Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Simona, un rol bun într-un film horror

Simona Halep - 2022

Foto: Getty Images

Deși am văzut meciul în reluare și știam rezultatul, n-am putut să nu mă îngrozesc. Simona s-a aflat în una dintre cele mai împuțite situații din tenis, nu numai pentru că serviciul ei a fost, potrivit propriei expresii, „de rahat”.

Conducând cu 6-2, 4-2, a pierdut, în câteva secunde, contactul cu mingea. N-a mai simțit-o plin în rachetă. Și e destul să greșești neforțat de 3 ori la rând pentru ca jocul să-ți intre într-o oscilație periculoasă.

Așa ceva se poate întâmpla și celor mai mari jucători. Iar dacă se nimerește să ai în față o „agățătoare” de tenacitatea Viktorijei Golubic, ai încurcat-o. Simțind nesiguranța Simonei, elvețianca a dat drumul la picioare și a trimis înapoi un număr impresionant de mingi.

Teoretic, răspunsul la asta e atacul, asumarea frecventă de lovituri decisive. Dar ce faci când nu mai stăpânești îndeajuns mingea ca să-ți și intre? „Ce să fac? Nu știu ce să fac!”, a strigat Simona spre Adi Marcu, cât se poate de sinceră, în vreme ce pierdea punct după punct. Ceva totuși a făcut: a dat cu racheta de pământ, de a sărit doi metri.

Evoluția scorului a fost dureroasă. După ce a cedat setul cu 5-7, Simona l-a început cu break pe al doilea. Apoi iarăși n-a putut să-și câștige serviciul și Golubic s-a dus la 3-2. A urmat un ghem lung și crâncen, pe care nu știu cum a reușit până la urmă Simona să și-l adjudece (nici ea nu cred că știe).

Viktorija a contrat-o iarăși, nemiloasă, cu alergarea și reverul tăiat cros: 4-3. Servește Simona și se face 0-40. Sunt rarisime pozele de joc ca aceasta, pe care le-am văzut vreodată, și din care jucătoarea aflată în corzi să revină.

Dintr-odată, Simo parcă s-a limpezit la față și a făcut trei puncte imparabile. Golubic a mai avut încă o minge de 5-3. Simona s-a adunat și a anulat-o și pe asta.

La 4-4 s-a produs ceea ce ar putea fi mingea anului, de până acum, în tenisul feminin. Golubic își ia inima-n dinți și atacă perfect, scoțând-o pe Simona din teren în dreapta, în stânga, și iarăși în dreapta. Plasează apoi o minge pe reverul Simonei, la peste 5 (cinci) metri de ea, și ocupă fileul.

O să revăd ce-a făcut atunci Simona poate de 10 ori, ca să înțeleg cum a fost posibil să înghită în sprint această distanță uriașă, și să frâneze pe vârfuri, în fracțiunea de secundă de echilibru reușind să arunce numai din brațe, fără corp, o minge plouată pe tușa din dreapta elvețiencei înmărmurite. 

Cu o minge, la 5-4, care a prins vinclul liniei de fund, norocoasă (dar o vorbă în tenis spune că tușa poți s-o muști doar dacă joci la tușă, cu curaj), Simo a învins în acest meci cum numai marii campioni știu s-o facă, atunci când nu le merge jocul.

Și încă ceva, poate mai important, după nefericitul an 2021: dorința și voința de victorie ale Simonei Halep au rămas intacte.

Articol publicat și pe gsp.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din păcate vorbim de ea la un WTA250, sărind peste 2 WTA500 posibile înainte de AUSOpen. Nu cred că strategia e bine aleasă, chiar dacă câștigă turneul. Păcat de talentul ei...
  • Like 0
  • @ Valentin Cornaciu
   Eu cred ca strategia este foarte buna. De ce ? Simona vine dupa o pauza mare competitionala si avea nevoie de cat mai multe meciuri in picioare. La un turneu mai puternic risca sa fie eliminata premetur din competitie tocmai ptr. ca adversarele erau mai puternice iar ea nu stia nivelul formei sportive in care se afla, Asa are cinci meciuri jucate si multe victorii ceea ce ii aduce si un moral bun , caci se stie victoriile aduc victorii. Pana la urma ea si staful ei stiu cel mai bine ce este de facut. Sa-i uram succes la A.O. Open.
   • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult