Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

#șîeu, 15 martie, ora 15. Ștefan Mandachi, antreprenorul care a învins frica, mesaj pentru români, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24: „Haideți să facem o revoluție fără morți. Facem o revoluție pașnică!”

Stefan Mandachi - Digi24 - Vlad Basca

(Foto Vlad Basca)

Ștefan Mandachi, antreprenorul din Suceava care a construit simbolic un metru de autostradă „undeva între Voroneţ şi Putna”, spune că este uimit de cât de multe mesaje de susținere a primit, după ce a anunțat că pe 15 martie, ora 15, va întrerupe activitatea timp de 15 minute în toate firmele sale, îndemnând toți antreprenorii să procedeze la fel. 

„Am cel putin 4.000 de mesaje necitite pe telefon acum și numărul crește. Dar vreau să vă spun despre cei din Suceava, că de acolo am mesaje evidente. Suceava cred ca va fi blocată integral. Cel puțin asta sper și sper ca Suceava să vină la protestul meu, la acel monument al autostrăzii care se află la 5 km de Suceava. Aștept sucevenii să vină, să le arătăm românilor cât suntem de ospitalieri”, a spus Mandachi, care  a fost invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Omul de afaceri spune că a primit semnale de la persoane din Suedia, Danemarca, Anglia și America care și-au anunțat participarea la inaugurarea singurului metru de autostradă din Moldova.

Antreprenorul a spus că ideea acestui tip de protest a apărut în urma „furiei enorme acumulate” în cei 15 ani de când are permis auto. El a povestit că în copilărie mergea la mare cu mașina cu fratele și părinții săi, iar când pe drum era vreun accident tatăl lor le spunea să nu se uite.

„Am crescut cu accidentele. Accidentele sunt în sistemul nostru nervos, al românilor. Atât de des se întâmplă, că nu mai bagi în seamă accidentul. Mergi pe sosea, vezi două mașini tamponate, făcute acordeon. Au devenit un lucru banal”, spune Mandachi, care a amintit că statisticile arată că în România sunt 2.000 de decese anual din cauza accidentelor rutiere. „Mai mulți decât la Revoluție. Haideți să facem o revoluție fără morți. Facem o revoluție pașnică”.

(Foto Vlad Basca)

„Ceea ce îmi doresc eu, în primă fază, este să văd șantiere (...) Nu știu care sunt motivele din umbră pentru care eu fac de la București la Suceava 8 ore”, spune omul de afaceri.

El a avut un mesaj și pentru ministrul Transporturilor. „Să pună mâna pe lopată, să înceapă șantierul. De mâine, dacă mă întrebați de când. Știu că nu se poate. Practic nu este posibil ca de mâine să se înceapă, dar să fie un semnal de alarmă. 

Eu știu că la mine la firmă, când avem niște probleme, fac o ședință și spun: «Dom'le, avem niște probleme. Dacă continuăm în linia asta, putem să închidem firma» . Să ia toate informațiile pe care le are si să treacă la treabă”, este îndemnul lui Ștefan Mandachi.

„Nu face asta! Nu-i bună ideea”, „Nu-ți lua pietroaie după gât!” - zice Mandachi că i-ar fi spus în vara anului trecut aproape toți cei care aflau despre ideea sa de protest. 

„Eu cred că am supărat mulți oameni, dar acei oameni sunt convins că vor fi solidari cu noi. Acei oameni supărați vor avea un moment de luciditate și vor fi solidari cu noi și am semnale că oameni care sunt responsabili, care au fost miniștri, să spunem, sau care au avut puterea în mână, am semnale că sunt solidari cu noi.”

Constructorilor care au lucrat la primul metru de autostradă din Suceava Mandachi le-a spus inițial că vrea ca acolo să filmeze o reclamă la rețeaua sa de restaurante. 

„Nu puteam să le spun: Uite ce idee măreață am eu, pentru că sunt convins că se divulga imediat ideea si nu mai eram în situația actuală. Le-am spus că vreau să filmez o reclamă la Spartan. (...) Le-am spus: « Dom'le, vrem să filmăm » , că vedeau camere, era echipa, eram foarte mulți acolo (...) Și atunci eu spuneam: « Hai, că începem reclama! » Și spuneam două-trei cuvinte în plus, ca să-i păcălesc cumva și după aia spuneam: « Primul metru de autostradă s-a construit! »” , a povestit  Mandachi, care susține că nu vrea să se oprească „până nu văd autostrada la mine în Suceava”.

Cele mai multe duble din tot videoclipul le-a tras spunând: „Eu nu fac politică”, a adăugat el.

Demersul său nu a dus deocamdată la creșteri ale vânzărilor pentru firmele sale, dar estimează o crestere de 5-10%, pe termen scurt. 

Moderator: Dacă v-ar suna premierul și v-ar spune să faceti autostrada Moldova?

Ștefan Mandachi: Dacă este cadru legal, o fac fără probleme. Păi, uitați-vă în lume ce constructii se fac în mediul privat! În Dubai, totul aproape se face în sistem privat. În Singapore, totul se face în sistem privat. Dacă ar fi cadrul legal, de ce să nu facem? Noi suntem extrem de potriviți pentru asta. Eu nu vreau să fac asta. Eu vreau să-mi deschid rețeaua de restaurante în Europa. Nu mă interesează. În România, spatiul este acoperit aproape, în toate orasele mari noi avem câte un restaurant. Eu nu am vrut să fac încă 300 de restaurante în România, nici nu mai duce România atâtea restaurante. Dorinta mea e să mă duc până în America cu brandurile pe care le configurez, pentru că asta îmi place să fac. Eu sunt un creator de branduri. 

Moderator: Implicarea dvs pe cine sperați să inspire?

Ștefan Mandachi: În primul rând, antreprenorii din România și pe toți românii, din întreaga lume, nu doar din România. (...) Să facă un pas mic, de furnică. Tuturor românilor le-aș spune să facă un pas mic, de furnică, pentru idealul lor. Poate idealul lor este să aibă nu autostradă, un pod.

Emisiunea „În fața ta” , moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Dragnea și cu Haita lui de Javre PSD iste nu va pleca fără victime .Va călca pe cadavre ca să rămână la guvernare ( 10 august va fi nimic).
    • Like 2
    • @ Dorin
      Deci să înțeleg că v-ar fi frică să fiți unul din „cadavrele” de care pomeniți ? Păi dacă gândeau așa luptătorii daci ai lui Decebal, sau oștenii lui Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul, sau soldații români de la Mărășești, oare mai existam noi ca popor, ca națiune ? Când pleci, când pornești la o luptă IMPORTANTĂ cu „dacă”, nu prea ai sorți de izbândă decât doar, ești singurul care gândește așa, cu „dacă”. Și ca să fim mai preciși, mai reali, eu nu cred că jandarmii ar putea, ar avea curajul să înfrunte mai multe milioane de români, NU.
      • Like 0
  • Cristi check icon
    Trebuie anchetat pentru ca nu are semnat un contract de dezapezire.
    • Like 0
  • fc check icon
    mare dacă mărește salariile angajaților. e o iluzie să crezi că sluga are avânturi revoluționare precum stăpânul. e ca la revolta magistraților: lupii cer frăție cu mieii. haidade!!
    • Like 0
  • Mare om, cinste cui l-o crescut.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult