Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Spectacol de Decembrie 30 pentru copii și tineret

 

● Atât PSD-ului cât și PNL-ului le pasă de copiii românilor cât îi păsa lui Ceaușescu de pionierii și șoimii patriei ținuți ore întregi în carantină, îndopați cu orez ca nu cumva să-i apuce burta, iar în caz că le era sete, li se dădea să sugă câte-o batistă umedă. Numai așa erau demni a fi îmbrățișați și pupați de conducător în văzul nației.

Ciolacu măcar a fost sincer: „Cerem dublarea alocațiilor pentru copii pentru că liberalii ne-au cerut-o în februarie și acum vrem să le-o tragem și noi”.

Alocațiile pentru copii nu sunt altceva decât o altă formă de „mărinimie” a statului, prin care cetățenii pot fi manipulați la vot. Într-o țară cu o economie sănătoasă, ar fi puțini părinții care ar avea nevoie de pomana cinică a politicienilor.

● Apropo de copii și tineret, mândria țării. Luni, subsemnatul am zis niște lucruri la Digi24 despre condamnările în procesul Colectiv, încheind așa: „Morții rămân în continuare să se răsucească în morminte”. Știrea cu acest titlu a fost încercuită, copleșită pe net de „știri” fără număr povestind incendiar ce am spus eu despre junele manelist Șieli și ce mi-a răspuns tânărul artist. Și capitalist, cum apreciază domnul om de afaceri Mandachi Șîeu.

Răspunsul a fost, firește, o manea – este a doua care mi se dedică, după cea a lui Nelu de la Seattle.

Îi sugerez domnului Șieli s-o vocalizeze în noaptea de 21 decembrie, în Piața Universității, unde niște tineri mai tineri decât el erau împușcați acum 30 de ani.

● Apropo de Piața Universității, dna Firea vrea schimbarea denumirii Pieței în „I.C. Brătianu”. Adică numele care a rămas peste generații ca simbol al luptei împotriva comunismului de ieri, de alaltăieri și de azi, să fie înlocuit cu numele fondatorului liberal, pe care Primăria dnei Firea îl respectă nespus, de vreme ce a anunțat o inaugurare a grupului statuar care n-a mai avut loc, fără niciun fel de explicații. Nici măcar pentru stră-strănepoata marelui om, Marie Hélène Brătianu, venită degeaba din Franța, pe cheltuială proprie, la „eveniment”.

Dacă această „rebrenduire” vrea să șteargă memoria Pieței Universității, botezarea parcului Unirii „Teoctist Patriarhul” vrea s-o murdărească. Lăudător neobosit al lui Ceaușescu, Teoctist Arăpașu n-a ridicat un deget în apărarea bisericilor distruse și zburătăcite pe roate de dictator. Mai mult, i-a condamnat odată cu Ceaușescu pe „huliganii” de la Timișoara, iar când timișorenii au căutat adăpost în fața gloanțelor, ușile Catedralei au fost închise.

Ar fi minunat, nu?, ca urmașii celor uciși în Decembrie, după ce se duc la Cimitirul Eroilor, să-și poarte apoi pașii prin parcul „Teoctist”, că e aproape.

● Ambasada Marii Britanii în România a invitat la București britanici care au cunoscut România lui Ceaușescu din anii `80 și au fost prezenți la Revoluție. De ce? Ca să le relateze elevilor de liceu din toată țara experiențele lor directe cu dictatura ceaușistă.

Cu același prilej, Ambasada României în România a invitat pe nimeni să vorbească cu nimeni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult