Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Și rușii sunt victimele lui Putin

Protestatară anti-război în Sankt Petersburg

Protest anti-război în Sankt Petersburg. Foto: Getty Images

În momente ca cele pe care le trăiam zilele acestea este ușor ca teama și revolta ghideze o gândire polarizantă, în bine și rău: de-o parte sunt agresorii și de cealaltă sunt victimele. Și totuși, relatările internaționale arată că victimele sunt mult mai multe și le găsești unde nu te-ai gândi.

Și rușii sunt, la rândul lor victime captive ale unui politician autocrat care ne amintește de prima jumătate a secolului trecut. 

Protest anti-război în Sankt Petersburg. Foto: Getty Images

Al Jazeera, The Guardian, Business Insider sau The Washington Post relatează cum marți, în ziua invaziei, mii de ruși au ieșit în stradă în orașe de pe tot cuprinsul Rusiei ca să manifeste împotriva invaziei. Și unii au suferit de represiunea chiar aceluiași stat: potrivit The Guardian, joi seară s-au înregistrat 1.702 arestări în 53 de orașe rusești.

Protest anti-război în Sankt Petersburg. Foto: Getty Images

Protest anti-război în Sankt Petersburg. Foto: Getty Images

Și totuși, asemenea ucrainienilor, nici mulți dintre ruși nu vor să accepte viziunea impusă cu forța de președintele Rusiei: de la mesajele нет войне (nu războiului), Ucraina nu este dușmanul nostru sau Putin este un criminal, Putin este rușinea Rusiei (Al Jazeera) și până la confruntările cu forțele de ordine rușii nu sunt dispuși să susțină ceea ce se întâmplă acum.

Realitatea dură arătată a acestor imagini arată un popor unit de o cultură și de o limbă comune care nu-și dorește să devină victima ambițiilor expansioniste ale unei singure persoane și care își dorește ca numărul victimelor ucrainene să nu mai crească nici măcar cu o persoană.

Iar noi, din bula noastră nonbeligerantă, avem datoria impusă de precedentele istorice să susținem victimele războiului, indiferent de ce parte a frontului s-ar afla și să nu le condamnăm doar din cauză că limba și cultura lor sunt ruse.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    sunt o foarte mică parte a rușilor cu vederi civilizate anti putiniste, cam cum sunt și la noi anti PSD-PNL și hoția caracteristică.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult