Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Shari sau Sushi Meshi – cum să faci orez pentru sushi

Știi deja cum să fierbi orezul, fără aparat de gătit, într-un ceaun sau tuci neaderent cu pereții groși, cum ai văzut aici. (O mică sugestie: dacă fierbi orez special pentru sushi, reglează cantitatea de apă fin cu câțiva mililitri mai jos. O țârucă, nu mult.) Mai e un singur pas până la orezul de sushi, adică trei ingrediente. Oțet, zahăr și sare. 

Pentru ușurință, reiau un pic cantitățile. Înainte de toate, e bine să știi cam cât orez ai nevoie. Pentru sushi, calculezi în funcție de câte bucăți vrei să faci: un nigiri cântărind 15-20 grame, pentru 50 ai nevoie să faci orez de sushi (shari) din 450 grame de orez. Dacă faci maki sushi (rulouri), acestea sunt de două feluri: Futomaki (rulouri groase) și Hosomaki (rulouri subțiri). La un Futomaki intră aproximativ 230 de grame de shari. La Hosomaki, între 80-90 de grame.

Cum am mai spus, niciodată n-am căutat să obțin o anumită cantitate de orez, indiferent pentru ce l-am gătit, întotdeauna am făcut mai mult decât îmi trebuia. Ce a rămas, am congelat și l-am gătit ulterior (orezul decongelat, tocmai pentru că e sfărâmicios și ușor deshidratat, e ingredientul ideal pentru feluri ca cha-han sau omuraisu).

Cantitățile de mai jos sunt pentru cam 900 grame de orez fiert, adică orezul rezultat din fierberea a 450 grame de orez (sau pentru cei cu aparate 3 go) după metoda de aici: https://youtu.be/wzInm4p1NuM.

Pentru Sushi Zu (oțet pentru sushi)

  • Oțet de orez – 80 ml
  • Zahăr – 40 grame
  • Sare – 10 grame

Amestecă într-un vas la foc mic oțetul, zahărul și sarea, fără să dea în foc, până se dizolvă complet. Felicitări, tocmai ai obținut Sushi Zu.

Când s-a răcit, îl torni peste orezul fierbinte, într-un vas încăpător, amestecând cu o paletă tăind brazde în diagonală, apoi răsturnând bulgării încă nemărunțiti. Scopul amestecării e ca oțetul să se răspândească uniform în tot orezul, dar să-l și aereze, deci îți recomand să amesteci cu blândețe, nu vrei să obții o pastă. În timp ce amesteci, e bine să mai faci rost de o mână cu care să ventilezi orezul, să se răcească și să se evapore surplusul de lichid, ca bobul de orez să rămână frumos, lucios și lipicios.

După ce s-a răcit, îl poți fie mânca în Poke (rețeta aici: https://youtu.be/-QUb_ZBV1LA) sau Chirashi Zushi, poți face Nigiri Zushi (sushi-ul clasic), Maki Zushi (rulouri), Te Maki (rulouri tip cornet) sau Gunkan Maki (rulouri cu nori). Despre acestea și multe altele, în episoadele următoare.

***

Pentru restul de rețete, mai vechi și mai noi, nu uita să te abonezi la canalul de YouTube: https://bit.ly/2SMuJUk

Mă poți găsi și pe Instagram aici: https://www.instagram.com/joji_retete_din_japonia/

Dacă nu ai dat încă like paginii de Facebook, o poți face aici: https://www.facebook.com/retetedinjaponia/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult