Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Se rupe țara sub Cârmaci

Moldova se ridică

Foto: George Călin/ Inquam Photos

În ianuarie 1989, secretarul general al Comitetului Central al Partidului Unității Socialiste din Republica Democrată Germană, Erich Honecker, îi răspundea țâfnos unui jurnalist occidental că Zidul Berlinului va rezista încă cincizeci, ba chiar o sută de ani. Bătrân stalinist, Honecker îi refuzase în față lui Gorbaciov propunerea să se alinieze la noua doctrină reformistă emanată din laboratoarele ideologice de la Moscova, ceea ce a condus la intrarea lui în gașca celorlalți trei huligani est-europeni, Jivkov, Husak și Ceaușescu. La doar unsprezece luni de la declarația scrâșnită a tovarășului Erich, Zidul Berlinului se prăbușea fără urmă. 

Niciun lider izolat și devenit indezirabil nu scapă de reflexul Honecker. Puși în fața evidenței propriei epuizări și asfixiați de rarefierea aerului din înălțimea scaunelor pe care s-au cocoțat, oamenii acestei psihologii se precipită fără excepție în hăul iluziilor lor de eternizare. Cu cât crește panica în mințile lor, cu atât mai iraționale, mai grotești și mai jalnice sunt acțiunile care îi apropie de propriul sfârșit politic. Disperarea îi face să comită erori fundamentale pe care altfel nu le-ar fi comis: atacuri virulente, retorică cu spume, motricitate necontrolată, toate gesturi tipice ale unui comportament pe care etologia populară îl codifică în sintagma englezească „like a cornered rat”.

Suntem azi, în România, martorii unui scenariu de acest tip. Liderii celui mai important partid politic de la noi, de orientate socialistă, sunt într-o cursă contracronomentru cu realitatea care stă se dărâme peste ei. Izolați de propria familiei politică europeană, respinși de față din anticamerele Comisiei Europene, acuzați de organisme interstatale de practici inacceptabile de mutilare a justiției din România, amenințați de partenerul strategic de peste Ocean cu dizgrațierea, supuși presiunii constante a societății civile, de fapt a celui mai mobil, mai inteligent și mai activ segment al națiunii, oamenii din fruntea PSD fac greșeli peste greșeli. Se substituie autorității prezidențiale și încearcă jocuri ieftine de politică externă, după care dispar în ceață și nu sunt de găsit vreo câteva ore la telefon, nu se duc când sunt chemați să dea explicații, se fac că nu pricep ce le zic înalte organisme internaționale de control, decapitează fără noimă instituții vitale în fruntea cărora pun impostori pe potriva aleselor lor calități. Aflați sub presiunea unui pumn de fier, și-au pierdut pur și simplu cumpătul, adică calculul minimal, rațiunea câtă va fi fost aceea vreodată. Asistăm, cu acești indivizi, la scene de regresie a speciei. Otrăviți și otrăvitori, liderii acestui partid nu-și mai pot articula corect propria limbă, necum să rupă două fraze sau perifraze în altele, nu mai pot sta pe un podium, se satisfac numai la vederea copiilor scoși să-i aclame și să stea în cap în fața lor, își zăngăne confuz subcultura filologică în vaste și păguboase calcule contabile, dau o ciozvârtă doctorilor pentru ca apoi să-i umilească întreit și pe aceștia, și pe bieții bolnavi, compun, agramați, versuri de bodegă pe care le scandează de la tribune universitare și încurajează furtul academic, socotesc că sintagma latinească modus operandi e o anomalie și fac din pulan un fetiș public, excretă kitsch gros de mahala în inima unui oraș pe care nu-l înțeleg, nu-l iubesc și nu-l iartă, un oraș pe care l-au secătuit, l-au ciuruit și l-au siluit în fel și chip. Instabili cum au devenit, se sperie de orice contestare și fac liste de jurnaliști indezirabili, amenință în stânga și în dreapta și aplică orice tertip ieșit din epura bolșevismului ca să risipească gurile rele: umflă, pun la pământ, își asmut hăitașii din presa aservită, amendează, amendează, amendează.

Moldova vrea autostradă. Marșul, oprit de jandarmi (Foto: George Călin/ Inquam Photos)

Șoferilor disperați veniți cale de patru sute de kilometri să ceară o autostradă ca să nu mai moară pe drumurile sinistre din țară asta le trântesc în nas garduri, țestoase și mârâieli. 

Știm cui datorăm toată această mobilizare de energie fetidă, toată această maree de gafe, obrăznicii, viclenie ieftină, impostură, amatorism, minciună, prostie pură. Intrată în degringoladă, persoana cu pricina face, la mustață, mașinațiuni, mișmașuri, șmecherii, combinații – ce să mai! – face totul ca să rămâie cu impunitate la butoane până în anul 2040, când va avea, adică, 78 de ani, cu unul mai mult decât tovarășul Honecker la debarcare.

Cu cei care fac prea multe valuri în cazna lor de a se eterniza, timpul nu are răbdare. Spre deosebire de anomaliile din bietele lor minți, istoria are un fel propriu de a se grăbi, ceva care se cheamă latinește modus properandi.            

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristi check icon
    Iar va luati de domnul Dragnea? O sa se simta discriminat sau, poate, chiar jignit. Dumnealui nu se pricepe la autostrazi. Intrebati la guvern!
    • Like 1
  • Moldova a venit la Bucursti pasnic....de data asta.
    Presupun ca data viitoare vor veni...altfel.

    Dar nu pe politicieni mi-e ciuda..aia asa sunt. Daca va fi revolta trebui luati de guler sclavii lor - smecherii care i-au oprit pe oameni. Jandarmi politisti.
    • Like 0
    • @ Adrian Limbidis
      D check icon
      Jandarmii și polițiștii ce treabă au? Doar își fac meseria!
      • Like 0
  • Corina check icon
    Avalanșă de epitete și caracterizări caustice și totuși, nimic în plus. Un text care stă la loc de cinste pe Republica alături de „Copiii minciunii”, întrecându-l, chiar. Bine-ar fi să se împlinească prevestirea din final, poate așa mai citim din când în când ceva din seria biblică începută anul trecut. Despre doctori. Cum au fost umiliți? Li s-a dat disproporționat de mult, lăsându-i pe brancardieri și infirmiere cu salarii încă mai mici decât înainte, într-un dispreț total față de munca lor și față de pacienți.
    • Like 1
    • @ Corina
      Cezar check icon
      Într-adevăr un articol confuz.: „etologia populară îl codifică în sintagma englezească «like a cornered rat»”

      Eu, unul, m-am oprit din citit cînd am văzut cît de mult deplînge autorul soarta acestui „partid [...] de orientate socialistă” izolat de „propria familiei (sic!) politică europeană”...
      • Like 0
    • @ Cezar
      Corina check icon
      Dacă începeți cu „într-adevăr” răspunzându-mi mie, e ca și cum aș fi afirmat și eu că articolul e confuz, or, eu nu am spus asta deloc. Mie mi se pare excepțional. Și nu deplânge soarta PSD. Mai încercați și mâine. :)
      • Like 2
    • @ Corina
      Cezar check icon
      Nu mai încerc. Rămîneți sănătoasă!
      • Like 0
  • Într-adevăr, o adevătată ciumă!
    Ca și cu șobolanul încolțit, ți-e și greață să te-apropii să-l pocnești, dar n-ai încotro, trebuie, e un act de igienizare....
    • Like 2
    • @ Tom Dick N'Harry
      Numai să fii atent cînd sare, să nu te muște de nas! Că sigur mușcă pînă la os. ;)
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult