Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sper foarte mult să nu vedem și aici "șmecheria" românească pusă în practică de afaceriștii cu jeep pe firmă și datorii la stat

Guvernul publică ordonanțele fiscale ce cuprind măsurile economice pe timp de criză generată de coronavirus. Și nu pot să-mi ascund acest gând: sper foarte mult să nu vedem și aici "șmecheria" românească pusă în practică de afaceriștii cu jeep pe firmă și datorii la stat.

Simplitatea acestei ordonanțe e firească, vrei să eviți birocrația, depui o declarație pe proprie răspundere că ți-au scăzut încasările cu 25% și că nu mai poți să-ți plătești angajații, ca să primești banii pentru șomajul tehnic, în cazul firmelor afectate indirect de măsurile autorităților. 

În cazul firmelor afectate direct trebuie să depui un certificat de situație de urgență emis de Ministerul Economiei.

Sunt 200.000 de angajați care au contracte suspendate, spune ministrul Muncii, iar cifra va urca. Vorbim despre tragedii sociale reale și afaceri care nu vor mai aduce impozite și taxe în bugetul statului.

Riscul însă este ca mulți nesimțiți cu SRL să se arunce pe banii de la buget. Cred că pot fi aduse niște completări în timp, ba chiar prevăzute clar pedepse cu închisoarea pentru cei care abuzează. Economia are nevoie de bani, este important ca cei ce sunt antreprenori onești (și nu sunt deloc puțini) să fie și cei care primesc ajutorul statului, indirect, al fiecăruia dintre românii care plătesc taxe și impozite.

Vă invit să vedeți cum arată OUG 29, cea care reglementează susținerea fiscală pentru mediul de business.

Ps. Imaginea nu are legătură directă cu această scurtă opinie, dar sper că atunci când o vedeți vă va veni în minte cel puțin un chip al unui individ din categoria afaceriștilor cu jeep pe firmă și datorii la stat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt in somaj tehnic de 2 saptamani ,chiar 3 si nimic ,probabil vor mai da o ordonanta ca sa modifice celelalte ordonante ,e haos si incompetenta ,dupa paste daca se continua cu minciunile s ar putea sa asistam la miscari de strada si nu guvernul va fi schimbat ci imbecilu bronzat ce acum 2 saptamani dorea anticipate s ar putea sa plece el anticipat ,se joaca cu focul ,cititul dupa promter n o sa l salveze
  • Like 0
 • Cel mai trist mi se pare faptul ca se anunta pe toate posturile tv ca 75 % din salar este suportat de stat ca somaj tehnic. Nu se este vorba de fapt de salarul angajatului ci 75 % din salarul mediu pe economie si nu toate companie se califica. Ceu care au bani in cont , pentru ca strangeau ca fraierii pentru taxe, vor plati ei somajul tehnic (Si toate taxele aferente lui . )
  • Like 1
  • @ Liliana Muntean
   Poi e normal sa fie limitat la salariul mediu/economie devreme ce stai acasa si nu faci nimic. Nu mi se pare normal daca ai avut 10.000 de euro/luna cum au destui ( reporteri si moderatori tv, sportivi, middle si top management de firme,antreprenori rasariti) sa-ti dea statul 75% adica 7500 de euro avand in vedere ca stand acasa nu faci practic nimic , nu mai ai target si deadline sau performante sportive de atins, stai acasa pur si simplu si te mai restrangi la nivelul de trai dar nu mori de foame.E adevarat ca nu mai poti baga benzina full la motorul W 12 al limuzinei sau sa servesti pranzul cu topmodele in cluburi de fitze dar poti trai relativ decent.
   • Like 0
 • Exista 2 abordari: sa vrei sa castigi, si sa nu vrei sa pierzi. In cazul primei, exista riscul sa ai mai multi smecheri. Al doilea duce la mai multa birocratie. Cel mai nasol este cand ai si birocratie, si smecheri.
  • Like 4


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult