Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Singurătatea nu este un plan de vacanță

Maria -

Unde pleci vara asta? Unde îți faci concediul? Probabil ai primit deja întrebarea asta. Pentru cei mai mulți dintre noi, vara este anotimpul ieșirilor și vacanțelor. Ne facem griji să nu se anuleze zborul, să nu pierdem bagajul. Dar tristețea unei veri nu e să pierzi un bagaj, este să nu fie nevoie să-l faci. Pentru vârstnicii singuri, vara este doar perioada în care sunt și mai singuri.

Adrian Stroe | foto: Alex Domnișoru, Fotograful tău

„Ultima oară, am fost în vacanță la Azuga, cu soția, acum 12 ani.” spune domnul Stroe și se oprește din cauza lacrimilor. „Am fost căsătorit 20 de ani, soția a decedat la sfârșitul lui ianuarie 2014 și după aceea... foarte greu. A rămâne singur e greu. Până înainte de a ieși la pensie, mai eram ocupat, aveam un anumit program. Dar, după ce am ieșit la pensie, a fost foarte, foarte greu. Pentru că nu ai nicio ocupație, ești complet dezorientat. Te scoli dimineața și nu știi în ce parte să o iei, pentru că nu ai ce face. Singurul lucru – să mergi să-ți cumperi alimente sau să mergi la medic... atât. A pleca de unul singur undeva e foarte greu, nu e plăcut. Pleci numai dacă mai ai prieteni sau dacă au ei timp de tine.”

„Aș fi cea mai fericită să mai merg, așa mai văd lumea, cu dumneavoastră. Altfel... unde să mă duc? Oriunde pentru mine e binevenit, și până la Băneasa dacă merg cu asociația e plăcut, că n-am mai fost de ani și ani pe acolo. Dacă eu cu metroul nu am mai fost de 30 de ani, singură, unde să te duci?”  Maria Ilie are 84 de ani și este una dintre bunicile cu cea mai mare vechime în familia asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor. După o viață plină de lipsuri, crescută fără părinți, mama Maria și-a pierdut pe rând soțul, ginerele și a primit cea mai cruntă lovitură când i-a murit și fiica.

„Era un copil nemaipomenit de bun, dar probabil că lui Dumnezeu i-a plăcut mai mult și în 2012 mi-a luat-o. Am dus-o la spital să facă o investigație și când m-am dus a doua zi să-i duc ce îi trebuia, n-am mai găsit-o. Atunci am făcut un șoc, o depresie puternică. La 3 luni, am intrat în această familie minunată, Asociația Niciodată Singur și chiar că nu mai sunt singură. Sunt singură în casă, dar primesc mereu un telefon. La capătul celălalt, când auzi că spune: sărut mâna mama Maria, ce faci mama Maria? Un cuvânt bun, un sprijin mult face.”

Mama Maria a dus o viață grea. Nu a fost niciodată la munte și a văzut prima dată marea într-o excursie cu Niciodată Singur, la 81 de ani.  

Maria Ilie când a văzut prima dată marea, în 2018

„M-am uitat la ea, am lăcrimat și am spus: mare dragă, te iubesc! Atât pe tine, cât și pe cine m-a adus aici. Să mă mai primești! Dacă mai trăiesc, o să mai vin, dar numai cu ajutorul acestor copii minunați.” 

Grigore Orzănescu | foto: Alex Domnișoru, Fotograful tău

Pentru mai mult de 60% dintre vârstnicii singuri, o zi obișnuită este una petrecută în casă. Pentru ei, lunile de vară pot fi foarte dificile și pot accentua sentimentul de izolare.  „Sunt foarte multe zile în care telefonul nu sună, dacă sună o dată pe săptămână, de la un vecin, de la un prieten. În rest, aștept cu nerăbdare să aud și eu pe cineva. O voce, atât.” , spune Grigore Orzănescu, de 67 de ani. I-a plăcut să călătorească, dar acum ajunge doar o dată pe an la tratament.„Când pleci singur, parcă ești pe altă lume. Singur nu poți să vorbești, nu poți să te gândești la ceva anume.”

Vacanțele sunt mai mult decât un răsfăț, ele contribuie la sănătatea fizică și psihică, la starea generală de bine. Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor organizează, în fiecare an, o excursie gratuită pentru vârstnici. Pentru unii dintre ei, este singura excursie posibilă din acel an.

Oferă șansa unui vârstnic de a înlocui tristețea singurătății cu entuziasmul vacanței! 

6 din 10 bătrâni trăiesc în fiecare zi Pandemia Singurătății. Voluntarii Asociației Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor oferă sprijin moral, practic și material bătrânilor care locuiesc singuri. Ajută-ne să rămânem alături de ei printr-un SMS cu textul ÎMPREUNĂ la 8845 și donează 2 euro pe lună. Află cum te mai poți implica pe www.niciodatasingur.ro 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intotdeauna m-au impresionat povestile acestor oameni batrani, izolati, uitati, singuri si fara speranta. De multi ani ma gandesc la faptul ca se fac eforturi foarte mari pentru ajutorarea copiilor in necaz, ceea ce este foarte bine, dar pe oamenii astia ii uita toata lumea, pentru ca "nu sunt folositori societatii". Din pacate nu pot sa imi asum o plata lunara, dar am donat azi o suma si o sa incerc sa mai donez. Felicitari celor care au avut initiativa de a infiinta fundatia!

    O sa popularizez initiativa pe FB, sper sa aiba un impact cat de cat. DIn pacate, nu sunt un influencer, dar o sa sustin cat pot aceasta initiativa
    • Like 3


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult
text: Dana Gonț voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon