
În imagine, reprezentanți ai IGSU și apartinători preiau persoanele cazate într-o clădire în care funcționa un centru de bătrâni fără autorizație / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Am fost cu toții șocați de datele prezentate de autorități și de jurnalistul Ovidiu Vanghele în situația azilurilor din Voluntari. Ceea ce trebuie urmărit sunt următoarele:
1. Aproape toți oamenii care s-au pronunțat, ziariști sau oameni din societatea civilă, au spus că nu se va face nimic din punct de vedere juridic, făcând comparație cu „Colectiv”. Eu aș adăuga aici și incendiile din spitale din perioada pandemiei.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că nimeni nu mai are încredere în puterea judecătorească din România, care este, chipurile, stat modern și democrat.
2. Atitudinea primarului Florin Pandele, soțul Gabrielei Firea, atunci când Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a scris despre nenorocire. Pandele a cerut intervenția Patriarhului Daniel, motivând că și el, și nevastă-sa au aruncat în BOR cu bani ca la lăutari. Această atitudine arată a frustrare de tipul „Boss, eu am dat șpagă și nu s-a întâmplat nimic, păi ce facem aici?! Tu nu știi că hoț pe hoț nu se fură?” Poate cu acest prilej se vor dumiri și niscai votanți ai doamnei Firea că, pentru ea și domnul Pandele, credința nu reprezintă decât o păpușică pe care o agită în piața publică. În realitate, sunt opusul creștinismului, adică mint pe față.
3. Credincioșii de serviciu, în frunte cu Coaliția pentru Familie, tac ca morții în păpușoi. Să înțelegem că, pentru ei, bătrânii nu fac parte din familie?! Altfel nu îmi explic lipsa de reacție. Pardon, e implicată „duamna” Firea, deci nu ne băgăm.
4. Reacția anumitor bipezi care hălăduiesc prin spațiul public, care au ales să o susțină pe Gabriela Firea inclusiv după ce s-a aflat situația. Exemplul cel mai concludent: partidul lui Felix Voiculescu, condus, printre alții, de Piedone. Deodată bătrânii nu mai prezintă interes, acum primează jocurile politice pentru 2024.
În loc de concluzie, propun să ne întoarcem puțin în timp, mai exact în timpul intervenției de la „Colectiv”. Una dintre persoanele însărcinate cu coordonarea operațiunii a strigat „Lasă-i în ... mea”, referindu-se la victime. Ulterior a susținut că a spus doar „Lasă-i”.
Aceasta este atitudinea Partidului Social Democrat în raport cu bătrânii, cei pe care îi manipulează folosind nostalgii ceaușiste. Și la „Colectiv” tot ei erau la putere.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ziceți: ”De ce politizam si polarizam totul?” E o întrebare retorică, desigur. Păi tocmai aici e buba, nimănui dintre cei de la vârful statului (sau cu foarte puține excepții), din orice tabără politică ar fi, nu-i pasă de fapt de oameni, ci doar de ciolanul său și al găștii sale. De aceea totul e politizat. Nu caută nimeni metode de îmbunătățire a vieții oamenilor, ci caută doar metode de a face bani cât mai mulți și mai repede, indiferent de consecințele pentru țară. Iar pentru a ajunge la bani e nevoie să ajungă la putere. Dar ca să ajungă la putere trebuie să-i prostească pe oameni cum că EI și nu alții merită să fie votați. De aici până la a folosi orice pretext, oricât de josnic, nu e decât un pas. Vorba lui Johannis după Colectiv: ”a fost nevoie să moară oameni” pentru a pleca guvernul Ponta (și a veni, desigur, omul ”nostru”, care trebuie, adică Cioloș). A propos de Ponta, omul zicea de mult timp, de pe vremea guvernelor liberale Orban, Cîțu și chiar Ciucă, ceva de genul: acum, deși e criză, deși e totul praf în economie și societate, deși se întâmplă atâtea furăciuni și evenimente oribile etc totuși populația e liniștită, nu zice nimeni nici pâs. Dar ia să vedeți cum va fi după efectuarea rotativei, când va veni PSD-ul la conducerea guvernului. Atunci din nou se vor trezi ”focile” (adică tinerii frumoși și - cred ei - liberi) dintr-o dată, că e criză, că e inflație, că se întâmplă numai lucruri rele, că uite ce rău e cu ”ciuma roșie” etc etc.
Ce mai putem zice? A fost omul profet? A fost...