Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Și în supermarketurile englezești găsești „standard pentru est”: câți bani dai, atâta face

Supermarket

Foto: Guliver Getty Images

Nicăieri, pe unde m-au purtat anii, nu am mai întâlnit gustul caşului din zona Sucevei. Or şti oile care-i iarba fiarelor şi gospodarii vreun descântec.

Acasă: roşii mirosind insistent a verde, castraveţi cu amăreală pe buză, strânsă din cazna să crească şi tenta aceea înşelătoare de acru, care pişcă la limbă, a caşului. Un prieten mi-a povestit cum, oprind în Ardeal, în drum spre casă, i-a cerut omului de la pensiunea unde oprise să ia masa o bucată de slană făcută în casă, pâine coaptă pe vatră şi o răchie. Au venit pe fund de lemn, cu ceapa strângând din lacrimi, gata zdrobită. Deşi suferind şi avertizat împotriva grăsimilor, pregătit pentru colebil, ceaiuri de gălbenele şi o vizită la doctor, mare i-a fost mirarea când răul, ca o moarte anunţată, nu s-a mai sinchisit să apară. Nici caşul meu nu m-a aşteptat uscat de grijă, doar ca să se ia la harţă.

Detergentul nostru e mai „slab”

După o astfel de desfătare, mama strânsese farfuriile, mulţumită că ne plăcuse totul, dar am dat-o la o parte de la chiuvetă şi am lăsat-o bodogănind. Da, eram în concediu, dar mâinile ei aveau nevoie de odihnă mai mult ca mine. Şi mai trebuia să testez şi oja pe care mi-o cumpărasem, la fel de nocivă pentru unghii, indiferent de preţ. Din când în când însă, la fel de bună ca şi ciocolata, pentru suflet. Pentru o singură farfurie am avut nevoie de doză triplă de detergent de vase, faţă de ce foloseam acasă şi parcă tot aveam senzaţia că spălam cu apă chioară. Am crezut că mama, pensionară, l-a diluat ca să ţină mai mult. Nu. Aşa erau la vânzare. Diferenţa faţă de ce foloseam eu în UK era uluitoare. Mare parte din detergenţi sunt produşi aici, în România. Alte reţete? Poate. Pe când comuniştii încă agăţau bunăstarea poporului de industrializare, exista la Fălticeni o fabrică de detergenţi, una ale cărei noxe se spune că au ruinat şansele de a pleca la export a merelor din livezile, oarecum, renumite. Poate e doar o legendă. Poate că nu. Zilnic ne băteau la uşă vânzători de şampon şi săpun lichid la PET. Pe cine să dau vina? Cât mă gândesc au timp să mă dezamăgească şi şamponul, şi pasta de dinţi. Măcar la coafor se folosesc aceleaşi bidoane profesionale ca şi în Regat - mirosuri care salvează aparenţele, a doua zi mătreaţă.

M-am hotărât să fac un studiu de piaţă. Găsesc detergenţi de vase la fel de proşti şi pe piaţa engleză, în magazinele botezate „o liră”, pentru că, prepondent, acesta e preţul. Sau era. Între timp au început să mai crească preţurile şi pe acolo. Produsele sunt aduse din Europa de est, India sau Pakistan, dar am găsit şi englezeşti. Avem şi în UK astfel de glume pentru spălat vase, mai puţine, totuşi şi la un preţ foarte mic 60-70 bani (pennies), sub 1 liră.

Ce e mai bun în România

Mâncarea brută: carnea de pui, de miel şi de porc, brânza la calup, nu cea feliată, legumele şi fructele autohtone mi se par de o mai bună calitate în România. Au gust. Carnea de vită şi de curcan sunt mai uşor de gătit în Regat. Cumpărătorul român, deşi resemnat, este mult mai pretenţios. Câte mofturi fac românii la piaţă, englezii nu fac într-o viaţă. Ouăle englezeşti sunt tulburi, mai ieftine cele de la găini crescute în cuşti, dar suntem asiguraţi că nu şi nefericite. Oricum mi se pare o ipocrizie planetară să ducem găina la psihiatru în timp ce încă ne mor copii în braţe.

La începutul crizei care a zguduit toată Europa, de acum câţiva ani, au apărut pe rafturile supermarket-urilor englezeşti game de produse, din seria celor mai cumpărate, în variante mult mai ieftine, dar şi de o calitate mult inferioară. Probabil, ca şi la medicamente, se deschiseseră linii de fabricaţie pe continent. Abia de acolo îşi va arăta Brexitul colţii.

Analgezicele noastre, bomboane

Mi s-a întâmplat, de pildă, pe când eram la serviciu, să-l doară pe un coleg măseaua. I-am oferit două analgezice, pe care le păstrasem în geantă din vacanţa în România. Nu au avut niciun efect. În pauză şi-a cumpărat unele de pe raft şi a rezolvat problema. Cred că e o mare diferenţă şi la concentraţia medicamentelor. Colegii mei de atunci şi azi mă iau în râs, când ne întâlnim, de la „bombonelele” mele. 

Sarea în bucate, marea diferență

Marea diferenţă însă, care îmi sare la gât, adică îmi trimite pulsul direct în galop, e conţinutul de sare al produselor alimentare. În Marea Britanie au fost scoase de pe rafturi game întregi de produse, când s-a descoperit că depăşeau conţinutul, considerat admisibil, de sare. Acolo standardele se ajustează la fiecare câţiva ani. Faţă de UK în România se vinde fără probleme, în orice, saramură. Chiar dacă nu pare, cineva în UK stă tot timpul cu ochii pe mâncare. Ironia e că România e singura ţară prin care m-am nimerit prin Europa, care vinde pâine fără sare, în timp ce în celelate produse se toarnă cu găleata. Pentru cineva ca mine, care nu adaugă sare în mâncare, diferenţa e ca distanţa până la Marte. Aproape la fel de multă sare găsesc şi în produsele germane, vândute după părerea mea aproape la fel în UK şi în România, căci avem în comun Lidl. Dacă există diferenţe, ele sunt prea fine şi eu ca şi consumator needucat ce sunt, nu le-am sesizat. În Germania însă, unde nemţii joacă pe teren propriu unele sunt sesizabile. Şi eu nu am avut acces decât la produsele din restaurantele şi magazinele aflate în vecinătatea autostrăzilor.

Standardul prețurilor mici

În UK calitatea mâncării o raportăm la cei de la Marks and Spencer (M & S). Acolo calitatea costă, dar face toţi banii. Dar câţi îşi permit? În ultimii anii volumul vânzărilor germanilor de la Aldi şi Lidl, deşi în oraşul în care locuiesc Lidl a fost cumpărat de americanii de la Asda, au crescut considerabil. Preţurile sunt mai mici, multe produse fiind importate de pe continent: Germania, Italia, Spania, dar completează şi cu produse de la fermieri autohtoni. După cum am mai spus, la cărnuri şi brânzeturi nu am sesizat vreo mare diferenţă, dar fructele şi legumele mucegăiesc abundent dacă le ţii la frigider sau îşi umplu faţa de nişte pete negre, ca un cancer, dacă nu. Sunt de preferat cele un pic mai scumpe, de la supermarket-uri tradiţionaliste ca Morrisons şi Sainsbury. Tesco, deşi domină încă piaţa, a pierdut din calitatea produselor, dar şi în prezentare. De Tesco mă leagă şi o experienţă nefericită, în Europa de est. Veneam spre România şi am oprit la ultimul Tesco din drum, în Ungaria, să cumpărăm nişte whiskey scoţian, single malt, pentru o petrecere. Nu calitatea era problema, ci faptul că nu cunoşteam jumătate din sortimente. Raportul preţ –calitate era însă unul bun. Serviciile însă, revoltătoare. Pentru că doream să cumpărăm mai mult de 12 sticle, le-am cerut în cutie de carton. Nu le mai aveau, le aruncaseră la gunoi. Nu ne-au oferit nimic la schimb, nici măcar o sacoşă. A trebuit să interpelăm 3 persoane, care vorbeau continuu la telefonul mobil cu alţi angajaţi şi dipăreau în depozit, fără să se mai întoarcă. Cei care pregătesc personalul pentru supermarket-urile din Anglia ar fi făcut infarct.

În concluzie,

Calitatea produselor alimentare, în orice ţară, e cea pe care consumatorii o acceptă. Dacă accepţi mâncare proastă pentru că e ieftină, nu te poţi aştepta la altceva. Problemele încep când plăteşti mai mult decât face, ar trebui să-ţi dai seama că pe acea diferenţă se bazează ofertele care ţi se fac în magazine. Exclud posibilitatea că aici s-ar face bani care să susţină şi ofertele celor care vând mai mult, din vest. Ar fi crud şi regretabil. Diferenţele cele mai mari mi se par totuşi la cele fabricate sub numele unor giganţi, într-o ţară ca a noastră. Probabil că se alege pe fiecare filială, calitatea care e acceptată în ţara respectivă. Aşa că vina mi se pare cam a tuturor. A celor ce încearcă, dar şi a celor ce se complac. Mai sunt şi diferenţe de mentalitate. Englezii, de exemplu, preferă margarina, pentru protejarea vaselor de sânge li se recomandă mult mai sprintena grăsime vegetală decât lipicioasa grăsime animală. În România însă, margarina e bau-bau, deşi se consumă mezeluri cu supradoză de apă şi sare, cât să faci şi o inimă sănătoasă să urle. Consumatorii ar trebui să ceară mai multă calitate şi mai ales grijă, dar şi preţuri omenoase, în acelaşi timp. În final o bătălie grea, supermarket-urile sunt Darth Vader şi încă nu ne-au arătat certificatul de naştere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ion check icon
    hm ! intamplator sunt in domeniu.....in general produsele de supermarket (vreau sa spun, carnea industriala, branza si lactatele, etc ) sunt mult mai bune in Europa occidentala decat cel produse in Romania industrial ! trebuie deci comparat ceea ce e comparabil ! nu poti compara, de exemplu, o carne de porc fermier cu una de porc produsa pe cale industriala....
    • Like 2
  • A, și mai e ceva. Vad ca se bate moneda pe pret. Nu e relevant. Faptul că produsul A costa în vest 5 euro iar la noi e vandut cu 2 euro nu ma determina sa ma astept la calitate inferioară. Dacă pe eticheta scrie A atunci aceea trebuie să fie. Poate fi un chilipir, o promoție, o soldare, o reducere... nu contează. Eu astept aceeași calitate. Dacă e altceva scrii pe eticheta B sau A1, dar nu A. Pentru ca minți! E simplu.
    • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      Alien check icon
      Daca scrii pe eticheta A si in pachet ai B e deja infractiune, nu ai nevoie de reglementari suplimentare. E suficient sa se aplice cele existente.
      Insa stai calm ca in Romania foarte putini chiar citesc etichetele.
      • Like 1
    • @ Alien
      Nu ma refer la reglementări. Vorbesc strict de comportamentul comerciantului. Deși n-ar fi exclus ca el să fie dat (si) de reglementări, de existenta si aplicarea lor.
      • Like 1
  • check icon
    Ma, eu am auzit ca-n unele orase au interzis masinile diesel. Pai ce mare lucru sa interzici carnea injectata cu apa? Sau nu stiu ce parfum cumparat in Romania era muuult diluat. Pai il interzici pe piata din Romania si gata!
    Oare daca vin astia noi cu Ciolos or face ceva? Sau o da pe alte rachete Patriot si Cumintenia pamantului ca eu altceva n-am vazut la ei.
    • Like 2
  • Banuiesc ca nu ati inteles acuzatiile care se aduc producatorilor ce practica dublul standard. Nu e vorba de faptul ca, platind mai putin, iti asumi ca obtii un produs de o mai proasta calitate. Deci nu despre faptul ca detergentul de o lira e mai prost ca cel de 3 lire e vorba, ci de faptul ca, sub aceeasi marca, se vand produse diferite in vest fata de est. Aceasta e acuzatia. Daca firmele respective vin, sub brandul propriu, cu un produs mai ieftin, denumit altfel decat cel vandut in Occident, toata lumea intelegea de ce e asa. De pilda, ieri mi-am cumparat pasta de dinti. Lacalut. Dar erau vreo 6-7 sortimente, cu preturi intre 14 si 25 de lei tubul. Toate Lacalut. L-am luat pe cel mai ieftin dintre ele si evident ca am stiut, din momentul in care am pus mana pe el, ca e si cel mai slab calitativ. Daca insa acel sortiment era vandut cu eticheta celui mai scump dintre ele, sub acelasi nume si cu acelasi pret... atunci eram in situatia acuzatiei care se aduce celor cu dublu standard.
    • Like 3
  • Vreau sa te contrazic. Carnea de pui este net superioara in Anglia, cel putin la Sainsbury’s, unde imi fac eu cumparaturile. Chiar si daca o comparam cu cea de la tara. E mult mai moale aici. Nu am inteles niciodata iubirea romanilor pentru carnea tare si puturoasa pe care o are puiul de casa. La fel si in cazul mielului. Vita nici nu se poate compara. Eu ai rase de vaci crescute doar pentru carne. La noi orice friptura de vita am incercat cu carne de la noi are o textura nu foarte diferita de un cauciuc. Ouale mai bune aici, cel putin cele free-range. Laptele cam la fel. La legume, cel putin in cazul rosiilor mi se pare ca aici gasesti rosii cu gust cam tot anul. Cele de la taste de difference daca iti faci cumpraturile la Sainsbury. La noi iarna si primavara nu gasesti decat rosii cherry care au gustul prea fructat. La branza nu exista termen de comparatie, nici la varietate si nici la calitate. Ei au traditie la branzeturi, gasesti si branza simpla dar si foarte multe tipuri de branza rafinata, produsa in Anglia. Englezii au mai multe varietati de branza si decat francezii. Eu nu stiu niciun tip de branza rafinata produsa in Romania. Sunt pline rafturile de branza de burduf, cascaval afumat si telemea. Sincer mi-e foarte greu sa gasesc mancare la care sa stam mai bine. Poate, doar daca compari acelasi pret, sunt mai bune rosiile la noi vara.
    • Like 1
    • @ Andrei Toderas
      Raul check icon
      Carnea de pui din comertul romanesc este net superioara celei din UK. Carne atare, despre care vorbesti, nu se mai regaseste acum decat la puiul de tara (pentru cine vrea asa ceva) sau la puii crescuti natural de anumite ferme sau importati.

      Iar despre faptul ca nu stii nicio branza rafinata romaneasca... asta tine de obiceiurile de consum ale fiecaruia. Branza de Nasal, branzeturile de Praid, cascaval Horezu, etc. Acestea sunt de larg consum, se gasesc in supermarketuri. In plus, exista zeci de sortimente de branzeturi de calitate produse in cantitati mici, ce se gasesc in bacanii sau in magazinele de specialitati.
      • Like 1
    • @ Andrei Toderas
      Andrei, faptul că te-ai obișnuit cu carnea „moale” nu face această carne mai bună calitativ. Un animal sănătos, care se mișcă și mănâncă chestii naturale, nehormonate/nemodificate genetic și nu este tratat cu antibiotice, va avea carnea tare. Exemplul extrem sunt animalele din sălbăticie: fazanii vânați au o carne atât de tare, că se practică fezandarea ei câteva zile.
      La fel, între vaca ce paște pe pășune și cea injectată cu prolactină, care stă într-o celulă toată ziua, diferențele sunt enorme, atât la lapte cât și la carne.
      Recomand tuturor două titluri foarte instructive: Food, Inc. (2008) și Eating Meat (2019).
      Chestia asta cu „moale” vs. „tare” am întâlnit-o și la pâine: unele persoane preferă pâinea moale, pufoasă, deși asta e cea mai proastă pâine posibilă (crește rapid
      și puternic glicemia, comparativ cu pâinea din făină integrală și neaditivată).
      Asta este, gusturile nu se discută, dar se pot educa pentru a mânca mai sănătos. :)
      • Like 5
    • @ Andrei Toderas
      Iar la brânzeturi, cine ar da cașul proaspăt pe brânzeturile procesate...?
      Este această brânză vândută în zerul propriu disponibilă în UK? Nu este... Asta-i tot ce mă interesează...
      • Like 4
    • @ Andrei Toderas
      ion check icon
      carnea de pui "moale" este carne de pui crescut in baterie, industrial !!! un pui crescut in libertate (ceea ce se cheama un pui fermier ) are o textura diferita, carnea e mai ferma si gustul e diferit ! pretul de asemenea !....dar alegere exista ! pe de alta parte, la branzeturi, daca n-ai mancat branza frantuzeasca, inseamna ca n-ai mancat branza ! o branza buna e facuta din lapte crud,nu pasteurizat iar o branza si mai buna, e facuta din lapte crud produs numai intr-o anumita regiune, deci nu din lapte amestecat, incat sa regasesti in gustul laptelui si deci al branzei gustul ierbii din regiunea respective ! asta da unicitatea si varietatea branzeturilor frantuzesti, incomparabil mai bune decat cele din Olanda sau Uk.......
      • Like 2
    • @ Andrei Toderas
      Te rugam sa ne scrii asta si dupa Brexit, nu cred ca taxele vamale vor influenta cumva pretul produselor in UK ! Jamaica, Canada, Australia si etc platesc catre UK taxe de colonie ?
      • Like 0
  • check icon
    Nu înțeleg de ce atâta isterie împotriva firmelor strãine! Firmele românești- "Cristim" " Campofrio" ,etc. produc exact aceleași porcãrii sãrate, grãsimi vopsite si gust " chimic",la prețuri foarte mari. Cârnatu' românesc, cu tricolorul înfipt în E-uri,este la fel de nociv ca și cel nemțesc! Și nici pe micii producãtori nu poți sã te bazezi. Eu cumpăr de la doi producãtori locali. Uneori, același produs este excelent,alteori mizerabil. Depinde de toanele patronului și/sau ale mãcelarului. Aceeași poveste și in cazul brânzei.
    • Like 6
    • @
      check icon
      Campofrio sunt spanioli. Cristim cred că are produse mai sănătoase (carnea cred că e mai OK).
      Brânza în schimb nu se compară, e mult mai bună asta românească!
      • Like 2
    • @
      check icon
      Eiii,am dat si eu niște exemple,la repezealã! Nici nu mã intereseazã țara de proveniențã. Ideea este cã nu- mi place gustul produselor din hipermaket si nu le cumpãr. Mai bine rod varzã de trei ori pe zi! Iar carnea este și ea injectatã cu consevanți. Dupã o zi în frigider,carnea naturalã oxideazã,își schimbã culoarea. Cea injectatã rãmâne rozalie si dupã trei zile. Asta e! Închidem ochii,ne ținem de nas si înghițim. În fond,asta facem ca popor,din'46 încoace!! ):
      • Like 2
    • @
      Problema acelor firme care produc în Vest este următoarea: pun aceeaşi etichetă în Vest şi în Est, dar produsul nu are aceeaşi calitate. Au produse diferite în Vest faţă de Est, dar etichete şi preţuri identice... Nu vă simţiţi discriminată? Furată...
      Firmele româneşti nu au linii de fabricaţie pentru Vest şi Est... Ei produc bine sau prost pentru toată lumea. Şi scrie corect pe etichetă ce conţine produsul. Bun sau prost, repet.
      De aceea cred că este justificată isteria asta din Europa Centrală şi de Est . Trebuie să le mulţumim polonezilor şi cehilor pentru vigilenţă şi verticalitate. Că nu suntem cetăţeni de mâna a doua.
      • Like 5
    • @ Constantin
      check icon
      Uaaau, ce matinal sunteți ! Īn cazul meu,pâna la ora 11,câinii nu au voie sã latre, pãsãrelele sã ciripeascã, mâțele sã revendice micul dejun! Între orele 11_12 savurez cafeaua si țigarea. Abia apoi, pot sã merg în două picioare si sã vorbesc articulat(mai mult sau mai puțin coerent- autoironie !) Revenind la talmoș-balmoș-ul românesc,rãspund punctual: 1.NU,nu mã simt furatã,discriminatã! Patriotismele si lozinca"Mândru cã sunt român" îmi stârnesc zâmbete....hilare si...amare! Argumente sunt destule,dar nu este momentul si locul unei discutii/"disecții" elaborate. 2. Ungaria('56) Cehia('68) Polonia('80) au avut acțiuni"beton" pentru consolidarea coloanei vertebrale. În povestea"dublu standard" nu au fãcut decât sã menținã o cutumã istoricã.Toatã stima ! ( Cã,în alte probleme au"luat-o pe arãtură"......altã temã,altã discuție) 3. Pe mine mã doare-n ....papilele gustative despre eticheta produsului alimentar autohton sau alogen! Dacã,ele,papilele spun"Yami-Yami"- mãnânc. Dacã nu -bucuria mâțelor si a câinilor comunitari!!4.(off-topic) Astept,cu drag si interes(sincer!) comentarile dvs.pe teme de interes general: istoria poporului evreu,junk-food,ficatul cirotic pe"Sãniuțã" :),legea fumatului,etc. Toate celelalte(PSD, Dragnea,Olguța,"noi suntem români ",etc) îmi stârnesc un rictus în colțul gurii-condescendent si nedumerit ! Poate aveți o misiune de îndeplinit?? Poate! Toatã lumea trebuie sã trãiascã,nu-i așa?! A bon entendeur,salut !
      • Like 2
    • @
      Teoretic ai dreptate, cu amendamentul ca telemeaua nu prea se gaseste in vest.
      • Like 2
    • @ Constantin
      De ce ne-am simti discriminati cata vreme platim jumatate din pret sau chiar mai putin?
      • Like 2
    • @
      Acum ce să spun, daca voi avea ocazia o sa scriu si despre legea tutunului, evrei si alte subiecte de interes general. Nu am misiuni de îndeplinit si nu sunt membru de partid , deci n-am interese personale.
      PS Constat ca avem aceleasi tabieturi. Nici eu nu sunt matinal, dar astăzi m-am grabit sa ajung la mare...
      • Like 2
    • @ Adrian Rafail
      La care produse plătim jumatate de pret? Eu stiu ca tocmai faptul ca plătim ca in vest a fost problema principala.
      • Like 2
    • @ Adrian Rafail
      check icon
      Nu-i chiar așa cu toate produsele!
      • Like 1
    • @
      Exista un site numi cost of living - cautatu.
      • Like 1
    • @ Adrian Rafail
      check icon
      Bine, am să „cautatu”, dar la unele produse plătim mai mult decât în occident la calitate mai slabă: asta voiam să spun.
      • Like 1
    • @ Constantin
      Nu e vorba de produse diferite calitativ în funcție de preț ci de faptul că multinaționalele încearcă să ne bage pe gât la același preț sau de multe ori la prețuri mai mari niște produse mai slabe calitativ dar care au aceeași etichetă cu cele de calitate din vest pentru că nu-i așa noi putem fi mai ușor prostiți. Nemții și francezii au venituri mai mari și atunci sunt mai selectivi și nu mai pot fi păcăliți așa ușor după decenii de economie de piață. Mulțumită cehilor și polonezilor care sunt mai aproape de granița cu Germania și Franța (și care au văzut imediat diferențele de calitate și preț din Supermarket-urile de acolo) am eliminat și noi prosteala vandută în România de multinaționale.
      • Like 2
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Diferența între produsele de aici și cele din vest e că cei de acolo își controlează produsele în timp ce noi nu. Firmele o fac și preventiv, pentru a-și afirma calitatea. Mai cred că la noi e o junglă a E-urilor. Încă e mai bine acum după intrarea în UE, înainte se foloseau într-o veselie substanțe de nimeni verificate.
      Eu văd că așa cum spunem noi că mâncăm "sănătos " iar în vest e plin cu chimicale, ei tot au speranța de viață mai mare ca noi. Secretul stă nu în farfurie ci în stres și calitatea și accesibilitatea la serviciile medicale.
      O explicație a dublului standard e că rețetele variază în funcție de specificul local, spun ei. Eu cred că se și face prost sau se fură (specialitate românească). Valabil la produsele fabricate în fabrici din est. De exemplu, produsele din DM, cel puțin cele pe care le folosesc, sunt la fel. Bănuiesc pentru că se fabrică doar în Germania.

      • Like 2
  • check icon
    Pt. otice om cu scaun la cap și cunoștințele de chimie necesare, margarina este bau-bau din toate punctele de vedere(mult mai ieftină și bună pt. prostime, decât untul pe care francezii îl consumă de când se știu la orice fel de mâncare și nu le mai explodează inima, numai că englezoii sunt mai ușor de păcălit prin reclame(ca frații lor de peste ocean, direct proporțional cu ignoranța națională) că „rahatul„ e mai sănătos. Pb. este prețul sintetic pus de marile lanțuri de magazine profitându-se de ignoranța justificată/sau nu a clientelei.Calitatea, este invers proporțională cu perioada de garanție la mâncare în general, de ex, o roșie sau un măr care nu-și modifică aspectul proporțional cu timpul, indiferent de locație, este clar că a fost tratată de la sămânță. La Coca cola sau Pepsi de ex, nu ai ce să faci că nu găsești pe piață produsul fabricat în toată Europa ca să poți alege.Semipreparatele, salamurile,etc, sunt un dezastru în toată Europa să fim serioși, indiferent de preț. Suntem prea mulți ca să fim hrăniți ieftin, mult, bun și sănătos, fără să mai luăm în calcul și profiturile industriilor de profil, așa că păpăm la greu numai surogate față de originalele de acum 50 de ani și mai bine, făcute să stea cu anii în rafturi ca să se vândă toată, diferența de așa zisa calitate fiind făcută de preț dar e falsă și asta.
    • Like 3
    • @
      check icon
      Bucãtãria franțuzeascã are 3 mari secrete : unt, unt si iarãși unt! Asociat cu 2pahare vin roșu pentru "spãlarea" arterelor. Foarte bun! Știu ei,franțujii,ce e rafinamentul! Și cum bine spuneați,nu mai crapã pe capete!
      • Like 3
    • @
      ion check icon
      adevarat !
      • Like 1
    • @
      ion check icon
      asa e ! cu rezerva ca untul e traditie in nordul Frantei, iar uleiul de masline in sud !
      • Like 1
  • Serul fiziologic e 0,9 mg la %.Am greșit cînd am scris 0,9 la mie.
    • Like 0
  • Doua observatii:
    1. In Romania inca mai exista mancare foarte buna si foarte ieftina - la Piata. In Occident piata taraneasca e prohibitiv de scumpa. Din pacate romanasii nostri din snobism si lene cumpara din supermarket.
    2. Cum poti enunta ceva de genul: "Oricum mi se pare o ipocrizie planetară să ducem găina la psihiatru în timp ce încă ne mor copii în braţe" ?
    Ce se intampla in fermele industriale de crestere a animalelor este atroce si nu are nici o legatura cu mersul la psihiatru al gainii sau cu buna starea copiilor (decat poate dereglarile hormonale pe care le pot face de la carnea din aceste ferme).
    Acest gen de ignoranta auto-suficienta ne-a adus unde suntem: boli cardio-vasculare de la cantatile industriale de carne pe care le mancam, disparitia micului producator, saracirea populatiei (in legatura directa cu jafurile din codri si tot felul de exploatari nocive de resurse miniere si hidrologice), cresterea preturilor mancarii civilzate, dificultatea sporita de a gasi produse de calitate. Plus problemele ecologice: dezechilibre in ecosisteme, disparitia speciilor etc. Nu mentionez aspectul "empatie" ... pare la o distanta mare de autoare.

    In rest, o analiza ok, e bine sa constientizam anumite lucruri. Dovedeste ca autoarea e unul din putinii oameni care gandesc. Ceea ce agraveaza circumstantele pentru punctul 2.
    • Like 5
    • @ Matei Negriu
      Uneori si produsele de la piata , de la unii asa zisi tarani sunt de la piata engros sau sunt tratate cu chimicale la concurenta cu alea din market-uri. Am o rosie pe masa, in bucatarie, cumparata de la piata de leg si fructe de la o doamna care chipurile se ocupa cu gradinaritul si care e aproape neschimbata cand am cumparat alea doua kile si aia a fost acum trei saptamani,
      Cred ca totusi dublul standar e si o binefacere, acum poti sa bei Coca-Cola si sa poti face nani linistit, oricum e sifon dulce colorat !
      • Like 0
  • Produse de calitate sunt și la noi,dar sunt scumpe pentru "unele buzunare",pensionari,oameni fără loc de munca,salarii mici,etc.Sarea nu e exagerată decât în mezeluri,adaosuri alimentare gen Delicat,Maggi,etc.Apa din organismul nostru nu e pură, distilată. Avem un procent de NaCl (0,9 la mie ,parcă )Nu mai știu, sunt în vârstă. Deaceea și serul fiziologic pt.perfuzii are acel procent de clorură de sodiu.Sarea trebuie sa fie redusă la hipertensivi,dar n-am trăi fără ea,în organism.În dozele fiziologice.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon