Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Shari sau Sushi Meshi – cum să faci orez pentru sushi

Știi deja cum să fierbi orezul, fără aparat de gătit, într-un ceaun sau tuci neaderent cu pereții groși, cum ai văzut aici. (O mică sugestie: dacă fierbi orez special pentru sushi, reglează cantitatea de apă fin cu câțiva mililitri mai jos. O țârucă, nu mult.) Mai e un singur pas până la orezul de sushi, adică trei ingrediente. Oțet, zahăr și sare. 

Pentru ușurință, reiau un pic cantitățile. Înainte de toate, e bine să știi cam cât orez ai nevoie. Pentru sushi, calculezi în funcție de câte bucăți vrei să faci: un nigiri cântărind 15-20 grame, pentru 50 ai nevoie să faci orez de sushi (shari) din 450 grame de orez. Dacă faci maki sushi (rulouri), acestea sunt de două feluri: Futomaki (rulouri groase) și Hosomaki (rulouri subțiri). La un Futomaki intră aproximativ 230 de grame de shari. La Hosomaki, între 80-90 de grame.

Cum am mai spus, niciodată n-am căutat să obțin o anumită cantitate de orez, indiferent pentru ce l-am gătit, întotdeauna am făcut mai mult decât îmi trebuia. Ce a rămas, am congelat și l-am gătit ulterior (orezul decongelat, tocmai pentru că e sfărâmicios și ușor deshidratat, e ingredientul ideal pentru feluri ca cha-han sau omuraisu).

Cantitățile de mai jos sunt pentru cam 900 grame de orez fiert, adică orezul rezultat din fierberea a 450 grame de orez (sau pentru cei cu aparate 3 go) după metoda de aici: https://youtu.be/wzInm4p1NuM.

Pentru Sushi Zu (oțet pentru sushi)

  • Oțet de orez – 80 ml
  • Zahăr – 40 grame
  • Sare – 10 grame

Amestecă într-un vas la foc mic oțetul, zahărul și sarea, fără să dea în foc, până se dizolvă complet. Felicitări, tocmai ai obținut Sushi Zu.

Când s-a răcit, îl torni peste orezul fierbinte, într-un vas încăpător, amestecând cu o paletă tăind brazde în diagonală, apoi răsturnând bulgării încă nemărunțiti. Scopul amestecării e ca oțetul să se răspândească uniform în tot orezul, dar să-l și aereze, deci îți recomand să amesteci cu blândețe, nu vrei să obții o pastă. În timp ce amesteci, e bine să mai faci rost de o mână cu care să ventilezi orezul, să se răcească și să se evapore surplusul de lichid, ca bobul de orez să rămână frumos, lucios și lipicios.

După ce s-a răcit, îl poți fie mânca în Poke (rețeta aici: https://youtu.be/-QUb_ZBV1LA) sau Chirashi Zushi, poți face Nigiri Zushi (sushi-ul clasic), Maki Zushi (rulouri), Te Maki (rulouri tip cornet) sau Gunkan Maki (rulouri cu nori). Despre acestea și multe altele, în episoadele următoare.

***

Pentru restul de rețete, mai vechi și mai noi, nu uita să te abonezi la canalul de YouTube: https://bit.ly/2SMuJUk

Mă poți găsi și pe Instagram aici: https://www.instagram.com/joji_retete_din_japonia/

Dacă nu ai dat încă like paginii de Facebook, o poți face aici: https://www.facebook.com/retetedinjaponia/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Sondaj Ciucu primar

În democrație, măsurile care încearcă să restrângă drepturile democratice se plătesc, mai devreme sau mai târziu, inclusiv de către cei care le-au adoptat. Candidatul și liderii PSD ar fi dorit, probabil, ca după alegerile de astăzi să fi venit un tur II, în urma căruia alegătorii să decidă viitorul primar al capitalei. „Am înțeles votul electoratului, alegătorii au tot timpul dreptate. Va urma o analiză a acestor rezultate, trebuie să ne întoarcem cu fața la popor”- e discursul social democraților după fiecare înfrângere. Întoarcerea cu fața la popor va dura fix o săptămână, cam cât durează și memoria social-democraților și a liderului Grindeanu, care se vor încărca în foarte scurt timp cu tupeu.

Citește mai mult