Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bucea: Un copil de 6 ani, Vlad Tanyuk, stă lângă mormântul mamei sale. Masacrul descoperit lângă Kiev ar putea schimba cursul războiului?

copil langa mormantul mamei

În curtea casei lor, Vlad Tanyuk, un copil în vârstă de 6 ani, stă lângă mormântul improvizat al mamei sale, Ira Tanyuk, care a murit de foame și stres din cauza războiului, la Bucea, la periferia Kievului, Ucraina. Foto: Rodrigo Abd/ AP /Profimedia

Am intrat în ziua cu numărul 42 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Mai jos relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat peste noapte:

- SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei miercuri, în coordonare cu țările G7 și Uniunea Europeană, a spus un oficial al administrației Biden. Noile sancțiuni „vor impune costuri semnificative Rusiei și o vor împinge mai departe pe drumul izolării economice, financiare și tehnologice”, potrivit CNN. Pe scurt, noul pachet de sancțiuni va interzice toate investițiile noi în Rusia, va crește sancțiunile pentru instituțiile financiare și întreprinderile de stat din Rusia și va sancționa noi oficiali ai guvernului rus și membrii familiilor acestora. 

- De asemenea, miniștrii de externe ai statelor membre NATO se reunesc miercuri la Bruxelles pentru a discuta sprijinul pentru Ucraina. Summitul se va desfășura pe parcursul a două zile, pe agendă figurând noi măsuri de sprijinire a Ucrainei în următoarea fază a conflictului, scrie Reuters. Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că se așteaptă ca Moscova să încerce capturarea integrală a regiunii Donbas, cu scopul creării unui coridor între Crimeea și estul Ucrainei.

- Vladimir Putin este un „mincinos în serie”, spune fostul preşedinte francez Francois Hollande, care a lansat acuzaţii în acest sens într-un interviu publicat de cotidianul Le Monde. Potrivit fostului preşedinte francez, lui Putin îi place să susţină discursuri lungi cu referinţe istorice care îi permit să nu trebuiască să răspundă la întrebări şi care-i lasă spaţiu de manevră în legătură cu orice concesie pe care pare că o face. În acelaşi timp, Hollande susţine că este important să fie menţinute canalele de comunicare cu Kremlinul, dar atenţionează toate părţile să-şi ţină sub control aşteptările. "Putin nu vrea cu adevărat să negocieze acum. Obiectivul lui de război este (ca forţele militare ruse) să ocupe din Ucraina o parte cât mare mare posibilă".

Peste 60% din bugetul de război al lui Putin, înghețat de sancțiuni

- Peste 60% din bugetul de război al lui Putin a fost înghețat de sancțiuni, dar e nevoie de mai mult, a spus ministrul britanic de Externe, Liz Truss, citată de BBC. Ea a adăugat că sancțiunile occidentale impuse Rusiei împing economia țării înapoi „în era sovietică”. Peste 350 de miliarde de dolari din rezervele valutare de 604 de miliarde de dolari ale Rusiei nu pot fi folosiți de regimul de la Kremlin, a adăugat șefa diplomației de la Londra.

Pompierii participă la stingerea unui incendiu de lângă o clădire grav avariată, lovită de o rachetă rusească, în Harkov, pe 14 martie 2022. Foto: Sergey Bobok / AFP / Profimedia

- Poziții diferite ale Israelului față de Moscova. Premierul israelian Naftali Bennett a condamnat marţi uciderea unor civili în oraşul ucrainean Bucha, dar nu a acuzat forţele ruse că sunt răspunzătoare de aceste crime, transmite Reuters. Descoperirea civililor ucişi în această suburbie a Kievului, după retragerea trupelor ruse, a revoltat întreaga lume. Guvernul ucrainean consideră că este vorba de un genocid, dar Moscova a respins acuzaţiile că ar fi responsabilă de crimele respective şi a acuzat Ucraina de o înscenare cu scopul de a denigra Rusia. „Suntem şocaţi de imaginile teribile din Bucha - scene groaznice - şi le condamnăm. Suferinţele cetăţenilor ucraineni sunt imense şi facem tot ce putem ca să ajutăm", a spus premierul într-o conferinţă de presă televizată. În schimb, ministrul israelian de externe Yair Lapid a calificat, marți, drept „crime de război" acțiunile Rusiei în Ucraina. Este pentru prima dată când face o astfel de afirmație cu privire la conflict, potrivit Sky News.

„Potențialul unui conflict internațional semnificativ crește, nu scade”

- Șeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, spune că lumea devine din ce în ce mai instabilă și că „potențialul unui conflict internațional semnificativ crește, nu scade”, potrivit CNN. Milley și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au vorbit în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Cei doi lideri ai Pentagonului au spus că amenințările atât din partea Rusiei, cât și din partea Chinei rămân semnificative. Milley a spus că invazia Ucrainei de către Rusia este „cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei și, probabil, a lumii” din cei 42 de ani în care a servit în armata americană, dar a adăugat că este „încurajator” faptul că întreaga lume se adună în sprijinul Ucrainei.

- Pentru cei care sunt la curent cu războaiele purtate de Rusia lui Putin, imaginile grotești din Bucha, o suburbie a Kievului recent eliberată de armata ucraineană, prezintă un tipar îngrozitor de familiar, scrie CNN. Cultura cruzimii și disprețul pentru regulile războiului se regăsesc din plin în trecutul nu foarte îndepărtat al incursiunilor militare rusești. Cu mult înainte de invazia din Ucraina, armata rusă era deja cunoscută pentru cruzimea cu care acționează atât în teritoriile ocupate, cât și în rândul propriilor soldați. Armata Rusiei funcționează după un sistem hibrid de soldați profesioniști și recruți, iar, în ciuda spuselor oficialilor, încă mai există o tradiție brutală în care recruții cu vechime îi bat și chiar violează pe recruții mai tineri, mai notează CNN. Vor mai trece zile, poate chiar săptămâni, până când vom avea o imagine mai clară a ceea ce s-a întâmplat în Bucha. Dar, dacă istoria se va repeta, sunt foarte puține șanse ca cei care se fac vinovați de crime de război în armata Rusiei să fie trași la răspundere.

Cadavrul unui civil, în apropierea drumului, în orașul Bucha, lângă Kiev. Unele cadavre au stat multe săptămâni pe străzi, pentru că nu au putut fi luate din cauza bombardamentelor constante ale forțelor armate ruse asupra orașului. Foto: CTK Foto/Vojtech Darvik Maca / Alamy / Profimedia

- Conferinţa internaţională privind crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, coprezidată marţi la Berlin de Germania, Franţa şi România, s-a încheiat cu un angajament pentru un pachet de ajutor financiar de peste 695 de milioane de euro şi pentru acordarea de sprijin politic Republicii Moldova în contextul generat de războiul din Ucraina.

- Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au anunţat, marţi, că vor să dezvolte rachete hipersonice în cadrul parteneriatului de securitate AUKUS, însă Administraţia Chinei a avertizat că există riscul repetării unor conflicte precum cel dintre Rusia şi Ucraina. Planul anunţat de Marea Britanie, SUA şi Australia este o reacţie la rachetele hipersonice dezvoltate de Rusia şi China. Administraţia de la Beijing a reacţionat imediat. „Oricine vrea să nu observe o reeditare a crizei din Ucraina ar trebui să se abţină de la a face lucruri care ar putea atrage alte părţi ale lumii într-o astfel de criză”, a avertizat ambasadorul Chinei la Naţiunile Unite, Zhang Jun, citat de agenţia Reuters.

- Twitter a limitat conținutul a peste 300 de conturi oficiale ale guvernului rus, inclusiv cel al președintelui rus Vladimir Putin. Conturile nu vor mai fi recomandate în timeline și în notificări, a anunțat compania. Conturile guvernamentale ruse au fost criticate pentru dezinformare de la declanșarea invaziei în Ucraina, dar, spre deosebire de tweet-urile de la instituțiile mass-media afiliate statului rus, ele nu au fost supuse până acum unei moderări de către Twitter. Compania a spus că va lua măsuri împotriva oricărei țări care „restrânge accesul la internet liber în timp ce este implicată într-un conflict armat”.

Lavrov: Gropile comune descoperite în Bucha sunt o „provocare”

- Ministrul rus de externe Serghei Lavrov susține că gropile comune descoperite în Bucha sunt o „provocare” menită să blocheze negocierile dintre Rusia și Ucraina, relatează The Guardian.

Groapa comună în Bucha/ Foto Daniel Brown / ddp USA / Profimedia

- Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat marţi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că UE va finanţa în special arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina, întrucât acestea s-au dovedit a fi „foarte eficiente” împotriva trupelor ruse. Borrell a făcut aceste declarații în cadrul dialogului cu eurodeputaţii privind Busola strategică, noul plan care în termen de zece ani ar urma să facă UE mai autonomă în materie de apărare.

- Despre războiul din Ucraina, şeful diplomaţiei europene a spus că UE a prevăzut un miliard de euro sprijin militar pentru a ajuta Ucraina să-şi apere teritoriul, o sumă care „nu este foarte mare”, dar care va servi în mod prioritar pentru livrarea de „arme uşoare defensive, care au demonstrat o eficienţă extraordinară”. El a explicat că Ucraina a inventat o nouă formă de purta război, cu unităţi de infanterie uşoară desfăşurate în jurul drumurilor, „care aduce puţin cu vechiul război de gherilă, dar cu armament suficient de sofisticat” şi care a dat rezultate bune în oprirea coloanelor de blindate ale armatei ruse.

Ambasadorul rus la ONU: „Nu am venit în Ucraina pentru a cuceri teritorii”

- Rusia a iniţiat evacuarea a 600.000 de persoane din Ucraina, care au plecat „nefiind constrânse sau răpite”, după cum afirmă Occidentul, a spus marţi la Consiliul de Securitate ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. „Nu am venit în Ucraina pentru a cuceri teritorii”, a mai susținut Nebenzia, contestând din nou acuzaţiile împotriva forţelor militare ruse privind comiterea de atrocităţi. „Lăsăm pe conştiinţa voastră acuzaţiile lipsite de dovezi la adresa militarilor ruşi, declaraţii care nu sunt confirmate de niciun fel de mărturii”, a continuat Nebenzia. De asemenea, potrivit retoricii propagandistice a lui Nebenzia, ţările occidentale vor prelungi conflictul din Ucraina, prin livrarea de arme şi muniţii Kievului. Totodată, el a afirmat că ţărilor occidentale „nu le pasă deloc deloc de Ucraina”, că ea „a fost şi este pentru ele doar un pion în jocul geopolitic împotriva Rusiei, (pion) pe care îl vor sacrifica uşor”.

- O echipă a organizației Medici fără Frontiere (MSF) din Ucraina a informat despre un atentat cu bombă asupra unui spital în orașul Nikolaev, din sudul Ucrainei, la care a fost martoră. Mai multe persoane au fost rănite, iar una a murit, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN.

- Statele Unite vor trimite în Ucraina cât mai repede posibil o variantă a dronei Switchblade, cu focoase antitanc, a spus marți secretarul american al apărării, Lloyd Austin, citat de Reuters. „Switchblade 600 și 300 vor ajunge cât de repede posibil” în Ucraina, a spus Austin în timpul unei audieri a Comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei Reprezentanților. Varianta 600 are focoase antitanc și poate urmări o țintă timp de peste de 40 de minute, potrivit firmei producătoare.  

- În plus, oficialii americani vor furniza rachete Javelin în valoare de 100 de milioane de dolari forțelor ucrainene, potrivit BBC. Acesta este al șaselea pachet de sprijin american constând în echipamente militare, totalul ajutorului militar oferit de la începutul războiului fiind de 1,7 miliarde de dolari, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

- Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, s-a pronunțat în favoarea unei întâlniri între Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit unui interviu care va fi difuzat miercuri, pe canalul grupului TF1, transmite Le Figaro. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a susținut că Vladimir Putin a ordonat retragerea militară din regiunea Kievului ca un „semn de bunăvoință pentru a crea condiții favorabile pentru negocieri”. Dmitri Peskov a mers chiar mai departe și a declarat că Moscova „nu a căutat niciodată să-l ucidă sau să-l răstoarne de la putere pe Zelenski”, recunoscând că el este „acum președintele Ucrainei”. Peskov a mai adăugat că „Rusia este interesată ca el să accepte condițiile Federației Ruse”.

Circa „220 de soldaţi” aparţinând Hezbollah-ului libanez ar fi „deja pe teren” după ce „au tranzitat prin Siria

- Circa „220 de soldaţi” aparţinând Hezbollah-ului libanez ar fi „deja pe teren” după ce „au tranzitat prin Siria, trecând prin Rusia, apoi prin Belarus, înainte de a ajunge în Ucraina”, relatează media libaneză „Ici Beyrouth”, ostilă partidului şiit pro-iranian, adăugând că „ruşii ar fi cerut Hezbollah să pregătească 800 de soldaţi din unităţile sale de elită”, care ar fi plătiţi „cu 1.500 de dolari pe lună”, scrie săptămânalul francez Courrier Internațional.

- Nu au existat „progrese majore” în negocierile dintre Ucraina și Rusia, iar ororile la care lumea a asistat în weekend în orașul ucrainean Bucha nu ajută discuțiile, a declarat marți o sursă de la Palatul Elysee, citată de CNN. „Șocul Bucha nu este favorabil pentru progresul negocierilor”, a spus sursa într-un briefing după un apel telefonic de o oră între președintele francez Emmanuel Macron și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Rusia a cumpărat arme de la Uniunea Europeană cel puțin până în 2020, în ciuda embargoului

- Forțele ruse au lovit cu rachete vestul și nord-estul Ucrainei vizând infrastructura militară, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. Konașenkov a declarat că Rusia a lansat rachete de precizie asupra țintelor militare din vecinătatea Zolociv, în vestul regiunii Liov și Ciuhuiiv în nord-estul regiunii Harkov.

- Rusia a continuat să cumpere arme de la Uniunea Europeană cel puțin până în 2020, în ciuda embargoului din 2014. Zece state membre au exportat echipamente militare în valoare de 346 milioane de euro, potrivit datelor publice analizate de Investigate Europe și preluate de publicația bulgară de știri Sega.bg. În ciuda deciziei Consiliului UE din 2014, comerțul cu arme între UE și Rusia a continuat. Multe state membre care exportă arme în Rusia folosesc o lacună legală în reglementări. Printre aceste țări figurează și Bulgaria, la fel și Franța, Germania, Italia, Austria, Republica Cehă, Croația, Finlanda, Slovacia și Spania, care, mai mult sau mai puțin, au vândut echipamente militare Rusiei. Potrivit Grupului de lucru privind exporturile de arme convenționale al Consiliului UE, „embargoul asupra armelor conține o excepție ce se referă la contractele încheiate înainte de 1 august 2014, sau pentru contractele auxiliare necesare implementării unor astfel de contracte”. Cifrele din baza de date utilizată de Investigate Europe se încadrează în această excepție. Iată de ce, conchide grupul de lucru, „statele membre nu înarmează Rusia”.

- Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a publicat pe reţelele sociale un videoclip destinat cetăţenilor ruşi, în care spune că trupele ruse comit atrocităţi în Ucraina, precum masacrarea civililor şi violarea femeilor. Premierul britanic a mai transmis că aceste acţiuni pătează „onoarea Rusiei”, iar Vladimir Putin e conştient că dacă populaţia ar şti care este adevărul, aceasta nu ar sprijini „războiul lui”. În înregistrarea video publicată pe contul său Twitter, premierul Johnson îi încurajează pe ruşi să folosească o conexiune la internet VPN pentru a „accesa informaţii independente” şi apoi să răspândească adevărul. „Cetăţenii ruşi merită adevărul. Meritaţi să ştiţi realitatea”, a afirmat Johnson, în limba rusă.

- La optzeci de ani după ce dictatori precum Adolf Hitler în Germania sau Iosif Stalin în Uniunea Sovietică au răspândit teroarea în interiorul și în afara țărilor lor, Putin creează un nou spectacol îngrozitor pentru secolul 21 - cel al unui dictator care nu poate fi descurajat, scrie CNN. Este puțin probabil ca Occidentul să oprească campania de atrocități a lui Putin pe termen scurt, mai ales că liderul rus s-a dovedit imun la indignarea morală generală. 

- Disponibilitatea lui Putin de a absorbi pedepsele impuse deja Rusiei din cauza invaziei i-a oferit un tip special de impunitate, mai notează CNN în analiza sa. Sancțiunile asupra economiei și oligarhilor rusești pot avea un impact greu pe termen lung, dar au eșuat în mod clar ca instrument de descurajare. Liderul rus a părut, de asemenea, dispus să tolereze pierderi grele în rândul trupelor sale în fața rezistenței eroice din partea forțelor ucrainene. Recalibrarea strategiei ruse de a încerca să consolideze controlul regiunilor estice poate, totuși, să arate că chiar și Putin poate fi mișcat de evenimente de-a lungul timpului.

- Din exterior, războiul este un dezastru militar, diplomatic și economic pentru Rusia, după eșecul acesteia de a atinge obiectivele cheie. Dar poate fi totuși un succes pervers pentru Putin dacă scopul său este pur și simplu să distrugă cât mai mult din Ucraina și să creeze o paradă a victoriei pentru presa de stat rusă. Deci, în multe privințe, el joacă un joc asimetric cu Occidentul, ale cărui sancțiuni și măsuri punitive se bazează pe o viziune mai logică a intereselor Rusiei și a propriilor sale limitări, mai scrie CNN.

- Uniunea Europeană a anunţat marţi că a declarat indezirabili 19 diplomaţi ruşi pentru „angrenarea în activităţi contrare statutului lor diplomatic” şi le-a cerut să părăsească ţara-gazdă, Belgia. Uniunea a urmat astfel exemplul dat de mai multe ţări membre - Franţa, Germania, Olanda, Suedia, Belgia, Spania, Italia, Danemarca sau Slovenia - care au expulzat peste 150 diplomaţi ruşi în ultimele două zile, sub acuzaţia de spionaj.

- În plus față de contribuția de circa 13 milioane de euro alocată de Franţa anual Curții Penale Internaționale, această țară va oferi resurse financiare şi umane pentru a sprijini investigaţiile asupra masacrelor atribuite forţelor ruse din Ucraina.

Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Gostomel, daţi dispăruţi de când a început invazia rusă

- Armata ucraineană a anunţat că opt rachete de croazieră ruseşti au fost distruse într-o singură zi.

- Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Gostomel a capitalei Kiev sunt daţi dispăruţi de când a început invazia rusă, a declarat şeful administraţiei militare locale, transmite miercuri agenția de presă germană dpa.

Această imagine din satelit publicată de Maxar Technologies pe 4 aprilie 2022 arată o vedere a străzii Yablonska din Bucha, Ucraina, pe 19 martie 2022. Fotografiile din satelit publicate luni par să respingă afirmațiile Rusiei conform cărora cadavrele în haine civile găsite în Bucha a apărut acolo după ce forțele ruse s-au retras din orașul ucrainean devastat. Foto: AFP / AFP / Profimedia

- Aproximativ 5.000 de crime de război ale rușilor sunt în prezent investigate în Ucraina, a declarat procurorul general Iryna Venediktova, citată de publicația ucraineană The Kyiv Independent. „Procurorii conduc o anchetă într-un caz de torturare, ucidere și tentativă de ardere a cadavrelor a 6 civili în Bucha. Dosarul penal este pornit în temeiul articolului 438 din Codul penal (Încălcări ale legilor și obiceiurilor războiului)”, a scris Venediktova pe Twitter.

- Armata rusă și-a concentrat principalele eforturi pe o operațiune „agresivă” care vizează preluarea controlului complet asupra regiunilor Donețk și Lugansk, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene în actualizarea sa zilnică, conform BBC. Potrivit ucrainenilor, au existat atacuri continue și în zonele de est ale țării, dar fără succes. Forțele ruse își continuă, de asemenea, atacurile asupra orașului-port Mariupol, unul dintre cele mai puternic bombardate și avariate orașe din Ucraina. Trupele ucrainene au respins atacurile asupra orașului în cele peste 40 de zile de război. De asemenea, armata ucraineană precizează că Rusia continuă să folosească în mod activ muniția interzisă de dreptul internațional.

- În evaluarea zlinică a războiului din Ucraina, Ministerul Britanic al Apărării transmite în această dimineață că luptele grele și atacurile aeriene continuă și miercuri în orașul-port Mariupol, puternic bombardat de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Londra afirmă că situația umanitară se înrăutățește pe zi ce trece. „Majoritatea celor 160.000 de locuitori ai orașului nu au lumină, linii de comunicare, medicamente, căldură sau apă potabilă. Trupele ruse au blocat ajutoarele umanitare, și este foarte probabil să pună presiune pentru a-i face pe ucraineni să se predea”, se arată în ultima actualizare a britanicilor.

- Potrivit celei mai recente analize a frontului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) evidențiază că forțele ruse au continuat să se repoziționeze pentru a-și continua invazia în estul și sudul Ucrainei, după ce au abandonat atacul de la Kiev. Rușii și-au încheiat în mare măsură retragerea din zona Kiev și se pare că redistribuie unele dintre forțele lor de luptă retrase din Belarus în Rusia, notează ISW.

- Analiștii militari americani subliniază că forțele ucrainene se deplasează pentru a recâștiga controlul asupra segmentelor graniței de stat din împrejurimile Chernihiv, făcând deja acest lucru în regiunile Kiev și Jitomir. Trupele ruse se retrag spre Rusia și de-a lungul axei Sumî, dar nu este încă clar dacă intenționează să se retragă până la graniță sau vor încerca să mențină unele poziții înainte pe axa Sumî, arată ISW.

- Forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive semnificative în ultimele 24 de ore, iar analiștii ISW cred că unitățile pe care Rusia vrea să le trimită pentru ofensiva din Donbas încă nu au fost puse în poziții.

- De altfel, Rusia nu a angajat încă forțele retrase din bătălia de la Kiev înapoi în luptele din estul Ucrainei. Întăririle rusești care continuă drumul spre sud-est de la Izium spre Slaviansk sunt de la elemente ale unităților Armatei de tancuri 1 de gardă care se aflau în zona Harkov-Sumî.

- Belgorod continuă să apară ca zonă de concentrare principală pentru regruparea și reîncărcarea forțelor ruse după retragerea lor de la Kiev și în pregătirea pentru deplasarea către stațiile lor de origine sau pentru a se alătura luptei din est, mai remarcă analiștii ISW.

- ISW mai spune și că bătălia de la Mariupol continuă, iar forțele ruse lovesc orașul folosind artileria și puterea aeriană. Mediul informațional restrâns din Mariupol împiedică însă evaluarea schimbărilor concrete în controlul terenului, dar forțele ucrainene par să susțină o rezistență organizată în anumite părți ale orașului.

- Operațiunile ofensive rusești la sud-est de la Izium spre Slovyansk au continuat la scară mică și au făcut progrese limitate. Rusia nu a încercat încă să adune concentrații mari de forțe pe această axă, dar continuă, în schimb, să trimită grupuri tactice de batalion individuale pentru a avansa pe cont propriu, mai notează ISW.

- Vă las cu harta războiului din Ucraina, care prezintă cele mai noi evoluții din teren. Ce este cu bulină roșie reprezintă orașele sub control rusesc. Ce este cu dreptunghi roz reprezintă teritoriul controlat de ruși. Săgețile roșii evidențiază ruta de invazie a Rusiei, săgețile albastre descriu mișcările unităților de luptă și rezistență ucrainene, iar ce este cu dreptunghi galben reprezintă zonele în care Ucraina și-a recăpătat controlul teritoriului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi atrocități precum cele din Bucha precis vor mai fi, deoarece ele sunt provocări menite să constituie, "justificarea", respectiv pretextul nu numai pentru zăludul de la kiev să ceară și să primească arme, nu numai pentru noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, ci și pentru internaționalizarea conflictului, mai precis pentru intrarea sua în război și atacarea Rusiei, fiindcă e clar că asta se dorește. America imperialistă se va folosi în continuare de statul-marionetă Ucraina, pe care îl va folosi pe post de cal troian pentru ceea ce Pravda în limba engleză numește "Operation Barbarossa 2".
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      J I G O D I E !!!
      • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      check icon
      S C Î R N Ă V I E!!!
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Ia du-te tu frumusel la rusii tai si povesteste-le balivernele astea pe care le spui aici.... poate te inrolezi si in armata lor sa ii ajuti impotriva americanilor, nu crezi ca acolo ti-ar fi locul?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Am inteles. Ai un suflet de criminal. Inca iti lipseste curajul....
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult