Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

La patru zile după ce jandarmii au bătut protestatarii, prima ieșire a șefului Jandarmeriei: Nu își dă demisia, nu își cere scuze, ci se întreabă de ce sunt românii atât de învrăjbiți

Sebastian Cucoș - Marius Militaru

(În prim plan în imagine: Gheorghe-Sebastian Cucoș, șeful Jandarmeriei Române și Marius Militaru, purtător de cuvânt al Jandarmeriei)

„Prea ne-am învrăjbit români contra români, prea ne urâm unii cu alții, cei care au greșit vor fi investigați. Sunt instituții care își vor face treaba. Jandarmii care au umplut netul sunt aceiași cu cei care au fost la inundații”, a spus marți seara colonelul Sebastian Cucoș, inspectorul general al Jandarmeriei Române.

Acesta a susținut o scurtă declarație de presă în care nu a pomenit nimic de coordonarea incidentelor de vineri seara din Piața Victoriei, nu și-a cerut scuze victimelor violențelor, nu a menționat nimic de vreo demisie.

Șeful Jandarmeriei s-a aflat vineri seara în Piața Victoriei, la mitingul diasporei, unde jandarmii au folosit gaze lacrimogene și au bătut zeci de manifestanți.

Principalele declarații ale șefului Jandarmeriei:

„Am o experiență de 22 de ani în slujba patriei

Prea ne-am învrăjbit români contra români, prea ne urâm unii cu altii, cei care au greșit vor plăti. Sunt instituții care își vor face treaba. Jandarmii care au umplut netul sunt aceiași care au fost la inundații

Dragi români, suntem în anul Unirii, haideți să ne așezăm la calm, la moderație, la înțelegere. 

În ceea ce îi privește pe colegii mei, vă asigur că si-au făcut datoria, vă asigur că oamenii în uniformă își merită respectul nostru și al dvs.  Dacă există cineva vinovat va fi investigat.”

STIREA INITIALA

Întrebat marți de jurnalistul Claudiu Pândaru care a fost motivul prezenței șefului Jandarmeriei în Piața Victoriei, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a spus: „Nu inspectorul general a fost comandantul misiunii din 10 august. Era firesc să fie prezent la misiunile de amploare, nu-i interzice legea".


(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Insistând, pentru a afla totuși ce a făcut efectiv șeful Jandarmeriei acolo, Marius Militaru a răspuns: „La acest moment este în derulare o anchetă a Parchetului General, instituție îndrituită să facă lumină. Și probabil că la timpul potrivit dânșii vor face precizările de rigoare".

Parchetul General a preluat de la Parchetul Militar ancheta în dosarul privind violențele din 10 august din Piața Victoriei. 

Administrația prezidențială a emis marți un comunicat în care a făcut precizări cu privire la propunerea de avizare de către CSAT a numirii colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române.

Comunicatul Administrației prezidențiale:

„Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public privind avizarea de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

La data de 1 august a.c., Ministerul Afacerilor Interne a transmis Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, propunerea de avizare de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române. Documentația referitoare la propunerea de avizare a numirii ofițerului în funcția menționată se află în lucru la Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Consiliul Suprem de Apărare a Țării, potrivit legii proprii de organizare și funcționare, adoptă hotărâri prin consens, în cadrul ședințelor semestriale ale acestuia sau în intervalul dintre ședințe, cu acordul individual al membrilor Consiliului.

Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente.

În ceea ce privește problematica interimatului funcției de inspector general al Jandarmeriei Române, se impune precizarea că Președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu au atribuții legale potrivit legislației în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tupeu fără limite. Dragi români ...bla,bla, să lăsăm vrajba ... bla, bla.
  Adică deh, aţi luat cafteală, rămâneţi cu ea. Cine v-a pus să veniţi la protest?
  • Like 1
 • Mda, si Pacepa a fost in slujba patriei (conform juramantului militar, oricum e o chestie asa mai de vrajeala marii , fara valoare la unii) si cu toate astea a taiat-o la americanosii cum sa ivit ocazia. Dar oare in slujba carei Romanii a fost domnia-sa ? In Romania aia de toate zilele sau a Romaniei ... alora ?!
  • Like 0
 • check icon
  Mesajul dlui Cucoș ar fi avut un sens dacă ar fi fost enunțat înainte de 10 august...
  • Like 1
 • Domnul ''Cucos'' la conferinta de presa care a fost mai mult un fel de apa chioara pe care a fost nevoit sa o arunce in ochii presei din pricina tensiunii deja existente. Cat despre 22 de experienta - modul si simpla abordare pe care a avut-o nu sugereaza nimic legat de asa ceva . 22 de ani de statornicie la birou - probabil o plimbare de ici pe colo si apoi hop top promovare la comandamentul jandarmeriei. Limbajul corpului, declaratia palpaita si limbajul mediocru pe alocuri sugereaza doar nesiguranta si nimic mai mult decat vorbe silite, vorba aceea - oare domnul Cucos crede ce spune ?
  Sa ai o asemenea atitudine, nici macar sa nu fi capabil sa iti asumi demintatea de a raspunde oamenilor legat de faptele petrecute si pur si simplu sa pleci in van denota doar lipsa de respect pentru poporul romanesc nici decum ceva legat de patriotism sau ceva ''juramant'' .
  Din punctul meu de vedere un cadet cu capul pe umeri poate sa ii faca fata cu brio dlui Cucos - care a ''absolvit un examen'' si acum isi asteapta raspunsul - nu are ce cauta intr-un asemenea post . Un caracter mult prea iresponsabil, atitudine execrabila si demnitate zero ! O simpla marioneta, o unealta a sistemului care fara o ''fituica'' nu are nimic de spus , nimic de afirmat. Si daca e sa aiba cat de putina demnitate acest domn, nici nu ar trebui sa astepte o decizie finala a CCR sau a presedintelui si si-ar fi dat singur demisia .
  • Like 0
 • nicu check icon
  Cucoselu' asta ne arata cum siluiesti democratia in anul centenarului: pupand drapelul si cu mana la icoane. Iar daca democratia lasa fitele, o sa vada ca jandarmu' isi face doar datoria si trebuie ii placa.
  • Like 4


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult