Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ședință specială a Guvernului. Sunt discutate măsuri de aproape 2% din PIB pentru sprijinul economiei. Orban: Susținem de la buget plata șomajului tehnic, măsurile economice vizează toate companiile

Ludovic Orban - Foto: Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Executivul va adopta în ședința de miercuri, care se desfășoară în sistem de videoconferință, o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri. De asemenea, ar urma să fie adoptată și o rectificare bugetară.

Între măsurile care ar urma să fe aprobate se numără suspendarea executărilor silite, reguli simplificate pentru rambursarea TVA, amânarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale, precum și alocarea de sume suplimentare pentru sistemul de sănătate.

Cele mai importante declarații ale premierului Ludovic Orban:

Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare. Trebuie să le luăm foarte serios în considerare. Domenii paralizate - transport internațional de persoane, toată industria HORECA - sunt în situatie critică

Inclusiv în domenii unde ne așteptam mai puțin au fost luate decizii cu impact economic negativ

Vom adopta măsuri de sprijin. Va trebui să urmărim cu foarte mare atenție tot ce se intâmplă, evolutiile economiilor la nivel european si din celelalte țari cu care România are schimburi comerciale importante

Foarte multe companii afectate sunt companii care funcționau foarte bine. Sunt afectate de o conjunctură  pe care o considerăm de moment. 

Măsurile la care ne-am gândit sunt de a susține financiar, de la buget, efortul de plată pentru șomajul tehnic.

Vom lua măsuri în ce privește asigurarea capitalului de lucru. Aceste măsuri vizează nu neapărat companiile care sunt afectate, ci vizează toate companiile, pentru că noi trebuie să fim cu atenția în egală măsură asupra activităților economice care pot să continue în condiții normale și să asigurăm capitalul de lucru, resurse financiare necesre pentru a putea să susținem aceste companii. 

Va trebui să injectăm bani în economie, să creștem investițiile.

Azi au intrat în România peste 3.500 de cetățeni români. 

Va trebui să fiți foarte fermi. Oricine vine din zona carantinată va trebui să intre în carantină. Cei care vin din țări unde sunt peste 500 de cetățeni diagnosticați cu Covid-19 vor trebui să intre în izolare la domiciliu.

Am cerut Ministerului de Interne să pregătească o hotărâre care să prevadă rolul clar al jandarmeriei, al poliției locale, obligația de implicare a primăriilor în impunerea reglementărilor privitoare la izolarea la domiciliu.

Florin Cîțu: Primul set de măsuri pentru susținerea economiei reprezintă cumulat aproximativ 2% din PIB. Un efort important pentru România

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat într-o postare pe Facebook că valoarea sprijinului financiar care va fi acordat mediului de afaceri reprezintă aproximativ 2% din PIB.

„Astăzi aprobăm primul set de măsuri pentru susținerea economiei. Cumulat, este un pachet de aproximativ 2% din PIB. Un efort important pentru România.

În funcție de evoluțiile din perioada următoare venim și cu alte măsuri.

În acest moment este nevoie de noi toți. Este nevoie de fiecare pentru a susține economia.

Companiile a căror activitate nu a fost afectată în această perioadă este important să plătească taxele, impozitele și contribuțiile.

Trebuie să știți că nu vor exista probleme din partea statului cu plata la timp a facturilor, rambursarea TVA, salarii, pensii și ajutoare sociale”, a scris Florin Cîțu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult