Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Sociologul Vladimir Ionaș, de la CURS-Avangarde, care va da la ora 21 exit-poll-ul pe București: E o surpriză în legătură cu cine a ieșit la vot, nu cu câți au ieșit la vot

Cetățean la vot, 27 septembrie 2020

Foto: Gabriel Petrescu/ Xinhua News/ Profimedia

Segmentul electoral  30-59 are „o creștere foarte mare” ca prezență la alegerile locale din București. Așa numitul „public activ” ar putea să decidă câștigătorul din Capitală. Cu câteva ore înainte să anunțe exit poll-ul pe București, sociologul Vladimir Ionaș a observat „o schimbare de comportament electoral” foarte interesantă.

Prezența la vot în București va fi cu 4-5 procente mai mare decât la precedentele alegeri locale, a spus la Digi24 sociologul Vladimir Ionaș, de la CURS-Avangarde, care va da la ora 21 exit-poll-ul pe Capitală. 

„E o surpriză în legătură cu cine a ieșit la vot, nu cu câți au ieșit la vot. Se aștepta toată lumea ca acum populația activă să plece din București”, a declarat sociologul.

Prezența la vot va fi decisivă pentru alegerile din București, având în vedere diferența mică dintre Nicușor Dan, candidatul dreptei, și primarul în funcție, Gabriela Firea.

O prezență mai mică la vot o avantajează, în acest caz pe Firea, care a câștigat precedentele alegeri exact în acest fel. În 2016, reprezentanta PSD a ajuns să gestioneze Capitala, fiind legitimată de doar 246.000 de voturi din cele 1,8 milioane. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chiar daca nu mai iese scorpia de Firea primar e ingrozitor gandul ca aproape jumatate dintre bucurestenii care ies la vot vor vota la parlamentare cu PSD. Posibil sunt moldoveni "naturalizati" altfel nu-mi explic.
    • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult