Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Două ordonanțe care pun Justiția sub Partid au fost adoptate pe șest de Guvern. Cele mai importante prevederi. Reacția președintelui

Tudorel Toader MJ

Foto: Inquam Photos

Două ordonanțe de urgență care produc modificări esențiale în Justiție au trecut pe șest prin Guvern, fără a fi discutate nici cu organizațiile profesionale, nici cu partenerii europeni.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, în cursul serii de marți, după ședința de Guvern, că Executivul a adoptat două OUG-uri în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. 

Cea mai importantă modificare privește DNA. Șeful procurorilor antricorupție va putea fi și un judecător, iar interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile, ceea ce înseamnă că după acest termen președintele ar fi obligat să semneze propunerea venită de la ministrul Justiției.

Tudorel Toader a explicat că ordonanța privind modificarea legilor justiției le va permite judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul General: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile,  iar avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori la plenul CSM. Asta înseamnă că avizul se mută de la o structură ostilă guvernului, la o alta prietenă puterii, plenul CSM fiind controlat de gruparea Savonea, scrie g4media.ro.

Tudorel Toader întărește și Secția specială de anchetare a magistraților, pe care o scoate de sub influența procurorului general. În urma modificărilor adoptate azi prin OUG, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice. Șeful Secției speciale de anchetare a magistraților va fi cel care dispune în cazul infracțiunilor ce țin de competența Secției (și nu procurorul general). În prezent, procurorul general ar fi putut infirma unele acte pe care le consideră nelegale sau netemeinice. Secția în discuție este considerată principalul instrument politic de subordonare a Justiției, înființarea ei fiind contestată dur de Comisia Europeană, prin Comisia de la Veneția, GRECO și MCV.

În ceea ce privește procurorul european, el va fi desemnat la Ministerul Justiției. „Ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul şef european pentru că în privinţa alegerii procurorului şef european există o altă procedură, un alt regulament şi procedura este în curs de derulare. România trebuie să desemneze trei candidaţi pentru funcţia de procuror european", a explicat eTudorel Toader, menţionând că cele trei propuneri trebuie trimise la Bruxelles, după o selecţie, până în 31 martie.

Termenul scurt justifică ordonanţa de urgenţă, a spus Toader: „Procedura de selecţie se va desfăşura la Ministerul Justiţiei, repet, şi nu la CSM sau în altă parte. Sigur, nici nu va fi desemnat, nominalizat de ministru direct fără această procedură prealabilă. Cine poate să candideze la această funcţie de procuror european din partea României (...) Poate candida un procuror, dar şi un judecător. Deci procurorul european poate fi un actual procuror sau judecător care va fi inclus în lista de trei, nu va fi desemnat, şi cel care va ocupa demnitatea de procuror european se va suspenda din exerciţiul demnităţii de procuror sau judecător naţional".

Reacția lui Klaus Iohannis: „România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției”

„PSD a acționat astăzi din nou împotriva Justiției și a statului de drept, împotriva României și a cetățenilor. Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție. Și românii, și liderii europeni știu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență justiția din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției”, a scris președintele Klaus Iohannis marți seara, pe Facebook.

Liviu Dragnea: „Ce legătură are această ordonanță cu mine?”

Liviu Dragnea consideră „în regulă și necesară” ordonanța de urgență privind legile Justiției. El a precizat că „nu știa” de adoptarea ei, dar „a citit-o”.

La acuzațiile publice ale lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a răspuns: „Ce pot să comentez la o asemenea prostie marca Iohannis? Ce legătură are această ordonanță cu mine?”

Întrebat dacă s-a respectat procedura transparenței în adoptarea acestui act normativ, Liviu Dragnea a spus că da: „Ordonanța de urgență de aia e de urgență, să se adopte repede”.

Premierul Viorica Dăncilă a spus în schimb că nu știa că azi se va adopta în ședința de Guvern această OUG, motiv pentru care nici nu a fost anunțată pe ordinea de zi.

Frans Timmermans: „Nu am fost consultați”

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat marți la Bruxelles că nu a fost informat de guvernul României în legătură cu ordonanța de urgență adoptată azi. Întrebat cum comentează faptul că guvernul Dăncilă a adoptat o nouă ordonanță de urgență pentru modificarea legilor justiției, Timmermans a spus: „Înainte de a putea comenta trebuie să văd care e OUG. Nu știam că va fi adoptată, o să mă uit deîndată ce voi ajunge la birou”, scrie Digi24.

Cristian Tudor Popescu: EHEE! – de ce e inutilă Secția de Investigare a Magistraților

„Cred că se simte lipsa unui organism moral în peisajul nostru instituțional. El ar trebui să se intituleze Epitropia Hoților Etici din Exil – EHEE!

Care, ce să facă? Păi, cum e și firesc, să se întrunească în ședințe pentru a hotărî cine dintre magistrați e pușcăriabil, și cine nu. Pușcăria nu se mai cheamă și universitate? Iar studenții nu au dreptul să dea și ei o notă profesorilor?

E păcat să auzim sentințe disparate, date de domnul hoț Ghiță din Belgrad, de doamna hoață Udrea din Costa Rica sau de domnul hoț Nicolae Popa FNI, fost Indonezia, jefuitorul a 300.000 de cetățeni (doamna hoață Bica și domnul hoț Mazăre din Madagascar produc, deocamdată, o tăcere acuzatoare – îi așteptăm să își dea verdictul).” Continuarea aici 

Mihai Şora: Noapte bună, România!

Filosoful Mihai Şora spune că dacă nici astăzi, după adoptarea OUG pe legile justiţiei, românii nu văd şi nu înţeleg, înseamnă că suntem pierduţi, ca naţie, pentru alte câteva decenii.

„Oameni buni, dacă nici astăzi, după Ordonanţa de Urgenţă, nu vedeţi – adică NU VEDEŢI! – spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înţelegeţi – NU ÎNŢELEGEŢI! – ce înseamnă şi încotro ne duce subordonarea magistraţilor de către politicieni, înseamnă că suntem pierduţi, ca naţie, pentru alte câteva decenii. Noapte bună, România!”, a scris Mihai Şora pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Raul cel mai mare a fost indemnul "sa protestam pasnic". Au retras ordonanta 13 de frica, nu credeau ca romanii sunt atat de prosti incat sa nu intre peste ei. Dupa 10 august frica s-a mutat in tabara protestatarilor, acum pot sa dea orice ordonante ca nu mai misca nimeni in front. Noi romanii suntem mamaligi sau cosmetizat "protestam pasnic". Frectie la piciorul de lemn.
  • Like 2
 • Noapte buna Romanica...
  Dormi linistita,Slugarelul Tudorel, al lui Dracnea tocmai ne-a aruncat in namolul, de care vorbea coana Veorica...
  Somnul natiuni naste monstrii...sau hotii...


  • Like 3
 • Dorin check icon
  Pai ai să desfintam justiția în România .Închidem sălile de judecată dăm afară judecătorii și procurorii deschidem pușcăriile Sa fim primă țară din lume fara justiție Evoluom NU? Ăsta că așa vrea Dragnea și votanții lui.
  • Like 3
 • Dan check icon
  Stim deja celebrul discurs "urmarim cu atentie si preocupare" al Presedintului, care insa nu are nicio valoare, cei de la putere fac ce vor. Toata lumea e contrariata, toti emit opinii pe retelele de socializare si toti vor sa se intample ceva. Opozitia e flasca, Presedintele n-are mijloace prea multe, societatea civila reactioneaza firav, UE se indigneaza; cu toate acestea lucrurile merg tot mai rau si nu se vede nicio solutie pertinenta.
  Ar fi necesara totusi o discutie si asupra legislatiei si justitiei romanesti, exemple de erori in sistem fiind in fiecare zi.
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult