Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Exodul copiilor, la Siret: România e Raiul pe pământ; pentru că uneori Raiul înseamnă să ai pace

Cel mai tulburător sentiment pe care-l trăiesc privind la șuvoiul nesfârșit de oameni din Ucraina care caută refugiu în România e că sunt oameni ca noi. 

Chiar dacă i-am privit cu empatie, niciodată n-am reușit să mă identific cu adevărat cu „refugiații” sau cu „migranții” din Orientul Mijlociu sau din Nordul Africii care încercau să găsească un „safe heaven”, fugind din țările lor măcinate de războaie, catastrofe naturale, molime, sărăcie. Erau prea departe, erau din culturi prea îndepărtate, nu „semănau” cu noi. 

Ucrainenii seamănă, în schimb, ca două picături de apă cu noi: au copii ca ai noștri, se comportă ca noi, au haine ca noi, țin plasele în mâini ca noi, își poartă agoniseala în trolere ca ale noastre, mănâncă ciorbă cu pâine, plâng și râd ca noi, doar că vorbesc diferit. Pe „ucrainenii” aceștia i-a văzut de atâtea ori urcați în microbuze și plecați în bejanie în țări străine, doar că erau români. Poate de aceea oamenii simpli din România - oamenii, nu autoritățile! - au sărit cu mic, cu mare să-i întâmpine la vamă.

Faptul că mulți s-au recunoscut în suferința lor („sunt necăjiți ca noi”) a dus pesemne la răspunsul acesta absolut impresionant al românilor, care au venit să-i întâmpine cu mâncare, cu transport, cu găzduire. Mulți s-au gândit probabil cu teamă că ni se putea întâmpla nouă într-o bună dimineață să ne trezim în sunet de sirene și să vedem un tanc rusesc în fața blocului. Spre deosebire de ei, după căderea Uniunii Sovietice, noi am avut noroc. Norocul nostru se numește azi NATO și UE, altfel eram astăzi victimele sigure ale unui revizionist periculos.

Mulți, dureros de mulți refugiați sunt copii. Fiecare trăgând de câte un troler sau purtând un ghiozdan în care au încăput câteva lucrușoare și poate o jucărie. Puteau să fie copiii noștri. Puteam să fim noi.

Exodul copiilor din Vama Siret poate să ne fie o lecție: el ne arată că, oricât ne-am boscorodi noi țara, sunt oameni pentru care România e Raiul pe pământ. Pentru că uneori uităm că Raiul înseamnă să ai pace.

De fiecare dacă când vi se pare că ne e greu, priviți aceste imagini (clic pentru a mări fotografia):

O familie de ucraineni ajunsă în România. „E teribil, casa mea e în Ucraina. Familia mea e în Ucraina, am lăsat în urmă pe mama și sora mea”, spune o femeie citată de Știrile PROTV (Foto: Profimedia Images)

Potrivit Ministerului de Interne, au intrat în România peste 10.000 de refugiați. 3000 dintre ei au părăsit deja țara noastră, îndreptându-se spre alte țări europene (Foto: Getty Images)

Cei mai mulți refugiați vin pe jos (Foto: Cătălin Urdoi/ Inquam Photos)

Coada de pe teritoriul ucrainean pentru intrarea în România se întinde pe 35 de kilometri, potrivit newsbucovina.ro (Foto: Casian Mitu/ Inquam Photos)

Sosesc în România mai ales femei cu copii, pentru că bărbații sunt mobilizați la război. (Foto: Casian Mitu/ Inquam Photos)

Exodul copiilor (Foto: Getty Images)

Mulți refugiați spun că nu au pe nimeni în România. Prefectul de Maramureș a declarat că poate oferi hrană și adăpost pentru 200 de persoane în cămine, hoteluri sau săli de sport. (Foto: Getty Images)

Măicuțele de la o mănăstire au pregătit mii de gogoși, pe care le împart copiilor ucraineni ajunși în România (Foto: Getty Images)

Copiii primesc dulciuri la intrarea în România (Foto: Alex Nicodim/ Inquam Photos)

La vamă sunt voluntari care îi așteaptă pe oameni cu apă, cafea, sandvișuri, iar unii îi ajută cu transportul de la graniță. (Foto: Getty Images)

Autoritățile lipsesc, primirea refugiaților este efectuată de voluntari și de preoți (Foto: Casian Mitu/ Inquam Photos)

Refugiații sunt primiți în România cu pâine (Foto: Getty Images)


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil, in septembrie 1939, prin vamile din nord-vest, vedeam aceleasi imagini cu mii de polonezi purtand cate o boccea si un carucior cu un copil, fugind din fata nemtilor si a rusilor.
    Probabil, bunicii si strabunicii celor de azi din vama i-au asteptat tot cu o paine, un ceai cald si o imbarbatare pe bietii polonezi. Unde mai pui ca am reusit sa-i ajutam sa-si salveze tezaurul.
    Este frumos ca populatia noastra reuseste sa se ridice la nivelul acestui moment, a unui cutremur de aceasta magnitudine, in ciuda faptului ca sunt unii, care dupa ce pleaca din tara, o hulesc.
    Intr-adevar, domnule Negrutiu, Romania este raiul pe pamant, e gradina Maicii Domnului.

    Ma inclin!
    • Like 1
  • Ion check icon
    Sper ca MInisterul de Interne e capabil sa asigure siguranta femeilor si copiilor pe durata sederii sau tranzitului Romaniei. Vad foarte multe femei tinere cu copii si foarte multi binevoitori dornici sa ajute. Autoritatile ar trebui sa tina socoteala cine pe cine si unde gazduieste!
    LE
    Laud companiile de telecomunicatii care ofera cartele preplatite!
    • Like 0
  • Am plans cum n-am mai plans demult. Atat de mila acestor oameni cavsi noi, cat si de mila noastra. Tara noastra inca e ferita, dar pentru cat timp? Suntem napaditi de agenti de influenta ai rusilor. Spuneti, domnule Negrutiu, spuneti asta si incercati sa transmiteti serviciilor noastre secrete sa ne curete de ei...ce-i drept, daca putem avea incredere ca nu sunt vandute rusilor si aceste servicii secrete...posibil ca soarta noastra sa fie pecetluita...
    • Like 3
  • Noi plecăm in bejanie pentru un trai mai bun, pentru a câștiga mai mulți bani, dintre care sume importante se întorc în țară, la cei rămași.
    Ce se intampla, însă, în Ucraina e cu totul altceva. E demența unui individ si din pacate mai sunt si altii ca el. E susținut de China, de Iran. Pe o planeta super aglomerată, cu resurse din ce in ce mai putine astfel de nebunii vor începe să se producă din ce in ce mai multe. Exista o Europa sufocată de migrație, din Africa, din Asia, din Orient. Nu cred ca se mai poate absorbi mult timp aceste valuri. Toate duc spre același deznodământ: un al treilea război mondial.
    P.S. Nu am stiut ca Suedia si Finlanda nu sunt in NATO. Mare greseala. Trebuiau să fie de mult. Cel puțin de la începutul anilor 90. Dacă Rusia ataca Finlanda, aveau o dispută pe tema nu stiu cărui teritoriu, fireste Rusia gaseste peste tot teritorii si pretexte, ce vom face? Daca la Ucrainieni ne mai uitam cu mâinile în sân la finlandez ce o sa facem? O sa ne uitam in alta parte? Nu cred ca s-ar putea si uite asa începe conflictul mondial.
    PS 2. Să nu uităm că doar un sfert din planeta e liber si democratic, restul de trei sferturi apasă pe acest sfert până il va sufoca. Occidentul ,America, nu vor putea rezista la nesfârșit. Din pacate. Ce ne mai salvează, încă? Armamentul, forța militară deținute de NATO. Altfel eram de mult una cu pământul.

    • Like 2
  • Da, este mare tristete , dar nu as fi foarte linistit ca Romania o sa fie ferita. In momentele astea as fi mult mai atent la jigodiile si palavragii care-i sufla in panze lui Putin unii din interes si altii din prostie. Avem multi , vocali si prezenti ca din intamplare numai pe la anumite televiziuni si publicatii . Oficine media controlate de fosti securisti si actuali mafioti . Specimene care tot ce fac de 30 de ani este sa tina tara asta in mizerie. Ei sunt desantul acestui criminal , ei sunt capul de pod al acestor nenoriciri . In numele democratiei si in lipsa unor pedepse severe pentru calomnie si minciuna in spatiul public , ei construiesc un pod ideologic intre patura dezamagita a populatiei si criminali gen Putin. Cand podul este gata , dupa cum putem vedea , ei vin sa-i elibereze pe aceiasi imbecili hipnotizati.
    • Like 7


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult