Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Șiretlicul ÎPS Teodosie

Teodosie - Foto Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Când se perie în oglindă pe barba-i sură, ÎPS Teodosie se închipuie un anarhist. Sfidează autoritatea statului și face stat în stat în propria-i biserică. Îi place că politicienii se tem de el și că Patriarhia îi îngăduie cu sfială toate revoluțiile. Nu acceptă ordinea socială, legile statului și-l amenință pe premierul României, într-o scrisoare deschisă și în cel mai bun spirit anarhist, cu o Revoluție „ca-n 89” (pe care, nota bene, o plasează corect, nu în proximitatea moaștelor Sf. Dimitrie, cum făcea acum o lună PF Daniel, ci în anturajul unui pastor reformat și cam ungur din Timișoara).

În primăvară a făcut Paștile de două ori la Constanța, ca un gest de nesupunere civică față de restricțiile impuse de autorități. Acum vrea să-i ducă pe credincioși în pelerinaj la Peștera Sf. Andrei din localitatea Ion Corvin, deși municipiul Constanța și încă o duzină de localități sunt în carantină, iar județul e unul dintre cele mai lovite din țară de pandemie. Legislația în vigoare, dublată de o decizie a instanței care-i interzice asta, nu-l opresc pe ÎPS. Încurajat de însăși conducerea BOR, care-i cere statului să-i dea o derogare ÎPS-ului de la Constanța pentru această „situație excepțională”, vicleanul Teodosie a găsit portița de a se strecura prin hățișurile legislative și prin filtrele de Poliție.

Șiretlicul ÎPS Teodosie se regăsește în circulara de mai jos, pe care le-a trimis-o ieri tuturor protoieriilor din Eparhia Tomisului.

Carevasăzică, „toți preoții, personalul clerical și monahal sunt delegați în interes profesional” în localitatea Ion Corvin, la un pelerinaj nenumit astfel. De remarcat suplețea formulării și buna cârmire printre termeni, semn al unei îndelungi experiențe în scrierea notelor către autorități din partea celui care se semna la Securitate „Mache”. Nota li se adresează, prin urmare, tuturor subalternilor ÎPS Teodosie, de la preot, la țârcovnic, clopotar sau femeia de la lumânări. Ca un director de firmă, Teodosie îi „deleagă în interes profesional” să meargă la Peștera Sf. Andrei, adică îi obligă să meargă la muncă, cu declarație. Pelerinajele sunt interzise de autorități, dar mersul la muncă nu, așadar ÎPS-ul transformă peștera Sfântului în punct de lucru, iar cele câteva sute de fețe bisericești în pontatori cu legitimația de gât.

Legal, cel puțin câteva sute de oameni vor fi „la muncă” în Peștera din localitatea Ion Corvin în data de 30 noiembrie.

ÎPS, he did it again! Tare agil Preasfinția Sa! Dacă-și punea talentul acesta creativ în slujba oamenilor, ar fi putut face lucruri cu adevărat mari. Pentru că, iubiți credincioși, mă întreb și vă întreb două lucruri pe final:

1. Dacă un om obișnuit să zicem că face un botez cu sute de persoane și invitații săi se îmbolnăvesc, nu se alege cu un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor? Nu sunt situațiile similare?

2. Unde este Sfântul Andrei, într-o peșteră din comuna Ion Corvin sau într-un salon de Terapie Intensivă? Cine are mai multă nevoie de Dumnezeu, un popă teribilist sau un om care se zbate între viață și moarte într-un spital din Constanța?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si sa inceteze jigodia asta si toate celelalte care-i tin isonul. Nu este campanie impotriva credintei in dumnezeu este revolta oricarui om cu bun simt impotriva actualului bor, o adunatura de lacomi ce nu tin cont de cei multi, de hoti si prefacuti . Astia nu au nicio legatura cu credinta in dumnezeu. Haita lor de ticalosi l-au osandit pe Iisus, iar acum se folosesc de numele lui pentru toate nemerniciile ce le comit. ce face bor se numeste erezie si alta data se pedepsea cu arderea pe rug, tot de catre unii aidoma lor.
  • Like 0
 • După părerea mea e o rușine ce fac Președintele Johannis și „guvernul său” în privința închiderii școlilor, a bisericilor și multe altele. Votul pentru parlamentare din data de 6 decembrie nu este tot un pelerinaj? Școlile vor fi mai sigure din punct de vedere sanitar sau vor fi focar de infecții nosocomiale (ca în cazul spitalelor-dar despre astea nu mai spune nimeni nimic, atât timp cât pot da vina pe COVID) și chiar de Covid-19. Jandarmii care sunt trimiși pentru oprirea și sancționarea pelerinilor nu ar putea mai bine să dea o mână de ajutor în organizarea fluxului de pelerini? Însă, sancțiunile sunt mai plăcute pentru președinte și camarila sa.
  • Like 0
  • @ Mihai Gramaticu
   Ce sanctiuni? nu le-a anulat sau le anuleaza ccr si av. pop.? Care pelerini? O turma de tembeli, de zombi.
   • Like 0
 • Toata religia este un SIRETLIC! E jenant ,cata lipsa de LOGICA exista la prea multi romani. Printre ei si multi tineri.Ce face scoala,stiintele exacte? Sustin aceste SIRETLICURI?,se faca ca nu le vad? Repet o intrebare a unui preot prof. la Facultatea de ,,siretlicultori": ,,cine mai crede astazi in minuni"??
  • Like 1
 • Va scriu aceste randuri voua, din dragostea mea fata de viata si adevarat va spun ca oameni de buna-credinta ce vor sa ajunga mai aproape de Dumnezeu fac confuzie intre traditie si religie,uitand de oranduirea sfanta a celor 10 porunci pe care multi dintre ei nici macar nu le-au citit vreodata. Inca de la inceput Dumnezeu le-a zis oamenilor sa nu se in chine la chip cioplit, pictat, Sau scris Ci sa isi croiasca viata dupa acele 10 reguli simple, sa nu asculte de demonii frustrati imbracati in haine de sfinti meniti sa le aduca moartea mai devreme. Iti scriu tie credinciosule pentru ca stiu ca prin traditie ti-ai uitat menirea alaturi de seamanul tau. A iubi viata inseamna sa il ajuti pe seamanul tau, animalul, floarea, Sau copacul care iti este drag si de cate te simti aproape. Dumnezeu zice ca nu trebuie sa jerfesti, sa aduci turte si colive, Da-le seamanalui tau ca el are nevoie de ele pentru a continua sa traiasca si la randul lui va da altora. Iubeste neconditionat si vei avea parte de fericire. Ura, dezbinarea, hotia, curvia, inselaciunea, crima nu sunt demne de viata si vor aduce pieira ta si a poporului din care faci parte. Dumnezeu nu are nevoie sa te vada umil in fata altui seaman care iti impartaseste aceste 10 porunci, ci iti cere sa meditezi Singur in inima ta la cum sa ajuti viata sa continue cursul. Cand lepra a impanzit lumea, Isus nu I-a amestecat pe cei bolnavi cu cei sanatosi Ci S-a dus la cei bolnavi pentru a-I insanatosi si ma asteptam ca si preotii ce propovaduiesc cuvintele lui sa mearga in spitale alaturi de cei bolnavi incercand sa le ofere speranta. Credinciosule si omule ce vrei sa fii bun, mediteaza in coltul tau de rai si nu mai da crezare anticristilor cu chip de sfinti si haine aurite, citeste TU cuvintele sfinte, asculta TU vocea inimii tale, creiaza TU o lume mai buna in jurul tau si locul acela va fii sfant iar tu vei ajunge mai intelept. Adevarat iti spun ca cei care te popovatuiesc iti denatureaza adevarul pentru a le fii lor bine si te tin cu capul in pamant ca sa nu aspiri catre lumina. EU sunt Tomescu Adrian sau ma puteti numi AntiortodoxCristul si ceea ce va zic este adevarat. Iubirea fata de semenii vostri va aduce mai aproape de Dumnezeu si nu pupatul icoanelor. Leapada-te de intuneric, citeste biblia in locul tau sfant si linistit, Gandeste-te la viata si Dumnezeu t-i se va arata. Iti multumesc omule ca ai citit aceste randuri si ma rog pentru tine sa intelegi ca ai 10 porunci simple si nu trebuie sa le complici
  • Like 3
  • @ Adrian Tomescu
   Sunt Eu Sunt Eu check icon
   Nu știu ce m-a făcut să răspund aici. Probabil faptul că știam că se scrie corect Iisus, pentru a nu confunda Numele cu cel al unui animal de povară. Ideea este că o bună parte a oamenilor din țara asta, alături de alții din lumea întreagă au ales să creadă și să respecte o tradiție de mii de ani, care începe cu acele zece porunci. Ei nu ar trebui considerați ca fiind lipsiți de inteligență și nici rușine nu ar trebui să le fie, pentru credința lor (ca să rămânem și politically corect). Este o alegere personală și o încredere interioară în ceva ce poate că nici nu are cum să fie explicat, e ca fascinația copiilor pentru lumea din povești, pe care, uneori, o consideră sau speră să fie adevărată. Acum, așa cum a apărut nevoia de Stat, pentru a da sens intereselor și identității unui popor, așa a apărut nevoia de Biserică, pentru călăuzirea păstrării identității creștine (pentru cine o are) și a sensului bun promovat de aceasta. Oricum, subiectul nu este pe gustul tuturor și poți primi ușor o piatră în ochi, doar pentru abordarea lui. Pe de altă parte, Biserica nu trebuie să devină stat în Stat, ci să sprijine Administrația Statului, mai ales în vremuri dificile și de neînțeles, cum sunt cele actuale. Oricum ar fi, decizia ÎPS nu îl scutește pe acesta de răspunderea pentru asigurarea sănătății în muncă a angajaților instituției pe care o conduce, în condițiile regulilor impuse de criza sanitară actuală.
   • Like 0
 • Asta de-ti apare noaptea in fata o iei la fuga,pana dai de mutra incruntata a sefului BOR,si-atunci face record mondial la viteza.
  • Like 2
 • Iată cât am ... evoluat: <<…autoritatea politică îi poruncea autorității religioase, în timpul unei epidemii de ciumă, la 21 martie 1796, „să pedepsească prin tăierea părului și a bărbii și luarea darului preoției acelor clerici «tăinuitori ai bolii ciumei», ce nu declarau autorităților cazurile ivite în rândul enoriașilor respectivi“ – zădărnicire a combaterii în toată regula, după cum informa consulul austriac la București.>>(https://spotmedia.ro/stiri/social/daca-dumnezeu-s-a-razbunat-pe-comunisti-pentru-interzicerea-pelerinajului-cum-au-ajuns-tot-securistii-sa-conduca-romania-despre-necredinciosii-in-covid-tuse-groase-si-cutremurul-legionari )
  • Like 2
 • Aceasta este subminarea statutului de către oameni plătiți de către stat pentru că toți preoții, personalul clerical și monahal, delegați în interes profesional sunt plătiți de stat din banii contribuabililor. Iar statul ia bani cu împrumut ca să acopere cheltuielile cu pandemia deoarece tot ce incasează se duce pe salariile din sectorul public și pe pensii(https://cursdeguvernare.ro/moment-istoric-pentru-finantele-romaniei-in-2021-salariile-bugetarilor-pensiile-vor-depasi-in-premiera-toate-veniturile-fiscale-ale-tarii.html).
  Prin urmare avem de-a face nu numai cu zădărnicirea combaterii bolilor dar și cu subminarea economiei naționale. Dar ce să aștepți de la niște indivizi care nu aplică nici măcar preceptele biblice:
  <<„Atunci diavolul L-a dus [pe Iisus] în sfânta cetate, L-a pus pe aripa templului, și I-a zis: Dacă Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, că scris este: „Îngerilor Săi va porunci pentru Tine şi Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să izbeşti de piatră piciorul Tău”. Iisus i-a răspuns: Iarăşi este scris: „Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău” (Matei 4, 5-7)
  Tot așa, diavolul îl duce pe Gigel-Conspiraționel-Care-Știe-El în cetate și îi spune: tu n-ai nevoie să porți botniță, tu ești credincios, tu nu te poți îmbolnăvi, boala nici nu există, virusul e oricum mai mic decât porii măștii (că doar zboară singur prin vid, nu e purtat de stropi de salivă mai mari decât porii...).>> http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/adrian-papahagi-dragi-prieteni-crestini-luati-pandemia-serios-nu-l-ispititi-pe-dumnezeu/
  • Like 0
 • Nume check icon
  Problema nu este neaparat el, ci populatia care il urmeaza si il venereaza. Daca nu ar exista "urmaritori" nu s-ar intampla nimic.
  Tinand cont de ce se intampla acum cu siguranta va continua sa isi dea in petec - stai sa vezi slujba de Craciun - dar sper ca dupa 06.12 partidul "lumina", respectiv PNL, va avea curajul sa iasa din "intuneric" si sa actioneze asa cum ar trebui.
  P.S. Mie imi place complicitatea patriarhiei. Firmele de PR din Romania mai au de invatat mult, foarte mult...Nu am vazut un raspuns care in scris sa nu spuna nimic, dar in realitate sa spuna tot, cam asa am inteles eu: "Noi, celilalti tovarasi, nu putem sa te sustinem public 100%, "tovarasu' Mache", pentru ca s-ar genera prea multa publicitate negativa, dar suntem 100% cu tine in suflet si rugaciune. Deasemenea iti multumim si apreciem ca scoti castanele din foc pentru noi"
  • Like 9
  • @ Nume
   Problema este el si toti mai marii bor. Daca nu ar fi ticalosi si nu ar dori sa-si imbecilizeze prozelitii, daca ar recunoaste realitatea si si-ar accepta rolul, daca ar avea cu adevarat credinta in cel pe care, cu obraznicie, pretind ca-l reprezinta, atunci s-ar putea spune "problema nu este el", dar el, ei nu au si nu au avut niciodata credinta si smerenie, asa cum li se cere de catre cel ce, fals, este reprezentat de ei. Dar institutia bisericii a vrut, intotdeauna, sa conduca si sa exploateze si sa asupreasca poporul. A avut vremuri in care li s-a indeplinit vrerea, dar timpurile s-au schimbat, tot mai multi indivizi au avut acces la educatie si majoritatea s-a convins ca religia este o minciuna. Au mai ramas cativa retardati care idolatrizeaza popii si oasele, dar sunt din ce in ce mai putini si pe cale de disparitie, fizic. Prin actiunile din prezent, bor nu face decat sa trezeasca dipretul si indepartara de ei. Sunt de o prostie si inapoiere infioratoare. Si frizeaaza instigarea la lovitura de stat si terorism ceea ce deja este prea mult si de neingaduit. "Mentorul" este psd. Sper sa nu se uite pe 6 decembrie.
   • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Omul s-a autodenunțat. Reacția? Tinzând zero. Dar... speranța moare ultima. Aștept un RĂSPUNS PUBLIC.
  • Like 5
 • Eu cred ca cineva anume pune paie pe foc intentionat doar-doar or izbucni niste revolte si iasa cu batati si harmalaie acum inainte de alegeri.Asa cred eu.In ce il priveste pe cetateanul Mache vopsit ca inalt cleric nu pot intelege cum omul asta cu atatea bube in cap totusi scapa nepedepsit.Nu am nimic cu institutia bisericii e liber sa creada fiecare cum vrea dar sa ajunga sa incalce cum vor legile mi se pare nepermis.
  • Like 9
  • @ Liliana Horvath
   Da, este stilul psd. Indubitabil.
   • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult