Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Singurătatea nu este un plan de vacanță

Maria -

Unde pleci vara asta? Unde îți faci concediul? Probabil ai primit deja întrebarea asta. Pentru cei mai mulți dintre noi, vara este anotimpul ieșirilor și vacanțelor. Ne facem griji să nu se anuleze zborul, să nu pierdem bagajul. Dar tristețea unei veri nu e să pierzi un bagaj, este să nu fie nevoie să-l faci. Pentru vârstnicii singuri, vara este doar perioada în care sunt și mai singuri.

Adrian Stroe | foto: Alex Domnișoru, Fotograful tău

„Ultima oară, am fost în vacanță la Azuga, cu soția, acum 12 ani.” spune domnul Stroe și se oprește din cauza lacrimilor. „Am fost căsătorit 20 de ani, soția a decedat la sfârșitul lui ianuarie 2014 și după aceea... foarte greu. A rămâne singur e greu. Până înainte de a ieși la pensie, mai eram ocupat, aveam un anumit program. Dar, după ce am ieșit la pensie, a fost foarte, foarte greu. Pentru că nu ai nicio ocupație, ești complet dezorientat. Te scoli dimineața și nu știi în ce parte să o iei, pentru că nu ai ce face. Singurul lucru – să mergi să-ți cumperi alimente sau să mergi la medic... atât. A pleca de unul singur undeva e foarte greu, nu e plăcut. Pleci numai dacă mai ai prieteni sau dacă au ei timp de tine.”

„Aș fi cea mai fericită să mai merg, așa mai văd lumea, cu dumneavoastră. Altfel... unde să mă duc? Oriunde pentru mine e binevenit, și până la Băneasa dacă merg cu asociația e plăcut, că n-am mai fost de ani și ani pe acolo. Dacă eu cu metroul nu am mai fost de 30 de ani, singură, unde să te duci?”  Maria Ilie are 84 de ani și este una dintre bunicile cu cea mai mare vechime în familia asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor. După o viață plină de lipsuri, crescută fără părinți, mama Maria și-a pierdut pe rând soțul, ginerele și a primit cea mai cruntă lovitură când i-a murit și fiica.

„Era un copil nemaipomenit de bun, dar probabil că lui Dumnezeu i-a plăcut mai mult și în 2012 mi-a luat-o. Am dus-o la spital să facă o investigație și când m-am dus a doua zi să-i duc ce îi trebuia, n-am mai găsit-o. Atunci am făcut un șoc, o depresie puternică. La 3 luni, am intrat în această familie minunată, Asociația Niciodată Singur și chiar că nu mai sunt singură. Sunt singură în casă, dar primesc mereu un telefon. La capătul celălalt, când auzi că spune: sărut mâna mama Maria, ce faci mama Maria? Un cuvânt bun, un sprijin mult face.”

Mama Maria a dus o viață grea. Nu a fost niciodată la munte și a văzut prima dată marea într-o excursie cu Niciodată Singur, la 81 de ani.  

Maria Ilie când a văzut prima dată marea, în 2018

„M-am uitat la ea, am lăcrimat și am spus: mare dragă, te iubesc! Atât pe tine, cât și pe cine m-a adus aici. Să mă mai primești! Dacă mai trăiesc, o să mai vin, dar numai cu ajutorul acestor copii minunați.” 

Grigore Orzănescu | foto: Alex Domnișoru, Fotograful tău

Pentru mai mult de 60% dintre vârstnicii singuri, o zi obișnuită este una petrecută în casă. Pentru ei, lunile de vară pot fi foarte dificile și pot accentua sentimentul de izolare.  „Sunt foarte multe zile în care telefonul nu sună, dacă sună o dată pe săptămână, de la un vecin, de la un prieten. În rest, aștept cu nerăbdare să aud și eu pe cineva. O voce, atât.” , spune Grigore Orzănescu, de 67 de ani. I-a plăcut să călătorească, dar acum ajunge doar o dată pe an la tratament.„Când pleci singur, parcă ești pe altă lume. Singur nu poți să vorbești, nu poți să te gândești la ceva anume.”

Vacanțele sunt mai mult decât un răsfăț, ele contribuie la sănătatea fizică și psihică, la starea generală de bine. Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor organizează, în fiecare an, o excursie gratuită pentru vârstnici. Pentru unii dintre ei, este singura excursie posibilă din acel an.

Oferă șansa unui vârstnic de a înlocui tristețea singurătății cu entuziasmul vacanței! 

6 din 10 bătrâni trăiesc în fiecare zi Pandemia Singurătății. Voluntarii Asociației Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor oferă sprijin moral, practic și material bătrânilor care locuiesc singuri. Ajută-ne să rămânem alături de ei printr-un SMS cu textul ÎMPREUNĂ la 8845 și donează 2 euro pe lună. Află cum te mai poți implica pe www.niciodatasingur.ro 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intotdeauna m-au impresionat povestile acestor oameni batrani, izolati, uitati, singuri si fara speranta. De multi ani ma gandesc la faptul ca se fac eforturi foarte mari pentru ajutorarea copiilor in necaz, ceea ce este foarte bine, dar pe oamenii astia ii uita toata lumea, pentru ca "nu sunt folositori societatii". Din pacate nu pot sa imi asum o plata lunara, dar am donat azi o suma si o sa incerc sa mai donez. Felicitari celor care au avut initiativa de a infiinta fundatia!

    O sa popularizez initiativa pe FB, sper sa aiba un impact cat de cat. DIn pacate, nu sunt un influencer, dar o sa sustin cat pot aceasta initiativa
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult