Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Solidaritatea. Zeci de mii de polonezi au protestat după uciderea primarului din Gdansk. Donald Tusk: "Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră"

Zeci de mii de polonezi au ieșit în stradă pentru a condamna violența și discursul urii, după ce primarul din Gdansk, Pawel Adamowicz, a fost înjunghiat, duminică seară, la un concert caritabil, de un recidivist în vârstă de 27 de ani. 

Foto: Facebook/AerovideoPl

Un critic deschis al guvernului populist de dreapta, Pawel Adamowicz a decedat luni la spital în urma rănilor provocate de bărbatul care a urcat cu un cuțit pe scenă și a urlat, că a fost aruncat în închisoare pe timpul Platformei Civice, partidul aflat astăzi în opoziție din care a făcut parte primarul Adamowicz.

Foto: Guliver/Getty Images

Donald Tusk: „Tu ai fost mereu acolo unde trebuia să apară o faţă bună şi curajoasă care să se opună răului”

Mii de oameni s-au adunat în centrul orașului Gdansk luni seară, pentru a-și exprima durerea față de uciderea primarului și a spune „Stop Urii!”.

Originar din Gdansk, Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a adresat mulțimii,spunând că va face tot ce îi stă în putere pentru a combate violența șu ura. „Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră", a spus Tusk. „Tu ai fost mereu acolo unde trebuia să apară o faţă bună şi curajoasă care să se opună răului”, a mai amintit președintele Consiliului European. 

Pawel Adamowicz era unul dintre cei mai vechi primari în funcție din Polonia, fiind ales pentru prima dată în urmă cu 20 de ani. În anul 2018 el fusese reconfirmat în funcție cu 65% din voturi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult