Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Spălarea corupției pentru toți

ctp.

„În prezent, mulți bani ajung în sectorul Sănătății și riscul de fraudă este mare. Guvernele nu anunță concursuri de licitații publice. Nu există suficient control, nu există suficientă transparență. (...) Nicio țară din Europa nu este curată. Niciuna. Nu rezultă, din cazurile de care ne ocupăm noi, că e mai multă corupție în Europa de Est decât în Europa de Vest”. (Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Parchetului European, într-un interviu pentru Neue Zűrcher Zeitung)

Procurorul Kovesi, cu intransigența și curajul ce o caracterizează, nu cruță statele puternice ale Vestului European, cu nimic mai breze decât Estul în materie de corupție. Dar marii corupți din România, sprijinitorii lor politici și propagandeii aferenți traduc așa: „Ai văzut, domle, corupție și la ei, ca la noi, corupția e normală, e în firea omului, e pentru toți și face economia să meargă, așa că mai ușor cu Deneau...”.

PSD face presiuni în coaliție pentru introducerea taxei de solidaritate. Să se ia la buget 1% companiilor cu cifră de afaceri mai mare de 100 milioane euro.

Adică, o modalitate de spălare a corupției. Pentru că nu interesează cum s-au făcut profiturile respective, corect sau prin corupție, evaziune fiscală, hoție. Escrocii sunt gata cu veselie să fie solidari prin taxa asta, bani de țigări pentru ei, cu cetățenii onești, căci dacă mecanismele anticorupție ar funcționa, li s-ar confisca întreaga avere, ei ar intra în pușcărie, iar în buget mult mai mulți bani pentru Sănătate și Educație.

De fapt, e încă o mită dată cetățenilor cinstiți, din bani furați, ca să tacă și să bage capul între umeri.

PNL, în frunte cu Cîțu, se opune introducerii taxei de solidaritate, pretinzând că ei sunt solidari cu mediul de afaceri. Taman când procurorii Parchetului General au deschis două dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor de către liderii liberali, cu ocazia batjocurii la adresa cetățenilor numită Congresul PNL în plină pandemie – „Ce-ai cu legea, dobitoaco? Legea n-am făcut-o eu?”, zis-a Lupul împărat peste oi.

Principala preocupare a corupților de la Răsărit la Apus e să treacă drept oameni de treabă, iubitori de semeni. Asta îi poate face eterni.

Astăzi, 09 decembrie, în calendarul ONU, este Ziua Internațională Anticorupție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult