Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Și totuși marea surpriză a alegerilor nu este AUR. Sursa răului din 2020

Spre secția de votare

Foto: Inquam Photos/ Bogdan Danescu

Alegerile parlamentare din 2020 s-au evidențiat, dincolo de surpriza AUR, printr-un singur aspect: cea mai slabă prezență la vot.

Este o mare palmă dată mediului politic și, deși unii preferă să învinuiască pandemia, lucrurile nu stau chiar așa. Adevăratul eșec este următorul: partidele declarate de dreapta, cele de la care aveam cele mai multe așteptări pentru a mobiliza electoratul, au eșuat.

Deși semnele erau evidente încă din 2016, liderii politici (în special cei declarați de dreapta) au ignorat parcă intenționat dovezile evidente ale unui major dezinteres politic. Și așa am ajuns ca rezultatul celor mai importante alegeri din România să fie decis de 3 din 10 oameni.

Și, foarte important, să fie câștigate din nou de PSD. 

PSD își cunoaște foarte bine electoratul

Este probabil partidul care își cunoaște cel mai bine votanții, cum să discute cu ei și cum să-i mobilizeze spre urne.

Explicam în articolele anterioare faptul că electoratul PSD este mult mai organizat, mai fidel și mai ușor de mobilizat. Alegerile din 2020 nu au făcut excepție, iar PSD a obținut un scor bun.

Oamenii care aleg PSD sunt foarte siguri că acesta este partidul care le va aduce lor bunăstare.

Foarte probabil, mulți dintre alegătorii PSD sunt mulțumiți de viața lor atunci când PSD este la guvernare.

Încrederea aproape oarbă în acest partid ne spune că social democrații vor rămâne un jucător important pe scena politicii din România în anii ce vor urma.

Motivele contează prea puțin acum. Trebuie însă să înțelegem și să acceptăm că în România încă există mulți oameni care votează și vor vota PSD.

Nu spun că este bine sau rău. Trag doar un semnal de alarmă liderilor de dreapta care au crezut că vor câștiga la pas alegerile.

Unii chiar visau că vor guverna singuri.

Mai mult decât atât, știind că se bazează pe un electorat mult mai sigur, PSD s-a uitat cuminte cum PNL și USR-PLUS se ceartă toată ziua.

Și apropo de circ…

Oamenii s-au săturat de circ

Dezinteresul față de mediul politic este evident. Doar 3 din 10 oameni au decis rezultatul celor mai importante alegeri din România. 

Unul dintre motive (poate chiar cel mai important) este că oamenii s-au săturat de circ ieftin. Pur și simplu nu mai doresc să vadă cum politicienii se ceartă precum niște copii la televizor, în timp ce programele politice par a deveni istorie încă din prima săptămână de guvernare.

„Toți sunt la fel”, „toți sunt o apă și-un pământ” sau „nu ai cu cine” sunt doar câteva dintre ideile bine înrădăcinate care îi determină pe oameni să ignore procesul de votare.

Percepția este corectă. Cine i-ar putea învinui până la urmă? Indiferent de mediul de informare ales, vedem cam același lucru: certuri peste certuri, circ, promisiuni neîndeplinite, aroganță, incapacitatea de a comunica direct și transparent cu alegătorii și lista poate continua.

Sigur, pentru electoratul de stânga, apariția unui „tătuc” în straie de politician, care taie în carne vie, poate cântări enorm în preferințele electorale. Acel „tătuc” care să „ne dea”.

Problema este că electoratul care ar alege PNL și mai ales USR este diferit și are cu totul alte așteptări. Acest electorat a fost împins de la urne de circul interminabil de la televizor, radio sau Facebook. Și-a pierdut încrederea în toți politicienii, indiferent de experiență sau partid.

Și se pare că nici programele politice nu mai sunt de mare interes!

Și apropo de promisiuni și programe politice…

Partidele declarate de dreapta nu au făcut mare lucru pentru a motiva oamenii să voteze

Partidele de dreapta au o misiune infinit mai dificilă decât cele de stânga: trebuie să convingă, în primul rând, electoratul să meargă la vot.

Din păcate, aceste partide (PNL și USR) de la care aveam cele mai mari așteptări, au eșuat în înțelegerea corectă a propriului public și și-au pierdut timpul certându-se la televizor și pe Facebook.

Programele politice, bune sau rele, au dispărut în valul de acuze venite dinspre fiecare partid în parte. USRPLUS și PNL au transmis orice, mai puțin încrederea că vor putea guverna împreună. Oamenii s-au uitat, iar decizia a fost clară: stăm acasă!

Temele de campanie alese nu au prezentat nici ele un interes major, astfel că rezultatul este mult sub așteptări.

M-a surprins însă reacția liderilor politici, care au fost la rândul lor surprinși de faptul că oamenii și-au pierdut încrederea în mesajele politicienilor.

De ce te-ar surprinde pe tine, lider politic, o astfel de situație mai mult decât evidentă.

Este foarte clar că votanții vor altceva. Altfel de politicieni, altfel de politică, altfel de campanii, altfel de oameni.

Campaniile electorale nu au dus vreodată lipsa programelor politice. Din contră. Acestea au existat cu vârf și îndesat. Promisiuni peste promisiuni, planuri peste planuri. Problema a constat în implementare. Sau, mai bine spus, în lipsa ei.

Iar electoratul a taxat. Și a taxat pentru că nu i s-a oferit ce a cerut. Și nu i s-a oferit ce a cerut din cauza faptului că liderii politici au ratat șansa de a înțelege, cu adevărat, ce doresc proprii alegători.

Astfel că s-au învârtit în tot felul de teme și planuri, de la corupție la dezvoltare, de la autostrăzi la resursele Mării Negre.

Citește cineva astfel de programe de guvernare? Nu.

Este interesat cineva de modul în care va fi atinsă starea de „trai decent”? Nu.

Lipsa comunicatorilor

Oamenii au rămas surprinși de ascensiunea AUR. Pe lângă faptul că au avut teme de campanie perfect adaptate publicului lor și că au comunicat acolo unde trebuie, au mai avut ceva: comunicatori.

Este greu să fii politician fără abilitatea de a comunica într-un mod electrizant.

Din păcate, partidele tradiționale din România duc lipsă de lideri carismatici. Și dacă adăugăm că electoratul care ar alege dreapta este greu de convins, deja putem foarte ușor intui de ce oamenii nu mai votează.

Abilitatea de a vorbi în public, de a convinge, de a transmite emoție contează pentru un lider politic. Și nu numai.

În situațiile de criză, sensibile, talentul de a „strânge” oamenii în jurul unor idei sau principii este crucial.

Din păcate, mesajele s-au pierdut, nu doar în spatele unor strategii mai puțin inspirate, ci și în spatele unor discursuri fără sare și piper.

În concluzie, situația este simplă. Doar 3 din 10 oameni au decis cele mai importante alegeri din România. Lipsa de interes a românilor față de mediul politic este evidentă. Iar acest lucru nu se va îmbunătăți întrucât noile generații sunt cu atât mai indiferente.

Liderii politici trebuie să înțeleagă că este nevoie de altceva, de o abordare total diferită.

Liderii politici trebuie să înțeleagă că au nevoie de experți în jurul lor. De care să și asculte, dacă este posibil.

Liderii politici trebuie să înțeleagă că trebuie să meargă între oameni. Nu poți înțelege pe cineva dacă nu interacționezi cu persoana respectivă.

Și, poate cel mai important, liderii politici trebuie să înțeleagă că sunt oameni și trebuie percepuți ca atare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mult adevar pentru urechi fudule. Una din "sursele" de hrana PSD.
    • Like 0
  • Relativ la comunicatori si zbierete .AUR a practicat zbieratul si l-a facut foarte bine pentru segmentul lor de electorat care rezoneaza la tipul asta de comunicare. Dar o mare parte din electoratul USR , PNL sau cei absenti nu raspund la tipete si certuri .Din aceasta cauza nu au venit la vot, dupa cum bine a observat comentatorul. In cazul PNL , a aparut o aroganta pornita de la presedinte si amplificata la diferite niveluri. Problema lor era cine ia mai multe ciolane din porcul din ograda PSD. Si uite ca porcul o ramas nemancat si eu stau la mana UDMR.
    La USR cel mai mare rau l-au facut scandalurile interne si astia care au facut circ dupa ce au fost marginalizati. Nu au facut decat rau si lor si partidului. Oricata dreptate o avea una ca Presada , cred poate sa lase politica si sa mearga sa faca altceva , dar sincer nu prea stiu ce. Daca-si ridica poalele in cap la modul asta intr-o corporatie , e data afara in secunda doi cu dreptatea in brate. E si adevarat ca la capatul franghiei, este Barna care este un campion la limbajului de lemn corporatist care nu da nici el bine. Eu cred ca Dacian Ciolos sau Nicusor Dan ar fi fost mult mai potriviti sa conduca USR/PLUS. Dar sa vedem acum ce-o sa faca ...
    • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult