Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Și dacă Trump dă mâna cu criminalul de război Putin peste Ucraina? „E o iluzie să ne spunem că dacă i se dă căpcăunului ce vrea, se va opri. Nu, nu se va opri, va continua, pentru că urmează Republica Moldova, urmează țările baltice. Poate că urmăm noi” - Theodor Paleologu

Trump și Putin

Foto: Profimedia Images

Rusia folosește mijloace extrem de murdare pentru a-și impune agenda și controlul în țările pe care le consideră că ar trebui să facă parte din sfera sa de influență, consideră diplomatul și scriitorul Theodor Paleologu, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Theodor Paleologu susține că Vestul nu e suficient de ferm în a combate mijloacele de influență ale Rusiei. „Problema este că occidentalii nu vor să lupte cu aceea aceleași mijloace, pentru că mijloacele folosite de Moscova sunt extrem de murdare. Recurg la orice: minciuni, dezinformări, violență, corupție, cumpărare de voturi la scară mare, totul fără nicio jenă. Occidentalii un un anumit dezavantaj care provine din inhibițiile morale pe care le avem și zic că nu trebuie să recurgă la aceleași mijloace. Adevăr că e asta-i o problemă veche de când lumea. Cum poți lupta cu un regim care n-are absolut nicio limită, care recurge la orice mijloace, la mijloacele cele mai murdare și mai ticăloase cu putință?”, se întreabă Theodor Paleologu. 

E vorba de o țară care este în război. Da, Federația Rusă este în război cu Ucraina și Federația Rusă face declarații extraordinar de agresive împotriva Republicii Moldova”, a punctat președintele Fundației Paleologu.

Întrebat de jurnalistul Florin Negruțiu, ce ar însemna pentru ordinea globală un acord făcut pe sub masă între Donald Trump și Vladimir Putin privind o pace în Ucraina care ar implica cedarea de teritorii, Theodor Paleologu a răspuns: „Să nu uităm, de pildă, că integritatea teritorială a Ucrainei a fost garantată în schimbul arsenalului nuclear. Concluzia simplă este că nu mai poți avea încredere în asemenea înțelegeri, deci este o mare lovitură pentru non-proliferare. De fapt, pericolul nuclear devine mult mai mare dacă un asemenea acord este abandonat și călcat în picioare. Apoi, Putin nu s-ar opri. Este o iluzie să ne spunem că dacă i se de căpcăunului ce vrea, se va opri. Nu, nu se va opri, va continua, pentru că urmează Republica Moldova, urmează țările baltice. Poate că urmăm noi. Noi suntem protejați de apartenența la NATO, dar în mintea lui Putin lucrurile sunt ca înainte de ‘89. Da, deci noi facem parte din ograda lor. Și noi și Republica Moldova”.

Amintiți-vă că în urmă cu doi ani ne puneam problema dacă nu cumva Rusia va încerca o lovitură de stat în Republica Moldova. Și au fost au fost semne în acest sens. Slavă Domnului, nu s-a întâmplat. De ce nu s-a întâmplat? Pentru că nu au avut succesul scontat în Ucraina. Dacă ar fi avut succesul scontat în Ucraina, ar fi urmat Republica Moldova și este evident că ei nu au abandonat vederile lor asupra Republicii Moldova”, a mai spus Theodor Paleologu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IraM check icon
    Surprize surprize:
    Trump nu e dracul.

    https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/cele-doua-surprize-care-au-avut-loc-in-timpul-2400387.html
    • Like 1
  • IraM check icon
    Si daca razboiul se opreste si nu mai mor oameni in malaxorul Ukr? Alternativa la razboi e pacea , nu mai mult razboi.
    Daca continua razboiul s-ar putea sa castige Rusia, sa ia toata Ukr. Si atunci e posibil sa vrea si mai mult.
    • Like 2
  • andrei andrei check icon
    din 2014 toate tarile din est au zis ce o sa se intample si ca rusia e o problema. ce a facut vestul? a mimat ca se enerveaza, dar in acelasi timp crestea cantitatea de gaz cumparat de la rusi. pe astia din vest ii doare in cont. liberalii din vest nu au nicio treaba cu ce inseamna problemele din est. pe ei ii intereseaza sa nu se simta onfensati cei cu probleme psihice si imigrantii ilegali.
    • Like 1
  • IraM check icon
    In timp ce US a contribuit cu 90 billion pt Ukr, EU a dat doar jumate. In timp ce US are 7% contributie la defense, EU are sub 2%.
    Misto de tot! Ia mai descurcati-va si singuri ca sunteti mari si dublu vaccinati !!!!
    • Like 2
    • @ IraM
      Ai intrat pe forum sa strolezi? De unde ai tu 7%? De unde ai scos-o ca Eu a dat "doar jumatate", cand ajutorul EU pentru Ukraina e peste cel dat de US? Pune sursa ori opreste-te din trollat.
      • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      IraM check icon
      Sunt date publice.
      Si te rog nu mai jigni oamenii!
      • Like 1
  • mg check icon
    ..dl. Paleologu are perfectă dreptate. Să recitim istoria modernă.
    Neville Chamberlain a semnat în 38, acordul prin care recunoștea anexarea Regiunii Sudete de către Germania nazistă, crezând că Hitler se va mulțumi doar cu atât. Ei bine nu s-a mulțumit..

    Pretextele lui Putin pentru anexarea Crimeiei, încercarea de război fulger, ca și apetența pentru bogatul Donbas, sunt parcă copiate din isprăvile lui Adolf..
    • Like 3
  • Francisc check icon
    Trecutul nu mă lasă să dorm și prezentul mă îngrozește. Viitorul, cine știe?

    De-aia tot „apelez” la gânduri scrise cândva. Știu că îi plictisesc pe cititori cu aiurelile mele, da' io zic că amintirile nu strică...

    Amintiri din epoca „normală”...

    -snoavă de adormit poporul-

    A fost odată ca niciodată o „epocă de aur” în care tot natul lucra cu „drag” pentru propășirea societății socialiste multilateral dezvoltate. Mai cârcoteau unii pe la colțuri, dar în medie „poporul” era mulțumit. Toți aveau (vrând-nevrând) un loc de muncă, că de nu „pășteai câmpul muncii” erai considerat parazit. Nu mai conta deloc frigul din case și statul la coadă pentru orice. Important era să-l ridici în slăvi pe genialul conducător după care mai plâng unii și în ziua de azi...

    Până la urmă se găsiră câțiva români cărora le-a ajuns cuțitul la os și au pus de-o „revoluție”. Au murit împușcați (nici astăzi nu se știe cine au fost trăgătorii!) pentru ca noi, cei rămași în viață, să zidim o democrație. Ce s-a ales din sacrificiul lor? Trei decenii în care urmașii zâmbărețului ales atunci au făcut ce-au vrut cu destinele noastre, promovând social-democrația tovărășească în timp ce adunau cu ambele mâini averi nemăsurate și nemeritate.

    Și uite-așa am ajuns să nu pricepem încă ce e libertatea. Nu ți-o dă nimeni de-a moaca, ci trebuie câștigată prin atitudine. E tare faină ideea că statul are grijă de noi, dar întrebarea e: care stat? Ăla ce tot „dă” la speciali, după ce i-a jupuit fără milă pe cetățenii normali?

    Am ajuns să trăim niște vremuri în care munca onestă e considerată prostie și cinstea un arhaism. Ca să ajungi în vârful ierarhiei acestei lumi „moderne” trebuie să fii mai hoț decât Ali-Baba, mai incult școlit pe la Spiru Haret decât media trăitorilor și mai „descurcăreț” decât toți naivii ce încă mai cred că au drepturi cetățenești.

    Iar coronavirusul de care fac atâta caz „autoritățile” e pretextul perfect pentru uciderea libertății...

    -28.05.2020-
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Și atunci sa facem ce, mai exact? Ce propuneți sa facem? Sa luptăm pana la ultimul ucrainian? Sau pana la ultimul moldovean? Ultimul baltic? E ușor de zis asta de la București, dar acolo mor oameni. Trebuie încheiată pacea cât mai curând. Pace! Chiar cu pierderea teritoriului estic al Ucrainei (unde oricum filorusii sunt majoritari). Pace! Cine nu crede asta, sa lase ipocrizia și sa se ducă el însuși sa moara pe front!
    • Like 3
    • @ Rucs
      Intrebare: tu vrei "pace" la Kyiv ca sa vezi oameni murind la Bucuresti?
      • Like 2
    • @ Rucs
      Oamenii care mor acolo protejează viața și libertatea familiilor lor. Nu există o pace rusească așa cum o înțelegeți dumneavoastră.
      • Like 2
    • @ haim_mononucleozovici
      RazvanP check icon
      O pace înghețată ne avantajează, ne dă răgazul pentru a ne pune la punct dpdv militar.
      Dacă avem sau nu înțelepciunea de a o face, e altă poveste.
      Ideea e că realist vorbind Ucraina NU va recupera în veci teritoriile estice, wishful thinking nu ține loc de armată, indiferent cât de mult armament ar fi pompat în ei, armament care, apropo, s-a cam terminat, țările trebuie să înceapă să se gândească la propria apărare. Mai mult, rezultatele ucrainenilor sunt dezamăgitoare, ca să ne exprimăm elegant, au cerut tancuri moderne, le-au primit, le-au făcut praf fără câștiguri semnificative.
      Idem cu HiMARS & CO. Idem, cel mai probabil, cu F-16.
      Fereastra de "bunăvoință" se cam închide...
      • Like 1
    • @ bobe.razvan@gmail.com
      RazvanP check icon
      Perfect adevărat, dar nu pot spera decât la un status quo, nimic mai mult.
      Asta e realitatea, că ne place sau nu.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Francisc check icon
      Creștinește ar fi să întoarcem și celălalt obraz, Rucs, dar aiasta nu se poate în fața unui căpcăun precum Putin...

      Mă intrigă faptul că prea mulți dintre români încă mai cred că „marele frate de la răsărit” ne vrea binele. Am uitat prea devreme „binefacerile” aduse de tancurile lui Stalin...

      Dar acum, na, e „democrație”! În numele stabilității sociale și politice avem voie să alegem între Ciucă și Ciolacu. Rezerva e Geoană, că ăsta a făcut „carieră” la NATO...

      Să nu cumva să dea dracu' să alegem o femeie la Cotroceni, că ne-am ras!

      • Like 1
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Adevărul e că fix genul candidatului e problema...
      • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Francisc check icon
      Au trecut doi ani de când am scris că

      I-a venit lui Putin chef
      Să se ducă la Kiev
      Și-o să „gavarim” rusește
      Dacă NATO nu-l oprește...

      Ei bine, „pacea mondială” e pe cale să se înfăptuiască. Urmează o nouă împărțire a „sferelor de influență”. E imposibil ca cei doi „titani” ai lumii moderne să nu se înțeleagă...

      Ce e Europa în această ecuație? Jucăria celor doi...
      • Like 1
    • @ Francisc
      mg check icon
      "Davai ceas, davai moșie
      Harașo tovărășie" cum zicea pe vremuri marele Tănase, pe la Cărăbuș..
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      Sigur că da, domnule RazvanP. După ce „marii bărbați de stat” au tot ascuns gunoiul sub preș vreme de 35 de ani, cum să lăsăm o femeie să pună mâna pe mătură?

      Nu suntem misogini, da' ce să caute un președinte de genul feminin în fruntea țării? Pentru asta avem un soldat pregătit să se sacrifice pe altarul patriei și un brutar priceput la covrigi...

      După ce ne-am ars cu sasul așteptând pasul cu pasul nu credeți că ar fi cazul să schimbăm și noi macazul?

      • Like 1
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Again, cut the BS...
      TOȚI "catindații" de anul ăsta sunt varză, indiferent de gen!
      Faptul că "Nuți ot Câmpulung" e femeie nu o face mai puțin incompetentă decât "Întâiul covrigar", "Soldatul Svejk", sau Jorjică!
      Atât s-a putut...
      • Like 1
    • @ mg
      Francisc check icon
      Vezi matale, mg, asta nu pricepe tineretul prezentului (mă rog, 41% dintre ei!) când spune că e OK o dictatură.

      Cărăbuș era un teatru, trebuie specificat acest lucru...
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      Păi atunci nu credeți că ar fi cazul să ne punem o întrebare: dacă toți candidații sunt varză, de ce naiba mai vrem „democrație”?

      • Like 0
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Știre de azi:
      https://hotnews.ro/cutremur-in-piata-de-energie-statul-roman-trebuie-sa-le-returneze-producatorilor-sume-estimate-la-27-miliarde-de-lei-1831328
      "Statul", a. k. a. NOI FRAIERII, trebuie să "returneze" speculanților din energie 5.5 miliarde de euro!
      Ce crezi, o să crească sau nu procentul celor care regretă dictatura în care NU SE FĂCEA SPECULĂ la energie?
      • Like 0
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Don't ask me, pare să coste din ce în ce mai mult "democrația" asta în care doar plătim averile altora...
      Nu regret RSR-ul, dar unele chestii din "democrația" actuală PUT până la cer!
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      I ask you: dincolo de regrete, cine credeți că e de vină că unele chestii din actuala democrație put până la cer, domnule RăzvanP?

      Mi-e teamă de răspuns...

      • Like 2
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Bottom line: plătesc mai mult. Nu mă interesează că vinovat e covrigel, soldatul, jorjică sau Nuți, dpmdv toți sunt o apă și un pământ, factura tot crește!
      Și crește strict DUPĂ "liberalizare", ergo, guess what, fix "liberalizarea" e problema. End of story.
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      Și care credeți că este soluția după „end of story”, domnule RazvanP? Domnia unui „dictator luminat” care să vă scutească de plata facturilor?

      Țara ne vrea din ce în ce mai proști și e deja evident că „politica” asta a reușit...

      • Like 2
    • @ Rucs
      Du-te caută-ți caputa, pe-acolo, pe la Vorkuta
      • Like 2
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Imho da, fix un "despot luminat" care să fie preocupat exclusiv de interesele românilor!
      Nu o slugă a Bruxelles-ului care să pună în aplicare orice ucaz, indiferent cât de dăunător pentru noi ar fi.
      Ne trebuie industrie, ne trebuie energie,, nu tâmpenii verzi! Și dacă pentru asta ar trebui să calce pe cadranul UE, c'est la vie!
      Cu alte cuvinte ne trebuie un Trump, "Make Romania Great Again", chiar dacă "MRAG" sună aiurea.
      În mod cert nu o să se întâmple, dar pot să visez, nu? :D
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      Nimeni nu vă interzice (cel puțin deocamdată!) dreptul de a visa, domnule RazvanP.

      Ca să „make România great again” ne trebuie un președinte ca Simion, nu-i așa? C'est la vie și asta e!...

      Încă nu ne-am „prins” cât de fraieri suntem?
      • Like 0
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Jorjică e doar un biet circar, nouă ne trebuie un Ataturk, un Lee Kuan Yew, un Park Chung Hee.
      N-avem de unde.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult