Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Moldova vrea autostradă! Marş de susţinere a construcţiei autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni

mars pentru A8

(Foto ziaruldeiasi.ro)

Societatea civilă cere realizarea autostrăzii Târgu Mureș - Iași - Ungheni. Un convoi de sute de maşini şi motociclete au parcurs timp de câteva zile traseul viitoarei autostrăzi, într-un protest inedit. Participanții au purtat mesaje precum „Vrem autostrada Moldova-Ardeal”, „Moldova vrea autostradă” sau „Nu izolați Moldova”. 

Scopul a fost să atragă atenţia autorităților asupra importanţei autostrăzii şi pentru a grăbi Ministerul Transporturilor să înceapă construcţia ei.

Iniţiatorii demersului au lansat o petiţie online care până în prezent a adunat peste 4.400 de semnături. Ei cer demararea rapidă a lucrărilor la autostradă care „este imperativ necesară pentru județele Iași, Neamț, Harghita și Mureș, dar și pentru județele apropiate, Suceava, Botoșani, Vaslui și Bacău, cât și pentru perspectiva europeană a Basarabiei”.  

„Centenarul Marii Uniri, din 2018, nu trebuie să regăsească Moldova și unele județe din Transilvania (vezi Harghita), în starea de sărăcie și subdezvoltare în care sunt menținute de nepăsarea guvernelor de la București, fără o cale rutieră rapidă, care să străbată Carpații și să le conecteze economic și social, cu celelalte regiuni ale țării și cu civilizația și prosperitatea occidentală!”, se arată în petiția online.                

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Drumurile noastre toate...sau poate nu!
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Pai nu inteleg, au votat PSD care nu au fost capabili niciodata sa contruiasca autostrazi.... au votat PSD care a promis cresteri de salarii bugetare, pensii, etc etc, sigur, au promis si autostrazi, dar exemplul lui Ponta din jurul lui 2013 trebuia sa le arate adevarul, ca orice crestere a lor inseamna decapitarea investitiilor. Primesc ce merita, iar considerand ce se intampla anul asta in politica noastra, sincer nu mai nici macar puterea sa-mi fie mila de ei.
    • Like 0
  • Data viitoare sa nu mai inrositi harta votului in Moldova, daca vreti autostrazi.
    http://image.stirileprotv.ro/media/images/680xX/Dec2016/61853074.jpg

    E valabil si pentru Bucuresti, si pentru restul tarii. Judetele cu galben o duc cel mai bine din tara, nu neaparat pt ca au votat PNL, ci pentru ca au inclinat balanta puterii astfel incat neo comunistii sa nu aiba tot.

    Cum s-a urlat pe strazi la Bucuresti la Rosia Montana, la Colectiv, la OUG 13, este valabil si pentru vot: "iesiti din casa, daca va pasa"

    Daca nu ati votat sau ati votat cu psd, intoarceti camioanele si mergeti acasa. Pana si un copil de clasa a 9-a daca citea programul ala de guvernare facea pe el de ras.
    • Like 4
    • @ Radu Andrei Malica
      Moldova nu are nici o sansa sa se dezvolte, cat timp e ignorata si desconsiderata. Va fi astfel mereu ca o piatra de moara, intr-un cerc vicios al subdezvoltarii si saraciei. Populatia tanara de la sate e plecata in Italia si Spania. Cand au votat cu Basescu nu au primit nimic, s-au ocupat Udrea, Pinalti si altii ca ei sa faca investitii. Cand au votat cu PSD tot nimic. Cu cine sa voteze? Acum cativa ani, auzeam pe ton acuzator de harta inrosita in Moldova. Acum aproape toata tara e rosie. Bucurestiul e rosu. Cum mai poate cineva arunca cu pietre in acei locuitori?
      Am cativa prieteni fosti membri de partid care mi-au povestit cum merg treburile la primariile din tara, inclusiv in Moldova. PNL si PSD isi fac in multe comune imparteala de comun acord, de la mandat la mandat. Sunt uneori membri ai aceleiasi familii (tata si fiu, sau frati/verisori), in pardite diferite. La vot e o mascarada, imparteala de voturi pe fata. Nu se fura in timpul procesului propriu zis, ci la numaratoare. Partidele mici si independentii nu au nici o sansa, e o masinarie perfect pusa la punct. Cine sa-i verifice, bunica?
      Voi incerca sa ma inscriu ca observator la viitoarele alegeri, si recomand asta tuturor celor nemultumiti si suspiciosi de fraude electorale.
      • Like 0
  • check icon
    Da, iată un protest coerent și pentru ceva necesar demult. De altfel, chiar am scris despre asta. Mă rog, eu mă gândeam la autostrada Cluj-Suceava, dar – posibil – asta să fie și mai utilă.
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Clar trebuie un studiu de fezabilitate...
    • Like 1
    • @ Liviu
      check icon
      Da, unul făcut de o firmă care, după ce-l predă, dispare și care va costa o juma de miliard de lei sau de euro, să fie și mai sănătos.
      • Like 0
    • @ Liviu
      check icon
      Cred că mai multe ... și o licitație ... și o contestație ... și cum studiul de fezabilitate va expira (că se mută munți și câmpiile în mare după cum spunea poetul!) va fi necesară reluarea ciclului! Chiar mă întreb dacă nu cumva chiar cei interesați provoacă aceste manifestații!
      • Like 0
  • Le dorim succes si daca se organizeaza ceva si la Bucuresti sustinem.
    • Like 0
  • Sunt din zona, e jale mare..chiar trebuie.. investitiile sunt la pamant. Noroc ca ne-au legat cu avioanele de restul tarii altfel eram o insula izolata.

    Cred ca daca faci Iasi Bucuresti cu masina si respecti (adica daca esti cetatea fair) limitele de viteza la care adaugi traficul din orasele de tranzit faci 7 ore cel putin.

    Oricum cat e Dragnea in coarne cu Chirica (primarul iasiului, culmea tot psd) nu vedem nimic...
    • Like 2
  • Anon check icon
    Pai n-ati inteles! Deja se lucreaza la autostrada asta de vreo 20 de ani. Da' mai incet asa.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult