Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sindicalist din Poliție: Operatorul de la 112 nu are acces la internet și este singur pe o tură de 24 de ore. Problemele din Poliția Română care pot provoca noi tragedii

Foto: Inquam Photos

34 de ore au trecut din momentul în care părinții Alexandrei l-au sunat pe șeful de post din Dobrosloveni să îi spună că le-a dispărut fiica până în cel în care polițiștii au intrat în casa lui Gheorghe Dincă. 19 ore a durat ca „oamenii legii” să găsească locul din care adolescenta a implorat la 112 să fie ajutată. Iar curajul a fost irosit, minut cu minut, de oamenii și de sistemul de urgență care ar fi trebuit să o salveze.

Cazul de la Caracal a scos la iveală, în ultima săptămână, problemele copleșitoare pe care le au Ministerul de Interne și sistemul 112. Cosmin Andreica (foto), liderul Sindicatului Polițiștilor Europeni „EUROPOL”, vorbește pentru Republica.ro despre disfuncționalitățile 

dintr-un sistem excesiv politizat, în care la conducerea inspectoratelor de poliție ajung, prin împuternicire, persoane care au picat examenele profesionale. Disfuncționalități care, deși nu diminuează responsabilitatea individuală a tuturor celor implicați în cazul de la Caracal, pot provoca oricând alte tragedii. 

Protest Caracal

Avem o singură patrulă de ordine publică la un oraș cum este Caracalul, care este și pedestră. Puțini au fost cei care au sesizat că primii polițiști care au verificat adresa acelei persoane de pe cartea de vizită au mers pe jos, pentru că autospecialele cumpărate noi de către minister sunt la cheremul șefilor, ca mașini de serviciu și patrulele operative sunt nevoite să meargă pe jos. În fiecare dintre aceste ipostaze s-au pierdut minute extrem de importante”, acuză Andreica. În ziua în care polițiștii ar fi trebuit să scotocească tot județul în căutarea Alexandrei, adjunctul IPJ Olt era plecat să asiste la prezentarea bilanțului poliției orașului Scornicești.

O dispariție este greu de reclamat într-o comună, deoarece la ora 16:00 postul de poliție se închide. Deși nu scrie nicăieri că polițiștii trebuie să aștepte 24 de ore să rezolve cazul, plângerea poate fi înregistrată oficial de abia a doua zi, odată cu redeschiderea postului de poliție. „Noi am tot sesizat CSAT pe chestiunea asta, iar răspunsul președintelui României a fost că nu reprezintă o problemă de siguranță națională, ci reprezintă un atribut organizatoric al MAI de a planifica polițiștii pe toată durată de 24 de ore în serviciu”, spune Cosmin Andreica.

În secțiile de poliție „majoritatea polițiștilor nu au acces la internet, așa cum nu are nici operatorul de la 112”, declară sindicalistul. „De ce nu avea acces operatorul 112 din Olt la o hartă Google Maps? În momentul de față, în Poliția Română, justificarea sau explicația dată de cei de la Doi și-un sfert (n.r. Direcția Generală de Protecție Internă ) este că internetul reprezintă un risc iminent la securitatea rețelelor. Motiv pentru care nu permit instalarea accesului la internet pe calculatoarele și laptopurile din rețeaua intranet. Singurii care au acces la internet sunt șefii, care, în afară de calculatorul pe care îl au conectat la rețea, mai au un alt calculator. Trebuie să permiți polițistului să aibă acces la toate căile necesare de informare și comunicare. Acel intranet la care are acces nu are nicio legătură cu rețeaua www, nu are acces către nicio sursă deschisă, Google sau Facebook. Chiar și FBI a recunoscut că 70% dintre informațiile pe care și le ia provin din surse deschise. De pe o hartă Google, poți să te duci să te duci pe o stradă să te uiți la culoarea caselor sau să cauți mai în detaliu”, susține el.

În majoritatea județelor din România, polițistul de la 112 este singur pe tură, iar o tură durează 24 de ore, spune Andreica. „În 35 de județe din România, operatorul 112 este singur câte 24 de ore. Dacă merge la toaletă, trebuie să meargă cu ușa deschisă, pentru ca, în cazul în care sună telefonul, să răspundă în 3, 6 sau maximum 9 secunde. Peste 9 secunde, polițiștii trebuie să aibă o justificare. Dacă i se face rău sau leșină, nimeni nu va ști că acolo este un om care zace pe podea. E vorba de incompetența șefilor în a gestiona un astfel de serviciu, în mod normal, ar trebui să fie minimum 2 polițiști care să lucreze pe tură în această structură”, susține acesta.

Operatorul 112 se află în sediul inspectoratului județean de poliție, care se găsea în cazul tragediei de la Caracal în Slatina. Însă, mai mult decât atât, operatorul nu are, potrivit sindicalistului, „posibilitatea tehnică de a transfera apelul dispeceratului din altă localitate, fără a-i închide telefonul celui care sună la 112”. „După discuția cu apelantul, operatorul transmite informațiile obținute la dispecerul din localitatea respectivă, iar dispecerul de acolo ia legătura cu persoana, atunci când nu identifică locația pe baza informațiilor primite. Varianta ideală este ca atunci când sună cineva la 112 să spună: se întâmplă ceva în blocul x, pe strada y, la apartamentul z. Informația este transmisă la dispecer și dispecerul trimite echipa din teren. Dacă nu identifică locația, dispecerul contactează direct victima sau martorul”, explică Andreica.

Ce se întâmplă însă atunci când victima a fost răpită și nu știe unde se află, așa cum a fost în cazul Alexandrei? „Nu există niciun fel de scenarii posibile sau ipotetice, pe baza cărora să fie pregătiți nici dispecerii de la 112, de la STS, nici polițiștii care preiau apelurile 112. Nu există absolut nimic, a fost o indolență totală din partea conducerilor Inspectoratelor de Poliție pe acest subiect. Operatorii 112 nu participă la niciun fel de ședințe de consiliere psihologică”, susține acesta.

În opinia sa, nivelul de deprofesionalizare din Poliția Română este uriaș. „Nivelul de prostituție profesională, pentru că este un termen pe care îl folosesc mulți colegi, deja, a ajuns la un asemenea grad încât nu mai contează ce vechime ai în Poliție, care este backgroundul tău sau istoricul tău în diferitele specialități. Pe baza pilelor, a cunoștințelor, în mod arbitrar și subiectiv, fiecare polițist poate să ocupe orice funcție din cadrul unui inspectorat de poliție județean”.

Acesta acuză că practica provizoratului în funcțiile de conducere le dă politicienilor pârghiile pentru a-și exercita controlul asupra poliției și a produs obediență în sistem.

„Trebuie făcute schimbări masive de sus în jos: 70% din funcțiile de conducere sunt ocupate prin împuternicire. Avem șefi care au picat concursul pentru postul de inspectori șefi, au luat nota 3 și 4 la concurs, iar după câteva zile au fost împuterniciți pe acele funcții și conduc Inspectorate de Poliție. Una dintre situații era chiar la Olt. Vorbesc despre inspectori șefi. Dar la nivel de șefi de servicii sau șefi de birouri, asemenea cazuri sunt mult mai multe”, spune Cosmin Andreica.

Chiar Direcția Generală Management Resurse Umane din MAI are pe postul de director general un împuternicit, iar problema durează de ani de zile. „Am avut această plecare masivă a polițiștilor din sistem, primii vinovați au fost cei de la resurse umane pentru că aveau dosarele de personal, știau câți pleacă și ar fi trebuit să venim cu promoții mai numeroase de elevi încă de acum 7-8 ani, ca să acoperim deficitul. Nu s-a întâmplat peste noapte că au dispărut 15.000 de polițiști din sistem și au apărut 10.000, care au fost luați de pe stradă, au dat un examen, și după ce au promovat acel examen cu „X”, „0”, test grilă, au primit o uniformă, un pistol și au fost trimiși să aplice legea. Pentru că asta s-a întâmplat. Au ieșit mii de oameni din sistem în decurs de 2 ani zile din cauza instabilității politice și a amenințării cu privire la modificarea condițiilor de pensionare. Și atunci deși foarte mulți mai voiau să rămână în sistem, dar de frica instabilității au ales să plece. Avem 15.000-18.000 de persoane deficit din sistem”, mai spune Cosmin Andreica.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și totuși, eu nu am văzut / citit nici un argument pentru care vârstă de pensionare este de 45 ani !!! Cu 20 de ani mai devreme decât restul cetățenilor care trebuie să aibă stagiu de cotizare de 45 de ani pentru a nu fi penalizați ! Este ilogic că pe de o parte statul consideră că după 45 de ani un angajat nu mai poate face față în MAI/MAN iar pe de altă parte îi reangajează după pensionare tot în MAI/MAN ...dar statul roman nu respectă de mult timp CONSTITUȚIA ROMÂNIEI : unii cetățeni sunt scutiți de impozite, alțora li se asigură pensii după doar 20-25 de ani vechime in munca , altora pensii aleatorii fără legătură cu contributivitatea, altora indemnizații speciale, ... INCREDIBIL !!!
    • Like 0
  • Halal sindicat.
    Cum motiveaza sindicatul munca singur in tur[ de 24 de ore?
    Ce parere are ITM privind acest sistem de mnunca in aceste conditii!
    • Like 2
    • @ Vasile Magiar
      ITM nu are competente in zona MAI. Serviciile de inspectia muncii din cadrul structurilor militare si cu caracter special din cadrul MAI sunt asigurate de unitati de specialitate proprii ale respectivelor structuri. Care sunt, probabil, la fel de politizate si ne putem imagina cum isi desfasoara activitatea de control.
      • Like 2
  • Ca trebuie să fie mai mult de unu pe tura e clar. Dar chestia cu 24 de ore sta cam asa: ei lucrează 24 cu 72 de ore libere pentru ca, sunt convins, asa vor. Ar putea lucra 12 cu 36 sau chiar 8 cu 24, dar atunci ar însemna să treacă mai des pe la lucru, ceea ce nu le convine. Dealtfel pe Codul Muncii o tură de 24 de ore e ilegală (maxim 12 ore) dar Codul nu se aplica salariaților MAI. Cred ca asta ar fi o prima măsură simpla: turele de maxim 12 ore. Programul e acelasi, dar altfel reacționează un om după 12 ore de muncă decât după 24.
    • Like 2
  • Politizarea, politrucii și mafia creată de către acești nenorociți, acestea sunt cauzele dezastrului instituțional!
    Vă spun din propria experiență faptul că, spre exemplu, procurorul care a mușamalizat o rubedenie timp de trei ani, i-a scris greșit numele în toate documentele oficiale - chiar și după ce l-am atenționat în scris, prin documente oficiale, a înregistrat la judecătorie dosarul pentru atacarea ordonanței, în numele meu, pe baza unui document fals - constatat și de către proc. curtii de apel, mi-a răspuns la plângerea împotriva grozăviei lui cu trei zile înainte ca plângerea mea să ajungă la parchet, iar cesemeul nu a găsit nicio urmă de vinovăție... Procurorii sunt numiți în funcție, unii și după ce au obținut o diplomă prin sistemul mafiot, milițienii sunt numiți doar de către politruci, rămânând datori, cum de altfel sunt datori toți șefii tuturor instituțiilor statului corupt. Această haită de partid este datoare celor ce le-a oferit funcțiile și privilegiile, deopotrivă cu mușamalizarea abuzurilor unșilor din toate instituțiile prin sistemul politic mafiot .
    Milițienii sunt parte a sistemului mafiot, iar lipsa lor de reacție este doar complicitate, neputând fi găsite scuze pentru că angajații ar fi lipsiți de fonduri...
    Nu-ți place, pleacă, ia atitudine, nu te transforma în slugă, tov. milițian! inclusiv ăștia din sindicat.
    Job-ul lor este să apere legea și cetățeanul, chiar cu prețul vieții, că de aceea sunt înarmați, iar nu să se constituie în cârdășii cu interlopii; fiind evident faptul că dacă angajații statului nu s-ar fi înhăitat cu infractorii, ar fi aplicat legea și nu ar fi luat șpăgi, România nu ar fi fost acum patria hoților. Să nu uităm că timp de doi ani partidul hoților, al analfabeților funcționali și al abuzatorilor a fost condus de către un infractor condamnat; pe lângă faptul că acesta a condus și statul. Niciun milițian nu a demisionat, nu a protestat, cum nici magistrații vânduți nu au făcut-o, alături de tembeliziunile de partid, iar acum trebuie să plângem alături de cei care trec prin drame inimaginabile, doar pentru că partidul hoților și-a creat o aură printre profitorii complici. Și, cel mai grav, este faptul că nemernicia mediatizată acum este doar o neînsemnată parte a dezastrului instituțional național, o mică fărâmă a suferințelor cetățenilor acestei țări.
    Jos hoția! Jos mafia politică! Jos cu infractorii din poliție și justiție! apărați în continuare de către Netejoru și alți numiți în funcții plătite cu sume inimaginabile...
    Eu nu am purtat arma în mână în 1989 pentru ca jigodiile, curvele, analfabeții și infractorii să conducă statul, încasând sume de bani care nu au nicio legătură legătură cu importanța muncii prestate. dacă statul a dat chix, înseamnă că toți ”specialii” fură banii, nu și-au făcut datoria, fiind complici la hoție și fraudă. Viorica este o unealtă hidoasă a mafiei care spoliază țara, iar eu nu vreau să fiu complicele acestora!
    • Like 3
  • raimond check icon
    10 August se apropie. 10 August ar trebui sa fie ziua nationala a Romaniei.
    • Like 2
  • Casargoz check icon
    A auzit cineva in tara asta de SMS la 113 :)? In belgia exista locatie pentru sms, si in romania conform celor raportate:
    Member States reported that the alternative means of access allows the location of the users. SMS user location is available in Austria, Belgium, Finland, Luxembourg, Romania, Slovenia, Sweden and United Kingdom. Location through the application is available in Italy and Spain.



    Veste buna este ca in doi ani vom fi obligati de uniunea europeana sa modificam legislatia pentru ca localizarea sa se desfasoare in mod unitar in toata uniunea europeana. In estonia
    "Articolul 26 alineatul (5) din Directiva privind serviciul universal solicită statelor membre să stabilească criterii de exactitate și fiabilitate pentru locația apelantului. Pe lângă soluțiile bazate pe rețeaua telecom pe care le prevede legislația în vigoare, Codul comunicațiilor electronice prevede la articolul 109 alineatul (6) obligația statelor membre de a realiza transmiterea locației bazată pe rețea și receptor celor mai adecvate PSAP. Statele membre vor trebui să continue să stabilească criteriile de exactitate și fiabilitate pentru locația apelantului, dacă este necesar, după consultarea OAREC.
    Având în vedere aceste dispoziții legislative care vor trebui transpuse în legislația națională în următorii doi ani."

    O alta intrebare este in cate tari din Uniunea europeana 112 genstionat de un serviciu special de telecomunicatii unde in mod fresc nu ai voie sa te conectezi la internet, pentru ca de aia este special.
    • Like 0
  • dan check icon
    Poate ne spune sindicatul din politie si cum politia are acces la interlopii din zona .
    Sunt satul de astia din sindicate care le ia apararea politistilor , dupa cum s-a vazut astazi politia a apelat la interlopii care se ocupa chiar cu proxenetism ca sa gaseasca fata.
    In momentul asta Romania nu mai are politie ci colaboratori infractionali cu interlopii.
    • Like 1
    • @ dan
      raimond check icon
      S-a bagat DIICOT repede pe felie. Ca toata lumea stie ca sunt "vreo doua" retele de trafic de oameni in zona. Asa o fi. Probabil de aia au si incadrat disparatia la "trafic". OK. Dar daca e asa, unde sunt suspectii??? Adica tu diicot vii sa faci ancheta pentru ca e trafic, dar pur si simplu nu ai nimic? niciun suspect? Deci zero suspecti (in afara de presupusul "criminal"), denota ca de fapt retelele alea nu mai exista, gata, sunt toti in puscarie, destructurate. Dar atunci de ce te-ai mai bagat diicotule? Lasa criminalistii sa-si faca treaba, poate asta chiar e criminal in serie, cine stie. Si oricum nu diicotul (cu litere mici scuze, dar institutiile statului in momentul de fata nu mai merita altceva) se ocupa de cautari de persoane.
      • Like 1
    • @ raimond
      dan check icon
      Tolontan spune astazi ca va publica cum facea unul din clanuri dosare DIICOT.
      Legat de suspecti pai atunci cand politia isi ia partea de la ei , cand Florin Iordache este nasul unuia din sefii clanurilor, cand diicot face dosarele impreuna cu interlopii este clar ca nu mai exista suspecti pentru ca daca ar exista ar fi data in vileag si legatura poitiei diicot cu acestia.
      • Like 2
  • raimond check icon
    Ei, aici e o problema, chiar la sfarsit: "Au ieșit mii de oameni din sistem în decurs de 2 ani zile din cauza instabilității politice și a amenințării cu privire la modificarea condițiilor de pensionare." Hai sa traduc eu englezeasca asta pasareasca: S-au pensionat multi, unii chiar cu manarii, ca sa obtina pensia aia speciala, mai mare ca salariul. De frica ca nu o sa mai pupe asa pensie speciala daca se pensioneaza mai tarziu, la vreme. Nu e nicio paguba. Asemenea oameni a caror unic scop in viata este pensia, cat mai mare si cat mai repede, nu aveau ce cauta acolo din start.
    • Like 1
    • @ raimond
      dan check icon
      Nu numarul politistilor care au iesit din sistem este important , este o falsa problema .
      Marea problema este ca sefii lor sunt nici mai mult nici mai putin decat o mafie infractionala mana in mana cu interlopii.
      Degeaba ai 10000 de politisti care lucreaza la ordin condusi de o gasca de banditi .
      • Like 2
    • @ dan
      raimond check icon
      Corect! De aceea am zis ca nu e nicio paguba ca au iesit aia la pensie.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult