Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Spălarea corupției pentru toți

ctp.

„În prezent, mulți bani ajung în sectorul Sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există suficientă transparență. (...) Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna. Nu rezultă, din cazurile de care ne ocupăm noi, că e mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”. (Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Parchetului European, într-un interviu pentru Neue Zűrcher Zeitung)

Procurorul Kovesi, cu intransigența și curajul ce o caracterizează, nu cruță statele puternice ale Vestului European, cu nimic mai breze decât Estul în materie de corupție. Dar marii corupți din România, sprijinitorii lor politici și propagandeii aferenți traduc așa: „Ai văzut, domle, corupție și la ei, ca la noi, corupția e normală, e în firea omului, e pentru toți și face economia să meargă, așa că mai ușor cu Deneau...”.

PSD face presiuni în coaliție pentru introducerea taxei de solidaritate. Să se ia la buget 1% companiilor cu cifră de afaceri mai mare de 100 milioane euro.

Adică, o modalitate de spălare a corupției. Pentru că nu interesează cum s-au făcut profiturile respective, corect sau prin corupție, evaziune fiscală, hoție. Escrocii sunt gata cu veselie să fie solidari prin taxa asta, bani de țigări pentru ei, cu cetățenii onești, căci dacă mecanismele anticorupție ar funcționa, li s-ar confisca întreaga avere, ei ar intra în pușcărie, iar în buget mult mai mulți bani pentru Sănătate și Educație.

De fapt, e încă o mită dată cetățenilor cinstiți, din bani furați, ca să tacă și să bage capul între umeri.

PNL, în frunte cu Cîțu, se opune introducerii taxei de solidaritate, pretinzând că ei sunt solidari cu mediul de afaceri. Taman când procurorii Parchetului General au deschis două dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor de către liderii liberali, cu ocazia batjocurii la adresa cetățenilor numită Congresul PNL în plină pandemie – „Ce-ai cu legea, dobitoaco? Legea n-am făcut-o eu?”, zis-a Lupul împărat peste oi.

Principala preocupare a corupților de la Răsărit la Apus e să treacă drept oameni de treabă, iubitori de semeni. Asta îi poate face eterni.

Astăzi, 09 decembrie, în calendarul ONU, este Ziua Internațională Anticorupție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult