Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Și dacă ar veni sfârșitul lumii, ei tot la bani și mită s-ar închina

Coruptie

Foto: Getty Images

La Suceava, vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Crețu, mâna dreaptă a lui Gheorghe Flutur, - o fi aceeași mână cu care ducea un copil peste granița româno-ucraineană de la Siret, ca să facă impresie că îi pasă?! -  a fost reținut pentru o lună, după un flagrant de luare de mită. A luat-o în sediul Consiliului Județean. De ce să se deranjeze omul să iasă din clădire sau să se ascundă, că doar asta era la el ca o atribuție de serviciu... Era mâna cu care se aduna mita la Consiliul Județean așa cum adun eu fânul cu grebla în grădină. Nu a primit „multă”! Un mizilic. Vreo 40.000 euro, o dată, căci au mai fost și alte dăți.

Straniu pentru necunoscători este de ce a instrumentat flagrantul DNA Cluj. Pentru cunoscători, pentru cei ce știu că la Suceava nicio pasăre nu zboară fără aprobare de la un înaripat, dar nu pasăre, ci unul cu metamorfoză cu cele patru stadii - ou, larvă, nimfă și insectă - le este un pic mai clar de ce nu a putut face nimic în acest caz DNA Suceava.

Mita era legată de construcția și reparația de drumuri în județul cu cele mai multe accidente rutiere cumplite. Drumuri în care se îngroapă bani cu nemiluita, dar care au soarta Mănăstirii Meșterului Manole, ce se zidește ziua, noaptea se dărâmă.

Citesc că s-au dat mai multe tranșe exact în anii pandemiei și alta acum, când e război și când pleacă oameni de acasă cu o bocceluță de haine și cu copiii de mână. Ce pandemie?! Ce moarte?! Ce refugiați?! Ce război?! Doar bani, bani, bani! Și în pandemie și în moarte și în război, căci unora le bat în piept arginții, în loc de inimă.

Se dădeau unii de ceasul morții că alianța PSD-PNL e o alianță împotriva naturii. Da de unde? E căsnicia ideală între parteneri perfecți. Nu îi leagă iubirea, ci năravuri mai fierbinți decât iubirea, căci în sufletele lor mici nu are cum să încapă un sentiment atât de nobil și măreț. Cred doar în bani și interese și de ele nu se leapădă, nici dacă ar veni sfârșitul lumii. Au trecut cu ele prin pandemie. Trec și prin război. Dacă ar fi să vină moartea, îi va găsi cu teancul de bani în față, închinându-se la ei ca la icoane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult