Foto: Guliver Getty Images
Harta cu rezultatele oficiale la alegerile prezidențiale, deși albastră în mare parte, ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei din PNL și USR. Este foarte puțin probabil ca în turul doi al alegerilor să nu se impună Klaus Iohannis. Însă perspectivele pentru alegerile locale și parlamentare nu ar trebui să-i lase să doarmă liniștiți.
1. Un român din 9 a votat la alegerile prezidențiale pe liste suplimentare. Datele demografice arată că pe aceste liste, PSD stă foarte prost.
2. Problema cărților de identitate în cazul votanților de pe listele suplimentare va cântări imens de mult la următoarele alegeri. Sute de mii de oameni, dacă nu chiar un milion, nu vor putea vota în marile aglomerări urbane. Conform legii, cei din evidențe pot vota numai în localitatea de reședință pentru locale și generale. În lipsa acestor votanți, s-ar putea să asistați la colorarea orașelor în roșu.
3. Analiza votanților pe categorii de vârstă dezvăluie că pensionarii (semnificativ și în mediul urban) au ieșit la urne în număr mai mare decât tinerii. Tema cu tăierile de pensii și austeritatea pare să fi funcționat. Aceștia au mers să-și aleagă președintele despre care cred că le va păstra avantajele câștigate în ultimii ani.
4. PSD a reușit să-și fidelizeze prin creșteri de lefuri și beneficii funcționarii și angajații instituțiilor de stat. Cei care vedeau în inversarea trendului urban versus rural (mai mulți votanți la orașe decât la sate) o veste bună pentru PNL și USR cred că au motive de îngrijorare. Au ieșit mult la urne în urban votanții social democraților. Probabil că PNL va fi nevoit să-și nuanțeze discursul. O remarcă de tipul (făcută de Ludovic Orban) cum că la ora 21 nu erau funcționarii la Guvern produce temeri și vot împotrivă.
5. Tinerii, inclusiv cei din mediul urban, încă nu iau în serios votul, chiar și cei din segmentele de vârstă care au ieșit în stradă luni în șir pentru a opri asaltul PSD asupra Justiției..
6. Harta României pe județe arată o țară albastră (culoarea PNL), cu excepțiile Botoșani în Nord, Buzău la granița dintre Moldova și Muntenia și Oltenia (Mehedinți, Olt, Dolj, Teleorman, Argeș, Gorj, Giurgiu. Județe dominate de 3 decenii de baronii PSD. La o privire atentă în alte județe care de obicei erau ale PSD, deși sunt astăzi albastre, diferența la vot a fost foarte mică. Acolo, reîncărcați de rezultatul peste așteptări din turul întâi, liderii PSD se pot mobiliza și pot recâștiga redutele pierdute. De urmărit dacă trendul anti-PSD se va păstra în fiefurile tradiționale social democrate: Vaslui, Bacău, de exemplu.
7. Perspectivele pentru alegerile locale nu arată liniștitor pentru PNL și USR. Deocamdată, localele par să se organizeze într-un singur tur, ceea ce poate colora România în roșu la loc.
8. Aroganța a fost cel mai mare dușman al tuturor candidaților și tuturor partidelor, de-a lungul timpului. S-a văzut la PSD în momente cheie, s-a văzut de acestă dată la USR și Dan Barna, care nu a știut să administreze momentele de după picarea guvernului Dăncilă.
9. Românii au demonstrat în ultimii 30 de ani că nu sunt adepții soluțiilor extreme. S-a văzut de-a lungul alegerilor, s-a văzut ultima dată la referendumul pentru familie, eșuat din toate punctele de vedere. O retorică precum cea a lui Andrei Caramitru (tăiem, radem, băgăm în pușcării, rupem, spargem) se dovedește perdantă.
10. La fel de bine, în județul Sibiu, Klaus Iohannis a luat peste 66% din voturi, iar Dan Barna peste 11 procente. Oare șeful de filială, Bogdan Trif, este în continuare adeptul ideii că românii merită conducători cu nume românești?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu mai bine lăsau PSD până la anul viitor,noiembrie pe vremea asta,liniștit?