Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Simona, „în reluare”

Bacsinszky-Halep, un meci greu de privit.

De la prima minge, Simona a fost într-o stare numită, în jargon, „în reluare”. Nu știu exact de ce, din cauza căldurii și umezelii de la Miami sau a unei stări fizice și psihice proaste, a făcut un număr impresionant de greșeli, nu numai neforțate, dar și pasive, cvasistatice.

Umerii căzuți, picioare „grele”, privire ștearsă. După un prim set confuz, câștigat mai degrabă pe greșelile cu dreapta uneori penibile ale Timeei Bacsinszky, eram mai îngrijorat decât dacă l-ar fi pierdut. Așa cum mă temeam, jocul ei s-a degradat de la ghem la ghem, fără să văd vreo încercare de a-și aduna mintea și corpul.

Simona arăta ca un soldat care a primit o veste foarte rea de acasă chiar înainte de bătălie și nu-i mai pasă dacă moare sau trăiește.

Ultima intervenție a lui Darren la bancă a fost de-a dreptul tristă: nici măcar el nu putea să-i dea Simonei determinare și vlagă.

Păcat, pentru că era un meci de câștigat în mod normal.

Frumos gestul elvețiencei Timea de la final: a spus că e originară din Satu Mare și a mulțumit în românește românilor, ca să ne mai îndulcească amarul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu vă mai luați de dl. CTP. este un analist echilibrat f.bine informat și cu punctul pe ”I”. Am mai scris și eu ca un simplu spectator iubitor de tenis despre jocul Simonei. Cineva făcea observația că ”e grea celebritatea”, cred că o bună parte din eșecurile de acuma din jocul ei se datorează și efectului de ”primadonă”. Contează foarte mult și educația celor șapte ani de acasă, caracterului fiecăruia dintre noi cum ne manifestăm când suntem încolțiți. Modestia ține de acești doi factori, care te pot scoate din dificultate. Dacă te crezi prea bun și nu te mai antrenezi ca înainte și mai ales nu te preocupă să-ți ridici nivelul de joc în permanență, alții care vor face acest lucru te vor lăsa în urmă fără drept de apel. Am rugat-o de mai multă vreme pe pagina ei de FB. să apeleze la specialiști pentru a-și găsi echilibrul psihic în situații dificile. Djokovici a declarat că succesul lui atunci a devenit constant când a scăpat de aceste probleme psihice care pot apărea la majoritatea sportivilor de performanță în orice sport. O iubim pe Simona, este o mică stea și este normal să dorim să fie cât mai strălucitoare.
  • Like 1
 • Stimate d-leC.T.Popescu, va apreciez si condeiul si experienta dv, in ale tenisului,dar,ma tem ca in cazul Simonei noastre, doar dorinta dv. ca bun roman ce vreti sa avem si sportivi cu rezultate marete, ati exagerat, sperand ca jocul ei va fi mereu in crestere.Trebuie sa fim onesti si sa recunoastem ca Simona la ora actuala nu merita locul doi,iar dupa parerea mea, acest loc a fost prins conjunctural,Ma uit la tenis de zeci de ani si am vazut cum a evoluat acest joc. Acum, in tenisul feminin mondial sunt multe jucatoare care se pot clasa usor in primele 15 locuri si care o intrec pe Simona lejer.Simona are multe de pus la punc privind jocul in general ,si in mod special la psihic trebuie lucrat, si o alta atitudine fata de antrenori.As dori sa revina cel putin in primele 5 locuri, dar cred ca acest lucru nu se va intampla,Regret.
  • Like 1
 • Un copil a ajuns în primii zece din lume. Firesc, acasă, o importantă parte a populației o urăște. Acea parte educată la procesul etapei și OTV. O populație care îl declară pe Ponta mai mare intelectual ca Eminescu. Nu se uită la forehand sau al doilea serviciu, ei analizează cum ține capul când vorbește antrenorul și spun că nu e bine. Ei știu cum se ține capul. Spun că ar trebui să se retragă, de parcă în lume ar trebui să existe doar trei sportivi la fiecare sport, cei de pe primele locuri. Știu ei ce face Simona noaptea. Ei știu totul despre ceilalți. Ei se pricep la tot. Tot ei cred că Ponta e un intelectual mai important decât Eminescu. Au dreptul să creadă asta.
  • Like 0
  • @ Marian Sasaran
   Stimate domn or sti ei totul despre ceilalti sau nu, dar dumneavoastra in mod sigur nu stiti nimic despre ce vorbiti.
   • Like 0
 • Eu vad sport de multi ani.in anii '70 jucam tenis la tara cu "rachete" din scânduri pentru ca vedeam tenis si imitam...Ce vedem acum...Spun unii ca CTP are ceva cu ea ,ca nu avem dreptul sa o judecam pentru ca s-a ridicat pe banii tatălui.Pe Connors ,Smith,Ashe ,Navratilova nu i-a criticat nimeni? Ce vedem la ea: cum isi tratează antrenorii, cum dupa ce adversara ii administrează cate o mingie maiastra iese iremediabil din "schema"...s.a,m.d.
  • Like 0
 • check icon
  Intre psihic si trup exista o legatura inseparabila. Doar in caz de abuz, omul rupe mintea de trup pentru a diminua suferinta. Dar inainte ca trupul sa cedeze, o face mintea. Mintea primeste semnalul oboselii si are toata libertatea de a reactiona (cedeaza) sau de a raspunde (accept provocarea si gasesc resurse in caracterul meu). Dar pentru asta e nevoie de o pregatire mentala in care sa dezvolt puterea psihicului in situatii limita. Aceste situatii limita antrenate au darul de a descoperi valentele puterii psihice atat de necesare in situatii de epuizare fizica. Altfel, psihicul cauta mecanismele de coping in situatii de suferinta. Dar aceste mecanisme de coping nu te fac invingator.
  • Like 0
 • Emil check icon
  Total de acord, dle CTP. Ramine marele ei handicap - ce faci cind nu iti merge jocul. Vor fi mereu zile de astea. Toti le au, dar au invatat sa le gestioneze. Simona e-n cautare inca.

  In meciul cu Timea mi-a dat din nou senzatia ca devine incapatinarea o domina. Si se accentua pe masura ce meciul avansa. De pe jumatea setului 2 am sesizat chiar resemnare.

  Cred ca ea stie bine de aceste neajunsuri si spera ca un om calm ca Darren, pe care il respecta, o va ajuta sa treaca hopul. Ea insa trebuie sa se ajute prima. Odata ce va face asta, vor veni vremuri tare bune pentru Simona.
  • Like 0
 • e-vis check icon
  Deocamdata, atat poate, fizic. Se simtea de cand a intrat in teren, ca Simona avea o problema, mie mi s-a parut fizica, o simt de mult cand e fizic 'obosita'. Nu ati fost singurul care a 'intuit' ca va pierde meciul. 'Limitele' ei fizice pot fi depasite, dar trebuie gasit modul in care se poate face asta - un alt preparator fizic?(nu l-am mai vazut de mult pe Teo alaturi de ea) sau rezolvarea unor probleme de sanatate-respiratie? capacitate pulmonara? Probabil o solutie se va gasi totusi, nu cred ca va renunta asa usor la visurile ei.
  • Like 0
 • Iuliu check icon
  Care Plan B !?
  - caldura si umezeala a fost pentru ambele jucatoare, nu doar pentru Halep…
  - Bacsinszky a avut doua meciuri anterioare mult mai dificile si mai lungi decat Simona
  - jucatoarea mai tanara si cu resurse fizice teoretic mai mari ar fi trebuit sa fie tot Halep; a fost exact invers
  - relationarea cu Cahill (re)intra in impas; in momentele foarte critice, Simona pare sa revina la autosuficienta, aroganta si lipsa reala de respect care au dinamitat colaborarile cu fostii antrenori
  - in afara de trantitul violent de pamant al rachetei, Halep nu detine (inca) mijloace de real control mental al momentelor de stress maxim
  - in continuare, are mari probleme cu mijloace tehnice de baza: stopul la fileu, urcarea in atac, alternanta fata-spate, slice-urile, etc
  - serviciul doi, inaccepatbil de slab, la acest nivel
  - prima conditie sa poti folosi beneficiul extraordinar al experientei unora precum Cahill, Ruzici, Tiriac este sa fii dispusa sa recunosti cate mai ai de invatat si sa te intorci pe teren cu umilinta; dar nu capul plecat, precum mai tot meciul de ieri din sfertul de la Miami ...
  • Like 3
 • Toti din jurul Simonei vor ca ea sa castige, sa lupte, sa fie campioana. Dar ea, oare ea mai vrea ceva de la tenis? Dupa cum se comporta, dupa cum se misca pe teren am impresia ca nu mai doreste decat s-o lase toata lumea in pace, in frunte cu Cahill care e un profesionist adevarat si ar face bine sa nu-si mai piarda vremea cu dispozitiile oscilante si imprevizibile ale Simonei Halep. Nu stiu daca va mai fi vreodata capabila sa treaca peste aceste blocaje mentale care par a se declansa automat in anumite situatii aparent complet neasteptate. Nu se mai intelege nimic din atitudinea ei daca mai are cineva nervi sa mai inteleaga ceva.
  • Like 2
 • La nici una dintre interventiile antrenorului Simona nu i-a aruncat vreo privire. Macar un flash pentru un schimb de incredere si validare a dialogului, cred ca asa ar fi fost normal. Simona s-a comportat de parca il asculta pe Darren la radio. Nu critic, doar observ. Pacat. In rest, e un film pe care l-am mai vazut. Ca sa inchei pozitiv, imi place cum joaca Monica Niculescu, chiar si atunci cand nu castiga.
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult