Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Și în definitiv, de ce nu cu rușii? Răspunsul lui Gabriel Liiceanu, „În fața ta”

Gabriel Liiceanu - Foto: Inquam Photos/ Bogdan Buda

Foto: Inquam Photos/ Bogdan Buda

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, scriitorul și filozoful Gabriel Liiceanu a fost întrebat: „Și, în definitiv, de ce nu cu rușii?” Răspunsul său a fost unul tranșant. Liiceanu a explicat că Rusia a fost modelată de secole de opresiune, ceea ce a creat un tipar social și politic distinct.

„Vai, ce întrebare superbă mi-ați spus! Am prea multe răspunsuri. Rușii? Istoria acestei țări… Iarăși nu e bine spus rușii. Istoria acestei țări, în care au fost absorbiți inclusiv marile genii, care au rostit adevărul de multe ori și au ajuns în lagărele din Siberia pentru asta, istoria rușilor a creat ceva unic în specia umană: o enclavă aparte de tip uman. O altă specie. De ce? Pentru că timp de 800 de ani n-au cunoscut decât biciul. La propriu. Timp de 800 de ani au avut trei ani de democrație, sub Elțîn. Trei ani din 800”, a spus Liiceanu.

Scriitorul a făcut referire la influența ocupației mongole asupra mentalității rusești, explicând că aceasta a impus o supunere totală, iar absența unui lider autoritar creează confuzie.

„Întâi genele lor istorice au fost educate prin ocupația mongolă 200 de ani. Au învățat ce înseamnă să te supui în mod total. Dar atât de total, încât dacă nu mai ai cui să te supui, ești pierdut, ești debusolat”, spune Gabriel Liiceanu. 

Filozoful a amintit și observațiile diplomatului francez Astolphe Louis Leonor, marchiz de Custine, autorul volumului „Scrisori din Rusia. Rusia in 1839”, în care descria sistemul rigid de ierarhizare al Imperiului Țarist. „Acest geniu - era un diplomat francez - a stat în Rusia trei luni. În trei luni a observat tot. Vă dați seama un popor în care - era Petru cel Mare - gradele în instituțiile civile se introduc ca în armată? Existau soldatul, plutonierul, căpitanul, maiorul, generalul. Sunt oameni care au trăit numai sub ascultare. 

Au murit trași în țeapă de Ivan cel Groaznic, rugându-se pentru binele tătucului nostru, țarul. Mureau puși în țeapă și plângând spuneau: Ajută-l, Doamne, pe tatăl nostru, țarul nostru minunat. În timp ce ăla îi jupuia de vii. Asta a durat 800 de ani.”

„Un popor care e ținut așa, nu poate să fie ținut așa dacă nu are un eșapament. Și eșapamentul era uciderea lumii. Sclavul în genunchi, spune Custine, visează să cucerească lumea. Deci după ce îi ținea așa, îi arunca peste hotare - mai făceau rost de o țară.”

În final, scriitorul Gabriel Liiceanu a concluzionat că această istorie explică și actualele ambiții imperiale ale Moscovei: „Imperialismul enorm al istoriei este Imperiul Rus, pe care acum Putin vrea să-l recreeze”.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In rezumat: in toata istoria lor, rusii au fost acaparatori, dominanti, agresivi si au lasat in urma teritoriu secatuit.
    • Like 1
  • pixel check icon
    vina proștilor nu poate fi ștearsă. există adevărul. vina proștilor nu poate fi acceptată. există adevărul. vina proștilor nu poate fi înțeleasă. există ceva ce-i anihilează, strivește și amuțește: Iisus. nu au scuză: de două mii de ani criminalii nu mai au scuză. nu mai au.
    • Like 0
  • mg check icon
    ..chiar așa, de ce nu sunt iubiți oare rușii, mai ales prin vecini ?
    Poate pentru că (nu-i așa ?) glumița aia de pe vremuri, a devenit atât de actuală.. "Cu cine se învecinează Rusia? Cu cine vrea ea"..

    Dar de la ce li se trage, în fond ? E o frustrare care vine dintr-un sentiment de inferioritate față de o Europă mult mai bogată, sau o Americă mult mai puternică.
    O resimte din plin Vladimir Vladimirovici, cel care adolescent încă fiind, a dat buzna la FSB (KGB) ca să se înscrie voluntar, dintr-un sentiment patriotic..
    A fost primit mai târziu, după facultate.

    Anii de Glasnost și Perestroika din vremea lui Gorbaciov, în care rușii dobândiseră libertatea cuvântului, nu l-au impresionat câtuși de puțin.
    Iar destrămarea URSS, chiar l-a enervat. Rusia aproape că nu mai conta.
    Un sentiment de revanșă fierbea înăbușit în el. Și poate că rămânea așa dacă Elțîn nu-l promova, mai întâi ca prim-ministru și mai apoi succesor la tron.. Dar a făcut-o..

    Iar capitalul de simpatie dobândit în perioada Gorbaciov/Elțîn s-a risipit mai rapid ca aburul de vodkă, după ce noul șef de la Kremlin și-a intrat în rol, cu o perseverență demnă de o cauză mai bună.
    Mesajul lui Putin a fost unul de ură față de occidentali, care au devenit dușmanii poporului rus.

    Din păcate răspunsul occidentalilor la "isprăvile" noului țar, au afectat viața rusului de rând (și nu numai..). Pe lângă miliardarii cu averi în străinătate, artiștii și sportivii au avut de tras și ei, luați la grămadă, singura lor vină fiind că s-au născut în Rusia. I-am aruncat astfel în brațele propagandei Kremlinului, cea cu dușmanul din occident..
    Era mai corect și față de ei, dar mai ales față de cei care-au avut curajul să se opună dictaturii, să plătească doar cei care s-au declarat susținători ai acțiunilor criminale ale Moscovei. Și sunt destui din păcate..

    Altfel, cu toată simpatia pentru ucraineni, ce vină are Ceiakovski că 100 și ceva de ani mai târziu, a apărut unul ca Putin ?
    De ce să interzici muzica, cea care (spre deosebire de politică) unește oamenii ?

    https://www.youtube.com/watch?v=IugXpfj_Kjc
    • Like 2
  • Este o încântare să-l asculți pe dl. Liiceanu. Tânjesc după emisiunile în care erau dumnealui împreună cu dl. Pleșu. Dar nu ne mai trebuie așa ceva când îi avem pe c.g, becali și alți...... ! Și după serile de vineri cu ctp. tânjesc. Aveai ce învața. Păcat că interlocutorii erau fie pampaliceanu fie firoscsul pandar. Ăștia doi stricau toată "sarea și piperul".
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult