Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Spălați marsupiul pentru bebeluși doar după ce scoateți din el copilul! Despre etichetele deștepte și impasul inteligenței

Bebeluș în marsupiu

Foto: Guliver/Getty Images

Oameni grăsuți, redundanți și inutili duc o existență hedonistă într-un spațiu creat anume pentru satisfacerea tuturor nevoilor, conform unei piramide a lui Maslow modificate. Nevoile, bazate pe existența unui oarecare deficit (de hrană, apartenență socială, recunoaștere etc) își pierd din consistență, pentru că o armată de roboți prietenoși muncesc din greu pentru satisfacerea dorințelor și nevoilor de bază ale omului. 

Acesta își va slăbi treptat motivația de a face vreun efort, gândirea, lipsită de antrenament, își va pierde din calități, iar deprinderea de a realiza relații sociale nu-și va mai avea rostul. Confortul va ajunge la cote maxime, înăbușind în fașă mici convulsiuni ale inteligenței umane: ea nu va mai fi necesară și se va topi până la dispariție. Roboțeii vor gândi pentru omenire.

Nu este o anticipație personală a viitorului, ci o amintire plăcută a unui film de animație plin de candoare: Wall-E. Simpaticul roboțel, depășit de tehnologie, are resursele necesare pentru a avea speranțe, a iubi și a găsi soluții. Eva, de ultimă generație, este o neobosită căutătoare de vegetație, acordând Pământului șansa de a se reinventa. Este prințesa care vede, dincolo de hainele cerșetorului, esența care-l face valoros. În acest timp, departe de planeta sufocată de deșeuri, oamenii mănâncă, beau, petrec, reducându-și nevoile la o sumă de trebuințe bazale. 

De ce mă gândesc la Wall-E? Pentru că pe eticheta unui produs pentru bebeluși (un fel de marsupiu în care mama își poartă la piept copilul) erau notate condițiile de spălare, curățare, depozitare. 

Atenționarea finală de pe etichetă, cu litere mari, se referea la scoaterea copilului din marsupiu, înainte de spălarea produsului. Dacă atenționarea de pe etichetă este mai mult decât o glumă, înseamnă că este necesară, după cum înseamnă că oamenii din filmul de animație Wall-E chiar există, iar inteligența umană este în impas. Până la apariția unui roboțel cu suflet mare, ar fi necesar să ne resuscităm propriile sinapse. Cu uimire am afla că e bine să speli marsupiul fără bebeluș, să traversezi pe culoarea verde a semaforului, să nu stai în calea picăturilor răspândite prin strănutul unui om bolnav sau că e de bun simț să nu-ți porți febrilitatea prin locuri aglomerate. Poate că tot sinapsele personale îți vor permite să-ți porți uneori singur de grijă și să-ți asumi responsabilități. Responsabilități. Responsabilități. Repetiția nu e întâmplătoare: e necesară pentru familiarizarea cu un cuvânt al cărui sens s-a rătăcit. Dacă nu e posibil, un roboțel, statul sau Dumnezeu te vor susține, așa cum au făcut și altădată. Dar ar fi păcat de sinapsele alea...    

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate, (cam) pe acolo se va ajunge.
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Sau alte citate màrete de pe ambalajele de acolo - sau si de pe la noi dar de la firme de acolo - "atentie, cutitul taie", "atentie, periuta de dinti inteapa", "atentie, cafeaua este fierbinte". Dincolo de gradul real de stafidire a creierului consumatorilor carora le sunt adresate aceste mesaje, mai e totusi un bemol de adaugat. Cu un avocat destept si cu protectia consumatorului in spate, se pot obtine bani frumosi de catre consumatori dupa cum functioneaza sistemul acolo. Pentru ca ei sunt la cealalta extrema fata de noi, clientul dictator fata de clientul sclav.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult