Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Spălați marsupiul pentru bebeluși doar după ce scoateți din el copilul! Despre etichetele deștepte și impasul inteligenței

Bebeluș în marsupiu

Foto: Guliver/Getty Images

Oameni grăsuți, redundanți și inutili duc o existență hedonistă într-un spațiu creat anume pentru satisfacerea tuturor nevoilor, conform unei piramide a lui Maslow modificate. Nevoile, bazate pe existența unui oarecare deficit (de hrană, apartenență socială, recunoaștere etc) își pierd din consistență, pentru că o armată de roboți prietenoși muncesc din greu pentru satisfacerea dorințelor și nevoilor de bază ale omului. 

Acesta își va slăbi treptat motivația de a face vreun efort, gândirea, lipsită de antrenament, își va pierde din calități, iar deprinderea de a realiza relații sociale nu-și va mai avea rostul. Confortul va ajunge la cote maxime, înăbușind în fașă mici convulsiuni ale inteligenței umane: ea nu va mai fi necesară și se va topi până la dispariție. Roboțeii vor gândi pentru omenire.

Nu este o anticipație personală a viitorului, ci o amintire plăcută a unui film de animație plin de candoare: Wall-E. Simpaticul roboțel, depășit de tehnologie, are resursele necesare pentru a avea speranțe, a iubi și a găsi soluții. Eva, de ultimă generație, este o neobosită căutătoare de vegetație, acordând Pământului șansa de a se reinventa. Este prințesa care vede, dincolo de hainele cerșetorului, esența care-l face valoros. În acest timp, departe de planeta sufocată de deșeuri, oamenii mănâncă, beau, petrec, reducându-și nevoile la o sumă de trebuințe bazale. 

De ce mă gândesc la Wall-E? Pentru că pe eticheta unui produs pentru bebeluși (un fel de marsupiu în care mama își poartă la piept copilul) erau notate condițiile de spălare, curățare, depozitare. 

Atenționarea finală de pe etichetă, cu litere mari, se referea la scoaterea copilului din marsupiu, înainte de spălarea produsului. Dacă atenționarea de pe etichetă este mai mult decât o glumă, înseamnă că este necesară, după cum înseamnă că oamenii din filmul de animație Wall-E chiar există, iar inteligența umană este în impas. Până la apariția unui roboțel cu suflet mare, ar fi necesar să ne resuscităm propriile sinapse. Cu uimire am afla că e bine să speli marsupiul fără bebeluș, să traversezi pe culoarea verde a semaforului, să nu stai în calea picăturilor răspândite prin strănutul unui om bolnav sau că e de bun simț să nu-ți porți febrilitatea prin locuri aglomerate. Poate că tot sinapsele personale îți vor permite să-ți porți uneori singur de grijă și să-ți asumi responsabilități. Responsabilități. Responsabilități. Repetiția nu e întâmplătoare: e necesară pentru familiarizarea cu un cuvânt al cărui sens s-a rătăcit. Dacă nu e posibil, un roboțel, statul sau Dumnezeu te vor susține, așa cum au făcut și altădată. Dar ar fi păcat de sinapsele alea...    

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate, (cam) pe acolo se va ajunge.
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Sau alte citate màrete de pe ambalajele de acolo - sau si de pe la noi dar de la firme de acolo - "atentie, cutitul taie", "atentie, periuta de dinti inteapa", "atentie, cafeaua este fierbinte". Dincolo de gradul real de stafidire a creierului consumatorilor carora le sunt adresate aceste mesaje, mai e totusi un bemol de adaugat. Cu un avocat destept si cu protectia consumatorului in spate, se pot obtine bani frumosi de catre consumatori dupa cum functioneaza sistemul acolo. Pentru ca ei sunt la cealalta extrema fata de noi, clientul dictator fata de clientul sclav.
    • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult