Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Solidaritatea. Zeci de mii de polonezi au protestat după uciderea primarului din Gdansk. Donald Tusk: "Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră"

Zeci de mii de polonezi au ieșit în stradă pentru a condamna violența și discursul urii, după ce primarul din Gdansk, Pawel Adamowicz, a fost înjunghiat, duminică seară, la un concert caritabil, de un recidivist în vârstă de 27 de ani. 

Foto: Facebook/AerovideoPl

Un critic deschis al guvernului populist de dreapta, Pawel Adamowicz a decedat luni la spital în urma rănilor provocate de bărbatul care a urcat cu un cuțit pe scenă și a urlat, că a fost aruncat în închisoare pe timpul Platformei Civice, partidul aflat astăzi în opoziție din care a făcut parte primarul Adamowicz.

Foto: Guliver/Getty Images

Donald Tusk: „Tu ai fost mereu acolo unde trebuia să apară o faţă bună şi curajoasă care să se opună răului”

Mii de oameni s-au adunat în centrul orașului Gdansk luni seară, pentru a-și exprima durerea față de uciderea primarului și a spune „Stop Urii!”.

Originar din Gdansk, Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a adresat mulțimii,spunând că va face tot ce îi stă în putere pentru a combate violența șu ura. „Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră", a spus Tusk. „Tu ai fost mereu acolo unde trebuia să apară o faţă bună şi curajoasă care să se opună răului”, a mai amintit președintele Consiliului European. 

Pawel Adamowicz era unul dintre cei mai vechi primari în funcție din Polonia, fiind ales pentru prima dată în urmă cu 20 de ani. În anul 2018 el fusese reconfirmat în funcție cu 65% din voturi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tășuleasa Social

„Este o uriașă sală de clasă și o formă de protest. S-au înscris foarte mulți adolescenți și tineri. Generația noastră le lasă lor o datorie. Și uneori le lăsăm conștient datoria asta, iar ei vor trebui să repare toate problemele care decurg din ea”, spune Alin Ușeriu. (Foto: Facebook Tășuleasa Social)

Citește mai mult

Carmen Avram, BEC - Inquam Photos / Octav Ganea

„Erau fericiți că ajunseseră acolo, doreau să facă ceva. Și din față erau ăia, ca la Hollywood, cu ventilatoare, cu...să îi oprească din a avansa”. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește mai mult