Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Situația este albastră: fericirea se amână în România

Fericiți în România

Foto: Guliver Getty Images

Harta cu rezultatele oficiale la alegerile prezidențiale, deși albastră în mare parte, ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei din PNL și USR. Este foarte puțin probabil ca în turul doi al alegerilor să nu se impună Klaus Iohannis. Însă perspectivele pentru alegerile locale și parlamentare nu ar trebui să-i lase să doarmă liniștiți. 

1. Un român din 9 a votat la alegerile prezidențiale pe liste suplimentare. Datele demografice arată că pe aceste liste, PSD stă foarte prost.

2. Problema cărților de identitate în cazul votanților de pe listele suplimentare va cântări imens de mult la următoarele alegeri. Sute de mii de oameni, dacă nu chiar un milion, nu vor putea vota în marile aglomerări urbane. Conform legii, cei din evidențe pot vota numai în localitatea de reședință pentru locale și generale. În lipsa acestor votanți, s-ar putea să asistați la colorarea orașelor în roșu. 

3. Analiza votanților pe categorii de vârstă dezvăluie că pensionarii (semnificativ și în mediul urban) au ieșit la urne în număr mai mare decât tinerii. Tema cu tăierile de pensii și austeritatea pare să fi funcționat. Aceștia au mers să-și aleagă președintele despre care cred că le va păstra avantajele câștigate în ultimii ani.

4. PSD a reușit să-și fidelizeze prin creșteri de lefuri și beneficii funcționarii și angajații instituțiilor de stat. Cei care vedeau în inversarea trendului urban versus rural (mai mulți votanți la orașe decât la sate) o veste bună pentru PNL și USR cred că au motive de îngrijorare. Au ieșit mult la urne în urban votanții social democraților. Probabil că PNL va fi nevoit să-și nuanțeze discursul. O remarcă de tipul (făcută de Ludovic Orban) cum că la ora 21 nu erau funcționarii la Guvern produce temeri și vot împotrivă.

5. Tinerii, inclusiv cei din mediul urban, încă nu iau în serios votul, chiar și cei din segmentele de vârstă care au ieșit în stradă luni în șir pentru a opri asaltul PSD asupra Justiției..

6. Harta României pe județe arată o țară albastră (culoarea PNL), cu excepțiile Botoșani în Nord, Buzău la granița dintre Moldova și Muntenia și Oltenia (Mehedinți, Olt, Dolj, Teleorman, Argeș, Gorj, Giurgiu. Județe dominate de 3 decenii de baronii PSD. La o privire atentă în alte județe care de obicei erau ale PSD, deși sunt astăzi albastre, diferența la vot a fost foarte mică. Acolo, reîncărcați de rezultatul peste așteptări din turul întâi, liderii PSD se pot mobiliza și pot recâștiga redutele pierdute. De urmărit dacă trendul anti-PSD se va păstra în fiefurile tradiționale social democrate: Vaslui, Bacău, de exemplu.

7. Perspectivele pentru alegerile locale nu arată liniștitor pentru PNL și USR. Deocamdată, localele par să se organizeze într-un singur tur, ceea ce poate colora România în roșu la loc.

8. Aroganța a fost cel mai mare dușman al tuturor candidaților și tuturor partidelor, de-a lungul timpului. S-a văzut la PSD în momente cheie, s-a văzut de acestă dată la USR și Dan Barna, care nu a știut să administreze momentele de după picarea guvernului Dăncilă. 

9. Românii au demonstrat în ultimii 30 de ani că nu sunt adepții soluțiilor extreme. S-a văzut de-a lungul alegerilor, s-a văzut ultima dată la referendumul pentru familie, eșuat din toate punctele de vedere. O retorică precum cea a lui Andrei Caramitru (tăiem, radem, băgăm în pușcării, rupem, spargem) se dovedește perdantă.

10. La fel de bine, în județul Sibiu, Klaus Iohannis a luat peste 66% din voturi, iar Dan Barna peste 11 procente. Oare șeful de filială, Bogdan Trif, este în continuare adeptul ideii că românii merită conducători cu nume românești?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trist ... si comentariile ... psihologia romanului rămîne infantilă: "ba el!"/ "ba tu!" /"nu eu!" - exact ca-n anii "90 ... dacă nu reușesc să-şi unească forțele - pnl-usr-plus-pmp ... vai de capul ei, biata România! ... iar vinovați sîntem noi, cu tot cu presa!
    • Like 0
  • Critica așa-zisei aroganțe a USR-ului si a lui Barna nu are absolut nicio consistentă, așa cum acuzatiile Rise Project sunt doar mizerii ieftine... PNL nu a oferit USR nicio formula de colaborare in noul guvern si nu vrea de la USR decât numai să-i sprijine fără condiții (aduceți-vă aminte că Iohannis si PNL au vrut de la inceput guvern monocolor PNL). Pe de altă parte, a fost justificat ca USR sa forteze anticipatele pe considerentul că nu se poate guverna bazându-te pe un parlament ostil dominat de PSD+ALDE+PRO România+UDMR. Apropierea PNL de ALDE, de PRO România și de UDMR va duce inevitabil la cedări greu de digerat pentru electoratul anti-PSD si va permite nu numai supraviețuirea PSD, ci chiar revigorarea acestuia. Abia spre mijlocul anului viitor se va vedea ca pierderea ferestrei de oportunitate pentru organizarea de anticipate ca determina pierderea de către PNL si USR a unor procente importante de electorat si va conduce la perpetuarea stării din prezent; dependenta PNL si USR de partidele satelit ale PSD. Tot atunci , platforma Republica si alti jurnalisti care acum critica USR pentru „cășunism, intrasingență, aroganță, fixism ”etc... vor începe să vadă din nou leoparzii din spatele gardului PNL , dar va fi prea târziu... Respectivii știu că USR are dreptate, că nu a cerut nimic pentru el (posturi, sinecuri etc...), că nu au pus decât condiții benefice pentru întreaga națiune (alegeri anticipate, fără penali în posturi publice, alegerea primarilor în două tururi etc..), iar anticipatele nu au fost cerute pentru că ar fi sperat în obtinerea unui procent de 50%, ci pentru a obține un parlament favorabil unor reforme reale. Pe platforma Republica, totul a fost despre aroganța lui Barna si a USR si nimic despre greselile PNL si ale lui Iohannis. Se va merita să schimbăm PSD cu PNL fără nicio reformare a ultimului. Se va merita să criticăm numai USR pentru lipsa de proiect în conditiile in care Iohannis nu a devoalat proiectul lui pentru o „Românie normală”, fugind de orice confruntare electorală, Cum o fi normalitatea asta? Înlocuind baronii PSD cu vechii baroni PNL? Și cât cinism să ai declarand în direct că Iohannis nu are de ce să mai organizeze vreo confruntare electorală, având optiunile electorale securizate? Cât cinism să ai când treci cu vederea că Iohannis câștigă fără mare merit puncte electorale în condițiile în care a stat pasiv la atacturile asupra justitiei si democratiei, așteptând ca PSD să piardă teren în urma pârjolirii economiei si societății? Iar despre PNL, ce mai poți zice..., decât că speri că nu va face în viitorul apropiat vreo nouă alianță cu un PSD care și-a schimbat numai conducătorul, nu și nărăvul.
    • Like 10
    • @ Gheorghe Stănoiu
      raimond check icon
      E penibil si trist sa acuzi USR-ul si pe Barna de aroganta cand ei au cerut lucruri absolut normale, ba mai mult au vrut - si vor - sa evite o deziluzie majora mai tarziu, cand poate va fi prea tarziu. Adica sa guvernezi minoritar, cu PSD-ul in Opozitie avand majoritate in Parlament (ce aberatie!), dupa care lumea va fi foarte deziluzionata ca nu ai putut sa faci mare lucru... Sa faci o data greseala asta e cum e (vezi Ciolos) dar sa o repeti denota prostie. Absolut toti jurnalistii analistii, comentatorii care spun altceva sunt pur si simplu de rea credinta si atat.
      • Like 2
    • @ raimond
      Deci la ce dreak s-a mai „activat” și trecut moțiunea?
      Nu mai bine lăsau PSD până la anul viitor,noiembrie pe vremea asta,liniștit?
      • Like 0
    • @ Gheorghe Stănoiu
      Mi-am facut cont doar pentru a-ti da Like.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult