Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sper foarte mult să nu vedem și aici "șmecheria" românească pusă în practică de afaceriștii cu jeep pe firmă și datorii la stat

Guvernul publică ordonanțele fiscale ce cuprind măsurile economice pe timp de criză generată de coronavirus. Și nu pot să-mi ascund acest gând: sper foarte mult să nu vedem și aici "șmecheria" românească pusă în practică de afaceriștii cu jeep pe firmă și datorii la stat.

Simplitatea acestei ordonanțe e firească, vrei să eviți birocrația, depui o declarație pe proprie răspundere că ți-au scăzut încasările cu 25% și că nu mai poți să-ți plătești angajații, ca să primești banii pentru șomajul tehnic, în cazul firmelor afectate indirect de măsurile autorităților. 

În cazul firmelor afectate direct trebuie să depui un certificat de situație de urgență emis de Ministerul Economiei.

Sunt 200.000 de angajați care au contracte suspendate, spune ministrul Muncii, iar cifra va urca. Vorbim despre tragedii sociale reale și afaceri care nu vor mai aduce impozite și taxe în bugetul statului.

Riscul însă este ca mulți nesimțiți cu SRL să se arunce pe banii de la buget. Cred că pot fi aduse niște completări în timp, ba chiar prevăzute clar pedepse cu închisoarea pentru cei care abuzează. Economia are nevoie de bani, este important ca cei ce sunt antreprenori onești (și nu sunt deloc puțini) să fie și cei care primesc ajutorul statului, indirect, al fiecăruia dintre românii care plătesc taxe și impozite.

Vă invit să vedeți cum arată OUG 29, cea care reglementează susținerea fiscală pentru mediul de business.

Ps. Imaginea nu are legătură directă cu această scurtă opinie, dar sper că atunci când o vedeți vă va veni în minte cel puțin un chip al unui individ din categoria afaceriștilor cu jeep pe firmă și datorii la stat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt in somaj tehnic de 2 saptamani ,chiar 3 si nimic ,probabil vor mai da o ordonanta ca sa modifice celelalte ordonante ,e haos si incompetenta ,dupa paste daca se continua cu minciunile s ar putea sa asistam la miscari de strada si nu guvernul va fi schimbat ci imbecilu bronzat ce acum 2 saptamani dorea anticipate s ar putea sa plece el anticipat ,se joaca cu focul ,cititul dupa promter n o sa l salveze
    • Like 0
  • Cel mai trist mi se pare faptul ca se anunta pe toate posturile tv ca 75 % din salar este suportat de stat ca somaj tehnic. Nu se este vorba de fapt de salarul angajatului ci 75 % din salarul mediu pe economie si nu toate companie se califica. Ceu care au bani in cont , pentru ca strangeau ca fraierii pentru taxe, vor plati ei somajul tehnic (Si toate taxele aferente lui . )
    • Like 1
    • @ Liliana Muntean
      Poi e normal sa fie limitat la salariul mediu/economie devreme ce stai acasa si nu faci nimic. Nu mi se pare normal daca ai avut 10.000 de euro/luna cum au destui ( reporteri si moderatori tv, sportivi, middle si top management de firme,antreprenori rasariti) sa-ti dea statul 75% adica 7500 de euro avand in vedere ca stand acasa nu faci practic nimic , nu mai ai target si deadline sau performante sportive de atins, stai acasa pur si simplu si te mai restrangi la nivelul de trai dar nu mori de foame.E adevarat ca nu mai poti baga benzina full la motorul W 12 al limuzinei sau sa servesti pranzul cu topmodele in cluburi de fitze dar poti trai relativ decent.
      • Like 0
  • Exista 2 abordari: sa vrei sa castigi, si sa nu vrei sa pierzi. In cazul primei, exista riscul sa ai mai multi smecheri. Al doilea duce la mai multa birocratie. Cel mai nasol este cand ai si birocratie, si smecheri.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult