Un sondaj independent relevă că, dacă în următoarea perioadă ar avea loc alegeri, PSD ar obține 31% din voturile populației, PNL - 17%, USR - 7%, ALDE - 2%. Procentajul nehotărâților este de 41%, arată sondajul.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 965 de persoane cu vârste peste 18 ani, în perioada 7-11 februarie, prin metoda interviurilor telefonice asistate de calculator. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3,2%.
Sondajul a fost comandat de Geeks For Democracy, în colaborare cu CENTRAS (Centrul de Resurse pentru Asociații) și Funky Citizens.
La întrebarea „Cine credeți că este principalul vinovat pentru actuala criză politică?” 52% din intervievați văd ca principal vinovat coaliția guvernamentală, 28% - președintele, iar 6% - clasa politică.
Autorii studiului au identificat trei categorii de electorat pe baza răspunsurilor la întrebarea „Cu cine ați votat la alegerile parlamentare din 11 decembrie?":
* Pro-Guvern, cei care declară ca au votat cu PSD sau ALDE
* Non-partizanilor, cei care declară că nu au votat sau nu au vrut să spună cu cine au votat
* Anti-guvern, cei care declară că au votat cu PNL sau USR
Liviu Dragnea este văzut ca principal vinovat pentru actuala criză politică de 41% din românii din grupul anti-guvern și de 24% din românii non-partizani.
La întrebarea „Care credeți că este soluția cea mai bună de rezolvare a crizei poltice actuale?”, 20% din responenți au spus guvernare responsabilă din partea PSD, iar 17 la sută demisia Guvernului.
Autorii anchetei au precizat că acesta este primul sondaj finanțat din colectă publică - crowdsourcing. Peste 200 de persoane au donat pentru realizarea studiului.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Din decembrie până acum a scăzut numărul de nehotărâţi plus nu votez de la 57% la 41%.
Deci:
PSD- 51%
PNL- 29%
USR- 11%
ALDE- 3%
PMP-1%
UDMR- 5%, ca de obicei
Aşa că la reîmpărţire PSD guvernează fără ALDE, iar opoziţia, PNL & USR, fără UDMRi, are 40 şi un pic la sută...
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16640837_10209954465036543_4077347798936314018_n.jpg?oh=850bf0fbab03f3f04d27187724a8738a&oe=593D7C04
Daca liberalii nu vor re-descoperi cat mai repede valorile drepturilor si libertatilor omului si vor ramane pe mai departe doar o anexa depersonalizata a Institutiilor de forta ale Statului, Romania se va indrepta inexorabil catre autoritarism si democratia va fi distribuita cu lingurita, dupa vrerea si viziunea Institutiilor de forta ale Statului.
USR nu cred ca merita vreo discutie; eu unul nu am asteptari sau sperante de la acesti "politicieni". Rolul lor pe scena noastra politica este cu totul altul si nu are nicio legatura cu dezideratele cetatenilor.
Pe de alta parte, este putin probabil ca protestele recente, oricat de spectaculoase au fost ele, sa fi produs mutatii semnificative in preferintele electoratului; totusi au iesit la meeting doar un procent infim, de sub 2%, din numarul total de alegatori.
Marea majoritate a oamenilor a stat acasa, fie pentru ca motivul revoltei nu le-a parut a fi important, fie, mai probabil, pentru ca au inteles ca miza protestelor a fost cu totul alta, nicidecum o ordonanta guvernamentala pur tehnica, perfect legala, si care in esenta ei este necesara.
Iar dupa ce CCR nu agasit nimic in neregula cu ordonanta respectiva, sustinatorii meetingului s-au imputinat semnificativ.
Faptul ca 80% dintre cei prezenti la proteste au votat la recentele alegeri, sugereaza ca miza reala a fost nu ordonanta respectiva, ci frustrarea generata de victoria PSD.
Daca nu era ordonanta, "regizorii" din umbra ar fi fost gasit cu siguranta un alt pretext care sa justifice declansarea protestelor.
Sunt gata sa tin un pariu cu oricine ca meetingul se va re-aprinde la prima ocazie, pana cand Presedintele va obtine ceea ce si-a dorit: Parlamentul si Guvernul domniei sale, chiar si cu pretul invrajbirii cetatenilor.
Numai ca in aceasta lupta care nu aduce nimic bun pentru Romania, Dl. Johannis nu este nici regizor si nici dirijor ( nu are calitatile necesare ), ci un simplu executant.
poate fi analizat de specialisti si, la fel de bine de nespecialisti
(ideia ca la antena 3 se uita numai psdei -care nu ies la numar- si ceilati nu mai stiu pe unde, e caraghioasa,
in cartea "1984" exista "ora de ura/dusmanie" , tot asa unii se uita la alte tvuri ca sa se incarce cu dusmanie!
astea sunt datele si fiecare trage concluziile lui dupa cum i se potriveste