Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Simona, un rol bun într-un film horror

Simona Halep - 2022

Foto: Getty Images

Deși am văzut meciul în reluare și știam rezultatul, n-am putut să nu mă îngrozesc. Simona s-a aflat în una dintre cele mai împuțite situații din tenis, nu numai pentru că serviciul ei a fost, potrivit propriei expresii, „de rahat”.

Conducând cu 6-2, 4-2, a pierdut, în câteva secunde, contactul cu mingea. N-a mai simțit-o plin în rachetă. Și e destul să greșești neforțat de 3 ori la rând pentru ca jocul să-ți intre într-o oscilație periculoasă.

Așa ceva se poate întâmpla și celor mai mari jucători. Iar dacă se nimerește să ai în față o „agățătoare” de tenacitatea Viktorijei Golubic, ai încurcat-o. Simțind nesiguranța Simonei, elvețianca a dat drumul la picioare și a trimis înapoi un număr impresionant de mingi.

Teoretic, răspunsul la asta e atacul, asumarea frecventă de lovituri decisive. Dar ce faci când nu mai stăpânești îndeajuns mingea ca să-ți și intre? „Ce să fac? Nu știu ce să fac!”, a strigat Simona spre Adi Marcu, cât se poate de sinceră, în vreme ce pierdea punct după punct. Ceva totuși a făcut: a dat cu racheta de pământ, de a sărit doi metri.

Evoluția scorului a fost dureroasă. După ce a cedat setul cu 5-7, Simona l-a început cu break pe al doilea. Apoi iarăși n-a putut să-și câștige serviciul și Golubic s-a dus la 3-2. A urmat un ghem lung și crâncen, pe care nu știu cum a reușit până la urmă Simona să și-l adjudece (nici ea nu cred că știe).

Viktorija a contrat-o iarăși, nemiloasă, cu alergarea și reverul tăiat cros: 4-3. Servește Simona și se face 0-40. Sunt rarisime pozele de joc ca aceasta, pe care le-am văzut vreodată, și din care jucătoarea aflată în corzi să revină.

Dintr-odată, Simo parcă s-a limpezit la față și a făcut trei puncte imparabile. Golubic a mai avut încă o minge de 5-3. Simona s-a adunat și a anulat-o și pe asta.

La 4-4 s-a produs ceea ce ar putea fi mingea anului, de până acum, în tenisul feminin. Golubic își ia inima-n dinți și atacă perfect, scoțând-o pe Simona din teren în dreapta, în stânga, și iarăși în dreapta. Plasează apoi o minge pe reverul Simonei, la peste 5 (cinci) metri de ea, și ocupă fileul.

O să revăd ce-a făcut atunci Simona poate de 10 ori, ca să înțeleg cum a fost posibil să înghită în sprint această distanță uriașă, și să frâneze pe vârfuri, în fracțiunea de secundă de echilibru reușind să arunce numai din brațe, fără corp, o minge plouată pe tușa din dreapta elvețiencei înmărmurite. 

Cu o minge, la 5-4, care a prins vinclul liniei de fund, norocoasă (dar o vorbă în tenis spune că tușa poți s-o muști doar dacă joci la tușă, cu curaj), Simo a învins în acest meci cum numai marii campioni știu s-o facă, atunci când nu le merge jocul.

Și încă ceva, poate mai important, după nefericitul an 2021: dorința și voința de victorie ale Simonei Halep au rămas intacte.

Articol publicat și pe gsp.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult