Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu: Este posibil să urmeze concedieri în sectorul de stat. Cel puțin 100.000 de oameni vor pleca anul viitor

Sebastian Lazaroiu

Următorul Guvern va fi nevoit să ia măsuri de ajustare fiscală, precum concedierea a cel puțin 100.000 de bugetari, introducerea cotei progresive de impozitare sau majorarea de impozite, este de părere sociologul Sebastian Lăzăroiu, care spune că, în caz contrar, bugetul de stat nu poate fi închis.

„Recesiunea din Germania va antrena recesiune în toate țările europene. România depinde foarte mult de exporturile în Germania. În momentul în care ei încetinesc creșterea, cam toate țările vor păți la fel. Coșmarul pentru România e repetitiv. E acela din 2009, 2010. Dacă o criză economică te prinde nepregătit, cum suntem noi acum, cu deficit care anul ăsta probabil va sări de 3%, la anul e prognozat la 4%, cu o datorie încă moderată, dar cu foarte multe dezechilbre în bugetul de stat, e o catastrofă. Dacă ne prinde recesiunea așa cum suntem acum, va fi o catastrofă”, a explicat Sebastian Lăzăroiu, invitatul ediției de sâmbătă a emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Lăzăroiu spune că ajustările sunt obligatorii, dar nu crede că cei care vor veni la guvernare vor apela la tăieri de salarii, cum s-a întâmplat în 2010.

„Nu știu dacă cineva va mai avea curajul să ia măsurile de atunci, cu tăieri de salarii, impozitări de pensii. Dar ceva trebuie să facă. Ajustările sunt obligatorii. Încă lucrurile nu stau atât de rău. Un deficit de 3,4%, cum am văzut că se anunță pentru anul ăsta, încă nu e rău. Dar oricum înseamnă ajustări. Guvernul care vine nu are cum să nu ia aceste măsuri de ajustare financiară. Acum în toamnă trebuie închis bugetul. Gaura e uriașă în buget.

Nu cred că vor mai fi tăieri de salarii și pensii. O să fie creșteri de impozite. S-ar putea să apară cota progresivă. Povara va fi pusă în general pe sectorul privat. Când ai politicieni lași, aparatul bugetar e bine mersi, bine plătit. Și sectorul privat duce povara. S-ar putea să fie concedieri în sectorul de stat. Nu de mare amploare, dar cel puțin 100.000 de oameni anul viitor pleacă. În prezent sunt cam 1,3 milioane bugetari. Este evaluarea mea despre cam cât s-ar putea face într-un an electoral.

Gaura aia trebuie astupată. Ori dai afară oameni, ori tai salariile, ori crești taxele și impozitele. Altfel nu ai de unde. Nu mai poți să te împrumuți. Deja suntem la 3,4% deficit. Din împrumuturi ne plătim pensiile și salariile”, a punctat Sebastian Lăzăroiu.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astept sa reduca, prima data, numarul de parlamentari la 300. Cate 150 de fiecare camera. Si banii lor la jumatate ar fi un alt vis.
    Apoi numarul de acte cerute iar si iar, inutil, la stat. Ma duc sa schimb buletinul si imi cere certificatul de nastere, de parca la buletinul anterior a fost facut fara sa am certificat. Si as putea continua cu actele cerute inutil cand eu deja sunt inregistrata in alta institutie in acelasi bucuresti .....
    • Like 0
  • Știm că de concedieri masive e nevoie, dar avem optimismul ca, daca trece, un guvern PNL va face altceva decat sa inlocuiasca sinecuristii PSD cu proprii sinecuristi? Sau ca sinecuristii nu vor migra la PNL pentru a-si pastra functiile?
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult