Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Sper foarte mult să nu vedem și aici "șmecheria" românească pusă în practică de afaceriștii cu jeep pe firmă și datorii la stat

Guvernul publică ordonanțele fiscale ce cuprind măsurile economice pe timp de criză generată de coronavirus. Și nu pot să-mi ascund acest gând: sper foarte mult să nu vedem și aici "șmecheria" românească pusă în practică de afaceriștii cu jeep pe firmă și datorii la stat.

Simplitatea acestei ordonanțe e firească, vrei să eviți birocrația, depui o declarație pe proprie răspundere că ți-au scăzut încasările cu 25% și că nu mai poți să-ți plătești angajații, ca să primești banii pentru șomajul tehnic, în cazul firmelor afectate indirect de măsurile autorităților. 

În cazul firmelor afectate direct trebuie să depui un certificat de situație de urgență emis de Ministerul Economiei.

Sunt 200.000 de angajați care au contracte suspendate, spune ministrul Muncii, iar cifra va urca. Vorbim despre tragedii sociale reale și afaceri care nu vor mai aduce impozite și taxe în bugetul statului.

Riscul însă este ca mulți nesimțiți cu SRL să se arunce pe banii de la buget. Cred că pot fi aduse niște completări în timp, ba chiar prevăzute clar pedepse cu închisoarea pentru cei care abuzează. Economia are nevoie de bani, este important ca cei ce sunt antreprenori onești (și nu sunt deloc puțini) să fie și cei care primesc ajutorul statului, indirect, al fiecăruia dintre românii care plătesc taxe și impozite.

Vă invit să vedeți cum arată OUG 29, cea care reglementează susținerea fiscală pentru mediul de business.

Ps. Imaginea nu are legătură directă cu această scurtă opinie, dar sper că atunci când o vedeți vă va veni în minte cel puțin un chip al unui individ din categoria afaceriștilor cu jeep pe firmă și datorii la stat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cel mai trist mi se pare faptul ca se anunta pe toate posturile tv ca 75 % din salar este suportat de stat ca somaj tehnic. Nu se este vorba de fapt de salarul angajatului ci 75 % din salarul mediu pe economie si nu toate companie se califica. Ceu care au bani in cont , pentru ca strangeau ca fraierii pentru taxe, vor plati ei somajul tehnic (Si toate taxele aferente lui . )
  • Like 1
  • @ Liliana Muntean
   Poi e normal sa fie limitat la salariul mediu/economie devreme ce stai acasa si nu faci nimic. Nu mi se pare normal daca ai avut 10.000 de euro/luna cum au destui ( reporteri si moderatori tv, sportivi, middle si top management de firme,antreprenori rasariti) sa-ti dea statul 75% adica 7500 de euro avand in vedere ca stand acasa nu faci practic nimic , nu mai ai target si deadline sau performante sportive de atins, stai acasa pur si simplu si te mai restrangi la nivelul de trai dar nu mori de foame.E adevarat ca nu mai poti baga benzina full la motorul W 12 al limuzinei sau sa servesti pranzul cu topmodele in cluburi de fitze dar poti trai relativ decent.
   • Like 0
 • Exista 2 abordari: sa vrei sa castigi, si sa nu vrei sa pierzi. In cazul primei, exista riscul sa ai mai multi smecheri. Al doilea duce la mai multa birocratie. Cel mai nasol este cand ai si birocratie, si smecheri.
  • Like 4


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult