Foto: Inquam Photos
Două ordonanțe de urgență care produc modificări esențiale în Justiție au trecut pe șest prin Guvern, fără a fi discutate nici cu organizațiile profesionale, nici cu partenerii europeni.
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, în cursul serii de marți, după ședința de Guvern, că Executivul a adoptat două OUG-uri în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției.
Cea mai importantă modificare privește DNA. Șeful procurorilor antricorupție va putea fi și un judecător, iar interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile, ceea ce înseamnă că după acest termen președintele ar fi obligat să semneze propunerea venită de la ministrul Justiției.
Tudorel Toader a explicat că ordonanța privind modificarea legilor justiției le va permite judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul General: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, iar avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori la plenul CSM. Asta înseamnă că avizul se mută de la o structură ostilă guvernului, la o alta prietenă puterii, plenul CSM fiind controlat de gruparea Savonea, scrie g4media.ro.
Tudorel Toader întărește și Secția specială de anchetare a magistraților, pe care o scoate de sub influența procurorului general. În urma modificărilor adoptate azi prin OUG, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice. Șeful Secției speciale de anchetare a magistraților va fi cel care dispune în cazul infracțiunilor ce țin de competența Secției (și nu procurorul general). În prezent, procurorul general ar fi putut infirma unele acte pe care le consideră nelegale sau netemeinice. Secția în discuție este considerată principalul instrument politic de subordonare a Justiției, înființarea ei fiind contestată dur de Comisia Europeană, prin Comisia de la Veneția, GRECO și MCV.
În ceea ce privește procurorul european, el va fi desemnat la Ministerul Justiției. „Ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul şef european pentru că în privinţa alegerii procurorului şef european există o altă procedură, un alt regulament şi procedura este în curs de derulare. România trebuie să desemneze trei candidaţi pentru funcţia de procuror european", a explicat eTudorel Toader, menţionând că cele trei propuneri trebuie trimise la Bruxelles, după o selecţie, până în 31 martie.
Termenul scurt justifică ordonanţa de urgenţă, a spus Toader: „Procedura de selecţie se va desfăşura la Ministerul Justiţiei, repet, şi nu la CSM sau în altă parte. Sigur, nici nu va fi desemnat, nominalizat de ministru direct fără această procedură prealabilă. Cine poate să candideze la această funcţie de procuror european din partea României (...) Poate candida un procuror, dar şi un judecător. Deci procurorul european poate fi un actual procuror sau judecător care va fi inclus în lista de trei, nu va fi desemnat, şi cel care va ocupa demnitatea de procuror european se va suspenda din exerciţiul demnităţii de procuror sau judecător naţional".
Reacția lui Klaus Iohannis: „România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției”
„PSD a acționat astăzi din nou împotriva Justiției și a statului de drept, împotriva României și a cetățenilor. Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție. Și românii, și liderii europeni știu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență justiția din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției”, a scris președintele Klaus Iohannis marți seara, pe Facebook.
Liviu Dragnea: „Ce legătură are această ordonanță cu mine?”
Liviu Dragnea consideră „în regulă și necesară” ordonanța de urgență privind legile Justiției. El a precizat că „nu știa” de adoptarea ei, dar „a citit-o”.
La acuzațiile publice ale lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a răspuns: „Ce pot să comentez la o asemenea prostie marca Iohannis? Ce legătură are această ordonanță cu mine?”
Întrebat dacă s-a respectat procedura transparenței în adoptarea acestui act normativ, Liviu Dragnea a spus că da: „Ordonanța de urgență de aia e de urgență, să se adopte repede”.
Premierul Viorica Dăncilă a spus în schimb că nu știa că azi se va adopta în ședința de Guvern această OUG, motiv pentru care nici nu a fost anunțată pe ordinea de zi.
Frans Timmermans: „Nu am fost consultați”
Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat marți la Bruxelles că nu a fost informat de guvernul României în legătură cu ordonanța de urgență adoptată azi. Întrebat cum comentează faptul că guvernul Dăncilă a adoptat o nouă ordonanță de urgență pentru modificarea legilor justiției, Timmermans a spus: „Înainte de a putea comenta trebuie să văd care e OUG. Nu știam că va fi adoptată, o să mă uit deîndată ce voi ajunge la birou”, scrie Digi24.
Cristian Tudor Popescu: EHEE! – de ce e inutilă Secția de Investigare a Magistraților
„Cred că se simte lipsa unui organism moral în peisajul nostru instituțional. El ar trebui să se intituleze Epitropia Hoților Etici din Exil – EHEE!
Care, ce să facă? Păi, cum e și firesc, să se întrunească în ședințe pentru a hotărî cine dintre magistrați e pușcăriabil, și cine nu. Pușcăria nu se mai cheamă și universitate? Iar studenții nu au dreptul să dea și ei o notă profesorilor?
E păcat să auzim sentințe disparate, date de domnul hoț Ghiță din Belgrad, de doamna hoață Udrea din Costa Rica sau de domnul hoț Nicolae Popa FNI, fost Indonezia, jefuitorul a 300.000 de cetățeni (doamna hoață Bica și domnul hoț Mazăre din Madagascar produc, deocamdată, o tăcere acuzatoare – îi așteptăm să își dea verdictul).” Continuarea aici
Mihai Şora: Noapte bună, România!
Filosoful Mihai Şora spune că dacă nici astăzi, după adoptarea OUG pe legile justiţiei, românii nu văd şi nu înţeleg, înseamnă că suntem pierduţi, ca naţie, pentru alte câteva decenii.
„Oameni buni, dacă nici astăzi, după Ordonanţa de Urgenţă, nu vedeţi – adică NU VEDEŢI! – spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înţelegeţi – NU ÎNŢELEGEŢI! – ce înseamnă şi încotro ne duce subordonarea magistraţilor de către politicieni, înseamnă că suntem pierduţi, ca naţie, pentru alte câteva decenii. Noapte bună, România!”, a scris Mihai Şora pe Facebook.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dormi linistita,Slugarelul Tudorel, al lui Dracnea tocmai ne-a aruncat in namolul, de care vorbea coana Veorica...
Somnul natiuni naste monstrii...sau hotii...
Ar fi necesara totusi o discutie si asupra legislatiei si justitiei romanesti, exemple de erori in sistem fiind in fiecare zi.