Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce aduce Guvernul Scholz: de la majorarea salariului minim la 12 euro/oră și construcția de locuințe, la legalizarea marijuanei

Olaf Scholz - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Germania are un nou guvern. În sfârșit. În plin lockdown indirect.

Restricțiile pentru persoanele nevaccinate se extind pe zi ce trece. În curând, acestora le va fi permis accesul doar în farmacii, supermarketuri și facilități „vitale". Statele federale vor putea închide anumite facilități după propriul plac, în funcție de incidența din zonă: chiar în aceste zile se discută în Parlament o lege unitară la nivel național. Până în februarie 2022, vaccinarea ar putea deveni obligatorie. Proteste s-au înregistrat, dar în landuri cu un trecut prea „antagonist" pentru a putea fi luate în serios (unele landuri din est).

Angela Merkel, ea însăși din Est, a numit măsurile însă „un act de solidaritate națională"...

Cei 16 ani de mandat ai cancelarului Merkel s-au încheiat oficial miercuri, 8 decembrie, odată cu numirea succesorului său. Am putea spune că se profilează o schimbare? Încă nu se știe. Cert este că noul cancelar, Olaf Scholz (foto), fost ministru de finanțe, va urma oarecum fidel traiectoria trasată de Merkel.

Căci teoretic, partidul din care face parte Scholz, cel câștigător al alegerilor din septembrie, SPD, este de centru-stânga, dar practic, mai puțin...

Au trecut 3 luni de la alegeri, iar coaliția despre care s-a speculat atât a luat o formă clară, sau mai bine-zis, a prins culoare: a fost numită „semafor" din pricina culorilor ce o compun - roșu pentru SPD, galben pentru FDP și verde pentru Partidul Verzilor, care păreau inițial că sunt învingătorii în lupta electorală. Dar iată că noul cancelar nu a fost candidata Verzilor, Annalena Baerbock. Cu toate acestea, politicile propuse de Verzi au o mare pondere în planul coaliției votat în aceste zile: accentul se va pune pe inițiativele legate de climă. Germania își propune să renunțe complet la energia nucleară și să asigure 80% din energie din surse regenerabile până în 2030.

Ceea ce a impresionat este și componența noului cabinet - 8 femei și 8 bărbați - Baerbock la ministerul de externe, iar președintele FDP, Lindner, la finanțe. Un personaj mai controversat, Carl Lauterbach, va fi noul ministru al sănătății.

Programul de guvernare include și mărirea salariului minim la 12 euro/oră, digitalizarea și construcția de noi locuințe, o problemă serioasă la nivel național: se intenționează construirea a 400.000 noi locuințe pe an.

Iar la capitolul agricultură, ministrul Cem Özdemir, cu experiență mai degrabă în domeniul migrației, e cunoscut pentru propunerea de a legaliza marijuana, o inițiativă ce va deveni realitate în viitorul apropiat.

Cât despre migrație, s-au promis accelerarea procesului de acordare a azilului, al celui de naturalizare (o reducere la 3 ani) și o reformare a sistemului de primire a migranților. Și rolul agenției Frontex va fi pus sub semnul întrebării, în sfârșit.

Din nou, teoretic, Germania se distanțează de politicile de dreapta. Noua ministră de interne este o specialistă în lupta contra extremismului de dreapta, al celui vizibil. Cel din Parlament este o altă poveste… Va fi aversiunea față de dreapta suficientă pentru a nu permite contagierea dinspre tendințele de rasism ce vin din Franța, în special de la Marine Le Pen și Eric Zemmour?

Fără doar și poate, guvernul Scholz este unul ce promite schimbări. Iar așteptările sunt mari. Îndeosebi pe timp de pandemie. Vom vedea in ce măsură faimoasa frază a lui Merkel din 2015 - „wir schaffen das!" („Vom reuși!") - va fi valabilă pentru următorii 4 ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Evident, nu se putea ca socialistii sa nu spuna ca ei 'construiesc' apartamente si maresc salariile din pix! In Germania, construirea de lucuinte noi e super reglementata si birocratizata pentru 'binele' cetateanului. Asta duce, evident, la cresteri artificiale de preturi si la penurie. Nu se putea sa nu vina acuma politicienii populisti sa nu 'rezolve' problema, adica sa construiasca apartamente din bani publici!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult