Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Senatorii care l-au omorât a doua oară pe polițistul Gigină

Un număr de 73 de senatori au votat împotriva urmăririi penale a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, între care Cristian Dumitrescu, Ilie Năstase, Călin Popescu Tăriceanu și Șerban Nicolae. 

Votul a fost unul secret, cu bile. Mediafax a identificat fotografic 24 din cei 73 de senatori care au votat pentru obstrucționarea anchetării de către procurorii DNA a fostului ministru Gabriel Oprea în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, care deschidea coloana oficială a fostului ministru de interne.

Numărul total al senatorilor care au votat a fost de 124, iar șase voturi au fost anulate.

Senatorii identificați fotografic de Mediafax atunci când au introdus bila neagră în urna albă și invers sunt: Ionel Agrigoroaie (PSD), Alexandru Cordoş (PSD), Octavian Bumbu (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Daniel Savu (PRU), Petru Frătean (PSD), Gabriela Creţu (PSD), Georgică Severin (PSD), Ioan Chelaru (PSD), Marius Bota (PSD), Nicolae Moga (PSD), Petru Filip (PSD), Şerban Nicolae (PSD), Florea Voinea (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Daniel Barbu (ALDE), Mihai Niţă (ALDE), Eugen Durbacă (ALDE), Iulian Cristache (Independent, ex-PPDD, ex-UNPR), Gabriel Oprea (Independent, ex-UNPR), Ilie Năstase (Independent, ex-UNPR, ex-PC), Constantin Popa (Independent, PPDD, ex-UNPR), Gheorghe Saghian (Independent, ex-PSD), Valer Marian (Independent, ex-PSD).

Parlamentarii și-au făcut un obicei din a vota împotriva cererilor DNA de începere a urmăririi penale. Anul trecut deputații l-au scăpat pe Victor Ponta de urmărirea penală, iar în primăvara acestui an Camera Deputaţilor a respins prin vot cererile DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Sebastian Ghiţă. În iunie senatorii l-au scăpat și pe fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, de urmărirea penală, după ce au respins cererea DNA. 

DNA a precizat marți, într-un comunicat, că respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină.

„Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”, se arată în comunicatul DNA.

Pe 1 septembrie 2016 DNA a formulat cererea de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    ca sa aducem la zi chestiunea : Profesia de politician este una 'mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan', dar, în acelaşi timp, este şi 'o vocaţie', le-a spus, vineri, senatorul ALDE Daniel Barbu :) si totusi nu cred ca o sa putem sa-i schimbam intre ei, desi cred ca este momentul :)
    • Like 0
  • Pentru Valentin: nu mi se pare raspunsul dv. corespunzator comentariului meu. Partidele ( psd, pnl,alde, udmr ), care pretnd ca au un program, si care au pretins in trecu, nu l-au respectat, programul, niciodata. A fost doar o minciuna cu care au reusit sa pacaleasca alegatorii. Adevaratele lor intentii nu le vor afisa niciodata.
    • Like 0
  • Toata compsiunea pentru familia politistului Bogdan Gigina. 'LACRIMA RUTIERA' - IN ROMANIA 'UCIDEREA DIN CULPA' NU ESTE CONDAMNATA IN MOD REAL ! In Romania nu se face dreptate in solutionarea tragediilor rutiere. Perversitatea actului de justitie la care se adauga coruptia si abuzurile precum si Codul Penal permisiv, favorizeaza 'asasinii soselelor' care sunt condamnati la pedepse simbolice cu 'suspendare' adica la ... libertate! Din aceasta cauza victimele sau urmasii celor decedati devin paradoxal si victime ale unei justitii inechitabile si umilitoare. Din pacate cunosc coruptia si abuzurile magistratilor de 20 de ani fiind infirma in carje in urma unui accident rutier in care procurorii au incercat musamalizarea dosarului penal in baza unei expertize false. Astfe cu toata opozitia procurorilor am reusit sa fie condamnat primul expert tehnic-auto din Romania. Dar datorita acestor abuzuri pentru care nimeni nu a fost tras la raspundere si acum dupa 20 de ani sunt prezenta in fata instantei de judecata intr-un proces civil. Mai bine muream in accidentul rutier decat sa am incredere in justitie, justitie ce mi-a distrus viata mai rau decat accidentul propriuzis.'LACRIMA RUTIERA' este primul proiect din Romania pe care cunoscand zeci de cazuri asemanatoare, l-am initiat si organizat inca din 2001 pentru comemorarea anuala a victimelor accidentelor rutiere si care la expozitia-protest de la sala 'Arcub' a avut ca motto: 'Asasini ai soselelor dormiti linistit.Justitia va vegeheaza somnul'. Pentru sustinerea comentariului cateva articole pe acest caz unic: 'Cornelia Galavan femeia in carje care a invins sistemul' (JN), 'Procurorul vinovat a fost promovat sef la DNA' (RL), 'Expozitia nedreptatii' (JN), 'Familia Galavan aprinde candele pe sosele' (ADEVARUL) si altele.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    E amuzant cum numărăm paiele din ochiul politicului şi nu bârna din ochiul nostru. A observat cineva creşterea alarmantă a indivizilor care merg cu maşina fix pe trotuar, ba chiar cu viteză? Sau creşterea animalelor pe domeniul public, cu castroane şi cuşti pline de gândaci. Sau muzica dată la maximum. Sau covorul de seminţe din parc. Sau bicicliştii şi animalele de companie în locuri în care se interzice acest lucuru. Are cineva senzaţia că politicul a fost teleportat de pe Marte? Asta nu e o scuză să nu amendăm erorile politicului, dar nu ne putem mira de unde vin. De la noi vin, nu? Există o teorie sociologică a geamului spart. Să luăm ca exemplu un cartier de locuinţe cochete. Apare un geam spart. Dacă nu este înlocuit rapid, în scurt timp apare şi al doilea, şi al treilea, iar în final casa sfârşeşte vandalizată. Situaţia va contamina tot cartierul. De ce ne mai mirăm?
    • Like 2
    • @ Valentin
      check icon
      "Are cineva senzaţia că politicul a fost teleportat de pe Marte?", totusi parca romanii i-au ales pe cei mai idioti dintre ei ca sa-i faca reprezentatntii lor. intr-o familie, gospodarie, firma, ... parca nu intalnesti pe m2 atat imbecilism cat are parlamentul pe m2 :)
      • Like 0
  • Oare cât este de CONSTITUȚIONAL acest vot din Plenul Senatului României,care blochează ancheta penală față de gabriel oprea cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă.?Consider că ar fi foarte importantă POZIȚIA Curții Constituționale,față de LEGALITATEA acestui vot.Abuzul senatorilor în acest caz ar trebui să constituie o-LECȚIE-pentru noi cei care vom merge la vot,de a NU mai pune ștampila pe-tăriceni,opreni,tenismeni,pontiști și alții ca ei.
    • Like 0
  • Voi,gasca de vulturi hoitari, proptiti pe scaunele voastre de catre un popor care vrea cu disperare sa aiba incredere in cineva! Rugati-va pentru voi, sa nu cumva sa vina ziua cand acei oameni vor spune:"Gata,mi-ajunge,m-am saturat de voi!"Nea Ilie Nastase, cu ce ai schimbat racheta aia de tenis? Sper ca se merita. Cand se "sterg" anumite calitati indispensabile unui om integru,cu coloana vertebrala, cand incepe cariera de politician,din mers ca "time is money",cand ajungeti pe scaunul mult vanat calcand pe toate valorile morale,sau toate trei variantele la un loc? Va rog, nu va jenati,o balena pensionara are pielea mai sensibila decat voi!
    • Like 0
  • Pe Bogdan Gigina l-a omorit Dorel. Punct. Adica unul care si-a facut treaba de mintuiala. Putea ca politistul ala sa fie sau sa nu fie in misiune, sau putea ca acolo sa moara orice alt motorist...iar acum Doreii se mobilizeaza...pe Facebook.
    • Like 0
    • @ Victor Korosi
      check icon
      dar vezi mata, Dorel a fost trimis acolo dupa o discutie cu subomul de pe bancheta din spate :) astfel ca nu "putea ca acolo sa moara orice alt motorist...iar acum Doreii se mobilizeaza...pe Facebook" ps. ghilimelele sunt din lucrarea altui idiot, unu puie monta :)
      • Like 0
    • @
      Lucian, tot Dorel trebuie tras la raspundere pentru ucidere din culpa. Oprea poate sa fie el un mega corupt, degeaba, groapa nu a sapat-o el. Sa-ti mai dau citeva cazuri: Oprea conduce personal masina sa mearga la curve sau la Guvern, da in groapa nesemnalizata si moare - e vina lui Dorel. Gigina al tau merge in interes personal sau de serviciu oriunde vrei tu, in fata lui Oprea sau poate la un accident sa salveze vieti...si da in groapa nesemnalizata - Dorel e de vina. E la fel de simplu si de absurda moartea lui cum a fost moartea copilului ala muscat de caini in parc. Nu repari o nedreptate cu alta. Pur si simplu Oprea poate fi acuzat de abuz in serviciu dar nu de ucidere din culpa. Omul ala a murit prosteste pentru ca cineva nu si-a facut treaba, asa cum nu ne-o facem multi uneori, din fericire nu toate greselile noastre pot fi fatale, dar uite, in unele cazuri cineva va fi la locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
      • Like 0
  • Ce ma amuza cum o natie care nu voteaza nici 50% de 25 de ani, se minuneaza si oripileaza de calitatea guvernantilor. Ipocrizia in floare!
    • Like 2
    • @ Adrian Rafail
      Valentin check icon
      Păi nu prea are pe cine.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Anularea votului e prea complicata pentru voi, nu?
      • Like 1
  • Ca de fiecare data,borfasii si parazitii sociali, care vor sa se puna la adapost pentru furturile si excrocheriile comise:de la psd,alde,asa zisii independenti care au fost bagati pe gat societatii,pentru a avea si ei o paine alba de mancat pe spinarea celor multi, au obstructionat, a cata oara?,justitia. Este trasatura caracteristica a respectivelor partide, rusinea si dezonoarea tarii. Sa speram ca in decembrie vor dipare multi dintre ei, isi vor pierde imunitatea si vor da socoteala. Fiti foarte atenti ce votati si nu va lasati influentati sau infricosati.
    • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Valentin check icon
      Pentru ca un partid să-mi merite votul trebuie să mă convingă. De data asta nu mai ghidez după promisiuni şi după etichete de tot felul. Vreau să-mi arata lista sponsorilor care i-au finanţat campania electorală!!! O asemenea campanie nu costă ieftin. Estimez că sub 8 milioane nu poţi face o campanie decentă, iar banii nu vin de la persoane private, ci de la firme şi diverse asociaţii. Ce obiect de activitate au? Că sunt curios... Dacă nu vin cu chestia asta eu nu votez. M-am săturat de faţade, vreau să văd culisele.
      • Like 0
  • Ca de fiecare data,borfasii si parazitii sociali, care vor sa se puna la adapost pentru furturile si excrocheriile comise:de la psd,alde,asa zisii independenti care au fost bagati pe gat societatii,pentru a avea si ei o paine alba de mancat pe spinarea celor multi, au obstructionat, a cata oara?,justitia. Este trasatura caracteristica a respectivelor partide, rusinea si dezonoarea tarii. Sa speram ca in decembrie vor dipare multi dintre ei, isi vor pierde imunitatea si vor da socoteala. Fiti foarte atenti ce votati si nu va lasati influentati sau infricosati.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult