n-au rezolvat mai nimic. Nicușor Dan are un prieten care este pro-rus. Și eu am un prieten care e aurist și este chiar candidat din partea AUR. Și ce e cu asta? Fiecare dintre noi avem prieteni care au tot felul de opțiuni politice la un moment dat și ce facem în situația asta? Eu credeam că îl cunoaștem pe Nicușor Dan prin propriile luări de poziție, prin modul cum și-a construit cariera. Acum îl caracterizăm prin pozițiile prietenilor lui despre care nici nu știam că există? Ca să acopere dorința mafiilor imobiliare de a debloca propriile proiecte prin oricare dintre acești trei candidați, ziariștii de la noi, complet neutri și imparțiali, au titrat că Nicușor Dan e sponsorizat de mafia imobiliară. De unde noi putem să tragem concluzia că, după ce le-a blocat proiectele imobiliare și după ce a promis că asta va face și în următorul mandat, mafia imobiliară și-a dat seama că Nicușor are dreptate și a hotărât să-l sponsorizeze în campanie - ca un fel de premiu! Ar fi foarte frumos dacă ar fi adevărat, dar nu este.

Cred că alegerile astea vor fi un examen de inteligență pentru electoratul din București. Mi-aș fi dorit să avem opțiuni, dar din păcate nu avem. Trebuie să decidem dacă lăsăm orașul pe mâna oamenilor fără chip, fără trecut, fără nume, cuprinși în hora veselă a jocurilor obscene de partid, cu râsul lor sarcastic arogant, care ne mint din patru în patru ani, sau îl susținem pe omul ăsta, fără prea multă carismă, dar care poate tocmai din cauza asta este onest, naiv, încăpățânat, neînduplecat.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu o sa cred ca ceste alegeri sunt o dovada de inteligenta pentru electoratul din Bucuresti daca o sa-l vad pe Nicusor ales cu a majoritate confortabila si cu ADU cu majoritate in consiliul general ( sau aproape). Altfel mi-e teama ca Nicusor a exploatat o conjunctura favorabila si anume ca USL nu a functionat la Bucuresti.
    • Like 2
  • Cred că Burduja este un grețos exemplu de politician provenit din specia cea mai sinistră de securiști mega-corupți care se îmbracă în blană de oaie americană dar au ursul sovietic în suflet și singura credință CIORDEALA=pesedenele și slugile jalnicului joianis...
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult