Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Shari sau Sushi Meshi – cum să faci orez pentru sushi

Știi deja cum să fierbi orezul, fără aparat de gătit, într-un ceaun sau tuci neaderent cu pereții groși, cum ai văzut aici. (O mică sugestie: dacă fierbi orez special pentru sushi, reglează cantitatea de apă fin cu câțiva mililitri mai jos. O țârucă, nu mult.) Mai e un singur pas până la orezul de sushi, adică trei ingrediente. Oțet, zahăr și sare. 

Pentru ușurință, reiau un pic cantitățile. Înainte de toate, e bine să știi cam cât orez ai nevoie. Pentru sushi, calculezi în funcție de câte bucăți vrei să faci: un nigiri cântărind 15-20 grame, pentru 50 ai nevoie să faci orez de sushi (shari) din 450 grame de orez. Dacă faci maki sushi (rulouri), acestea sunt de două feluri: Futomaki (rulouri groase) și Hosomaki (rulouri subțiri). La un Futomaki intră aproximativ 230 de grame de shari. La Hosomaki, între 80-90 de grame.

Cum am mai spus, niciodată n-am căutat să obțin o anumită cantitate de orez, indiferent pentru ce l-am gătit, întotdeauna am făcut mai mult decât îmi trebuia. Ce a rămas, am congelat și l-am gătit ulterior (orezul decongelat, tocmai pentru că e sfărâmicios și ușor deshidratat, e ingredientul ideal pentru feluri ca cha-han sau omuraisu).

Cantitățile de mai jos sunt pentru cam 900 grame de orez fiert, adică orezul rezultat din fierberea a 450 grame de orez (sau pentru cei cu aparate 3 go) după metoda de aici: https://youtu.be/wzInm4p1NuM.

Pentru Sushi Zu (oțet pentru sushi)

  • Oțet de orez – 80 ml
  • Zahăr – 40 grame
  • Sare – 10 grame

Amestecă într-un vas la foc mic oțetul, zahărul și sarea, fără să dea în foc, până se dizolvă complet. Felicitări, tocmai ai obținut Sushi Zu.

Când s-a răcit, îl torni peste orezul fierbinte, într-un vas încăpător, amestecând cu o paletă tăind brazde în diagonală, apoi răsturnând bulgării încă nemărunțiti. Scopul amestecării e ca oțetul să se răspândească uniform în tot orezul, dar să-l și aereze, deci îți recomand să amesteci cu blândețe, nu vrei să obții o pastă. În timp ce amesteci, e bine să mai faci rost de o mână cu care să ventilezi orezul, să se răcească și să se evapore surplusul de lichid, ca bobul de orez să rămână frumos, lucios și lipicios.

După ce s-a răcit, îl poți fie mânca în Poke (rețeta aici: https://youtu.be/-QUb_ZBV1LA) sau Chirashi Zushi, poți face Nigiri Zushi (sushi-ul clasic), Maki Zushi (rulouri), Te Maki (rulouri tip cornet) sau Gunkan Maki (rulouri cu nori). Despre acestea și multe altele, în episoadele următoare.

***

Pentru restul de rețete, mai vechi și mai noi, nu uita să te abonezi la canalul de YouTube: https://bit.ly/2SMuJUk

Mă poți găsi și pe Instagram aici: https://www.instagram.com/joji_retete_din_japonia/

Dacă nu ai dat încă like paginii de Facebook, o poți face aici: https://www.facebook.com/retetedinjaponia/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Post Malone

A deschis turneul său european ”The Big Ass Tour” la Cluj și a spus în fața tuturor că nu a mai fost niciodată în România, dar că e „ireal” că a fost primit atât de bine aici. A vorbit cu sinceritate despre începuturile sale și despre cum i se zicea la început că va fi un „one hit wonder”. Am descoperit la Untold X un artist cu o voce foarte bună, inepuizabilă, ca o baterie cu reîncărcare rapidă: la finalul fiecărei piese părea că rămâne fără suflare. În mod neașteptat, se reîncărca în câteva zeci de secunde în care i se auzea respirația adâncă și intra cu aceeași forță în următoarea melodie. E foarte valoros Post Malone, pentru mine, revelația acestei ediții (foto: Inquam Photos / Vlad Bereholschi).

Citește mai mult

Imagine Micul Geniu

„În acel moment, tânărul din familie, un băiat de 17 ani, ne-a spus cu voce joasă: „Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea.”

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Grădina Dedesign

Atunci când locuiești la casă sau ai acces la o curte ori o terasă, ai deja o resursă valoroasă pe care mulți o invidiază: un spațiu sub cerul liber, care poate deveni o adevărată extensie a casei tale. Dar cum îl transformi într-un loc în care să te simți cu adevărat bine, să-ți încarci bateriile și să te bucuri de vară așa cum ai face-o într-o stațiune cochetă? Răspunsul stă în câteva alegeri inspirate de design, un pic de planificare și mai ales, în dorința de a crea o atmosferă care să-ți semene.

Citește mai mult