Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Sfaturi și ponturi pentru un city break la Barcelona, în valul pandemic 3

Barcelona - getty

Foto Getty Images

Lista galbenă e sfântă! După lungi așteptări și verificări pe site-ul MAE, am hotărât: Spania. Ieșise de pe lista galbenă a țărilor care după vacanță te aruncă direct la domiciliu timp de 14 zile. Așa că, într-o seară de aprilie am luat bilete (230 de euro/pers, pachetul basic, cu rucsac) și am pornit.

Primul sfat- Nu dați bani pentru QR Code, așa cum am făcut eu!

Qr code-ul este obligatoriu și atenție! Trebuie să îl aveți împreună cu PCR Test valabil 72 de ore. Pentru că nu sunt atât de organizată cum ar trebui, am lăsat qr code-ul pe ultima sută de metri și l-am completat online, pe telefon, în drum spre aeroportul Otopeni. Din neatenție l-am completat pe un site care mi-a cerut și bani pentru el: 29 de euro. Nu faceți greșeala asta, qr code-ul este gratuit. Dacă nu il completați gratuit prin aplicația Spain Health Travel îl puteți completa și în aeroport la noi, tot gratuit. Sunt formulare peste tot!

Aplicația Spain Health Travel

Un rucsac, un troler mic și multe măști! Asa am ajuns la Otopeni unde, la check in , era plin. Rânduri de oameni așteptau, așa ca sfat: check in online, câștigi timp și liniște! În avion am simtit un usor disconfort, fiind un zbor de 3 ore și jumatate, în momentul în care toată lumea a început să mănânce, iar masca s-a așezat frumos în buzunar sau sub bărbie. Am așteptat ca toți să termine de mâncat și abia atunci mi-am desfăcut pachetul. O îmbucătură, hop masca la loc, pardon, măștile, pentru că am avut două. Da, avionul plin, dar am avut noroc ca în spatele aeronavei, unde eram noi, nu era atât de aglomerat.

Măsuri drastice de securitate la El Prat, dar fără a fi deranjante

Am aterizat în Barcelona. În aeroportul lor am găsit civilizație și siguranță. Încă de la ieșirea din aeronavă erau politiști peste tot care se asigurau că se păstrează distanța și te îndrumau. Culoare special amenajate pentru: test pcr (să îl verifice) și pentru qr code. Angajați cu halate, măști, mănuși și viziere te intrebau daca ai qr code ul, dacă nu, te pofteau la o măsuță și te ajutau să îl completezi. Noi îl aveam, că doar am platit și 29 de euro. Bun!

Verificări pe aeroportul El Prat

Pentru a nu sta la o coada, sfatul meu este să nu vă uitați pașaportul acasă, cu el se trece mult mai ușor de securitate. În schimb, cu buletinul stai la coadă alături de sutele de oameni din avion. Dar a mers repede oricum! Înainte de a ieși din aeroport se fac din nou multe culoare unde îți verifică temperatura fără să-ți dai seama, cu un termometru agățat undeva sus, în timp ce te întreabă din nou dacă qr code ul e valabil , la fel și testul pcr, dar fără să simți vreo presiune. Din contră, te asigură că este totul sub control.

Am pornit devreme la drum pentru că vacanțele trebuie regândite

Din aeroport spre centru am luat autobuzul A1. Pleacă la 15 minute și este destul de decent. Se ocupă la 60-70% din capacitate, iar noi am prins prima tură. Am ajuns seara în oraș, undeva dupa ora 21.00 , așa că pe străzi erau doar curierii de la Glovo, Uber Eats and stuff, plin de ei și aici. Pe străzi toată lumea poartă mască, nu sub bărbie, sub nas ori în buzunar. Dacă nu o ai, îți amintesc politiștii că pe stradă este e obligatorie. Am ales să stăm la un hotel situat la 450 de m de centru unde totul este curat, miroase a dezinfectant, dar ….toata lumea este relaxată. Cred că 50% din hotel este liber oricum. Turisti? Foarte puțini și tocmai de aceea gazdele te primesc cu cea mai mare bucurie. Partea bună este că restaurantul hotelului este deschis până la ora 22.00, la fel și terasa, unde ne-am petrecut serile după ora 20.00 Altfel, la ora 17 se inchide tot: restaurante, terase, poti doar sa comanzi mancare pentru take away.

Vedere nocturnă din Barcelona

A doua zi, am pornit devreme la drum pentru că vacanțele trebuie regândite. Ai la dispoziție câteva ore: mic dejun, plimbare, vizitat și un prânz mai lung, apoi iar vizitat și vă reamintesc că la 17.00 se închide cam tot. Magazinele de haine rămân deschise doar pănă la 20.00 Cina așadar dispare și momentul în care te relaxai la un pahar de vin pănă tărziu în noapte.

Rambla străluceste, dar e singură, în jurul catedralei Sagrada Familia, de o frumusete fără cuvinte după restaurare, este iarași gol

Cum spuneam, masca este obligatorie peste tot, atât în spații deschise cât și inchise. Pe străzi nu mai este furnicarul pe care îl stim cu toții din Barcelona: Rambla străluceste, dar e singură, în jurul catedralei Sagrada Familia, de o frumusete fără cuvinte după restaurare, este iarași gol, în Parcul Guell nu am stat la coadă pentru ca tot parcul a fost la dispoziția noastră (am plătit 10 euro /persoană, cu toate că muzeele din parc sunt închise).


 Desi nu sunt turiști, deși este totul gol, toate aceste locuri pe care le știam pline ochi de turiști se bucură acum că respiră. Partea proastă este că au obosit și ele, respiră deja de mai bine de un an, iar oboseala lor se vede în privirile oamenilor. M-a șocat conversația din port a unei doamne care voia să cumpere o cafea de la o gelaterie plină de bunatati:

– Aveti cumva o promoție la cafea? Dacă o să cumpar o cafea, primesc și ceva gratuit?

Era o doamnă la 50 de ani, localnică, și tare m-a întristat și tare m-a pus pe gânduri. Mi-am amintit cum înainte de pandemie, nu cu mult timp, spaniolii și nu doar ei, au ieșit pe străzi cerând o limitare a turismului. Spuneau că nu mai au locuri în restaurantele lor din cauza turiștilor, hotelierii nu mai răzbeau cu turiștii, oriunde voiai să vizitezi ceva stăteai cu orele, iar acum… te rugau sa mergi în restauantul lor, să stai la hotelul lor și să vizitezi și tu cât de căt. Ai grijă ce îți dorești!

Peste tot unde pășești vezi magazine pline, galantare pline, rafturi de suveniruri pline... prea puțini mai cumpără ceva

Barcelona a rămas la fel de frumoasă, cu o energie și o libertate care îți inundă corpul odată ce ajungi să o vezi și mai ales să o cunoști. Piața de alimente de pe Rambla e burdușită de carne, brânzeturi, pești, legume ori fructe. La mese unde poți să guști din toate legumele și fructele proaspete, eram noi și câțiva turiști. Deși pentru siguranța noastră a fost bine, am simțit însă ca pieței îi lipsește viața. Și așa e!

Barcelona

Din loc în loc, zărești lacăte pe ușile restaurantelor de succes din Barcelona. Asta doare! De pildă, Tickets, unul din cele mai bune restaurante din lume s-a închis pentru că grupul elBarri a dat faliment. La Tickets veneau oameni din toată lumea indiferent de anotimp, îți trebuia rezervare cu multe luni înainte și era bucurie pură acea experiență, dar cum turiștii au lipsit mai bine de un an, acest loc minunat si-a pus lacătul pe ușă. Și nu e singurul exemplu din păcate! Industria ospitalității la ei, care a adus miliarde de euro în țară, este pe butuci. Restaurantele cu stele se chinuie se supraviețuiască, unele au reușit, însă doar asta fac: supravietuiesc, prea puțin revoluționează și prea puțin investesc în creativitate și research.

Terasă în Barcelona

Cu siguranță pandemia ne-a luat multe, ne-a furat amintirile care ne îmbogățeau prin experiențele culinare, emoționale și bucuria descoperirilor, dar ne-a oferit și momente în care să analizăm mai bine ce aveam și ce ne doream. Spaniolii vor din nou restaurante pline, vor să auda din nou zumzăiala pe străzi și în muzee, vor din nou viață în piete și pe plajă. Și acum îți mulțumesc că i-ai ales!

La final cei care se ocupă de clienți ne-au spus atât: “Mulțumim, mulțumim că ne-ați ales”

În prima zi, ne-am făcut rezervare la Hisop, un cunoscut restaurant din Barcelona, cu o stea Michelin, iar experiența a fost minunată. Meniul incude un tasting sau poți și a la carte, e minimalist, dar creativ culinar vorbind și mic, sunt doar câteva locuri în interior. La final cei care se ocupă de clienți ne-au spus atât: “Mulțumim, mulțumim că ne-ați ales”. Țineți cont că multe restaurante de acest gen sunt închise la ei, ca și la noi, lunea și marțea. Tot prin noroc, am prins loc și la Cocina Hermanos Torres, 2 stele Michelin. Merită să aruncați un ochi pe site, dacă vă doriți astfel de experiențe.

Barcelona are hoteluri încă scumpe, prețurile nu au scăzut, nu am stat la W, acel hotel râvnit de pe plajă, așezat în gura mării și unde camera ți-e inundată de lumină, am ales unul de patru stele (asta pentru siguranță) și neapărat în centru pentru a evita cât se poate de mult mijloacele de transport în comun. Am plătit câteva sute de euro pentru câteva nopți, dar m-am simțit în siguranță.

M-a uimit ceva! Nu am vazut nicio ambulanță pe străzi în toate zilele! Nu am auzit sirene, așa cum se întâmplă pe străzile din București, unde la fiecare intersecție vezi ambulanțe conduse de oameni în combinezoane și îți tresare imediat inima. Aici, desi au enorm de multe cazuri de coronavirus, viața merge mai departe. Școlile sunt deschise, universitățile la fel, muzeele și ele până la ora 17/18, restaurantele în interior la o capacitate de 30%, terasele sunt pline ziua, iar pe străzi oamenii umblă senini și se salută frumos și cu grijă.

Barcelona este acel oraș în care s-a investit, în care, desi la buget nu au mai ajuns miliardele de euro din turism, străzile sunt dezinfectate, scaunele din mijloacele de transport în comun lucesc, iar oamenii ei își poartă de grijă.

Barcelona a fost și rămâne orașul cu piațete pline de culoare, de oameni care vorbesc tare , râd în hohote și te îmbie să intri în atmosfera lor. Sfat, pentru a trasportul public puteți să vă achizitionați de acasă o cartelă pentru bicicletele din oraș. Sunt la fiecare colț cu sutele și vă deplasați cu ușurință cu ajutorul lor. Barcelona este acel oraș în care s-a investit, în care, desi la buget nu au mai ajuns miliardele de euro din turism, străzile sunt dezinfectate, scaunele din mijloacele de transport în comun lucesc, iar oamenii ei își poarta de grijă. Vă redau o altă conversație din fața unui aprozar:

“Nu ați venit de ceva vreme pe la noi, sper că a fost totul bine. Dacă aveți nevoie de ceva, vă rog să îmi spuneți. Ne ridicam noi cumva, nu e atât de rău, iar mâini să muncim avem și chip să zâmbim la fel.” Un angajat ii spunea clientului.

Mergi în vacanțe, cause’ in the end this life is about experiences and memories. Cheers!

PS: bugetul pentru un city break chiar și în pandemie poate să difere. Te descurci la fel de bine și cu 300 de euro pentru 4 zile, dar dacă vrei să ai parte de experiențe culinare altfel, ar trebui să mai investești alte sute de euro și să îți faci rezervări din timp, listele de așteptare sunt și ele pline, capacitatea este redusă în interior, iar programul este scurt peste tot, să nu uiți! Deși ești în vacanță, trebuie să arunci un ochi pe ceas mereu, altfel, s-ar putea să rămâi înfometat, dar e adevarat, cu ochii în soare și frumos.

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult