Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sociologul Sebastian Lăzăroiu: Este posibil să urmeze concedieri în sectorul de stat. Cel puțin 100.000 de oameni vor pleca anul viitor

Sebastian Lazaroiu

Următorul Guvern va fi nevoit să ia măsuri de ajustare fiscală, precum concedierea a cel puțin 100.000 de bugetari, introducerea cotei progresive de impozitare sau majorarea de impozite, este de părere sociologul Sebastian Lăzăroiu, care spune că, în caz contrar, bugetul de stat nu poate fi închis.

„Recesiunea din Germania va antrena recesiune în toate țările europene. România depinde foarte mult de exporturile în Germania. În momentul în care ei încetinesc creșterea, cam toate țările vor păți la fel. Coșmarul pentru România e repetitiv. E acela din 2009, 2010. Dacă o criză economică te prinde nepregătit, cum suntem noi acum, cu deficit care anul ăsta probabil va sări de 3%, la anul e prognozat la 4%, cu o datorie încă moderată, dar cu foarte multe dezechilbre în bugetul de stat, e o catastrofă. Dacă ne prinde recesiunea așa cum suntem acum, va fi o catastrofă”, a explicat Sebastian Lăzăroiu, invitatul ediției de sâmbătă a emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Lăzăroiu spune că ajustările sunt obligatorii, dar nu crede că cei care vor veni la guvernare vor apela la tăieri de salarii, cum s-a întâmplat în 2010.

„Nu știu dacă cineva va mai avea curajul să ia măsurile de atunci, cu tăieri de salarii, impozitări de pensii. Dar ceva trebuie să facă. Ajustările sunt obligatorii. Încă lucrurile nu stau atât de rău. Un deficit de 3,4%, cum am văzut că se anunță pentru anul ăsta, încă nu e rău. Dar oricum înseamnă ajustări. Guvernul care vine nu are cum să nu ia aceste măsuri de ajustare financiară. Acum în toamnă trebuie închis bugetul. Gaura e uriașă în buget.

Nu cred că vor mai fi tăieri de salarii și pensii. O să fie creșteri de impozite. S-ar putea să apară cota progresivă. Povara va fi pusă în general pe sectorul privat. Când ai politicieni lași, aparatul bugetar e bine mersi, bine plătit. Și sectorul privat duce povara. S-ar putea să fie concedieri în sectorul de stat. Nu de mare amploare, dar cel puțin 100.000 de oameni anul viitor pleacă. În prezent sunt cam 1,3 milioane bugetari. Este evaluarea mea despre cam cât s-ar putea face într-un an electoral.

Gaura aia trebuie astupată. Ori dai afară oameni, ori tai salariile, ori crești taxele și impozitele. Altfel nu ai de unde. Nu mai poți să te împrumuți. Deja suntem la 3,4% deficit. Din împrumuturi ne plătim pensiile și salariile”, a punctat Sebastian Lăzăroiu.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astept sa reduca, prima data, numarul de parlamentari la 300. Cate 150 de fiecare camera. Si banii lor la jumatate ar fi un alt vis.
    Apoi numarul de acte cerute iar si iar, inutil, la stat. Ma duc sa schimb buletinul si imi cere certificatul de nastere, de parca la buletinul anterior a fost facut fara sa am certificat. Si as putea continua cu actele cerute inutil cand eu deja sunt inregistrata in alta institutie in acelasi bucuresti .....
    • Like 0
  • Știm că de concedieri masive e nevoie, dar avem optimismul ca, daca trece, un guvern PNL va face altceva decat sa inlocuiasca sinecuristii PSD cu proprii sinecuristi? Sau ca sinecuristii nu vor migra la PNL pentru a-si pastra functiile?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult