Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, „În fața ta”: PSD a scăzut la 18%. Brusc, a venit Viorica și a zis: nu există statul paralel. Normal că au plecat 3%

Sebastian Lazaroiu - FB

(Foto Facebook/ Sebastian Lazaroiu)

Sociologul Sebastian Lăzăroiu spune despre candidatura la președinție a Vioricăi Dăncilă că este una „de sacrificiu”, și că în PSD se discută despre faptul că partidul nu va intra în turul al doilea la alegerile electorale din noiembrie.

„Ea (Viorica Dăcilă - n.n.) a zis: eu nu candidez. Evident, ea știe, toată lumea în PSD știe, e o discuție liberă acum - nu o să intrăm în turul doi”, a afirmat Lăzăroiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Moderator: De obicei PSD are această manieră de lucru - liderul de care vor să scape îl împing să candideze la președinție. Candidatura lui Dăncilă este o candidatură de sacrificiu?

Sebastian Lăzăroiu: E de sacrificiu în sensul că sunt mai mulți oameni acolo care vor să pună ei mâna pe partid. Prin interpuși sau ei, direct. De exemplu Firea e un asemenea candidat cu ambiții. Ea vrea să pună mâna pe partid. Sunt mulți care o sprijină, Paul Stănescu... .

Dna Firea nu a vrut să candideze, dna Firea a vrut doar să o împingă pe dna Dăncilă. Pentru că dna Dăncilă, nevrând să candideze, a zis: îl scot pe Teodorovici. El deconta. Domne, a făcut o figură frumoasă, dar a pierdut. Dar nu am pierdut eu, șefa partidului.

Ca să o împingă, a intrat Firea în joc. De ce? În sondajele lor interne, publicate și în presă, Firea este pe primul loc ca popularitate, departe de Dăncilă. Între Firea și Dăncilă, pe baza sondajelor, trebuia aleasă Firea. Și atunci Firea s-a băgat. De ce, pentru că nimeni nu avea un argument - Teodorovici, Pleșoianu, Șerban Nicolae. Pe când Dăncilă are un argument - sunt șefa partidului. Ca să nu candideze Firea. Pentru că dacă ar fi candidat Firea, chiar dacă pierdea, poate nu intra în turul doi, poate intra, pierdea onorabil. Dar era cea care s-a bătut, a strâns voturi, o schimbau imediat pe Dăncilă. 

„Barna e asociat cu haștag rezist. Mi-e greu să cred că ura e mai intensă în PSD împotriva lui Iohannis decât împotriva haștag rezist”

Sociologul Sebastian Lăzăroiu spune că nu crede în teoria vehiculată în spațiul public potrivit căreia în turul doi voturile PSD se vor duce spre Dan Barna.

„E tentantă teoria, te gândești că PSD și-a pus ținta pe Iohannis în ultimii ani, e cel mai vânat de PSD, iar Barna cumva nu a avut privilegiul ăsta să fie în bătaia puștii PSD. Asta e o analiză superficială, pentru că Barna reprezintă, dacă vă uitați, haștag rezist, care e cel mai detestat brand în PSD și în rândul alegătorilor PSD. Haștag rezist înseamnă droguri, înseamnă dolari, Cioloș, statul paralel, pe când la Iohannis nu s-au găsit etichete din astea atât de grele. Barna e asociat cu haștag rezist și mi-e greu să cred că ura e mai intensă în PSD împotriva lui Iohannis decât împotriva haștag rezist”, a subliniat Lăzăroiu.

Dacă PSD nu va avea candidat în turul doi? Membrii PSD „nu vor vota ce le va spune Viorica Dăncilă sau cineva din PSD”

Cei mai mulți membri PSD nu se vor duce să voteze la alegerile prezidențiale dacă partidul nu va avea candidat în turul doi, este de părere sociologul. „Pentru că ei deja au început să zică, am văzut și pe Codrin Ștefănescu, - o să ajungem să votăm între Iohannis și Barna. Dar unii vor merge la vot. Dar nu vor vota ce le va spune Viorica Dăncilă sau cineva din PSD”, crede Sebastian Lăzăroiu.

Moderator: Acesta este primul scenariu, în care PSD nu are candidat în turul doi. Poate să se întâmple ceva ca, în următoarele luni, candidatul PSD - poate susținut de Pro România și de ALDE -, să ajungă în turul doi?

Sebastian Lăzăroiu: Da, dacă se coalizează, dar senzația mea e că lucrurile sunt bătute în cuie... .

Moderator: De ce nu pot face o coalitie care să susțină un singur candidat?

Sebastian Lăzăroiu: Pentru că fiecare are jocul lui, și jocurile sunt pe termen mult mai lung, de asta iarăși e interesant, înainte de prezidențialele astea nu am mai văzut genul ăsta de joc.

Pe de altă parte, Sebastian Lăzăroiu consideră că majoritatea celor care au votat cu PSD la alegerile europarlamentare din 26 mai se identifică cu discursul lui Liviu Dragnea.

„Au plecat de la 46% și au dat drumul la propagandă: străinii, Occidentul care ne suge sângele, statul paralel. Doi ani și jumătate au bombardat (cu acest discurs - n.n). De la 46% s-au oprit la 22. Și scad. De ce? PSD a schimbat mesajul acum. E normal să scadă în sondaje. Am văzut ultimul sondaj (IMAS - n.n.). PSD are 18%. Au scăzut de la 22%, pentru că Viorica Dăncilă a spus că nu există stat paralel”, a punctat Lăzăroiu.

„De ce au scăzut ? Pentru că aia erau ultimii mohicani. Și brusc a venit Viorica și a zis: nu există statul paralel. Normal că au plecat 3%. Au zis hai, domne, cum să nu existe? Păi nu ne-ați spus voi trei ani de zile că există? Asta e un joc firesc până la urmă, adica era de așteptat să se întâmple așa”, a explicat sociologul.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica la Digi24, de la ora 14:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult