Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Simona a ținut-o în frâu pe iapa sălbatică Madison

„Încearcă să mai și ții mingea în teren!” i-a spus Thomas Högstedt lui Madison Keys. Este exact ce n-a făcut tânăra, exploziva și emotiva amerciancă, prezentă pentru prima dată în Turneul Campioanelor. Când a dat tare (multe lovituri de forehand se duc spre 150 km/h) și a greșit, în schimbul următor, Madison a dat și mai tare, și iarăși a greșit.

A făcut în felul ăsta nu mai puțin de 41 de erori neforțate, pentru că Simona a jucat exact ce trebuia în fața unei asemenea agresivități necontrolate: a trimis mingi multe, adânci și cu înălțime variabilă în zona din centrul terenului, asupra cărora Keys s-a năpustit continuu. După fiecare bombă care îi intra, Madison avea un infim moment de relaxare, de parcă     Simo n-ar mai fi putut riposta, suficient ca atunci când primea mingea înapoi să greșească grav – ce înseamnă să fii prea încântat de propriile lovituri tari...

Și alt factor decisiv a fost diferența de flexibilitate, de adaptare la minge: Keys rigidă, „stâlp”, încercând să ajusteze loviturile din brațe, Simona trăgând mult mai bine de picioare și de corp ca să se poziționeze înainte de a lovi.

Totuși, meciul s-ar fi putut răsturna în orice moment: dacă lui Keys îi intra o serie de „bastârci” și prindea încredere, putea deveni extrem de periculoasă.

Meritul Simonei, foarte bine sfătuită, ca de obicei, de Darren Cahill, a fost, în acest meci de rodeo, că n-a scăpat-o nicio clipă din dârlogi pe iapa sălbatică Madison. A reușit și două mingi de colecție: contrascurtă perfectă cros cu reverul, cu o mână, și un passing de rever cu două mâini, din alergare, intuind direcția unui drive volé năprasnic al lui Keys.

Apropo de rever, pot să vă spun că la antrenament Simona execută un rever tăiat cu o mână excelent. Mult îmi doresc să-l folosească și în meci când e nevoie.

O victorie prețioasă pentru Simona Halep în Grupa Roșie, dar să rămânem lucizi și atenți: 50% Madison Keys s-a bătut singură.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alo, domnule CTP ? Ati auzit de Campioana Europeana Elisabeta Samara ? Ati aflat ca a luat AUR la dublu mixt, la europenele de tenis de masa, impreuna cu sotul ei, un portughez ? Ca a mai luat doua medalii de bronz, una la dublu ,impreuna cu superba Daniela Dodean si cealalta la individual, pierzand accederea in finala la mare lupta ,cu o portugheza ,de origine chineza ? Ca de ani de zile lotul de ping-pong fete ne aduce mari bucurii ? Nu ar fi fost elegant sa chemati un specialist si sa scrie asa, macar 2, 3 randuri despre Fetele acestea minunate si antrenorii lor ? Ori despre cariera impresionanta a Jucatorului nostru, Admirabilul Adrian Crisan ?
  Pacat ca nu incercati sa atingeti si alte momente semnificative, atat de rare din sportul romanesc !
  • Like 0
 • check icon
  Ca de obicei, domnul CTP o ia pe arătură când îl excită vreun rezultat de-al Simonei Halep: este chiar păcat că un personaj atât de analitic și de rece, de calculat și de exact, se poate pierde în fața unor banalități, prezentânduni-le ca pe a opta minune a lumii! Păcat, voi continua să-l citesc în alte domenii de interes pe domnul CTP.
  • Like 1
 • Aha, deci amercianca a jucat ca o iapa sălbatică. Sau poate că americanca a jucat ca o iapa sălbatică?!
  • Like 0
 • Am auzit de acest proiect al grupului si am descoperit in noaptea asta comentariile dumneavoastra.Imi place ce gasesc aici si o sa va urmaresc si sa si comentez.
  • Like 0
 • Cum este posibil ca un jurnalist sa se exprime cu o asemenea lipsa de respect, insultant chiar, în legătură cu persoanele despre care scrie? Să numești o sportiva '' iapa sălbatică''... totuși!!!!!
  • Like 0
 • Venom check icon
  Simona pare să fie în formă și cu mult sânge rece, la început de turneu. Poate și pentru că absentează Serena. Cu Angelique va fi o mică finală a "Campioanelor", dacă amândouă dau tot ce pot, ne putem aștepta la meciul WTA al anului. Keys nu s-a putut calma, Simona i-a întors toate mingile teren, astfel că a intervenit frustrarea.

  *OFF TOPIC Am venit pe Republica odată cu deschiderea platformei, apreciind, în principal, deschiderea arătată (pentru necenzurarea comentariilor) și, practic, încrederea în useri. Dar asta înseamnă că și criticile și sugestiile erau, subînțeles, bine venite și încurajate tacit. Fiind fără cenzor, ca user îți asumi și tu un anumit auto-control, pentru că scopul nimănui de aici nu pare să fie baia în albia de porci, ci dezbaterea. Ba chiar am observat evoluții la unele semnături. Au lăsat înjurăturile și au mesaje cât se poate de argumentate și mai îngrijit redactate. În ultima vreme am observat însă și reintroducerea "Aprobării" mesajelor și după upgrade-ul la server, mi-au dispărut, firesc, două comentarii. Unul era critic, altul, culmea! eram de acord cu autorul, dar nu a fost înțeles de cenzor. Neavând sistem de feed back mai direct, vă sugerez următorul sistem. Toți userii sunt green până când înjură. Atunci primesc un avertisment, pe mail. La a treia abatere, ban. Simplu. Acest mesaj este ultimul, până la desființarea cenzurii care nu are rost pe această agoră. Statistic, cred că sunt 99,99% mesaje care nu necesită moderare și nici nu vă dați seama cât contează sentimentul și libertatea cuvântului. Pentru restul care contravin și care sunt într-o zdrobitoare minoritate, nu trebuie băgat pumnul în gură tuturor. Voi citi în continuare Republica, fidel ca și până acum, dar nu voi mai comenta, în semn de protest pentru uriașa greșeală cu introducerea cenzurii. Cred că era o comunitate care se dezvolta într-o direcție bună. De ce să repari ceva, dacă nu e stricat?
  • Like 0
  • @ Venom
   Să știți că ar trebui să vă gandiți mai degrabă la o defecțiune tehnică, nu la cenzură. Nici nu vă dați seama câte probleme pot să apară și câtă muncă e în spatele întreținerii unei platforme online.
   • Like 0
  • @ Ligia Marina Enachioiu
   Venom check icon
   Se pare că "tehnologia" a avut ceva numai cu mesajele mele. Dar, pur și simplu nu vreau să mai insist. Pentru că, până la urmă, cu toții vrem să meargă bine acest proiect, www.republica.ro, direct sau indirect. Și echipa care își ia salariile, și userii. Suntem de aceeași parte a baricadei - ei (și) pentru un loc de muncă, dar și pentru că vor să demonstreze că că se poate și altfel, noi pentru un conținut de calitate și un spațiu online respirabil. Pentru mine, este unul dintre puținele site-uri de conținut, nemanelizat, care nu face din furtul de click-uri prin orice mijloace și poze decoltate cârlige pentru audiență. Dar quality oblige: dacă tot mi s-a spus că sunt special și cu boii acasă ca user al Republica.ro, că am un anumit profil de ce sunt tratat ca un copil care are nevoie de cenzor ca să se exprime? Susțin în continuare scoaterea aprobării pentru comentarii, dând credit mediului și libertății de exprimare, în principal, prezumției de educație. Așa să fie format spațiul Republicii, direct de opiniile, argumentele care obligă userii la comportament civilizat, pe site. Prin auto-adaptare adică, nu formatat de persoana a treia.
   • Like 0
  • @ Venom
   De acord cu dvs. Dar mie mi se pare clar că nu există cenzori, orice întârziere se datorează dificultăților tehnice, care vă asigur eu se întamplă și "la case mai mari", adică companii de high tech. Dacă îmi permiteți o observație? De ce vă semnați Venom și de ce autorii articolelor se semnează cum îi cheamă, pun oamenii și poze...De ce acest pseudonim, dacă e „pe bune”?... Pe mine mă poate “lua cineva de guler” la o adică pentru ce am scris...dar pe dvs „identity unknown”...??
   • Like 0
  • @ Ligia Marina Enachioiu
   Venom check icon
   Pentru că suntem pe internet și amândoi avem dreptul să dezvăluim cât considerăm necesar din viața privată, cui vrem. Iar autorii articolelor sunt la serviciu și locomotive, că nu pot să le spun vedete că aș jigni, vedetă e Irinel Columbeanu, nu CTP. Ei își asumă prin definiție statulul și identitatea de ziariști, credibilitate și popularitate. Contul de Facebook e, uneori, o obligație de serviciu. Și, la fel, autorii dacă nu s-ar semna, probabil că ar pierde cititori și căutări pe Google, în unele cazuri. Eu ca user dacă îmi construiesc o identitate falsă Ion Popescu și pun o poză nereală, credeți că ceea ce scriu devine mai plin de sens? Sau că mă puteți verifica, în afara unui chat video, dar și acela poate fi trucat. Apoi, eu îmi permit inclusiv puțin role play, dar să fiu și foarte serios în ceea ce scriu (chiar dacă mă poate chema Gigi Becali și am ca poză oaia, la profil). În general, numele și pozele pe internet sunt ca Wikipedia, pot fi editate de oricine și niciodată o sursă de încredere.
   • Like 0
  • @ Venom
   Eu am văzut un dramaturg care scrisese împotriva extremiștilor islamici. Deși "tot Internetul" cu identități mai mult sau mai puțin “dezvăluite” vuia în susținerea opiniilor exprimate, extremiștii s-au dus direct și i-au dat cu satârul în cap scriitorului. Dacă vă uitați la CNN se spune: “o telespectatoare, Jenny O’Brien din Pittsburgh Pennsylvania, profesoară de 40 de ani a exprimat următoarea opinie”(și profesia, nu?). Cu siguranță nu s-ar cita un pseudonim sau o identitate incertă. Depinde acum cât de serioși vrem să fim, nu?
   • Like 0
 • Teo check icon
  Dle Cristian Tudor Popescu ce este cu exprimarea asta? 'iapa salbatica'. Nu poti sa iti exprimi punctele de vedere fara a o jigni pe adversara Simonei? Ce denota asta despre dumitale? Astfel de exprimari sunt parte din problemele Romaniei si romanilor, notiunea ca este justificat sa jignesti pe cineva cu care ai divergente de opinie. Astfel de exprimari nu au ce cauta in spatiul public, nu atunci cand in articolele tale sugerezi ca te-ar interesa viitorul Romaniei, nu atunci cand esti formator de opinie. M-as bucura sa vad o reformulare si implicit editare a acestui articol in aceasta privinta.
  • Like 1
  • @ Teo
   Daca nu gresesc, cred ca orbitoarea corectitudine politica va face, domnule Teo, sa decretati fara rest: iapa salbatica e o insulta! Dicolo de faptul ca prestatia in teren a domnisoarei Madison Keys aminteste de unduirile ferme si adesea gratioase ale acestui superb si puternic animal salbatic, (validand metafora domnului CTP), a cauta doar conotatiile negative atrase de "iapa salbatica" pare tendentios. Daca ar fi dorit s-o jigneasca pe MK, dl. CTP ar fi putut folosi termeni mult mai consacrati in limba romana cum ar fi catea, scroafa, vipera, etc. Mi se pare fortata din partea dvs, contorsionarea sofismului iapa salbatica=insulta catre pelteua trista a "problemelor Romaniei si a romanilor" (care, de data asta, din pacate, ascunde mult adevar). Altminteri, in continuare asi dori sa vad cum caprita Simona o hipnotizeaza pe serpoaica Cibulkova si o inchide-n colivie pe acvila Kerber.
   • Like 3
  • @ N Cojocaru
   @N Cojocaru # Foarte frumoasa replica. Si binevenita!
   • Like 0
 • Bună seara!
  Domnule Popescu, deşi comentariul meu nu se referă la articolul de față, n-am găsit alt prilej de a vă ruga să ne oferiți un "top personal" al celor mai bune scrieri SF&F (romane, nuvele, povestiri scurte etc.). Am văzut topul producțiilor cinematografice SF&F şi mă gândeam că cititorii Republicii şi ai dumneavoastră în mod special s-ar bucura enorm dacă le-ați oferi acest "top", care în ultimă instanță nu reprezintă altceva decât nişte "recomandări" venite din partea unui bun cunoscător al literaturii de anticipație...
  P.S. Am citit de curând volumul "Planetarium" (ediția princeps!) şi m-am gândit să vă adresez această rugăminte! În speranța că veți citi comentariul meu, vă mulțumesc anticipat şi aştept cu nerăbdare "topul"!
  • Like 2
 • Tudor check icon
  Simona a speculat corect tendinta lui Keys de a se bate singura si a jucat doar cat sa tina mingea in joc, din moment ce Keys sigur urma sa greseasca mai devreme sau mai tarziu. Acestea fiind spuse, in momentul in care Keys o sa invete sa aiba rabdare nu stiu zau cine o mai bate...
  • Like 1
 • Ca de obicei, HAI SIMONA, indiferent de ce-o fi!
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult