Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Sociologul Vladimir Ionaș, de la CURS-Avangarde, care va da la ora 21 exit-poll-ul pe București: E o surpriză în legătură cu cine a ieșit la vot, nu cu câți au ieșit la vot

Cetățean la vot, 27 septembrie 2020

Foto: Gabriel Petrescu/ Xinhua News/ Profimedia

Segmentul electoral  30-59 are „o creștere foarte mare” ca prezență la alegerile locale din București. Așa numitul „public activ” ar putea să decidă câștigătorul din Capitală. Cu câteva ore înainte să anunțe exit poll-ul pe București, sociologul Vladimir Ionaș a observat „o schimbare de comportament electoral” foarte interesantă.

Prezența la vot în București va fi cu 4-5 procente mai mare decât la precedentele alegeri locale, a spus la Digi24 sociologul Vladimir Ionaș, de la CURS-Avangarde, care va da la ora 21 exit-poll-ul pe Capitală. 

„E o surpriză în legătură cu cine a ieșit la vot, nu cu câți au ieșit la vot. Se aștepta toată lumea ca acum populația activă să plece din București”, a declarat sociologul.

Prezența la vot va fi decisivă pentru alegerile din București, având în vedere diferența mică dintre Nicușor Dan, candidatul dreptei, și primarul în funcție, Gabriela Firea.

O prezență mai mică la vot o avantajează, în acest caz pe Firea, care a câștigat precedentele alegeri exact în acest fel. În 2016, reprezentanta PSD a ajuns să gestioneze Capitala, fiind legitimată de doar 246.000 de voturi din cele 1,8 milioane. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chiar daca nu mai iese scorpia de Firea primar e ingrozitor gandul ca aproape jumatate dintre bucurestenii care ies la vot vor vota la parlamentare cu PSD. Posibil sunt moldoveni "naturalizati" altfel nu-mi explic.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult