Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Exodul copiilor, la Siret: România e Raiul pe pământ; pentru că uneori Raiul înseamnă să ai pace

Cel mai tulburător sentiment pe care-l trăiesc privind la șuvoiul nesfârșit de oameni din Ucraina care caută refugiu în România e că sunt oameni ca noi. 

Chiar dacă i-am privit cu empatie, niciodată n-am reușit să mă identific cu adevărat cu „refugiații” sau cu „migranții” din Orientul Mijlociu sau din Nordul Africii care încercau să găsească un „safe heaven”, fugind din țările lor măcinate de războaie, catastrofe naturale, molime, sărăcie. Erau prea departe, erau din culturi prea îndepărtate, nu „semănau” cu noi. 

Ucrainenii seamănă, în schimb, ca două picături de apă cu noi: au copii ca ai noștri, se comportă ca noi, au haine ca noi, țin plasele în mâini ca noi, își poartă agoniseala în trolere ca ale noastre, mănâncă ciorbă cu pâine, plâng și râd ca noi, doar că vorbesc diferit. Pe „ucrainenii” aceștia i-a văzut de atâtea ori urcați în microbuze și plecați în bejanie în țări străine, doar că erau români. Poate de aceea oamenii simpli din România - oamenii, nu autoritățile! - au sărit cu mic, cu mare să-i întâmpine la vamă.

Faptul că mulți s-au recunoscut în suferința lor („sunt necăjiți ca noi”) a dus pesemne la răspunsul acesta absolut impresionant al românilor, care au venit să-i întâmpine cu mâncare, cu transport, cu găzduire. Mulți s-au gândit probabil cu teamă că ni se putea întâmpla nouă într-o bună dimineață să ne trezim în sunet de sirene și să vedem un tanc rusesc în fața blocului. Spre deosebire de ei, după căderea Uniunii Sovietice, noi am avut noroc. Norocul nostru se numește azi NATO și UE, altfel eram astăzi victimele sigure ale unui revizionist periculos.

Mulți, dureros de mulți refugiați sunt copii. Fiecare trăgând de câte un troler sau purtând un ghiozdan în care au încăput câteva lucrușoare și poate o jucărie. Puteau să fie copiii noștri. Puteam să fim noi.

Exodul copiilor din Vama Siret poate să ne fie o lecție: el ne arată că, oricât ne-am boscorodi noi țara, sunt oameni pentru care România e Raiul pe pământ. Pentru că uneori uităm că Raiul înseamnă să ai pace.

De fiecare dacă când vi se pare că ne e greu, priviți aceste imagini (clic pentru a mări fotografia):

O familie de ucraineni ajunsă în România. „E teribil, casa mea e în Ucraina. Familia mea e în Ucraina, am lăsat în urmă pe mama și sora mea”, spune o femeie citată de Știrile PROTV (Foto: Profimedia Images)

Potrivit Ministerului de Interne, au intrat în România peste 10.000 de refugiați. 3000 dintre ei au părăsit deja țara noastră, îndreptându-se spre alte țări europene (Foto: Getty Images)

Cei mai mulți refugiați vin pe jos (Foto: Cătălin Urdoi/ Inquam Photos)

Coada de pe teritoriul ucrainean pentru intrarea în România se întinde pe 35 de kilometri, potrivit newsbucovina.ro (Foto: Casian Mitu/ Inquam Photos)

Sosesc în România mai ales femei cu copii, pentru că bărbații sunt mobilizați la război. (Foto: Casian Mitu/ Inquam Photos)

Exodul copiilor (Foto: Getty Images)

Mulți refugiați spun că nu au pe nimeni în România. Prefectul de Maramureș a declarat că poate oferi hrană și adăpost pentru 200 de persoane în cămine, hoteluri sau săli de sport. (Foto: Getty Images)

Măicuțele de la o mănăstire au pregătit mii de gogoși, pe care le împart copiilor ucraineni ajunși în România (Foto: Getty Images)

Copiii primesc dulciuri la intrarea în România (Foto: Alex Nicodim/ Inquam Photos)

La vamă sunt voluntari care îi așteaptă pe oameni cu apă, cafea, sandvișuri, iar unii îi ajută cu transportul de la graniță. (Foto: Getty Images)

Autoritățile lipsesc, primirea refugiaților este efectuată de voluntari și de preoți (Foto: Casian Mitu/ Inquam Photos)

Refugiații sunt primiți în România cu pâine (Foto: Getty Images)


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Probabil, in septembrie 1939, prin vamile din nord-vest, vedeam aceleasi imagini cu mii de polonezi purtand cate o boccea si un carucior cu un copil, fugind din fata nemtilor si a rusilor.
  Probabil, bunicii si strabunicii celor de azi din vama i-au asteptat tot cu o paine, un ceai cald si o imbarbatare pe bietii polonezi. Unde mai pui ca am reusit sa-i ajutam sa-si salveze tezaurul.
  Este frumos ca populatia noastra reuseste sa se ridice la nivelul acestui moment, a unui cutremur de aceasta magnitudine, in ciuda faptului ca sunt unii, care dupa ce pleaca din tara, o hulesc.
  Intr-adevar, domnule Negrutiu, Romania este raiul pe pamant, e gradina Maicii Domnului.

  Ma inclin!
  • Like 1
 • Ion check icon
  Sper ca MInisterul de Interne e capabil sa asigure siguranta femeilor si copiilor pe durata sederii sau tranzitului Romaniei. Vad foarte multe femei tinere cu copii si foarte multi binevoitori dornici sa ajute. Autoritatile ar trebui sa tina socoteala cine pe cine si unde gazduieste!
  LE
  Laud companiile de telecomunicatii care ofera cartele preplatite!
  • Like 0
 • Am plans cum n-am mai plans demult. Atat de mila acestor oameni cavsi noi, cat si de mila noastra. Tara noastra inca e ferita, dar pentru cat timp? Suntem napaditi de agenti de influenta ai rusilor. Spuneti, domnule Negrutiu, spuneti asta si incercati sa transmiteti serviciilor noastre secrete sa ne curete de ei...ce-i drept, daca putem avea incredere ca nu sunt vandute rusilor si aceste servicii secrete...posibil ca soarta noastra sa fie pecetluita...
  • Like 3
 • Noi plecăm in bejanie pentru un trai mai bun, pentru a câștiga mai mulți bani, dintre care sume importante se întorc în țară, la cei rămași.
  Ce se intampla, însă, în Ucraina e cu totul altceva. E demența unui individ si din pacate mai sunt si altii ca el. E susținut de China, de Iran. Pe o planeta super aglomerată, cu resurse din ce in ce mai putine astfel de nebunii vor începe să se producă din ce in ce mai multe. Exista o Europa sufocată de migrație, din Africa, din Asia, din Orient. Nu cred ca se mai poate absorbi mult timp aceste valuri. Toate duc spre același deznodământ: un al treilea război mondial.
  P.S. Nu am stiut ca Suedia si Finlanda nu sunt in NATO. Mare greseala. Trebuiau să fie de mult. Cel puțin de la începutul anilor 90. Dacă Rusia ataca Finlanda, aveau o dispută pe tema nu stiu cărui teritoriu, fireste Rusia gaseste peste tot teritorii si pretexte, ce vom face? Daca la Ucrainieni ne mai uitam cu mâinile în sân la finlandez ce o sa facem? O sa ne uitam in alta parte? Nu cred ca s-ar putea si uite asa începe conflictul mondial.
  PS 2. Să nu uităm că doar un sfert din planeta e liber si democratic, restul de trei sferturi apasă pe acest sfert până il va sufoca. Occidentul ,America, nu vor putea rezista la nesfârșit. Din pacate. Ce ne mai salvează, încă? Armamentul, forța militară deținute de NATO. Altfel eram de mult una cu pământul.

  • Like 2
 • Da, este mare tristete , dar nu as fi foarte linistit ca Romania o sa fie ferita. In momentele astea as fi mult mai atent la jigodiile si palavragii care-i sufla in panze lui Putin unii din interes si altii din prostie. Avem multi , vocali si prezenti ca din intamplare numai pe la anumite televiziuni si publicatii . Oficine media controlate de fosti securisti si actuali mafioti . Specimene care tot ce fac de 30 de ani este sa tina tara asta in mizerie. Ei sunt desantul acestui criminal , ei sunt capul de pod al acestor nenoriciri . In numele democratiei si in lipsa unor pedepse severe pentru calomnie si minciuna in spatiul public , ei construiesc un pod ideologic intre patura dezamagita a populatiei si criminali gen Putin. Cand podul este gata , dupa cum putem vedea , ei vin sa-i elibereze pe aceiasi imbecili hipnotizati.
  • Like 7


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult